Ancheta săptămânii
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate

Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.

Să fie bine! Pentru ei!

 

Pentru că, recent, în vremuri dificile pentru populație, cu o iarnă plină de provocări la orizont în privința facturilor la energie electrică, gaz și agentul termic, și cu un val de scumpiri aproape la toate produsele alimentare, senatorii au votat majorarea veniturilor parlamentarilor.

 

Al lor, dar și al celor din administrația publică locală, un sector bugetar care oricum nu ar fi avut motive să se plângă de nivelul salarial care este unul chiar și de trei ori peste media din privat.

 

Revenind la parlamentari, prin votul acordat în Senatul României pentru creșterea indemnizațiilor demnitarilor aflați în exercițiu, creșteau indirect și pensiile speciale ale foștilor parlamentari care au fost suspendate doar pentru o perioadă de 3 luni.

 

Tentativa de eliminare a acestor indemnizații a eșuat la Curtea Constituțională din cauza unor vicii de procedură, care ar fi fost intenționat comise tocmai pentru ca legea să fie invalidată. De altfel, senatorii și deputații nu au mai catadicsit să repare erorile, așa că foștii parlamentari primesc din nou pensii speciale și, culmea, senatorii au votat și mărirea lor.

 

De la cât... la cât?

 

Prevederea legislativă arată că indemnizația foștilor parlamentari ”se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.”

 

Adică a salariilor de acum, nu a celor din legislatura 1996 – 2000, să zicem.

 

Nivelul actual al indemnizației brute a unui parlamentar este în prezent de 18.720 de lei. Aplicându-se formula de mai sus, rezultă că pensia unui fost demnitar cu un singur mandat este de 4.944 lei, iar pentru cei cu două mandate de 9.888 lei.

 

În cazul în care Camera Deputaților ar fi menținut modificările adoptate de Senat, indemnizația brută a actualilor parlamentari ar fi crescut la 20.700 de lei, ceea ce înseamnă că pensia specială pentru un mandat ar fi fost de 5.472 lei, iar pentru două mandate ar fi crescut cu peste 1.000 de lei, ajungând la 10.994.

 

Trecem în revistă parlamentarii de Botoșani cu cel puțin două mandate:

 

Camera Deputaților:

 

Cătălin Obuf Buhăianu: 2004 – 2008 / 2008 – 2012

 

Costică Macaleți: 2000 - 2001, 2004 – 2008 / 2008 – 2012

 

Andrei Dolineaschi: 2008 – 2012 / 2012 – 2016

 

Tamara Ciofu: 2012 – 2016 / 2016 – 2020

 

Marius Budăi: 2016 – 2020 / 2020 – prezent

 

Mihai Baltă: 2000 – 2004 / 2012 - 2016

 

Ștefan Baban: 1997 – 2000 / 2000 – 2004 / 2004 – 2008

 

Costel Șoptică: deputat 2012 – 2016 / senator 2016 – 2020 / deputat 2020 – prezent

 

Cristian Achiței: deputat 2016 – 2020 / senator 2020 – prezent

 

Senatul României:

 

Octav Cozmâncă: 1996 – 2000 / 2000 – 2004 / 2004 - 2008

 

Gheorghe Marcu: deputat 1990 - 1992 și 2000 – 2004 / senator 2008 – 2012

 

Liviu Cîmpanu: deputat 2004 – 2008 / senator 2008 – 2012

 

Șerban Mihăilescu: deputat 1996 – 2000 / 2000 - 2004 și senator 2004 - 2008, 2008 - 2012, 2012 – 2016

 

Doina Federovici: 2012 – 2016 / 2016 – 2020

 

Lucian Trufin: 2016 – 2020 /  2020 – prezent

 

* Șerban Mihăilescu și Octav Cozmâncă au avut fiecare câte două mandate de parlamentari de Botoșani, în celelalte fiind aleși în alte județe 

* Doina Drețcanu are un mandat incomplet după ce în Legislatura 2000 – 2004 l-a înlocuit pe Costică Macaleți, care fusese numit prefect la doar aproximativ o lună și jumătate de la dobândirea mandatului de deputat, după care social-democrata a mai avut un mandat plin în legislatura 2004 - 2008.

 

Parlamentarii și-au aprobat legi nesimțite care să le asigure o bătrânețe de poveste


De la trei mandate inclusiv în sus modul de calcul se schimbă pentru că, dacă s-ar aplica și în aceste cazuri, parlamentarii care au părăsit Legislativul ar ajunge să aibă pensii mai mari decât salariile actualilor senatori și deputați. Ori, ”cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului”, prevede statutul parlamentarilor. Oricum prin noua creștere, pensia pentru trei mandate ar fi atins 16.416 lei.


O bătaie de joc față de românii care muncesc peste trei decenii pentru o pensie de mizerie este și faptul că, foștilor parlamentari li se indexează anual pensia, din oficiu, cu rata medie a inflației.


Ba mai mult, foștii parlamentari au dreptul să cumuleze această pensie cu aceea pe bază de contributivitate. Cu alte cuvinte, foștii senatori și deputați beneficiază de două pensii: una pentru că au fost parlamentari și alta pentru anii adunați ”pe cartea de muncă”.

 

Deputații au respins creșterea lefurilor parlamentarilor, dar ”votul final” îl dă Curtea Constituțională

 

Câteva zile mai târziu, pe 27 septembrie mai exact, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, majorarea salariilor doar pentru administrația publică locală, mai exact pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene și a eliminat creșterea salariilor deputaților și senatorilor decisă în Senat, care aducea automat și mărirea pensiilor parlamentarilor.

 

Doar că, nemulțumit de majorarea lefurilor pentru aleșii locali, USR a anunțat că va ataca proiectul la Curtea Constituțională a României și dacă demersul va fi încununat cu succes, atunci actual normativ va trebui dezbătut din nou în Parlament.

 

Consecințe grave pentru investiții

 

Ceea ce probabil că au uitat actualii parlamentari este condiționalitatea impusă de Comunitatea Europeană la momentul negocierilor purtate pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). România și-a asumat să elimine până la sfârșitul anului 2022 aproape toate pensiile speciale, inclusiv ale foștilor parlamentari.

 

Eliminarea s-a transformat între timp într-o tentativă de majorare.

 

Este bine de știut că prin PNRR se dorește a fi realizate investiții de miliarde de euro, de la infrastructură de orice fel, la sistemul medical sau educațional.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Botoșăneanca poporului” atacă la Curtea Constituțională impozitarea pensiilor speciale
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”

 

Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
Un deputat si un senator, chiar, sunt, sau au fost penibili din toate punctele de vedere ! Pe viitor să aveti în vedere si să fiti atenti pe cine votati. Dintre toti, cei prezentati, unul singur merită să fie deputat sau senator, depinde de numărul de voturi obtinut! Am să fiu foarte atent si am să gândesc serios cărei formatiuni politice îi voi acorda votul. Ar fi bine ca votul să fie nominal pe liste cu cu ”DA” si ”NU”, iar în locul celui cu ”NU” să fie trecut un candidat care este apreciat si merită. Să câstige cel ce întruneste un număr de voturi mai mult ! Poate putem să punem un pic de ordine, măcar la Circumscriptia Electorală. Dintre partidele actuale de la putere, doar un singur membru ar merita să candideze, restul nici unul nu merită! Lumea s-a săturat de minciuni si hotie. Cred că se vor trezi si vor analiza bine pe cine vor vota!
4 octombrie 2022, 17:26
Nu mai avem ce face, ne-a luat înainte, pe sticlă se beștelesc, se stuchesc, se înjură, dar în realitate se pupă, se cunună, se nășesc, afaceri împreună. Și își văd de locurile lor călduțe. Au luat,si-și împart pastile de nesimțire. Avem o specie de sugaci de nici o ciumă no mai dă jos.
4 octombrie 2022, 09:48
Sondaj
Scapă FC Botoșani de retrogradare sezonul acesta?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„De obicei nu am emoții la tipul acesta de întâlniri. Dar astăzi am emoții pentru că sunt acasă. Eu sunt tot din Botoșani, aici m-am născut, aici am învățat, la Școala nr. 11 de pe Calea Națională și apoi la Colegiul AT ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.6021 lei
CHF
Francul elveţian
4.9593 lei
GBP
Lira sterlină
5.6180 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5035 lei
XAU
Gramul de aur
292.9991 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2327 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0799 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3593 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2051 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6612 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.6 o C
Dorohoi
12.9 o C
Bucecea
12.9 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
15.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.