Top News
Viorel Ilișoi a revenit în orașul în care a început ”Strălucitor”, Irina Munteanu a lăsat să circule prin Botoșani ”Prizonierul” - VIDEO & GALERIE FOTO

Doi autori botoșăneni, fiecare dintre ei având în spate o viață de jurnalist care de la o vreme se așază în pagini de carte.

Irina Munteanu și Viorel Ilișoi au lansat la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” cele mai recente cărți de autor: ”Prizonierul”, respectiv ”Strălucitor”.

 

 

„Întâmplări gazetărești” cu Viorel Ilișoi

 

„Strălucitor” este o carte veselă de la un capăt la altul. Ar putea fi subintitulată „Întâmplări gazetărești” fiindcă autorul sondează în memoria celor 30 de ani de scris la ziar. În fundalul povestirilor hazlii, uneori cu accente dramatice, se străvede realitatea românească postcomunistă. O carte despre oameni și despre vremuri, simplă, directă, fascinantă. Te face să râzi în hohote și totodată te pune pe gânduri.

 

Așa își prezintă Editura Gri produsul literar ce poartă semnătura lui Viorel Ilișoi. Nimeni nu mai știe - și nu prea mai interesează în acest veac al singurătăților literare – ce a fost mai întâi Viorel Ilișoi. Format în cenaclurile boemei botoșănene în anii comunismului decadent și totuși atât de feroce, lucrător în pământul poeziei, dar mai presus de acestea un bun cunoscător al cuvântului pe care viitorul jurnalist știa a-l frământa și a-l trânti pe masă până la aluatul unui scris de calitate, trecut apoi prin gălăgioasele răsturnări de regim, umblat și hârșit prin presa abia ieșită din chingile clopotar/botoșănene ce avea să îl ducă până în închisoare pentru ”o figură de stil” și eliberat după 19 zile.

 

 

Cartea ”strânge 30 de ani din viața lui Viorel Ilișoi, dar urmărește și mișcarea presei românești de după 1989, cu lipsa ei de reguli și de modele, cu grozava senzație de libertate și migrația către Capitală, cu vise înghesuite în garsoniere mizerabile și incertitudinea următorului salariu, cu șpăgi, abuzuri, impozite neplătite, și cu băutură, cu multă, multă băutură, ca să uiți și să ierți, ca să te minți că petreci și că numele tău nu va muri”, spune în prefață jurnalistul Mihnea Măruţă.

 

”Strălucitor” a fost lansat și la Botoșani în urmă cu o săptămână, în prezența unui public numeros pentru aceste vremuri temător-pandemice, evenimentul având loc la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”. Cititori simpli, dar și botoșăneni cu ”patalamaua” prieteniei sfințită în urmă cu decenii prin bodegile legendare ale vechiului târg, au asistat la prezentarea cărții, realizată de poeta Cristina Șoptelea, precum și la momentele de mărturisiri cu care Viorel Ilișoi și-a obișnuit publicul.

 

”Este foarte greu să vorbesc despre Viorel. Îl cunosc de foarte mult timp și acum trebuie să mă îndepărtez puțin, să îl privesc ca pe unul dintre cei mai buni reporteri de după Revoluție, dacă nu cel mai bun, ca un scriitor, ca o vedetă.

Cartea ”Strălucitor” poate fi privită din mai multe puncte de vedere, ca un roman cu multe amintiri, ca o carte de povestiri care se pot citi de sine stătător sau ca o serie de reportaje care au trecut de mult granița către literatură. Cu toate că unii critici consideră că reportajul nu este literatură. Din fericire, Viorel Ilișoi a reușit să aducă acest reportaj în literatură și va rămâne acolo pentru că numai el scrie într-un mod atât de original și atât de complex. Despre ceea ce scrie Viorel Ilișoi nu se poate vorbi cu cuvinte bombastice, pretențioase, pentru că tot ce scrie Viorel Ilișoi este de o simplitate dezarmantă. Pentru că el scrie cel mai mult despre omul simplu”,

Cristina Șoptelea, poetă

 

”Strălucitor” rămâne, așa cum a opinat însuși autorul, o carte tristă plină de umor. Poate și de aceea ea îi este dedicată unuia dintre cei mai buni jurnaliști botoșăneni, Florentin Florescu.

 

 

 

”Cartea este deschisă de un copil plecat din casa de copii și care a călătorit în toată țara asta. El a lucrat și la Iași și la Botoșani, și la București, la Galați, dar undeva rămâne, în spatele tuturor acestor cuvinte, îl veți găsi pe acel copil, el nu a dispărut. Cartea o închide un om serios, dar care rămâne un om încercat de  tristețe necunoscută. Doar citind ”Strălucitor” veți afla cine este adevăratul Viorel Ilișoi”,

 Cristina Șoptelea, poetă

 

O carte cât 30 de ani de presă, asta este ”Strălucitor”. Un roman care poate deveni o carte autobiografică, o carte de memorii cu prelungiri în pagini-document care pot reface, pentru anumite momente, un parcurs istoric, social sau literar al unui timp.

 

”Am scris 30 de ani de zile reportaje, am preferat să merg pe un gen de literatură care să recupereze la modul onest un gen uitat și desconsiderat în literatura contemporană, povestirea. Toată lumea vrea să scrie roman filozofic, să facă roman eseistic, să disemineze idei într-o populație care nu vrea să primească idei, toată lumea vrea să scrie capodopere… Eu m-am dus modest, ca un băiat de la țară,  să scriu povestiri. Cum a făcut Creangă, cum a făcut Agârbiceanu…”,

Viorel Ilișoi, jurnalist

 

 

Viorel Ilișoi este jurnalistul care, înainte de a face un stop cadru fotografic, construiește mai întâi imaginea din cuvinte. Iar cuvintele nu se așază oricum, ci într-o arhitectură ușor recognoscibilă, pentru că asta a reușit Viorel Ilișoi în cei peste 30 de ani de presă: un stil propriu, în care cuvintele par să își găsească singure rostul și sensul.

 

”Ce am văzut eu în 92 era ceva, după 20 de ani - când am scris povestire - unele amintiri se estompează, unele dispar de tot, altele se amplifică, este o reordonare a realității conform momentului când a fost consemnată în scris. Faptul că am păstrat povestea acelei beții poate că a fost doar un artificiu, o șmecherie literară, să îl atragi pe cititor, să îl păcălești ca la circ”,

Viorel Ilișoi, jurnalist

 

 

Irina Munteanu revine acasă cu un roman polițist

 

O dublă lansare s-a petrecut pe 6 iunie la Botoșani. Doi autori, amândoi jurnaliști, deopotrivă botoșăneni. Irina Munteanu, chiar dacă nu atât de cunoscută publicului botoșănean, este cu certitudine o scriitoare la fel de bună pe cât a fost, ani la rândul, ca jurnalistă în presa centrală. 

 

A debutat cu cartea polițistă ”Crimă la Grădina Botanică”, care i-a adus o primă recunoaștere în lumea literară. La Botoșani, Irina Munteanu a lansat cea de a doua carte, ”Prizonierul”, poetei Ana-Manon Pițu revenindu-i misiunea de a o prezenta publicului.

 

„Este al doilea volum al autoarei după un romanul polițist ”Crimă la Grădina Botanică”. De această dată, ”Prizonierul” fiind un thriller care poate fi citit și ca studiu psihologic al alienării. Iubitorii de istorie vor lectura cu plăcere această carte, pentru că romanul pune mai multe probleme, printre care, de exemplu, dacă intervalul de 30 de ani este suficient și necesar pentru a cântări cum trebuie istoria recentă a României sau care ar fi distanța onestă de la care să se poată privi just și eficient acest capitol din punctul de vedere al mentalului colectiv. Am apreciat autenticitatea cu care este redată atmosfera mediului social autohton, fără denaturarea spre ridicol sau grotesc, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în ficțiunile contemporanilor. Mi se pare o foarte mare realizare să scrii despre oroare și oribil fără să-ți încarci cititorul. Remarc empatia ușor stranie pe care autoarea o are față de personaje, în dilemele cu care le obligă să se confrunte. Mi s-a părut interesant faptul că romanul discută conceptul de transmitere genetică a suferinței, epigenetica transgenerațională”. Titlul mi se pare foarte bine ales, pentru că vorbește despre închisorile pe care le purtăm zilnic cu noi.  Romanul se remarcă prin ascuțimea observațiilor, documentarea foarte serioasă, în care se vede jurnalistul, și scriitura curată, vie, fără prețiozitate, lipsită de orice element bombastic, aproape austeră”,

Ana-Manon Pițu, poetă

 

 

O carte care a necesitat o îndelungă documentare, activitate care unui jurnalist ”îi vine mănușă”, și care pleacă de la o vizită pe care autoarea o face într-o zi în fostul Comitet Central.

 

“Pentru această carte m-am documentat foarte mult. Ideea mi-a venit când am făcut un tur al celulelor unde au fost deținuți oameni de către Securitate și chinuiți, una dintre aceste celule se află la subsolul Comitetului central. Apoi am lucrat în Ministerul Dezvoltării Naționale, care avea acolo o direcție, în fostul Comitet Central, și am avut ocazia să vizitez una dintre aceste celule. De aici a plecat ideea acestui roman. Apoi am citit foarte mult, am fost la bibliotecă, documentarea a durat cam jumătate de an, apoi am început să scriu. Per să vă placă cartea, să o citiți cu plăcere și sper să am curajul să o iau de la capăt a un moment dat”,

Irina Munteanu, autoarea cărții ”Prizonierul”

 

 

Născută în Havârna, Irina Munteanu a urmat cursurile Liceului ”A.T.Laurian”, iar lansarea de la Botoșani i-a fost și un prilej de reîntoarcere în orașul adolescenței. O călătorie care s-a ”concretizat” și într-un set de fotografii lansate apoi în spațiul virtual.

 

”Eu m-am născut în satul Havîrna și, când merg acasă, Botoșaniul e doar un oraș de trecere, locul de unde iau trenul spre București. De aceea, când ajung în oraș, ajung mai degrabă în gară, nu am timp să mă plimb. Acum, după mulți ani, am beneficiat de un răgaz și am revizitat locul unde am făcut liceul. „A. T. Laurian”, la secția informatică. Dacă aș fi trăit în Botoșani, nu m-ar fi șocat transformările, ele ar fi făcut parte din viața mea. Dar pentru că trăiesc departe, revederea m-a durut. Am găsit case frumoase în paragină. Una dintre acestea cred că este cantina fostului liceu sanitar, aflată undeva printre blocuri, unde mâncam în liceu și ajutam, la subsol, la curățatul cartofilor. Chiar aș vrea să îmi spună cineva dacă am identificat-o corect. Am mai fost uimită și de faptul că parcul era gol, deși era abia ora 18. Iar centrul vechi, un spațiu care în alte orașe atrage oameni, e plin de viață, de muzică, de turiști, era în Botoșani pustiu, cutreierat doar de un cățel drăguț.

Vorbeam ieri cu un prieten care îmi spunea că e atras de astfel de orașe, unde oamenii sunt mai apropiați, față de orașele mari, unde oamenii sunt mai reci. Cred că acest lucru este adevărat și pentru Botoșani. Gazdele pe care le-am avut la lansarea cărții, la Galeriile de Artă Ștefan Luchian, cititorii care au fost acolo mi-o confirmă. Am primit o bucurie care m-a zăpăcit, o emoție intensă în celălalt sens față de cea simțită cu o zi înainte, în orașul gol. Cum spunea prietenul de care am amintit, oamenii fac, până la urmă, orașul”,

Irina Munteanu, autoarea cărții ”Prizonierul”

 

 

Dacă ar fi să scrie o vreme în Botoșani, după acest contact direct cu orașul, în mod clar nu ar fi o carte de poezie, roman de dragoste, memorii, ci o carte polițistă. Iar despre titlu…

 

”Cred că aș scrie tot o carte polițistă, este un gen care mă incită și ca cititor, și ca scriitor. Roman de dragoste nu citesc și nici nu aș putea scrie. Pe copertă ar fi unul dintre titlurile: „Crimă la liceu” (sau „Profesorul de fizică (biologie, chimie etc.) a murit”), „Crimă la muzeul de istorie” sau „Crimă în Centrul Vechi din Botoșani”. Poate pentru ultimul caz victima ar fi găsită în cuptoarele medievale, pe care le-am descoperit abia acum”,

Irina Munteanu, autoarea cărții ”Prizonierul”

 

Reacțiile de la lansare au situat-o într-o paradigmă neașteptată și într-o percepție nouă - cu care recunoaște că nu era obișnuită - față de cititorul de carte.

 

”Când încep să scriu, o fac pentru că îmi place foarte mult. Nu mă gândesc la cine va citi, la reacții. Pentru mine scrisul este o nevoie și o terapie. Dar după ce cartea a apărut, am început, normal, să fiu interesată și de reacțiile cititorilor. M-am bucurat că mi s-a spus că textul prinde, că se citește ușor, că stilul este curat și subiectul interesant. Citesc acum „Istoria literaturii române contemporane” de Mihai Iovănel, recent apărută la editura Polirom, în care apare și numele meu, și, din întâmplare, am ajuns chiar azi la capitolul dedicat literaturii polițiste. Criticul vorbește despre „drama câmpului literar românesc de a beneficia de o piață de desfacere atât de îngustă, încât conceptul «literatură de consum» [unde se încadrează și romanul polițist] nu reușește să fie performant comercial”. Nu știu prea bine cum privește cititorul român azi cartea polițistă. Poate cu dispreț, ca gen minor, poate cu simpatie, ca divertisment”,

Irina Munteanu, autoarea cărții ”Prizonierul”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Viceprimarul Toma, anunțul politic al anului pentru Primăria Botoșani: Dacă nu voi candida și voi avea ocazia, îl voi sprijiniVIDEO
După un prim an de mandat în care social-democrații au fost nevoiți să negocieze cu USR-iștii pentru a-și trece proiectele cu miză prin Consiliul Local Botoșani, viceprimarul Liviu Toma a început să asigure majoritatea de care primarul Cosmin Andrei avea nevoie pentru aprobarea inițiativelor în deliberativul municipal. 
Rămas bun, Maria Alexandru! Fata ucisă pe pod plânsă de întreaga comunitate – GALERIE FOTO & VIDEO
Înmormântarea fetiței de 14 ani a avut loc cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a Primăriei Trușești și a oamenilor din comună.
POVESTEA fetiței omorâtă în stradă, va fi îngropată de stat, în rochie de mireasă
Maria Alexandru era o adolescentă extrem de liniștită, cuminte și cu rezultate bune la învățătură.Învăța la Liceul Demostene Botez din Trușești.
Cel mai mare spital din Botoșani angajează doi directori pe salarii frumușele
Spitalul Județean „Mavromati” organizează concurs pentru ocuparea a două funcții de conducere.
Un eveniment remarcabil, din pacate umbrit de gafa unui oficial si neatentia unor spectatori.
14 iunie 2021, 01:05
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.2 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.