Top News
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor

Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.

Alături de alți doi mari duhovnici botoșăneni - Ilie Cleopa şi Dionisie cel orb de la Colciu – Paisie Olaru este propus pentru canonizare, după cum anunța în 2021 chiar Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei.

 

Tot atunci, IPS Teofan își manifesta speranța că, până la momentul canonizării, toate cele trei case memoriale ale duhovnicilor amintiți vor fi finalizate.

 

Odată cu cele trei case memoriale dedicate duhovnicilor care vor fi canonizați, județul Botoșani va fi nu doar unul al geniilor, ci și unul al marilor duhovnici și sfinți, având în vedere că există deja pe aceste locuri o casă memorială dedicată fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, precum și cea a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiştea.

 

Părintele Paisie Olaru s-a născut în 20 iunie 1897, la Stroieşti, comuna Lunca, județul Botoşani.

 

 

A intrat în obştea Schitului Cozancea - Botoşani în anul 1921, iar un an mai târziu a fost tuns în monahism ca schimonah, primind numele de Paisie. A fost hirotonit diacon în 14 octombrie 1943 şi preot la în data de aprilie 1947. A fost egumen al schitului timp de un an, între 1947-1948.

 

În 1948 s-a retras la Mănăstirea Neamţ, între anii 1949-1953 a vieţuit la Mănăstirea Slatina-Suceava, iar din 1954, la Mănăstirea Sihăstria. Între anii 1972-1984 a vieţuit la Schitul Sihla. A trecut la cele veşnice în data de 18 octombrie 1990 la Mănăstirea Sihăstria.

 

 

O viață de sfânt

 

Impresionante sunt cuvintele unui părinte contemporan, ivit în lume pe aceleași meleaguri cu Părintele Paisie Olaru. Protosinghel Siluan Antoci s-a născut în satul Stănești, comuna Lunca, din județul Botoșani. A intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea Pângărați, Neamț. Spre sfârșitul anului 2012, a venit la Mănăstirea Agafton, din Botoșani, unde a rămas până în anul 2015, când a fost chemat la Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci” Brusturi, județul Neamț.

 

Părintele Siluan Antoci îl pomenește pe marele duhovnic, considerându-se a fi un ucenic al acestuia.

 

 

 

”Părintele Paisie de mic și-a dorit să meargă la viața monahală, era al cincilea copil al familiei. Dar mama lui i-a spus: Dragul mămucii, ai grijă că la mănăstire e canon mare, și să nu te duci cât sunt eu în viață. Părintele a ascultat de mama lui. A mers în Primul Război Mondial. Spunea părintele: În război eram așa, cu ochii la țintă, cu urechea la comanda ofițerului și cu Dumnezeu înainte. Și a venit din război, iar când a ajuns în sat o scoteau pe mama lui din casă, pentru că murise și o duceau la groapă. Și părintele Paisie a spus: Astăzi mor și eu pentru lume. Și după ce a înmormântat-o pe mama sa s-a dus la Mănăstirea Cozancea din Botoșani, acolo unde erau mari duhovnici, făcători de minuni”,

Protosinghel Siluan Antoci, Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci”

 

În anul 1921, părintele a intrat în ascultare la Cozancea. După care, cu voință și dorind viața pustnicească, după Al Doilea Război Mondial, s-a dus la Mănăstirea Sihăstria și a fost unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut țara noastră.

 

”Părintele Paisie întotdeauna fugea de cei mari, își ascundea nevoința, nimeni nu știa nici când mânca, nici când dormea, nici când se ruga. Dar tot timpul era treaz. Am cunoscut oameni vindecați de părintele cu rugăciunea sa. Era plin de smerenie și de blândețe, și la toți le spunea: Să ne întâlnim la ușa Raiului! Iar ucenicii îi spuneau: Dar de ce , părinte, la ușa Raiului? De ce nu spui să ne întâlnim în Rai? Și părintele spunea: Dacă ajungem la ușa Raiului strigăm la Maica Domnului și Maica Domnului nu ne lasă la poartă”,

Protosinghel Siluan Antoci, Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci”

 

Părintele Siluan Antoci își amintește cum Părintele Justin Pârvu a fost la rândul său impresionat de marea putere duhovnicească a celor doi călugări, Paisie și Cleopa, de care aflaseră toți cei pe care comuniștii îi aruncaseră în pușcării.

 

”L-am auzit pe Părintele Justin Pârvu cum povestea: Eram prin pușcării și nu știu cum am auzit și noi de Părintele Paisie și de Părintele Cleopa, că sunt doi oameni mari la care merge toată țara noastră. După ce am ieșit din pușcărie nu știam cum să fac să ajung la oamenii de care am auzit în temniță. Și m-am dus la Părintele Cleopa, mi-a spus două vorbe. Dar când m-am dus la Părintele Paisie, m-a hrănit, m-a mângâiat și m-a întărit”,

Protosinghel Siluan Antoci, Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci”

 

 

”Balaurului i s-a tăiat capul, dar coada lui mult venin are”

 

Părintele Paisie a trăit cele două războaie mondiale, a trecut prin foametea cumplită, a văzut comunismul întinzându-se precum o hidră roșie. I-a îngăduit însă Domnul să vadă și așa-zisa cădere a comunismului, cădere în care Părintele Paisie nu credea.

 

”Spunea părintele Paisie că, atunci când a căzut comunismul, în 1989 - el era bolnav la pat încă din 1986 - s-au dus părinții bucuroși să-i spună că a murit Ceaușescu, a căzut comunismul. Iar părintele a spus: Balaurului i s-a tăiat capul, dar coada lui mult venin are. Și uite cum ne înveninează balaurul comunismului până în zilele noastre, că aceștia de astăzi sunt tot bolșevici”,

Protosinghel Siluan Antoci, Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci”

 

 

Vizitat de comuniști

 

Încercaseră comuniștii să îl gonească din mănăstire pe Părintele Paisie Olaru. Era în 1959, când se dăduse Decretul de golire a lăcașurilor de cult. Părintele Paisie trecuse de 60 de ani, înțelegea vremurile și cunoștea planurile celor care izbeau porțile mănăstirilor.

 

”S-au dus în 1959 la părintele să îl scoată din mănăstire, că a venit Decretul și trebuia să îi scoată pe toți. Comuniștii îi aveau în atenție pe cei mai mari duhovnici. Atunci Părintele Cleopa a fugit în pustie, alții au ajuns în pușcării. Când s-au dus la Părintele Paisie să îl scoată afară, părintele s-a așezat pe un scăunel și a început a plânge. Și când l-au văzut comuniștii aceia demonizați cum plângea – dar el se ruga acolo, cu rugăciunea inimii – au început și ei a plânge, cât erau de demonizați. Și l-au lăsat acolo, pe scăunel, și au plecat. Părintele a rămas în mănăstire aproape singur și așa a fost nădejdea și ajutorul monahilor și al creștinilor, pe care îi ajuta prin rugăciune. Un om cu viață sfântă. Un om cu o lucrare neîncetată”,

Protosinghel Siluan Antoci, Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci”

 

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO
Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO
Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 
”Nimeni nu-i profet în țara lui” pare să fie un proverb care se aplică de minune poetului și prozatorului Gellu Dorian. Inițiatorul, în 1991, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care se desfășoară de peste trei decenii la Botoșani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași. 
Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Pe scena de la Botoșani, ministrul Culturii a primit flori de la o directoare a Operei Naționale București – VIDEO & FOTOGALERIE
Înaintea începerii concertului ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, care a avut loc vineri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au fost invitații primarul Cosmin Andrei și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
3 Sud – Est, atmosferă de anii 2000 la Irish Pub, sute de oameni au cântat și dansat cu celebra trupă: Scoateți casetele de la naftalină!VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 300 de botoșăneni, mulți dintre ei aflați la a doua tinerețe, s-au distrat ca în anii de liceu sau de facultate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Grand Irish Pub, la concertul aniversar susținut de ”3 Sud – Est”.
Balul afaceriștilor 2022: Businessmanii și politicienii de prim rang, dar mai ales soțiile lor, au făcut parada modei, dar până la urmă au ieșit scântei - GALERIE FOTO
Unii dintre marii oamenii de afaceri din Botoșani, dar și cei cu un volum de business mai redus, însă cu rezultate deosebite în 2021, s-au strâns vineri seară la Cucorăni, la a 29 – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și care de această dată a avut SC Hidroplasto SRL, compania patronată de Cătălin Silegeanu, partener principal.
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
Botoșănenii, sucevenii, dar și toți românii care vor să afle după 42 de ani povestea celui mai tragic eveniment care a avut loc vreodată pe un drum al țării o pot achiziționa și de la librăria Cărturești. 
Oameni uciși de bacterii, sute de îmbolnăviri și la „Mavromati”: Proiect la Botoșani pentru echipamente noi
La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
Filarmonica smile: Pagina web a ajuns în anul în care trăim, bannere uriașe prin oraș și... vine ”Simfonia Direcția 5” – GALERIE FOTO
Concertele de excepție organizate toamna aceasta la Botoșani sunt dublate și de inițiative interne cu impact extern la instituția muzicală a municipalității botoșănene.  
JAF armat la un cazino din Iași, o botoșăneancă divă pe Facebook a atacat cu iubitul cu care are un trecut tumultuos – GALERIE FOTO & VIDEO
Două persoane au fost reținute de polițiștii ieșeni după ce au intrat  într-o sală de jocuri și au fugit cu circa 35.000 de lei.Unul dintre ei a intrat în interior cu o cagulă pe față și un pistol cu electroșocuri și a paralizat-o pe una dintre angajate.
Drama mai puțin știută a antrenorului de la FC Botoșani: Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdutVIDEO
La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
Concertul celor trei tenori-manageri: unul dintre directori ”s-a supărat” că nu-i vine rândul la cântat și s-a plâns dirijorului și orchestrei – GALERIE FOTO
”Gală de Operă”, așa s-a intitulat spectacolul pe care Filarmonica ”George Enescu” l-a organizat vineri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conducerea instituției municipalității botoșănene a ținut să ofere melomanilor și un concert după conceptul celebrelor reprezentații Pavarotti – Domingos – Carreras.
O liceană din Botoșani a pus pe jar Poliția din Botoșani: A „visat” o tâlhărie care nu a avut loc
Au fost două săptămâni în care polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale al Poliției Botoșani a efectuat cercetări.Fata de 15 ani a sesizat că mai multe zile consecutiv ar fi fost tâlhărită de doi tineri.
Filarmonica iese în lumea largă: concerte în Veneția, Londra, Glasgow, Cardiff, Dubai și Chișinău - Vorbesc de date concrete, date certeFOTOGALERIE 
La nici patru luni de la învestire, noul manager al Filarmonicii ”George Enescu” a perfectat mai multe înțelegeri prin care instituția municipalității va susține concerte în locuri în care cei mai mulți dintre botoșăneni doar visează să ajungă. 
Autobuz ELECTRIC pe străzile orașului, botoșănenii pot circula GRATUIT: Este un exemplu despre cum va arăta transportul de persoane: VIDEO & GALERIE FOTO
Este un autobuz care se află în teste la Botoșani.Și arată asemenea celor 11 autobuze electrice pe care Primăria urmează să le achiziționeze cu fonduri europene.
Concurs pregătit pentru șefia spitalului orașului, candidații pot vizita unitatea medicală  
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Adio, dar lucrez la cabinet: Plecată în PNL, Roxana Țurcanu rămâne consiliera vicepreședintelui ALDE de la CJ – VIDEO 
Plecarea Roxanei Țurcanu din ALDE alături de soțul său și de alți membri ai acestui partid nu va aduce și încetarea colaborării de la Consiliul Județean între fosta lideră pe Botoșani a acestei formațiuni și noul președinte interimar al organizației. 
EVACUARE cu jandarmi și executor în Parcul Tineretului: Dezastru în locuință, de la lighean cu fecale la sticle de bere – FOTO &VIDEO  
Încă o locuință socială aflată la parterul unui bloc insalubru din Parcul Tineretului a fost eliberată marți, 11 octombrie 2022.
Elev de 13 ani de la Liceul Sportiv BĂTUT de profesorul de sport, Poliția a început o anchetă
Incidentul violent a avut loc săptămâna trecută, la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Botoșani.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
-0.0 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.