Ancheta săptămânii
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină

Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.

Americanii au venit să cultive sfeclă la Botoșani și vor subvenție de la APIA

 

 

Printre altele, anul acesta a cultivat peste 120 de hectare de sfeclă de zahăr, în zona comunei Drăgușeni.

 

Sfecla de zahăr este în prezent cultura care asigură un profit minim de câteva mii de euro pe hectar, iar cantitatea medie rezultată pe această suprafață este de 40 de tone.

 

Statul, prin agențiile de plăți și intervenții în agricultură, acordă mai multe forme de sprijin în agricultura vegetală, unul dintre acestea fiind sprijinul cuplat la care subvenția pentru sfecla de zahăr ajunge la 824,99 euro/ha, în 2019.

 

Agricultorii au și o serie de obligații în cazul în care depun cereri pe schema de finanțare, inclusiv să anunțe dacă nu au recoltat cantitatea estimată inițial.

 

La acest punct s-a ajuns la Botoșani în cazul unei societăți agricole controlată de fondul american de investiții.

 

 

Doar că ar fi fost loviți de grindină

 

Reprezentanții uneia dintre companiile controlate de Southern Harvest, care ar urma să beneficieze de sprijin cuplat pentru sfecla de zahăr, au transmis o notificare la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani prin care aduceau la cunoștință că peste 70 de hectare au fost afectate în data de 15 august de grindină.

 

„Este depus un proces verbal de calamitate asupra căruia eu am avut anumite suspiciuni și atunci ca să fiu sigură că nu greșim, am întrebat și Direcția Agricolă și Prefectura dacă la acea dată a fost consemnată o calamitate. Pentru că normal se anunță la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și am vrut să fiu sigură că, într-adevăr, în ziua aceea s-a întâmplat fenomenul. Pentru că nu am alte date și ca să nu greșim. Eu abia cercetez”,

 

Elena Lăzăruc, director executiv interimar APIA Botoșani

 

 

Șefii APIA caută grindina din 15 august

 

Procedural, la 24 de ore de la producerea calamității naturale, agricultorul anunță comisia locală de constatare a pagubelor care la rându-i are la dispoziție 72 de ore pentru a transmite un raport operativ către Prefectură, Direcția Agricolă și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, unități care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

 

Instituțiile menționate au fost întrebate prin adrese dacă au fost sesizate cu privire la fenomenele naturale produse în 15 august 2019, respectiv grindină, care ar fi distrus parțial cultura de sfeclă de zahăr.

 

”Se presupune că este o suspiciune și atunci cercetează ceilalți care au competențe mai mari decât noi. Eu vreau să văd dacă fac plățile, dacă în dosarul de solicitare a subvenției nu sunt anumite nereguli. Este o măsură de precauție, eu nu am fost convinsă că la data de 15 august a fost așa un fenomen. Eu am avut suspiciuni că la data respectivă a avut loc acest fenomen și ținând cont că este și sfeclă. Grindina nu știu cum distrugea sfecla la data aceea pentru că imediat la două săptămâni a fost recoltată, fiind în sistem ecologic”,

Elena Lăzăruc, director executiv interimar APIA Botoșani.

 

În cazul în care nici răspunsurile de la Prefectură sau Direcția Agricolă nu sunt lămuritoare, pentru a putea face plățile, directorul APIA poate sesiza direcția de cercetări din aparatul central sau Direcția de Luptă Antifraudă (DLAF).

 

Așadar, a fost sau nu a fost?

 

Șeful Direcției Agricole Județene (DAJ) Botoșani susține că a răspuns deja întrebării formulată de APIA și anume că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în activitatea de evaluare în teren a pagubelor.

 

„Le-am dat răspuns că nu am avut documente depuse la Registratură conform procedurii în vigoare. Procedura spune că în termen de 48 de ore de la producerea fenomenului trebuiau să depună un raport operativ. Nu am avut raportul de la comisia locală Drăgușeni. Am văzut un proces verbal, comisia de la Drăgușeni probabil își va asuma acel document”,

Cristian Delibaș, director executiv DAJ

 

 

Comisia locală ar fi trebuit să sesizeze cele trei instituții, iar prefectul în calitatea sa de președinte CJSU ar fi emis un ordin pentru constituirea unei comisii județene care să evalueze din nou, situația din teren.

 

La o lună distanță însă, este greu de spus dacă la Drăgușeni a fost grindină în 15 august sau nu.

 

„E posibil să fi fost. Nimeni nu poate demonstra că acolo nu a fost grindină. Pentru că mie o comisie îmi spune că a fost grindină. Deci oamenii ăia trebuie să răspundă acolo. A fost sau nu a fost? Mai mult de atât, de ce nu au anunțat autoritățile județene?”,

Cristian Delibaș, director executiv DAJ

 

Prefectul a aflat după vreo lună că ar fi fost grindină la Drăgușeni

 

Deși în cazul de față vorbim de rădăcinoase, grindina afectează aparatul foliar considerat a fi „bucătăria” oricărei plante.

 

Prefectul Dan Șlincu susține la rândul său că a aflat abia săptămâna trecută despre situația de la Drăgușeni:

 

„Până în acest moment noi nu am trimis nicio comisie constituită prin ordin de prefect să evalueze pagubele de pe terenul de la Agraria”.

 

În cazurile uzuale…

 

„Se emite ordin de prefect pentru constituirea comisiei județene, merg colegii mei și verifică dacă sunt acele pagube în teren. Este un anumit termen care trebuie respectat, de către comisia locală și cea județeană”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani

 

 

Mister James are încredere în APIA

 

James McCarthy  (foto jos) este partener la Southern Harvest România și joi, 19 septembrie 2019, se afla la sediul firmei din Bulevardul Mihai Eminescu, într-o ședință. Într-o scurtă discuție a arătat că, în general, reprezentanții companiei au evitat expunerea în mass-media locală pentru ca informația transmisă să nu fie preluată în mod eronat.

 

A arătat că asigură loc de muncă la peste 140 de salariați din Botoșani, numărul acestora fiind dublat pe perioada verii. Și, în cazul de față, că are încredere în actuala conducere de la APIA Botoșani, una competentă, că va lua decizia corectă în ceea ce privește plata pentru suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr de la Drăgușeni.

 

Miza constatării sau nu a faptului că sfecla a fost calamitată o reprezintă tocmai obținerea subvenției de la APIA pentru câteva zeci de hectare. Și la cât se plătește pentru un hectar nu ar fi tocmai o sumă de nebăgat în seamă.

loading...
Pagubele produse de furtunile cu grindină de la Botoşani, evaluate de comisii numite de prefect

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
O sa va dea dreptul la toti si o sa fie totul bine.
23 septembrie 2019, 15:12
Da, aici trebuie sa se sesizeze DNA-ul! Chiar daca nu au fost facute platile, DNA-ul trebuie sa controleze un pic activitatea infractionala a interlopului de la Draguseni!
23 septembrie 2019, 11:36
Imi dau seama seama ca pentru DNA e dulce nanita in cazul activitatii infractionale a primarului de draguseni,eugen .
23 septembrie 2019, 09:36
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.