Ancheta săptămânii
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie

În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.

Cine, cum, cui plătește?

 

Doar că nu a mai existat și o procedură prin care să se facă efectiv acest lucru.

 

Când plătesc cei care au intrat forțat în carantină?

Dacă au ieșit deja, care este instituția care va avea sarcina de a recupera acești bani?

Ce se întâmplă când aceste persoane sunt insolvabile, iar banii nu pot fi recuperați?

 

Sunt întrebări la care răspunsurile au venit parțial. Iar povara financiară va cădea, cel mai probabil, în sarcina hotelierilor.

 

La nivelul județului Botoșani a fost introdus în carantină forțată cu obligația să-și plătească cazarea și masa, un număr de 64 de persoane.

 

Costurile pentru serviciile menționate mai sus diferă de la o unitate de cazare la alta.

 

Alocația de cazare în valoare de 230/lei/zi, care include, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit și cele cu serviciile de curățenie și spălătorie, cu produsele de igienă personală, lenjerie, prosoape, cu protecția bagajelor persoanelor și a altor efecte personale ale acestora. La aceste costuri se adaugă și cele cu masa, în cuantum de 50 de lei pe zi. 

 

Pentru o singură persoană, la un „sejur” de 14 zile s-a ajuns așadar la o sumă de 3.920 de lei.

 

În situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, adică în general imobile gestionate de diverse instituții ale statului, alocația de cazare este în valoare de 50/lei/zi, care include cheltuielile pentru pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, etc.

 

În acest caz, doar cazarea fără cele trei mese asigurate într-o singură zi, ajunge pentru cele 14 zile de carantină la 700 de lei de persoană. În cazul unor astfel de unități, care nu ofereau și masă, în Starea de Urgență pentru hrană erau încheiate contracte cu firme de catering de către Direcția de Sănătate Publică. 

 

Cum plătesc cei care sunt nevoiți să achite carantinarea?

 

„Contravaloarea trebuie achită de către persoana carantinată la ieșirea din centru de carantinare. Urmează să se modifice HG nr. 201/2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și luarea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, pentru ca autoritățile fiscale să aibă pârghiile necesare recuperării sumelor de bani, în situația in care aceștia nu plătesc benevol”,

Transmite Centrul Județean de Comunicare Botoșani

 

Adică, la acest moment încă nu este clar cum, când și cine va recupera acești bani.

 

„Nici nu am știut cum trebuie procedat”

 

Administratorul Taberei Codrii de Aramă de la Agafton susține că „s-a trezit” cu cinci astfel de „clienți” aduși de Poliție sau jandarmi.

 

„La una din serii mi-au adus cinci clienți din ăștia. În fine, nici nu am știut cum trebuie procedat, de încasat nu i-am încasat, de plătit ministerul nu plătește nimic”,

Radu Humelnicu, directorul Direcția Județeană de Sport și Tineret.

 

„Pierderi” de peste 1.000 de euro doar la Agafton

 

La Agafton spre exemplu, costurile pentru o zi de cazare au fost de 80 de lei, 50 pentru cheltuielile curente și restul de 30 pentru partea de decontaminare și cea de deșeuri sanitare.

 

Pentru un singur carantinat s-au adunat costuri nedecontate de 1.120 de lei și un total de 5.600 de lei pentru toți cinci.

 

Cât despre masă, firma de catering va trebui să își recupereze singură banii.

 

Și se induce ideea ca hotelierii sau firmele de catering să se îndrepte pe cale civilă împotriva celor care aveau obligația să-și plătească carantina.

 

„Soluția aceasta nu este acceptabilă sub nicio formă, să merg eu să mă îndrept împotriva unei persoane fizice care nu a venit de bunăvoie acolo, a venit adusă de o instituție a statului. Ăla nu au venit în concediu la mine și nici eu nu am știut că trebuie să le facturez la plecare. Oricum, nici nu aveam datele lor pe care le deține DSP-ul. Deci noi, cel mai probabil va trebui să dăm tot Statul Român în judecată”,

Radu Humelnicu, director DJST

 

Procese împotriva MAI-ului

 

În aceste condiții este posibil ca MAI să devină ținta unor procese pentru că la momentul respectiv era instituția care gestiona situația de criză. Cel puțin în starea de alertă, pentru că în cele două luni de stare de urgență, aceste situații erau gestionate de Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

Când s-a ieșit din starea de urgență, MAI a preluat sarcina de a-i reține pe stradă și de a-i aduce în centru pe cei care nu au respectat izolarea la domiciliu.

 

„Probabil că împotriva MAI vom face demersurile de recuperare a banilor, este treaba lor cum pun problema. Nici administrația publică nu are nicio treabă, mi s-a spus: dle, recuperează de la primărie, că oricum ăștia plătesc și amenzile tot acolo”,

Radu Humelnicu, director DJST.

 

Pe data de 11 iunie, la Botoșani mai erau cazate 20 de persoane în două centre de carantină instituționalizată.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșănean amendat la trei zile după ce a venit în țară, un vecin a anunțat Poliția
Un botoșănean a EVADAT pe un cearceaf dintr-un centru de carantină, sărind de la etajul 2

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.