Top News
Zestrea satului botoșănean, adunată sub biserica de la oraș: ”Cred că așa a rânduit Dumnezeu” – GALERIE FOTO

Credință, pasiune, dragoste pentru arta populară și o viziune aparte asupra educației. Toate acestea fac din biserica situată pe una dintre cele mai circulate artere din Botoșani o oază de liniște și de frumos.

Omul contemporan, din Botoșani sau de oriunde, simte tot mai acut haosul în care se scufundă societatea, haos în care este amplificat nu doar golul interior, ci şi cel exterior.

 

Omul zilei de azi vieţuieşte într-o nesiguranţă distructivă, este tot mai singur, mai interiorizat, retras în spațiul virtual care pare să îi ofere răspunsuri la toate întrebările.

 

În Botoșani sau oriunde, omul este tot mai devoalat sentimental, tot mai descurajat de fenomene politice şi sociale care deseori ating grotescul.

 

Poate că arta, singură, mai poate dărâma granițele dintre oameni, mai poate re-construi şi da forţă unor idei.

 

 

Oaza din mijlocul orașului

 

Preotul Petru Chirvase păstorește creștinii din parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Botoşani, cu biserica situată în curtea Spitalului Judeţean Mavromati.

 

O mică bijuterie arhitecturală, care se distinge de toate celelalte lăcaşuri de cult autohtone. Însă, de departe, ceea ce o deosebește cu  adevărat de alte biserici este amprenta populară, țărănească, vizibilă încă de la intrare.

 

 

Și nimic nu este întâmplător, nimic nu contravine specificului religios. Asta pentru că, dintotdeauna, arta a fost nedespărţită de religie şi, se spune, a atins culmile cele mai înalte prin religie.

 

Poate că acesta este și motivul pentru care, la demisolul lăcașului de cult, părintele a rostuit un adevărat muzeu. Cu zeci, probabil sute de obiecte, de la linguri, covoare și covorașe, ulcele, icoane și cărți de învățătură, mobilier țărănesc, ustensile de tot soiul. Adunate în ani și ani, unele de o inestimabilă valoare.

 

”Acest muzeu ajută în educație, fără îndoială. Pentru că este foarte bine să ducem copiii în muzee. Eu vorbesc acum de cele etnografice, de istorie, mai ales muzeul satului. Este foarte bine dacă școlile ar face ieșiri mai dese”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”

 

A pornit acest demers în urmă cu foarte mulți ani. Pe când nici nu se construise biserica. Prin anii 90 începuse să adune ba un ștergar, ba o ulcică. L-au atras dintotdeauna simbolurile artei populare, l-au emoționat urmele bătrâne ale timpului pe lingurile de lemn sau pe scaunele mici, strâmbe, din lemnul scobit cu grijă de bărbații satelor.

 

A simțit că acolo viețuiește în veac sufletul țăranului. Și, privind astăzi în jur, în încăperea devenită muzeu, părintele păstrează clipe îndelungi de tăcere.

 

”Poate că m-a inspirat Duhul Sfânt, duhul părinților mei, dragostea de neam moștenită de la ei. Am fost sensibil la tradițiile și frumoasele îndeletniciri de mic, am avut de mic aplecări în acest sens. Cred că așa a rânduit Dumnezeu, vă spun, pentru că din proiect acest spațiu nu exista”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”

 

 

Ulterior, după ce a fost definitivat proiectul bisericii, a fost adăugat și spațiul de la demisol. Un demisol parțial, de fapt, completează părintele.

 

”Aveam durere mare în suflet că nu am reușit să obțin aprobarea Bisericii cu demisol. Până la urmă s-a aprobat să excavăm și să creăm acest spațiu”.

 

 

Vin copiii la biserică….

 

…coboară încântați scara de fier forjat, unii cu înfrigurare, alții ca și cum ar porni într-o aventură. Scara spiralată îi duce până jos, în fața unei uși pe care scrie: ”Deschide poarta de la țară a bunicilor”.

 

Iar dincolo de ”poarta bunicilor” se înșiră povestea...

 

 

”Dacă ai pasiune…”, se rostogolește domol vocea părintelui Petru Chirvase și privirile prind a colinda încăperea.

 

”Asta trebuie să îi preocupe pe dascăli. Să le insufle copiilor pasiuni de acest fel. Da, copiii vin aici. Sunt foarte fericiți, sunt plăcut impresionați imediat ce ajung aici. Îi servim mereu cu ceva, dacă e cald le dăm limonadă, îi servim cu fructe uscate, cu biscuiți de casă”,

povestește părintele Chirvase.

 

 

O cale către normalitate

 

De veacuri, biserica a născut şi a conservat bine arta. Iar arta, sub toate formele ei, reprezintă expresia transcendentului, tendinţa spre perfecţiune, ea există pentru sensibilizarea sufletului, pentru înălţarea lui la Dumnezeu.

 

Arta schimbă fiinţa umană, o modelează, o sensibilizează, o face capabilă de bunătate, de iubire, înlăturând egoismul şi răutatea. De aceea generaţiile de copii, adolescenţi şi tineri trebuie iniţiate în artă.

 

De aceea, crede părintele Petru Chirvase, arta românească, autentică, este componentă a fiinţei noastre naţionale și trebuie promovată în şcoli şi în diferitele manifestări culturale.

 

Iar aceste forme ale artei trebuie să își facă loc, să fie cunoscute copiilor, tinerilor.

 

Însă, într-o lume a tehnologizării și, mai nou, a educației online, arta ajunge din ce în ce mai greu sub privirile publicului.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO
Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
 Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800 Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
Poate cea mai mare din mediul rural botoșănean: Aproape 100.000 de euro la Ipotești pentru o parcare cu rigole, copaci și spații verzi – GALERIE FOTO
În centrul comunei Mihai Eminescu se apropie de finalizare probabil cea mai mare parcare din mediul rural botoșănean. Aceasta este construită pe un teren aflat peste drum de Primărie.
TREI zile până la începerea școlii – VESTEA dată la Prefectură de șeful DSP cu privire la situația pandemică – VIDEO
Informarea a fost efectuată în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural care a fost dedicată pregătirilor începutului de an școlar 2022 – 2023.
Se poate și mai rău decât la Botoșani!? Teatrul din Târgu Mureș cere bani populației pentru consolidare de frică să nu cadă clădirea pe actori 
Dacă la Botoșani, în mandatele doi și trei de primar ale lui Cătălin Flutur, s-au obținut de două ori fondurile necesare reabilitării Teatrului Mihai Eminescu, însă primul contract nu a fost dus până la capăt de constructor, iar pentru al doilea firmele participante la licitație au fost eliminate la intervenția autorităților centrale, la Târgu Mureș nu există nici măcar banii necesari. 
Sfintia voastra , stima si respect.
14 iulie 2020, 15:42
felicitari , parinte, sa va dea Dumnezeu sanitate, scoala ar trb sa ia exemplu
14 iulie 2020, 09:22
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
17.5 o C
Ştefăneşti
24.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.