Top News
Un concert-lecție pe scena Filarmonicii: Mozart este cel mai aristocratic, cel mai nobil, și mai ales cel mai plin de har dumnezeiesc din istoria muzicii – FOTO&VIDEO

Un pianist în fața căruia publicul și-a ținut răsuflarea pentru ca la final să răbufnească în ropote de aplauze, un dirijor care, înainte de a-și folosi bagheta, și-a dezvăluit sufletul de artist. Și peste toate spiritul unui Mozart uriaș, compozitorul pe care, în peste 200 de ani de eternitate, nu a reușit nimeni să îl egaleze.

Vineri, 11 iunie 2021, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani s-a petrecut un regal muzical.

 

Vestea unui concert Mozart dirijat de Florin Totan, cu participarea lui Răzvan Dragnea, începuse să circule prin oraș în urmă cu mai bine de o săptămână. ”Dirijează Florin Totan, ai auzit”, ”Vine Răzvan Dragnea, neapărat să fiți în sală”, erau șoaptele care își făceau loc printre spectatorii prezenți la concertul anterior.

 

Melomanii botoșăneni, mai ales, îl iubesc pe Mozart. Dar iubesc deopotrivă maniera în care Florin Totan îl aduce pe Mozart pe scenă, entuziasmul ușor exagerat ar spune unii, spectacolul muzicii dezlănțuite, ar spune alții. Botoșănenii au nevoie de cuvinte, de mesaje, de poveste. Iar Florin Totan asta a oferit vineri seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.

 

 

Publicul era pregătit pentru o seară Mozart. Cu Răzvan Dragnea, invitat al primei părți - Concertul pentru pian și orchestră nr. 21, în do major, K. 467, și cu o parte a doua dedicată în totalitate Simfoniei nr. 40, în sol minor, K. 550.

 

 

”Am crescut cu această orchestră și ea a crescut împreună cu mine”

 

Florin Totan a ales, dintru început, să așeze un moment de respiro între orchestră, public și Mozart. Și să își exprime bucuria reîntâlnirii cu orchestra căreia i-a fost dirijor și director nu mai puțin de 13 ani.

 

”Sufletul meu este încă o dată în sărbătoare pentru că m-am reîntâlnit cu prietenii mei din această orchestră cu care am o alchimie sufletească specială: Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani. De ce mi-e așa de aproape această orchestră? Pentru că eu am petrecut aici 13 ani din viața mea. Între 1987 și 2000 am fost, 13 ani, dirijorul acestei orchestre. Între timp ea s-a primenit, este o orchestră tânără și frumoasă. Dar eu am crescut cu această orchestră și ea a crescut împreună cu mine, și ne-am sporit unii pe alții. Iată, de aici vine respectul meu pentru această orchestră. Și veți vedea în concert această legătură și simbioză dintre sufletele noastre”,

Florin Totan, dirijor

 

 

 

”Pentru mine, Mozart este compozitorul absolut”

 

Apoi Florin Totan și-a anunțat publicul că, înainte de a răsuna muzica, le va vorbi despre ”esențele și chintesențele muzicii mozartiene”. Și a vorbit asemenea unui dirijor: conturând fiecare cuvânt cu o voce baritonală, ”concertând” cu întregul corp într-o continuă dinamică scenică, demonstrând nu doar o bună cunoaștere a istoriei muzicii, cât mai ales o știință a oratoriei care a făcut ca discursul să fie absorbit la propriu de fiecare spectator în parte.

 

”Pentru mine, Mozart este compozitorul absolut, sau altfel formulat, este absolutul muzicii universale, este compozitorul slavei și luminii dumnezeiești. Și, așa cum Ceaikovski îl numea, ”este Christosul meu muzical”. Pentru mine, muzica mozartiană este purtătorul și mediatorul cel mai direct, concis și rapid, exact ca și rugăciunea, între lumea de aici și lumea de dincolo. De unde și transcendența absolută a muzicii sale”,

 Florin Totan, dirijor

 

Tot Florin Totan a fost cel care l-a introdus pe scenă pe Răzvan Dragnea, pianistul care, chiar dacă vine din rândul generației tinere, a reușit să se impună pe plan național și internațional.

 

”Îl admir foarte mult pentru că, de câte ori mă întâlnesc pe scenă cu acest important pianist al nostru, mă surprinde plăcut pentru că este foarte bine pregătit, dar cel mai mult îmi place că el continuă să facă săvârșiri în lumea asta. Săvârșiri pianistice”,

Florin Totan, dirijor

 

Și chiar asta s-a întâmplat, în minutele care au urmat, în sala Filarmonicii. O ”săvârșire pianistică”. Răzvan Dragnea a apăsat fiecare clapă ca și cum ar păși pe urmele unui titan. Virtuozitate, expresivitate, concentrare și o aproape imponderabilitate a propriului corp, așa s-ar putea rezuma în câteva cuvinte Concertul pentru pian și orchestră nr. 21, în do major, K. 467, în interpretarea lui Răzvan Dragnea, alături de instrumentiștii botoșăneni.

 

 

Iar aplauzele sălii, chiar dacă au spart pur și simplu liniștea care s-a lăsat după ultimul acord al muzicii, au fost de asemenea o expresie a bucuriei.

 

 

Simfonia 40: Nostalgia paradisului pierdut

 

Partea a doua a fost deopotrivă înălțătoare și sublimă: Simfoniei nr. 40, în sol minor, K. 550. Dirijorul a revenit în fața publicului și, cu aceeași răbdare entuziastă, a vorbit minute întregi. Despre muzică, despre Mozart și genialitatea lui.

 

”Simfonia 40 face parte din trilogia finală, care face trecerea în istoria muzicii de la marii clasici vienezi, Mozart și Haydn, către Beethoven, care știți foarte bine că vine din acești clasici și apoi face schimbarea către romantismul muzical. Simfonia 40 face parte, spuneam, din trilogia finală – simfoniile 39, 40 și 41 – scrise spre sfârșitul vieții lui, cu din ce în ce mai multe accente tragice,care prevesteau ceea ce avea să se întâmple. Eu am denumit-o Nostalgia paradisului pierdut. Veți vedea cum începe, te transpune deja în altă lume.

Wagner, unul dintre cei mai mari romantici, a spus așa: Mozart a realizat prima mare sinteză cu caracter universal din istoria muzicii, îmbinând în limbajul său elemente ale muzicii engleze, franceze, italiene. Pentru mine muzica mozartiană este angelică și virginală, este candidă și pură, plină de lumină și de grație. Cel mai important este că are acel surâs dezmierdător, că are acea candoare divină și grație incontestabilă și inconfundabilă și invincibilă și irepetabilă. Îmi place să mă joc cu cuvintele frumoase, da. Și dacă ar fi să atribui o culoare acestei muzici paradisiace, această culoare aș obține-o din amestecul celor mai curate și pure nuanțe de albastru din pânzele lui Fran Angelico.

Pentru mine Mozart este cel mai aristocratic, cel mai nobil, cel mai elegant și mai ales cel mai plin de har dumnezeiesc din istoria muzicii. Altfel nu poate fi explicat cum într-o viață de doar 35 de ani a scris 622 de opusuri. Aceștia din zilele noastre, cu toate calculatoarele și programările nu au cum să scrie atâta. De ce? Simplu: Dumnezeu îi trimite harul divin”,

Florin Totan, dirijor

 

 

Înainte de a ridica din nou bagheta, Florin Totan a rostit în fața publicului său:

”Citiți și rugați-vă neîncetat, fiți alături de această orchestră. Iar noi vom încerca să facem să bată aripa îngerului în sală, și poate veți vedea duhul lui Mozart prin sală. Muzica să fie sărbătoarea sufletelor noastre, muzica să fie duminica vieților noastre, așa cum a spus marele Nichita”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO
Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?
Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.
Botoșăneanca plecată din Avrămeni și devenită portdrapelul României la Jocurile Olimpice: Naţiunea noastră este puternicăVIDEO & GALERIE FOTO
Canotajul românesc a intrat în focurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 încă din prima zi a competiției. România a avut două echipaje care s-au calificat direct în semifinale, cele de dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș și Ioan Prundeanu – Marian Enache.
Doar la șase licee elevii au intrat cu medii de peste 5, val de admiși cu medii de 2 & 3 și ceva – TOPUL liceelor din Botoșani după repartizarea computerizată
Un an și jumătate de învățământ online pare să își fi pus serios amprenta asupra calității actului educațional. Definitoriu este ceea ce s-a întâmplat la repartizarea computerizată a elevilor la licee.
A rămas cum au stabilit! 1 milion de lei din banii botoșănenilor pentru retrogradata cu zero puncte Magnum după o evaluare de poveste a contestațiilor
S-a întrunit comisia de evaluare a contestațiilor și a efectuat o verificare a contestațiilor depuse în cadrul sesiunii de acordare a finanțărilor nerambursabile pe legea sportului, în urma căreia s-au dat punctajele finale.
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
Loading...
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Loading...
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Surpriză de proporții: Nu mai este Ada Macovei, un director revine la vârful PNL Botoșani ca secretar general - Pentru partid faci orice
Biroul Politic Județean al PNL Botoșani s-a întrunit vineri după-amiază pentru prima oară după alegerile interne de săptămâna trecută. Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat desemnarea noului secretar general al filialei județene.
Scandalul milionului pentru sport: Președintele de la contestații înlocuit din comisie pe ultima sută de metri
În primă fază, conform calendarului, comisia de evaluare a proiectelor depuse pe sesiunea de finanțări nerambursabile în baza legii sportului trebuia să se întrunească pe 2 iulie. 
Încă un om de afaceri reacționează după repartizarea tuturor banilor la handbal: Am rămas perplex / Nu poate să conducă Primăria cum conduce mașina
FC Botoșani nu este singurul club care a reacționat în urma deciziei comisiei de evaluare și selecționare a proiectelor sportive prin care întreaga sumă de 1 milion de lei prevăzută în buget a fost repartizată Asociației Club Sportiv Magnum.
GALERIE FOTO - Desfășurare incredibilă de forțe la Botoșani și Suceava! Doi bărbați care jefuiau vile și bancomate urmăriți cu focuri de armă, reperați cu elicopterul, prinși de mascați
Timp de câte ore în dimineața zilei de miercuri, 7 iulie 2021 a avut loc o adevărată desfășurare de forțe pentru prinderea a doi bărbați care sunt bănuiți că furau din vile ale persoanelor cu potență financiară și dădeau spargeri și la bancomate bancare.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.6 o C
Dorohoi
25.0 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
24.6 o C
Saveni
25.4 o C
Ştefăneşti
23.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.