Ancheta săptămânii
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină

Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.

Americanii au venit să cultive sfeclă la Botoșani și vor subvenție de la APIA

 

 

Printre altele, anul acesta a cultivat peste 120 de hectare de sfeclă de zahăr, în zona comunei Drăgușeni.

 

Sfecla de zahăr este în prezent cultura care asigură un profit minim de câteva mii de euro pe hectar, iar cantitatea medie rezultată pe această suprafață este de 40 de tone.

 

Statul, prin agențiile de plăți și intervenții în agricultură, acordă mai multe forme de sprijin în agricultura vegetală, unul dintre acestea fiind sprijinul cuplat la care subvenția pentru sfecla de zahăr ajunge la 824,99 euro/ha, în 2019.

 

Agricultorii au și o serie de obligații în cazul în care depun cereri pe schema de finanțare, inclusiv să anunțe dacă nu au recoltat cantitatea estimată inițial.

 

La acest punct s-a ajuns la Botoșani în cazul unei societăți agricole controlată de fondul american de investiții.

 

 

Doar că ar fi fost loviți de grindină

 

Reprezentanții uneia dintre companiile controlate de Southern Harvest, care ar urma să beneficieze de sprijin cuplat pentru sfecla de zahăr, au transmis o notificare la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani prin care aduceau la cunoștință că peste 70 de hectare au fost afectate în data de 15 august de grindină.

 

„Este depus un proces verbal de calamitate asupra căruia eu am avut anumite suspiciuni și atunci ca să fiu sigură că nu greșim, am întrebat și Direcția Agricolă și Prefectura dacă la acea dată a fost consemnată o calamitate. Pentru că normal se anunță la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și am vrut să fiu sigură că, într-adevăr, în ziua aceea s-a întâmplat fenomenul. Pentru că nu am alte date și ca să nu greșim. Eu abia cercetez”,

 

Elena Lăzăruc, director executiv interimar APIA Botoșani

 

 

Șefii APIA caută grindina din 15 august

 

Procedural, la 24 de ore de la producerea calamității naturale, agricultorul anunță comisia locală de constatare a pagubelor care la rându-i are la dispoziție 72 de ore pentru a transmite un raport operativ către Prefectură, Direcția Agricolă și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, unități care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

 

Instituțiile menționate au fost întrebate prin adrese dacă au fost sesizate cu privire la fenomenele naturale produse în 15 august 2019, respectiv grindină, care ar fi distrus parțial cultura de sfeclă de zahăr.

 

”Se presupune că este o suspiciune și atunci cercetează ceilalți care au competențe mai mari decât noi. Eu vreau să văd dacă fac plățile, dacă în dosarul de solicitare a subvenției nu sunt anumite nereguli. Este o măsură de precauție, eu nu am fost convinsă că la data de 15 august a fost așa un fenomen. Eu am avut suspiciuni că la data respectivă a avut loc acest fenomen și ținând cont că este și sfeclă. Grindina nu știu cum distrugea sfecla la data aceea pentru că imediat la două săptămâni a fost recoltată, fiind în sistem ecologic”,

Elena Lăzăruc, director executiv interimar APIA Botoșani.

 

În cazul în care nici răspunsurile de la Prefectură sau Direcția Agricolă nu sunt lămuritoare, pentru a putea face plățile, directorul APIA poate sesiza direcția de cercetări din aparatul central sau Direcția de Luptă Antifraudă (DLAF).

 

Așadar, a fost sau nu a fost?

 

Șeful Direcției Agricole Județene (DAJ) Botoșani susține că a răspuns deja întrebării formulată de APIA și anume că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în activitatea de evaluare în teren a pagubelor.

 

„Le-am dat răspuns că nu am avut documente depuse la Registratură conform procedurii în vigoare. Procedura spune că în termen de 48 de ore de la producerea fenomenului trebuiau să depună un raport operativ. Nu am avut raportul de la comisia locală Drăgușeni. Am văzut un proces verbal, comisia de la Drăgușeni probabil își va asuma acel document”,

Cristian Delibaș, director executiv DAJ

 

 

Comisia locală ar fi trebuit să sesizeze cele trei instituții, iar prefectul în calitatea sa de președinte CJSU ar fi emis un ordin pentru constituirea unei comisii județene care să evalueze din nou, situația din teren.

 

La o lună distanță însă, este greu de spus dacă la Drăgușeni a fost grindină în 15 august sau nu.

 

„E posibil să fi fost. Nimeni nu poate demonstra că acolo nu a fost grindină. Pentru că mie o comisie îmi spune că a fost grindină. Deci oamenii ăia trebuie să răspundă acolo. A fost sau nu a fost? Mai mult de atât, de ce nu au anunțat autoritățile județene?”,

Cristian Delibaș, director executiv DAJ

 

Prefectul a aflat după vreo lună că ar fi fost grindină la Drăgușeni

 

Deși în cazul de față vorbim de rădăcinoase, grindina afectează aparatul foliar considerat a fi „bucătăria” oricărei plante.

 

Prefectul Dan Șlincu susține la rândul său că a aflat abia săptămâna trecută despre situația de la Drăgușeni:

 

„Până în acest moment noi nu am trimis nicio comisie constituită prin ordin de prefect să evalueze pagubele de pe terenul de la Agraria”.

 

În cazurile uzuale…

 

„Se emite ordin de prefect pentru constituirea comisiei județene, merg colegii mei și verifică dacă sunt acele pagube în teren. Este un anumit termen care trebuie respectat, de către comisia locală și cea județeană”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani

 

 

Mister James are încredere în APIA

 

James McCarthy  (foto jos) este partener la Southern Harvest România și joi, 19 septembrie 2019, se afla la sediul firmei din Bulevardul Mihai Eminescu, într-o ședință. Într-o scurtă discuție a arătat că, în general, reprezentanții companiei au evitat expunerea în mass-media locală pentru ca informația transmisă să nu fie preluată în mod eronat.

 

A arătat că asigură loc de muncă la peste 140 de salariați din Botoșani, numărul acestora fiind dublat pe perioada verii. Și, în cazul de față, că are încredere în actuala conducere de la APIA Botoșani, una competentă, că va lua decizia corectă în ceea ce privește plata pentru suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr de la Drăgușeni.

 

Miza constatării sau nu a faptului că sfecla a fost calamitată o reprezintă tocmai obținerea subvenției de la APIA pentru câteva zeci de hectare. Și la cât se plătește pentru un hectar nu ar fi tocmai o sumă de nebăgat în seamă.

loading...
Pagubele produse de furtunile cu grindină de la Botoşani, evaluate de comisii numite de prefect

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
O sa va dea dreptul la toti si o sa fie totul bine.
23 septembrie 2019, 15:12
Da, aici trebuie sa se sesizeze DNA-ul! Chiar daca nu au fost facute platile, DNA-ul trebuie sa controleze un pic activitatea infractionala a interlopului de la Draguseni!
23 septembrie 2019, 11:36
Imi dau seama seama ca pentru DNA e dulce nanita in cazul activitatii infractionale a primarului de draguseni,eugen .
23 septembrie 2019, 09:36
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am refuzat și vom refuza tot timpul. Și am avut oferte de la fiecare partid politic și la pachet: consilieri, primari din județ. De la toate partidele”,Andrei Drancă, președinte USR Botoșani ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7764 lei
USD
Dolarul SUA
4.3067 lei
CHF
Francul elveţian
4.3562 lei
GBP
Lira sterlină
5.6549 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9525 lei
XAU
Gramul de aur
204.0945 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4437 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9417 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2680 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1871 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6393 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.