Ancheta săptămânii
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO

16 iulie 2023 Cerchejeni

Un tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod

...

13 iulie 2023 Cotu

O familie întreagă a fost rănită după ce mașina s-a izbit într-un cap de pod

 

12 iunie 2022

Tânăr de 25 de ani găsit inconștient la Tudora, mașina s-a răsturnat pe cupolă

 

22 noiembrie 2021 Mesteacăn – Sarafinești

Tânăr de 25 de ani mort după ce mașina s-a lovit de un cap de pod

 

21 decembrie 2021 – Vlăsinești

Un tânăr de 23 de ani a murit, altul de 19 ani a ajuns la spital cu răni grave

Mașina s-a izbit într-un cap de pod.

 

Exemplele pot continua

 

Sunt doar câteva rezultate generate după o simplă căutare pe internet, în statisticile ce vizează accidentele rutiere petrecute în județul Botoșani. Numărul victimelor este cu mult mai mare.  

 

La nivel național, situația este la fel de gravă. Periodic, numeroase persoane mor în accidente rutiere după ce mașinile în care se află cad în șanțuri sau se izbesc în capuri de pod.

 

România este țara morților cu chipuri înlemnite în copacii de pe marginea drumului, în șanțuri sau podețe.

 

 

 

La Botoșani, ultima viață frântă a fost a lui Dragoș, un tânăr de 22 de ani. Mașina pe care o conducea (cu viteză, spun martorii) și sub influența alcoolului (susțin cei care au intervenit la accident) s-a izbit într-un cap de pod.

 

Chiar și în acest context în care viteza și alcoolul au fost motive cauzatoare pentru producerea accidentului, există și întrebarea pusă măcar de părinții îndoliați: dacă nu ar fi existat podețul și șanțul adânc, oare șansele la viață ale tânărului nu ar fi fost altele?

 

Sau șansele la viață ale celorlalți morți și răniți cu urmări de lungă durată, care au avut ghinionul să ajungă într-un șanț sau într-un cap de pod...

 

La aceste întrebări am încercat să găsim răspunsuri și am pornit astfel din locul în care a încetat din viață Dragoș, ultimul mort al județului Botoșani în accident rutier.

 

Ultimul „mormânt” de pe marginea drumului

 

În satul Cerchejeni, comuna Blândești, la câteva zeci de kilometri de municipiu. Locul l-am găsit ușor, pentru că de pe podețul în care s-a izbit Dragoș era strâns un sac de lumânări deja arse. Altele pâlpâiau încă lângă tabloul băiatului.

 

Locul a devenit obiectul unui fel de periplu în zonă. De mila părinților și impresionați de tinerețea băiatului, oamenii tot duc candele. Iar botoșănenii la a căror poartă a murit Dragoș se îngrijesc de micul altar. Au văzut deja două accidente în fața casei lor, după reabilitarea tronsonului care face parte din drumul strategic.

 

În primul, un șofer a încercat să evite o mașină care a intrat în depășire, pe contrasens și a ajuns într-un podeț. Șoferul a avut zile, la mașină s-a spart baia de ulei.

 

Al doilea accident a fost mortal și i-a marcat și pe ei.  

 

 

 

Soțul povestește că aceste accidente au apărut după modernizarea drumului și amenajarea șanțurilor adâncite pe anumite porțiuni. Există locuri în care adâncimea măsoară aproape doi metri.

 

Și podețe la distanțe extrem de mici. Localnicii au început să le spună „capcane pentru oameni”.

 

În zona în care a avut loc accidentul mortal din 16 iulie, pe o parte a drumului șanțul colector abia dacă măsoară un metru adâncime. De cealaltă parte în schimb, în fața casei celor doi soți, adâncimea se dublează.

 

„Acesta nu este un șanț colector, pentru că este celălalt, care preia apele pluviale de sus. Acesta s-a făcut inutil aici, în bătaie de joc. Sunt persoane cu dizabilități, dacă e alunecos caroabilul, încearcă să se deplaseze. S-a dus acolo, acolo rămâne. De ce e bătaia asta de joc? Trebuia să-l lase așa cum a fost”,

Proprietarul casei în fața căreia a avut loc accidentul mortal.

 

 

”Capurile astea de pod nu există nicăieri în Europa”

 

Același semnal de alarmă a fost tras și de reprezentanții Primăriei și Consiliului Local. Tudor Bucșinescu este consilier local și administrator unei pensiuni din Șoldănești. Circulă des și vede multe lucruri, inclusiv multitudinea de podețe și șanțurile betonate abrupte.

 

„De acum o să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț, poate în felul acesta o să atragem atenția”,

Tudor Bucșinescu, consilier local (foto jos)

 

Culmea, același constructor ar fi amenajat în comuna Sulița, următoarea după Blândești, rigole acoperite și trotuare pentru pietoni. Care nu pun în niciun fel în pericol siguranța participanților la trafic.

 

Sau a pietonilor care în mediul rural circulă mult pe marginea drumului. Cu animale uneori. Și care pot fi răniți în cazul în care cad într-un șanț adânc din beton.

 

 

„Șanțurile, capurile astea de pod, nu s-au pus niciodată în discuție în tema CL. Noi pur și simplu am fost înmărmuriți când am văzut decizia și modul de operare al proiectantului și al executantului. Pur și simplu suntem indignați că s-a putut întâmpla așa ceva, într-o țară europeană, din două în două minute ai câte o capcană pentru oameni. Se poate strica ceva la o mașină, noi trebuie să prevenim. Cel puțin capurile astea de pod nu există nicăieri în Europa, numai la noi. Eu nu știu, pentru ce există astea?”,

Tudor Bucșinescu, consilier local

 

Numeroasele podețe și șanțurile betonate care au apărut le-au ridicat probleme și oamenilor din sat. Unii nu mai pot intra cu mașinile în curte. Și nici cu căruțele. Au mers la Primărie să ceară explicații. Primarul și viceprimarul au întrebat și ei pe la Consiliul Județean și au primit ulterior vizita unor ingineri de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP) care au făcut constatări.

 

„Canalele astea sunt prea abrupte pentru traficul care este acum. S-au făcut sesizări la CJ mai ales pe partea de Cerchejeni Deal, canalele abrupte, nu poate lumea să intre în ogrăzi. Era o doamnă care nu putea intra cu vidanja, ajungea fața mașinii pe asfalt”,

Constantin Pînzaru, consilier local cu atribuții de viceprimar

 

Acum au ajuns la stadiul în care așteaptă soluții. Sau măcar niște parapeți protectori acolo unde șanțurile din beton sunt prea adânci. Pentru că logica nu o prea înțeleg.

 

 

Reacția Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP)

 

În schimb, șefii de la „Drumuri Județene” susțin că toate aceste amenajări conexe asfaltării drumului sunt efectuate în baza unor expertize și a unor calcule care reies din cantitățile de ape pluviale colectate în zonă.

 

„La baza oricărei investiții stă expertiza. De la expertiză se pleacă cu documentația tehnică de avizare și apoi cu proiectul tehnic. Și toate proiectele, aici fiind vorba despre șanțuri, se fac în baza unui calcul hidraulic”,

Cătălin Gheorghian, director DJDP Botoșani

 

„Mă duc pe-o parte, dar nu mor”

 

Iar dacă pe o porțiune de drum a fost necesar un șanț de o anumită adâncime, acest aspect a fost stabilit de specialiști și nu de constructor „după ochi”.

 

„Nu este o scuză, eu circul foarte mult și știu ce se poate întâmpla și cum se poate întâmpla. Mi s-a întâmplat și mie de atâtea ori să zbor pe câmp. Sincer, eu acum vorbesc din punct de vedere al șoferului. În momentul în care merg pe un drum din acesta și văd că sunt șanțuri sau pericol, nu merg cu viteză. Merg atât cât să pot să controlez mașina, ferească Dumnezeu, oricare de pe contransens se poate izbi în mine, dar să pot să mă feresc și să scap cu viață. Chiar dacă ar fi să mă duc în șanț pe-o parte. Mă duc pe-o parte, dar nu mor”,

Cătălin Gheorghian, director DJDP Botoșani

 

„Și în străinătate există legislație, nu doar la noi”, mai spune șeful de la „Drumuri Județene” ca răspuns la afirmațiile că europenii nu au podețe sau șanțuri betonate.

 

Reacția Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași 

 

Situația prezentată nu este valabilă neapărat doar pe drumurile județene. Ci și pe cele naționale, administrate de Secția Drumuri Naționale (SDN), instituție aflată în subordinea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.

 

Nicolae Popovici este purtătorul de cuvânt al DRDP Iași și semnatar al unui răspuns pentru solicitarea adresată de redacția Botoșăneanul, cu privire la „pericolele” care pândesc pe șoselele județului.

 

Explică faptul că toate elementele care asigură colectarea și scurgerea apelor la drumuri sunt proiectate în baza unor STAS-uri reglementate prin lege.

 

”Proiectarea respectivelor elemente ale drumurilor se face pe baza datelor hidrologice, a studiilor topografice și geotehnice, precum și a datelor obținute pe teren de la factorii interesați. Prin analiza tuturor datelor, informațiilor și solicitărilor factorilor interesați, se elaborează proiectul tehnic, documentație care trebuie să conducă la execuția unei lucrări care să asigure circulația în siguranță a tuturor participanților la trafic. Pentru stabilirea debitului apelor meteorice se efectuează calcule conform STAS 1846-75 și STAS 9470-73”

Nicolae Popovici, purtător de cuvânt DRDP

 

În conformitate cu Legea nr. 265 din 7 noiembrie 2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, măsura trebuie să se aplice în mod obligatoriu pe toată rețeaua de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres și drumurile naționale – clasificate ca drumuri europene, drumuri naționale principale și drumuri naționale secundare.

 

Astfel, există posibilitatea de a elimina toate deficiențele de proiectare încă din fazele incipiente de dezvoltare a proiectelor de infrastructură, pentru a se diminua la maxim riscul de producere a accidentelor rutiere în etapa de exploatare.

 

„În urma accidentelor produse pe drumurile naționale, soldate cu victime, au fost efectuate expertize și nu ne-au fost comunicate de către experții tehnici judiciari sau instituțiile abilitate că ar fi fost un podeț sau șanț construiți cu încălcarea normativelor tehnice sau a legislației din domeniul infrastructurii rutiere”, a concluzionat Nicolae Popovici.

 

 

„Proiectantul a avut probabil un calcul hidraulic”

 

Reglementările legale care vizează modul în care sunt efectuate investițiile la infrastructura rutieră sunt confirmate inclusiv de parlamentari.

 

Senatorul Cristian Achiței face parte din comisia pentru transporturi și infrastructură din Senatul României. Și este la curent cu legislația specifică.

 

Citește și presa și astfel este la curent și cu numărul accidentelor rutiere grave sau mortale: „Și eu sunt extrem de preocupat de tot ceea ce înseamnă siguranța circulației, nu doar privitor la șanțuri sau cap de pod, ci în general de toate aspectele care țin de siguranța circulației”.

 

Cristian Achiței a oferit explicații privitoare la șanțurile betonate care asigură hidraulica drumului, adică evacuarea apei din zona părții carosabile.

 

„Bineînțeles că există normative și calcule pe care le fac proiectanții pentru a dimensiona aceste șanțuri betonate. Dacă ați văzut, în ultima perioadă, multe din șanțurile betonate nu mai sunt deschise, s-a venit cu acea soluție de rigole carosabile, pe care o puteți vedea în multe locuri, chiar și pe drumul strategic sau pe drumurile naționale care acum se modernizează”,

Cristian Achiței, senator PNL

 

În cazul specific Blândești – Sulița, unde abordările constructorului sunt opuse, parlamentarul botoșănean susține că acest lucru nu a fost neapărat o neglijență din partea constructorului.

 

Sau rea-voință, a oricui. Pe criterii politice, sau de orice alt fel.

 

„Proiectantul a avut probabil un calcul hidraulic și așa a ieșit probabil din proiectare, mai ales că aceste proiecte sunt verificate atât de persoane autorizate din punct de vedere al evacuării apelor cât și de persoane autorizate în tot ceea ce înseamnă normativ de drumuri. Deci, există standarde la ora actuală”,

Cristian Achiței, senator PNL

 

O fi mortul vinovat întotdeauna?

 

Ca o concluzie, Cristian Achiței consideră că în general accidentele rutiere survin pe alt fond, nu neapărat din cauza unei rigole betonate sau a unui cap de pod: „Normal dacă mergi cu o viteză corectă, reglementată, fără să ai probleme cu băutura sau cu drogurile, nu ar trebui să se ajungă la genul acesta de accidente”.

 

Totuși...

 

Pe viitor, pentru a fi evitate pierderile de vieți omenești, la nivel legislativ se iau în calcul soluții suplimentare, pe lângă acoperirea rigolelor. Și anume teșirea suplimentară a capetelor de podețe și retragerea lor mai mult în afara părții carosabile.

 

Însă, înainte de toate, participanții la trafic să respecte regulile din Codul Rutier.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Și-a făcut parbrizul țăndări: O mașină a intrat într-un cap de pod la Flămânzi – FOTOGALERIE
TRAGEDIE: Un tânăr de 22 de ani şi-a pierdut viaţa după ce maşina în care se afla s-a izbit într-un cap de pod - GALERIE FOTO
ACCIDENT: Soț și soție la spital după ce mașina s-a izbit într-un cap de pod - FOTO

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Drumuri inguste, trotuarele lipsesc. Pe drum circula de-a valma masini, biciclete, pietoni animale. Puneti si capete de mort, voi capete fara creier.
1 august 2023, 16:47
Daca-i lasi in glod, nu-i bine, daca le faci drumuri, nu trb podete.....cum ar fi, nu-i bine.....asa-i la romani!Unul nu-si pune problema ca toti, aproape toti ft tineri, fara experienta cu viteza maxima....da bine ca s-au mai rarit nebunii soselelor, din cauza unora ca astia au murit oameni nevinovati, s-au suit si pe trotuare ca sa omoare grupuri de oameni....educatia rutiera=zero.Care incotro volanesc cate o tigaie cu 120 km/ora, cu gajika alaturea, cazuta pe spate de placere....
1 august 2023, 16:22
Se impune multă, multă educație rutieră. Se impune, la volan, ca și în viață, mult bun simț și respect pentru ceilalți participanți la trafic. Așa că, nu podurile sunt de vină ci cei care se cred balauri la volan.
1 august 2023, 15:16
Podurile au rolul lor,dar pt evitarea accidentelor cu victime drumurile asfaltate ar trebui gaurite,din 50 in 50 de metri si atunci o sa fie toti multumiti.
1 august 2023, 13:42
Dacă în locul capului de pod s-ar fi aflat un copil sau orice persoană, cum am pune problema? E trist că se întâmplă asemenea cazuri dar nu cred ca trebuie să dam vina pe șanțuri și poduri. Dacă acum ne plângem de drumurile astea care au fost reabilitate foarte bine înseamnă că suntem învățați doar să fim nemulțumiți. În majoritatea cazurilor viteza foarte mare, alcoolul, teribilismul și inconștiența duc la asemenea tragedii. Să fim sinceri cu noi și să nu căutăm vina în altă parte...
1 august 2023, 13:17
Nu podurile se duc peste masini ci masinile peste poduri. Daca nu erau podurile masinile se opreau in gard si daca nu era nici gard masina se oprea intr un pom sau chiar in casa.asa ca singurii vinovati is soferii .
1 august 2023, 09:27
Conduc ca nebunii.. Nu adapteaza viteaza la drum. Teribiliști in toata regula. Multi dintre ei sunt betivi, fara carnet.
1 august 2023, 08:48
Mor zmeii veniți de afară cu ceva parale și cu mașină "tare" și o fac pe grozavii, mergînd cu viteză, cu băutura în cap și mai nou drogați.Au gasit acum că vinovate sunt șanțurile și podurile!Dar acele poduri permit accesul locuitorilor in curțile locuințelor.De ce nu merg ei în localități cu viteza pemisă de lege?La 50 Km/h, era puțin probabil să scape mașina de sub control și să se izbească în pod.
1 august 2023, 08:40
Acel moment cand le faci drumuri si ei nu stiu sa le foloseasca...
1 august 2023, 07:20
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.6 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.4 o C
Darabani
-0.8 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
0.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.