Top News
Zestrea satului botoșănean, adunată sub biserica de la oraș: ”Cred că așa a rânduit Dumnezeu” – GALERIE FOTO

Credință, pasiune, dragoste pentru arta populară și o viziune aparte asupra educației. Toate acestea fac din biserica situată pe una dintre cele mai circulate artere din Botoșani o oază de liniște și de frumos.

Omul contemporan, din Botoșani sau de oriunde, simte tot mai acut haosul în care se scufundă societatea, haos în care este amplificat nu doar golul interior, ci şi cel exterior.

 

Omul zilei de azi vieţuieşte într-o nesiguranţă distructivă, este tot mai singur, mai interiorizat, retras în spațiul virtual care pare să îi ofere răspunsuri la toate întrebările.

 

În Botoșani sau oriunde, omul este tot mai devoalat sentimental, tot mai descurajat de fenomene politice şi sociale care deseori ating grotescul.

 

Poate că arta, singură, mai poate dărâma granițele dintre oameni, mai poate re-construi şi da forţă unor idei.

 

 

Oaza din mijlocul orașului

 

Preotul Petru Chirvase păstorește creștinii din parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Botoşani, cu biserica situată în curtea Spitalului Judeţean Mavromati.

 

O mică bijuterie arhitecturală, care se distinge de toate celelalte lăcaşuri de cult autohtone. Însă, de departe, ceea ce o deosebește cu  adevărat de alte biserici este amprenta populară, țărănească, vizibilă încă de la intrare.

 

 

Și nimic nu este întâmplător, nimic nu contravine specificului religios. Asta pentru că, dintotdeauna, arta a fost nedespărţită de religie şi, se spune, a atins culmile cele mai înalte prin religie.

 

Poate că acesta este și motivul pentru care, la demisolul lăcașului de cult, părintele a rostuit un adevărat muzeu. Cu zeci, probabil sute de obiecte, de la linguri, covoare și covorașe, ulcele, icoane și cărți de învățătură, mobilier țărănesc, ustensile de tot soiul. Adunate în ani și ani, unele de o inestimabilă valoare.

 

”Acest muzeu ajută în educație, fără îndoială. Pentru că este foarte bine să ducem copiii în muzee. Eu vorbesc acum de cele etnografice, de istorie, mai ales muzeul satului. Este foarte bine dacă școlile ar face ieșiri mai dese”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”

 

A pornit acest demers în urmă cu foarte mulți ani. Pe când nici nu se construise biserica. Prin anii 90 începuse să adune ba un ștergar, ba o ulcică. L-au atras dintotdeauna simbolurile artei populare, l-au emoționat urmele bătrâne ale timpului pe lingurile de lemn sau pe scaunele mici, strâmbe, din lemnul scobit cu grijă de bărbații satelor.

 

A simțit că acolo viețuiește în veac sufletul țăranului. Și, privind astăzi în jur, în încăperea devenită muzeu, părintele păstrează clipe îndelungi de tăcere.

 

”Poate că m-a inspirat Duhul Sfânt, duhul părinților mei, dragostea de neam moștenită de la ei. Am fost sensibil la tradițiile și frumoasele îndeletniciri de mic, am avut de mic aplecări în acest sens. Cred că așa a rânduit Dumnezeu, vă spun, pentru că din proiect acest spațiu nu exista”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”

 

 

Ulterior, după ce a fost definitivat proiectul bisericii, a fost adăugat și spațiul de la demisol. Un demisol parțial, de fapt, completează părintele.

 

”Aveam durere mare în suflet că nu am reușit să obțin aprobarea Bisericii cu demisol. Până la urmă s-a aprobat să excavăm și să creăm acest spațiu”.

 

 

Vin copiii la biserică….

 

…coboară încântați scara de fier forjat, unii cu înfrigurare, alții ca și cum ar porni într-o aventură. Scara spiralată îi duce până jos, în fața unei uși pe care scrie: ”Deschide poarta de la țară a bunicilor”.

 

Iar dincolo de ”poarta bunicilor” se înșiră povestea...

 

 

”Dacă ai pasiune…”, se rostogolește domol vocea părintelui Petru Chirvase și privirile prind a colinda încăperea.

 

”Asta trebuie să îi preocupe pe dascăli. Să le insufle copiilor pasiuni de acest fel. Da, copiii vin aici. Sunt foarte fericiți, sunt plăcut impresionați imediat ce ajung aici. Îi servim mereu cu ceva, dacă e cald le dăm limonadă, îi servim cu fructe uscate, cu biscuiți de casă”,

povestește părintele Chirvase.

 

 

O cale către normalitate

 

De veacuri, biserica a născut şi a conservat bine arta. Iar arta, sub toate formele ei, reprezintă expresia transcendentului, tendinţa spre perfecţiune, ea există pentru sensibilizarea sufletului, pentru înălţarea lui la Dumnezeu.

 

Arta schimbă fiinţa umană, o modelează, o sensibilizează, o face capabilă de bunătate, de iubire, înlăturând egoismul şi răutatea. De aceea generaţiile de copii, adolescenţi şi tineri trebuie iniţiate în artă.

 

De aceea, crede părintele Petru Chirvase, arta românească, autentică, este componentă a fiinţei noastre naţionale și trebuie promovată în şcoli şi în diferitele manifestări culturale.

 

Iar aceste forme ale artei trebuie să își facă loc, să fie cunoscute copiilor, tinerilor.

 

Însă, într-o lume a tehnologizării și, mai nou, a educației online, arta ajunge din ce în ce mai greu sub privirile publicului.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fosta groapă de gunoi s-a transformat într-o fabrică de făcut bani din crengi, mobilă aruncată, demolări și tot felul de alte deșeuri – GALERIE FOTO
Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare, despre care edilul șef a arătat că va aduce economii de peste 3 milioane de lei anual la bugetul local.
Misiune (im)posibilă: Cadre medicale anchetate pentru răspândirea COVID-ului, unele dosare au fost deja CLASATE
De la începutul pandemiei la Botoșani și în celelalte județe ale țării au fost deschise mai multe dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.  Este vorba despre Articolul 325 din Codul Penal.
A venit ordinul: Mihai Țurcanu numit director la DSVSA Botoșani
Începând de luni, 3 august 2020, postul de director al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost ocupat.
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
Loading...
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Loading...
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
Sfintia voastra , stima si respect.
14 iulie 2020, 15:42
felicitari , parinte, sa va dea Dumnezeu sanitate, scoala ar trb sa ia exemplu
14 iulie 2020, 09:22
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 `Sunt şapte suflete, cinci copii şi părinţii. Nu îşi doresc mare lucru, să aibă încălţări şi mâncare. Lucruri normale pentru orice copil, pentru ei sunt la acest moment dorinţe. Trăiesc cu toţii din alocaţiile ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8347 lei
USD
Dolarul SUA
4.1033 lei
CHF
Francul elveţian
4.4909 lei
GBP
Lira sterlină
5.3722 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8668 lei
XAU
Gramul de aur
262.6798 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4021 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0852 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.