Botoşanii de altădată
Masa Tâlharilor de la Botoşani: Locul blestemat unde un bărbat a fost DECAPITAT

Pe culmea unui păduri din Botoşani, veghează Legendara Masă a tâlharilor, o piatră misterioasă prin dimensiunile ei: şase metri în lungime, trei în lăţime şi înălţime.

Masa tâlharilor

 

La 25 de kilometri de municipiul Botoşani, în pădurile din preajma localităţile Coşula şi Copălău, se află „Masa tâlharilor“. De aici se deschide o vedere largă asupra drumurilor din împrejurimi, spre Botoşani, Hârlău şi satele megieşe. Ne aflăm fără îndoială, în faţa unui punct de observaţie, cine ştie de când.

 

De când îi lumea, oamenii văd acolo, pe culmea din pădurea Runc, o piatră ce-i zic Masa Tâlharilor. 

 

Legenda spune...

 

Legenda spune că în vremuri demult strămoşii noştri stăteau de strajă în acest loc năvălirilor pustiitoare. Când focul se înălţa deasupra Runcului, oamenii din împrejurimi se ascundeau, căutând mântuirea în codru.

 

Cică într-o vreme, piatra era loc de întâlnire şi de veghe al haiducilor, care ţineau calea negustorilor vestiţi, cu mărfuri scumpe, pe drumul dinspre capitala Moldovei.

 

Aveau, se-nţelege, şi alte tainiţe aceşti haiduci. Se-nfăţişau aici numai după orânduială şi trebuinţă, cum s-a întâmplat şi de astă dată – chemaţi de buciumări jalnice: se făcuse pierdută nevasta căpitanului şi nimeni nu-i ştia de urmă. Se pare că, de mai multă vreme, cineva le cunoștea tainele, căci aceasta era a doua grea lovitură după răpirea nepedepsită a comorii de sub masa de piatră. Sfatul haiducilor prevestea ceva de primejdie, scormonind bănuieli şi aţâţând temeri noi.

 

În vremea asta, pe pământurile din împrejurimi, ajunsese stăpân un om mătăhălos, nemăsurat de gras care avea tot ce-i dorea inima. Vorbe de ocară nu se auziseră despre dânsul. Dar se ştia că a cumpărat moşia şi conacul cu bani grei de aur. Conacul acestui bogătaş era enigmatic şi porţile-i stăteau veşnic închise, deşi se aflau înăuntru câţiva slujbaşi. Iată însă ca într-o seară ele trebuiră să se deschidă în grabă, venind stăpânul şi încă nu singur, ci aducând în caleaşcă o femeie necunoscută.

 

Îi spuneau doar “stăpâna”

 

Femeia aceea adusă la conac rămânea veşnic tristă. Uneori ascundea câte o lacrimă. Nimeni nu ştia de unde venise şi cum o cheamă. Îi spuneau doar “stăpâna” şi o slujeau după poruncă, fără a iscodi. 

 

Ba se temeau să afle prea multe, căci bogătaşul zvârlea pe drumuri pe cine-l bănuia că povesteşte pe-aiurea ce-i şi cum. Sau se trezeau straşnic pedepsiţi, chiar cu temniţa de sub casă. Spaima intrase astfel în slujbaşi, de-ai fi zis că toţi sunt fără grai. Tăceau şi munceau.

-    De ce stăpâna mea este veşnic tristă? Dacă-i de dor ştiu descântece, dacă-i de-nsingurare ştiu tâlcuri cu haz, dacă-I de boală ştiu leacuri. Ehe! Câte-am pătimit eu în tinereţe!...i se făcuse milă unei slujnice, când nu le auzea nimeni.

Dar femeia rămânea ferecată la binevoirile acestea, cutremurându-se. Ocolişul întrebării o lovise din plin, în loc să o înmoaie. Bătrâna slujnică se cutremura încă pe atât de suferinţa stăpânei. Pricepu că ea tace sub cruntă ameninţare. Se agăţa aşadar de paznicul cel bătrân, cu toată tăria simţirii ei de om. Vorbea ceea: corb la corb nu-şi scoate ochii! Şi-I dădu curaj să-I spună adevărul.

-    Văd că nu ştii nimic despre fiinţa asta ticăloasă, ce-i spuneau stăpân. Dacă-mi este frică să-ţi vorbesc despre dânsul, nu-i nicidecum pentru că m-ar omorî. Spaima mea vine de la ce mă aşteaptă în temniță: cu picioarele în apă, chinuit de şobolani şi broaşte. Stăpânul nostru nu-i decât un tâlhar care a furat comoara haiducilor de sub piatra cea mare de pe Runc. Ori, cu bani nu poţi fura şi suflete!

Apoi bătrânul a căzut în muţenie. Dar slujnica nu s-a lăsat înspăimântată şi i-a ţinut calea frumoasei femei:

-    Fugi din casa acestui tâlhar! Averea şi-a făcut-o furând comoara de sub masa haiducilor. Acea comoară nu era pentru bogaţi, dar nici nu pentru cumpărat sufletul cuiva. Sunt gata să te ajut.

-    Aruncă departe de tine asemenea gânduri! Temnița ne mănâncă!

-    Fiica mea, spune-mi numai, iar eu te voi pune la adăpost.

-    Mergi în pădurea de pe dealul Runc, la masa de piatră. Lasă acolo năframa mea. Pe dânsa sunt nişte semen…Ce fericită-i soarta mea de-a fi avut norocul să dau peste o prietenă atât de credincioasă!

 

A plecat slujnica în pădure, nu însă de a-i da stăpânului să bea o cană cu ceai de mac.

 

Complot haiducesc

 

Dacă au găsit năframa şi-au citit semnele de pe dânsa, haiducii au dibuit locul şi au înconjurat casa, chemându-l pe stăpân la judecata cea dreaptă. Şi-au prins să-l fugărească spre Runc, la masa cea de piatră, ca acolo să-şi primească pedeapsa.

-    Daţi în el, daţi în el! Strigau oameni de pe ulițe, alăturându-se haiducilor.

Bogatul alerga sub ciomege.

-    Daţi în el, daţi în el! Tâlharul!

-    Dă-i la cap, că ţi-a furat nevasta!

 

Iar când au ajuns la piatră, l-au răsturnat cu faţa în jos şi iau dat şase ciomege.

-    Astea-s pentru banii furaţi de la haiduci.

A urmat pedeapsa crea cruntă, pentru cealaltă faptă a sa. Căpitanul i-a tăiat capul cu securea:

-    Asta-i pentru furt de femeie!

De-atunci, piatra de pe Runc s-a numit Masa tâlharilor aşa cum reiese ea din cartea ”Din Legendele Botoşanilor” de E. Agrigoroaiei. (Sursa foto: Adevărul)

 
download from google play download from apple store

 

loading...
Din legendele Botoşanilor: Eminescu şi-a construit fântână la Botoşani cu ajutorul unui bărbat acuzat de omor

    
 

Cătălina CHIRU
Istoria la feminin: De la Cornelia din Moldova la mucenița din Petru Vodă
Au fost mame, soții, iubite. Au fost medici, poete, artiste, creatoare de cuvânt și de frumos. Au suferit pentru Hristos. Din umbra timpului, străbat uneori până la noi prin faptele lor trecute.
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva
Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”
Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.
”Aşa a debutat Enescu în viaţa mea, cu un unu la muzică, în cea de-a doua clasă a Liceului Laurian”
Cu greu ne putem imagina astăzi că pe scândura Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani au jucat Calboreanu, Birlic, Tănase, Vraca, Bulandra. Că pe scena micului oraş moldav au urcat pentru a cânta Enescu, pentru a conferenţia Iorga.
Agaftonul Domnului Eminescu: Plâng pentru vărul meu, că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr! - GALERIE FOTO
În cimitirul de la Agafton odihnesc astăzi maicile Olimpiada, Sofia, Fevronia, surorile Ralucăi Eminovici, mama poetului, dar și Xenia, verișoara lui Mihai.
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
inpuff.ro
Loading...
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii
Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
Loading...
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Bravo, ati precizat sursa bibliografica, respectele mele!
28 ianuarie 2018, 15:30
Ce prostie.
27 ianuarie 2018, 18:24
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.