Ancheta săptămânii
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate

Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.

Să fie bine! Pentru ei!

 

Pentru că, recent, în vremuri dificile pentru populație, cu o iarnă plină de provocări la orizont în privința facturilor la energie electrică, gaz și agentul termic, și cu un val de scumpiri aproape la toate produsele alimentare, senatorii au votat majorarea veniturilor parlamentarilor.

 

Al lor, dar și al celor din administrația publică locală, un sector bugetar care oricum nu ar fi avut motive să se plângă de nivelul salarial care este unul chiar și de trei ori peste media din privat.

 

Revenind la parlamentari, prin votul acordat în Senatul României pentru creșterea indemnizațiilor demnitarilor aflați în exercițiu, creșteau indirect și pensiile speciale ale foștilor parlamentari care au fost suspendate doar pentru o perioadă de 3 luni.

 

Tentativa de eliminare a acestor indemnizații a eșuat la Curtea Constituțională din cauza unor vicii de procedură, care ar fi fost intenționat comise tocmai pentru ca legea să fie invalidată. De altfel, senatorii și deputații nu au mai catadicsit să repare erorile, așa că foștii parlamentari primesc din nou pensii speciale și, culmea, senatorii au votat și mărirea lor.

 

De la cât... la cât?

 

Prevederea legislativă arată că indemnizația foștilor parlamentari ”se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.”

 

Adică a salariilor de acum, nu a celor din legislatura 1996 – 2000, să zicem.

 

Nivelul actual al indemnizației brute a unui parlamentar este în prezent de 18.720 de lei. Aplicându-se formula de mai sus, rezultă că pensia unui fost demnitar cu un singur mandat este de 4.944 lei, iar pentru cei cu două mandate de 9.888 lei.

 

În cazul în care Camera Deputaților ar fi menținut modificările adoptate de Senat, indemnizația brută a actualilor parlamentari ar fi crescut la 20.700 de lei, ceea ce înseamnă că pensia specială pentru un mandat ar fi fost de 5.472 lei, iar pentru două mandate ar fi crescut cu peste 1.000 de lei, ajungând la 10.994.

 

Trecem în revistă parlamentarii de Botoșani cu cel puțin două mandate:

 

Camera Deputaților:

 

Cătălin Obuf Buhăianu: 2004 – 2008 / 2008 – 2012

 

Costică Macaleți: 2000 - 2001, 2004 – 2008 / 2008 – 2012

 

Andrei Dolineaschi: 2008 – 2012 / 2012 – 2016

 

Tamara Ciofu: 2012 – 2016 / 2016 – 2020

 

Marius Budăi: 2016 – 2020 / 2020 – prezent

 

Mihai Baltă: 2000 – 2004 / 2012 - 2016

 

Ștefan Baban: 1997 – 2000 / 2000 – 2004 / 2004 – 2008

 

Costel Șoptică: deputat 2012 – 2016 / senator 2016 – 2020 / deputat 2020 – prezent

 

Cristian Achiței: deputat 2016 – 2020 / senator 2020 – prezent

 

Senatul României:

 

Octav Cozmâncă: 1996 – 2000 / 2000 – 2004 / 2004 - 2008

 

Gheorghe Marcu: deputat 1990 - 1992 și 2000 – 2004 / senator 2008 – 2012

 

Liviu Cîmpanu: deputat 2004 – 2008 / senator 2008 – 2012

 

Șerban Mihăilescu: deputat 1996 – 2000 / 2000 - 2004 și senator 2004 - 2008, 2008 - 2012, 2012 – 2016

 

Doina Federovici: 2012 – 2016 / 2016 – 2020

 

Lucian Trufin: 2016 – 2020 /  2020 – prezent

 

* Șerban Mihăilescu și Octav Cozmâncă au avut fiecare câte două mandate de parlamentari de Botoșani, în celelalte fiind aleși în alte județe 

* Doina Drețcanu are un mandat incomplet după ce în Legislatura 2000 – 2004 l-a înlocuit pe Costică Macaleți, care fusese numit prefect la doar aproximativ o lună și jumătate de la dobândirea mandatului de deputat, după care social-democrata a mai avut un mandat plin în legislatura 2004 - 2008.

 

Parlamentarii și-au aprobat legi nesimțite care să le asigure o bătrânețe de poveste


De la trei mandate inclusiv în sus modul de calcul se schimbă pentru că, dacă s-ar aplica și în aceste cazuri, parlamentarii care au părăsit Legislativul ar ajunge să aibă pensii mai mari decât salariile actualilor senatori și deputați. Ori, ”cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului”, prevede statutul parlamentarilor. Oricum prin noua creștere, pensia pentru trei mandate ar fi atins 16.416 lei.


O bătaie de joc față de românii care muncesc peste trei decenii pentru o pensie de mizerie este și faptul că, foștilor parlamentari li se indexează anual pensia, din oficiu, cu rata medie a inflației.


Ba mai mult, foștii parlamentari au dreptul să cumuleze această pensie cu aceea pe bază de contributivitate. Cu alte cuvinte, foștii senatori și deputați beneficiază de două pensii: una pentru că au fost parlamentari și alta pentru anii adunați ”pe cartea de muncă”.

 

Deputații au respins creșterea lefurilor parlamentarilor, dar ”votul final” îl dă Curtea Constituțională

 

Câteva zile mai târziu, pe 27 septembrie mai exact, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, majorarea salariilor doar pentru administrația publică locală, mai exact pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene și a eliminat creșterea salariilor deputaților și senatorilor decisă în Senat, care aducea automat și mărirea pensiilor parlamentarilor.

 

Doar că, nemulțumit de majorarea lefurilor pentru aleșii locali, USR a anunțat că va ataca proiectul la Curtea Constituțională a României și dacă demersul va fi încununat cu succes, atunci actual normativ va trebui dezbătut din nou în Parlament.

 

Consecințe grave pentru investiții

 

Ceea ce probabil că au uitat actualii parlamentari este condiționalitatea impusă de Comunitatea Europeană la momentul negocierilor purtate pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). România și-a asumat să elimine până la sfârșitul anului 2022 aproape toate pensiile speciale, inclusiv ale foștilor parlamentari.

 

Eliminarea s-a transformat între timp într-o tentativă de majorare.

 

Este bine de știut că prin PNRR se dorește a fi realizate investiții de miliarde de euro, de la infrastructură de orice fel, la sistemul medical sau educațional.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Botoșăneanca poporului” atacă la Curtea Constituțională impozitarea pensiilor speciale
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”

 

Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
Un deputat si un senator, chiar, sunt, sau au fost penibili din toate punctele de vedere ! Pe viitor să aveti în vedere si să fiti atenti pe cine votati. Dintre toti, cei prezentati, unul singur merită să fie deputat sau senator, depinde de numărul de voturi obtinut! Am să fiu foarte atent si am să gândesc serios cărei formatiuni politice îi voi acorda votul. Ar fi bine ca votul să fie nominal pe liste cu cu ”DA” si ”NU”, iar în locul celui cu ”NU” să fie trecut un candidat care este apreciat si merită. Să câstige cel ce întruneste un număr de voturi mai mult ! Poate putem să punem un pic de ordine, măcar la Circumscriptia Electorală. Dintre partidele actuale de la putere, doar un singur membru ar merita să candideze, restul nici unul nu merită! Lumea s-a săturat de minciuni si hotie. Cred că se vor trezi si vor analiza bine pe cine vor vota!
4 octombrie 2022, 17:26
Nu mai avem ce face, ne-a luat înainte, pe sticlă se beștelesc, se stuchesc, se înjură, dar în realitate se pupă, se cunună, se nășesc, afaceri împreună. Și își văd de locurile lor călduțe. Au luat,si-și împart pastile de nesimțire. Avem o specie de sugaci de nici o ciumă no mai dă jos.
4 octombrie 2022, 09:48
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.2 o C
Dorohoi
24.4 o C
Bucecea
22.5 o C
Darabani
22.4 o C
Saveni
25.1 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.