Botoşanii de altădată
Masa Tâlharilor de la Botoşani: Locul blestemat unde un bărbat a fost DECAPITAT

Pe culmea unui păduri din Botoşani, veghează Legendara Masă a tâlharilor, o piatră misterioasă prin dimensiunile ei: şase metri în lungime, trei în lăţime şi înălţime.

Masa tâlharilor

 

La 25 de kilometri de municipiul Botoşani, în pădurile din preajma localităţile Coşula şi Copălău, se află „Masa tâlharilor“. De aici se deschide o vedere largă asupra drumurilor din împrejurimi, spre Botoşani, Hârlău şi satele megieşe. Ne aflăm fără îndoială, în faţa unui punct de observaţie, cine ştie de când.

 

De când îi lumea, oamenii văd acolo, pe culmea din pădurea Runc, o piatră ce-i zic Masa Tâlharilor. 

 

Legenda spune...

 

Legenda spune că în vremuri demult strămoşii noştri stăteau de strajă în acest loc năvălirilor pustiitoare. Când focul se înălţa deasupra Runcului, oamenii din împrejurimi se ascundeau, căutând mântuirea în codru.

 

Cică într-o vreme, piatra era loc de întâlnire şi de veghe al haiducilor, care ţineau calea negustorilor vestiţi, cu mărfuri scumpe, pe drumul dinspre capitala Moldovei.

 

Aveau, se-nţelege, şi alte tainiţe aceşti haiduci. Se-nfăţişau aici numai după orânduială şi trebuinţă, cum s-a întâmplat şi de astă dată – chemaţi de buciumări jalnice: se făcuse pierdută nevasta căpitanului şi nimeni nu-i ştia de urmă. Se pare că, de mai multă vreme, cineva le cunoștea tainele, căci aceasta era a doua grea lovitură după răpirea nepedepsită a comorii de sub masa de piatră. Sfatul haiducilor prevestea ceva de primejdie, scormonind bănuieli şi aţâţând temeri noi.

 

În vremea asta, pe pământurile din împrejurimi, ajunsese stăpân un om mătăhălos, nemăsurat de gras care avea tot ce-i dorea inima. Vorbe de ocară nu se auziseră despre dânsul. Dar se ştia că a cumpărat moşia şi conacul cu bani grei de aur. Conacul acestui bogătaş era enigmatic şi porţile-i stăteau veşnic închise, deşi se aflau înăuntru câţiva slujbaşi. Iată însă ca într-o seară ele trebuiră să se deschidă în grabă, venind stăpânul şi încă nu singur, ci aducând în caleaşcă o femeie necunoscută.

 

Îi spuneau doar “stăpâna”

 

Femeia aceea adusă la conac rămânea veşnic tristă. Uneori ascundea câte o lacrimă. Nimeni nu ştia de unde venise şi cum o cheamă. Îi spuneau doar “stăpâna” şi o slujeau după poruncă, fără a iscodi. 

 

Ba se temeau să afle prea multe, căci bogătaşul zvârlea pe drumuri pe cine-l bănuia că povesteşte pe-aiurea ce-i şi cum. Sau se trezeau straşnic pedepsiţi, chiar cu temniţa de sub casă. Spaima intrase astfel în slujbaşi, de-ai fi zis că toţi sunt fără grai. Tăceau şi munceau.

-    De ce stăpâna mea este veşnic tristă? Dacă-i de dor ştiu descântece, dacă-i de-nsingurare ştiu tâlcuri cu haz, dacă-I de boală ştiu leacuri. Ehe! Câte-am pătimit eu în tinereţe!...i se făcuse milă unei slujnice, când nu le auzea nimeni.

Dar femeia rămânea ferecată la binevoirile acestea, cutremurându-se. Ocolişul întrebării o lovise din plin, în loc să o înmoaie. Bătrâna slujnică se cutremura încă pe atât de suferinţa stăpânei. Pricepu că ea tace sub cruntă ameninţare. Se agăţa aşadar de paznicul cel bătrân, cu toată tăria simţirii ei de om. Vorbea ceea: corb la corb nu-şi scoate ochii! Şi-I dădu curaj să-I spună adevărul.

-    Văd că nu ştii nimic despre fiinţa asta ticăloasă, ce-i spuneau stăpân. Dacă-mi este frică să-ţi vorbesc despre dânsul, nu-i nicidecum pentru că m-ar omorî. Spaima mea vine de la ce mă aşteaptă în temniță: cu picioarele în apă, chinuit de şobolani şi broaşte. Stăpânul nostru nu-i decât un tâlhar care a furat comoara haiducilor de sub piatra cea mare de pe Runc. Ori, cu bani nu poţi fura şi suflete!

Apoi bătrânul a căzut în muţenie. Dar slujnica nu s-a lăsat înspăimântată şi i-a ţinut calea frumoasei femei:

-    Fugi din casa acestui tâlhar! Averea şi-a făcut-o furând comoara de sub masa haiducilor. Acea comoară nu era pentru bogaţi, dar nici nu pentru cumpărat sufletul cuiva. Sunt gata să te ajut.

-    Aruncă departe de tine asemenea gânduri! Temnița ne mănâncă!

-    Fiica mea, spune-mi numai, iar eu te voi pune la adăpost.

-    Mergi în pădurea de pe dealul Runc, la masa de piatră. Lasă acolo năframa mea. Pe dânsa sunt nişte semen…Ce fericită-i soarta mea de-a fi avut norocul să dau peste o prietenă atât de credincioasă!

 

A plecat slujnica în pădure, nu însă de a-i da stăpânului să bea o cană cu ceai de mac.

 

Complot haiducesc

 

Dacă au găsit năframa şi-au citit semnele de pe dânsa, haiducii au dibuit locul şi au înconjurat casa, chemându-l pe stăpân la judecata cea dreaptă. Şi-au prins să-l fugărească spre Runc, la masa cea de piatră, ca acolo să-şi primească pedeapsa.

-    Daţi în el, daţi în el! Strigau oameni de pe ulițe, alăturându-se haiducilor.

Bogatul alerga sub ciomege.

-    Daţi în el, daţi în el! Tâlharul!

-    Dă-i la cap, că ţi-a furat nevasta!

 

Iar când au ajuns la piatră, l-au răsturnat cu faţa în jos şi iau dat şase ciomege.

-    Astea-s pentru banii furaţi de la haiduci.

A urmat pedeapsa crea cruntă, pentru cealaltă faptă a sa. Căpitanul i-a tăiat capul cu securea:

-    Asta-i pentru furt de femeie!

De-atunci, piatra de pe Runc s-a numit Masa tâlharilor aşa cum reiese ea din cartea ”Din Legendele Botoşanilor” de E. Agrigoroaiei. (Sursa foto: Adevărul)

 
download from google play download from apple store

 

loading...
Din legendele Botoşanilor: Eminescu şi-a construit fântână la Botoşani cu ajutorul unui bărbat acuzat de omor

    
 

Cătălina CHIRU
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului
Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă
Botoşanii, oraşul patriarhal de altădată, a fost numit adesea, pe drept cuvânt, oraş al grădinilor. Când, în veacul trecut şi începutul celui actual, boierii şi-au construit frumoasele lor case, în special în partea de vest a oraşului, au avut grijă să-şi amenajeze minunate parcuri cu ajutorilor grădinarilor unguri, italieni şi germani.
PRIMUL hotel construit la Botoşani: Eminescu a dat o petrecere acolo şi s-a îndrăgostit de o blondă
Primele hoteluri  au apărut în peisajul botoşănean la jumătatea secolului trecut.Odată cu creşterea economică a oraşului, s-a simţit nevoia unor localuri cu camere mobilate care să fie închiriate, de obicei cu ziua, numeroşilor călători sosiţi la noi în oraş.
Primele cafenele din Botoşaniul de odinioară: Localul de pe Unirii unde tinerii aveau interzis
Cu câteva secole în urmă, cafenelele ce  se găsesc astăzi la tot pasul au pătruns prima dată în orașul moldav. Erau locurile unde se putea bea cafea, se jucau table, cărți și zaruri, se putea servi şi ceva dulce dar se și fuma tutun turcesc, iar oamenii stăteau ceasuri bune la discuții.
Începuturile presei la Botoşani: PRIMA publicație botoșăneană pusă sub semnul întrebării
Presa, despre care se spune că este a patra putere într-un stat democrat, are la Botoșani o vechime apreciabilă și o valoare deosebită prin numărul mare de reviste și ziare apărute în perioada anilor 1866-1944, mai precis de-a lungul a 82 ani de existență. 
LEGENDA Morii de la Ionăşeni: Au botoşănencele astea un fel al lor care te prinde în lanţ. Şi-apoi fac din tine ce vor...
Pe sub labirintul de nuci bătrâni, coborâm la Stăuceni. Urmând şoseaua peste dealuri se deschide drumul care duce la Ionăşeni. Legenda spune, că sub umbra pădurilor bătrâne, a fost o moară…
Legenda Dorohoiului: Bărbatul care a alergat toată viaţa după o…himeră
Legenda Dorohoiului, ca având un sâmbure de adevăr, este susţinută de afirmaţia anonimului autor al cronicii Huru, care numea Dorohoiul – Doroca.
Legenda Târgului Nou: UNDE a fost cel „dintâi port pe uscat” la Botoşani
Oamenii locului spun că ar fi fost chiar „capitala“ secretă a Moldovei acum 200 de ani.
Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 
Cea mai elocventă ilustrare a importanţei şi vechimii Botoşanilor, ca aşezare, o constituie complexul fortificat de cetăţi traco-getice de la marginea oraşului, datând din perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat şi independent de sub conducerea lui Burebista.
Doi fraţi orfani din Botoşani, care au impresionat un neam întreg, ARŞI DE VII în flăcări 
La marginea unui sat din Botoşani, pe un deal de unde se lua pământ pentru lipitul caselor, sătenii au dat peste  nişte rămăşiţe.
Târgul morţii : EPIDEMIA care a secerat sate întregi din Botoşani
Una dintre cele mai violente epidemii a creat panică în mai multe sate botoşănene.
Femeia care a dat GRATIS terenuri pentru case mai multor botoşăneni: CINE au fost norocoşii
Drama unei femei, spune legenda, a schimbat multe vieţi la Botoşani.
Descoperire ULUITOARE : Botoşăneanul care a dat peste o adevărată COMOARĂ în timp ce era la vânătoare
Într-o comună din Botoşani, un bărbat plecat la vânătoare a făcut o descoperire incredibilă.
Bravo, ati precizat sursa bibliografica, respectele mele!
28 ianuarie 2018, 15:30
Ce prostie.
27 ianuarie 2018, 18:24
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am luat decizia aseară într-o discuție cu d-na premier și dl ministru Eugen Teodorovici, care m-a rugat să vă salut și din partea lui ca mâine dimineață să punem în transparență publică o Hotărâre de Guvern prin care ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7601 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.3205 lei
GBP
Lira sterlină
5.5266 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9349 lei
XAU
Gramul de aur
204.3163 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4414 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6372 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.