Top News
Sărbătoarea Muzicii la Botoșani: Public ”selectat” de restricții, aplauzele au răsunat din nou în sala de concert – FOTO&VIDEO

Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, melomanii din Botoșani au asistat la un nou concert simfonic, în deschiderea stagiunii 2021-2022 a Filarmonicii ”George Enescu”.

Din păcate, publicul a fost și mai puțin decât în stagiunea trecută, din pricina restricțiilor anunțate privind Certificatul verde.

 

Cu muzică de Grieg și Beethoven a debutat astfel cea de-a 69-a stagiune a Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, un concert simfonic aflat sub bagheta dirijorală a lui Florin Totan.

 

Și dacă invitatul serii, Paul-Cristian Ionescu, a oferit publicului o interpretare excepțională a Concertului pentru pian și orchestră în la minor, op.16, de Edvard Grieg, partea a doua a concertului a stat sub semnul lui Ludwig van Beethoven, cu Simfonia nr. 7, în la major, op.92.

 

Florin Totan este un apropiat al scenei simfonice botoșănene, nu puține fiind momentele în care dirijorul și-a manifestat loialitatea, dar și opinia tranșantă atunci când situația a impus sau cerut un punct de vedere avizat.

 

Creator de școală națională, norvegianul Edvard Grieg avea doar 24 de ani atunci când a scris singurul său concert de pian – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16. Chiar dacă nu se află pentru prima dată ”în fața” lucrării lui Grieg, publicul botoșănean simte aceeași bucurie, iar aplauzele sunt pe măsură.

 

Astfel, dacă la începutul anului 2020, pe scena Filarmonicii Botoșani, lucrarea se afla ”în degetele” marelui pianist Horia Maxim, cu același Florin Totan la pupitrul dirijoral, de data aceasta Concertul… s-a lăsat modelat de tinerețea lui Paul-Cristian Ionescu, un pianist despre care putem spune, fără exagerare, că a crescut pe scena de la Botoșani.

 

Se spune despre Concertul… lui Grieg că poartă puternicele amprente ale lui Chopin, dar și pe cele ale lui Schumann și Liszt. Și nu întâmplător lucrarea a fost iubită de public chiar de la prima audiție, melomanii identificând lirismul, vigoarea și șarmul, dar și melancolia sufletului scandinav. În timpul vieții sale (1843-1907), Grieg s-a bucurat de o uriașă popularitate, însă o popularitate care, spun specialiștii, s-a stins aproape la fel de repede precum a crescut, fiind considerat imediat după moarte destul de demodat și suprasaturat. Însă muzica sa avea să iasă din nou la suprafață datorită tehnicii compoziționale și stilului rafinat al lucrărilor.

 

Student în anul II la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, Paul-Cristian Ionescu este un obișnuit al scenei botoșănene, unde a concertat încă din vremea liceului. Iar publicul nu a fost dezamăgit nici de această dată, interpretarea tânărului solist având forță, echilibru, îndrăzneală.

 

Nu puțini au fost cei care, în sala Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani, l-au asemănat pe tânărul pianist cu celebrul artist Liszt. Și poate că nici nu este întâmplătoare alăturarea acestora. Se spune că pe cei doi mari muzicieni, Grieg și Liszt, i-a legat o îndelungă prietenie. Și că Liszt a fost primul căruia – într-o seară la Weimar – Grieg i-a arătat manuscrisul Concertului… ”Cu unul dintre obișnuitele sale gesturi mărețe, Liszt l-a dat pe compozitor la o parte fluturând din mână și a cântat concertul la prima vedere absolut impecabil”.

 

Iar tânărul student-pianist a simțit, în muzica lui Grieg, farmecul, grația, blândețea cu care compozitorul și-a cucerit publicul întotdeauna.

 

Simfonia a 7-a a readus în sală muzica beethoveniană. Numită de Wagner ”Apoteoza dansului”, Simfonia… a cuprins întreaga sală a Filarmonicii ”George Enescu”. Scrisă în 1812, într-o perioadă critică pentru Beethoven, când surzenia compozitorului se accentua, având drept consecință și o retragere în lumea interioară, Simfonia a 7-a se remarcă printr-o robustețe neobișnuită, dar și printr-un dinamism excepțional care se stinge apoi mișcări lente, teme luminoase sau consolatoare.

 

Publicul meloman a aplaudat îndelung atât prestația pianistului Paul-Cristian Ionescu, precum și pe cea a orchestrei simfonice.

 

Următorul concert va avea loc vineri, 8 octombrie 2021, de la ora 18.30.

 

La pupitru se va afla dirijorul Cosmin Morariu, iar invitatul serii va fi clarinetistul Sebastian Antoneac.

 

În program:

W. A. Mozart – Concertul pentru clarinet și orchestră, în la major, K. 622

F. Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia nr. 4, în la major, op. 90, „Italiana”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
1 Decembrie la Botoșani: Momente pline de emoție la început și un munte de dezamăgire la finalul manifestațiilor – GALERIE FOTO & VIDEO
Dornici de evenimente publice în vremuri în care restricțiile par că ne ghidează viețile, sute de botoșăneni au ieșit în Centrul Istoric al municipiului pentru a urmări evenimentele programate de autorități pentru Ziua Națională a României, anul 2021.
„Măcel” la un concurs pentru un post de director: TOȚI candidații din Botoșani și din țară PICAȚI, sunt și note de ZERO
Concursul a avut loc la București și niciunul dintre candidații înscriși nu a fost admis la proba scrisă.
ONG-istul care a luat microfonul în plenul municipal, înainte de votul pe majorarea prețului gigacaloriei la Botoșani – VIDEO
Unul dintre reprezentanții societății civile de la Botoșani, implicat în ultimii ani și în administrația publică locală, s-a adresat consilierilor locali în ședința ordinară de vineri.
PROTESTE de Ziua României, cu ”indulgență maximă” față de infractori: Pentru prima dată polițiștii vor protesta în fața sediilor partidelor politice
Poliţiştii ameninţă cu proteste de 1 decembrie, chiar de Ziua Naţională a României. Ei spun că nu mai acceptă să îndeplinească sarcini care nu sunt în fişa postului şi că nu mai sunt dispuşi să fie ”fraierii sistemului bugetar”.
Intervenție de urgență a prefectului, gardurile de la Kaufland au fost demontate în viteză – FOTOGALERIE
Măsura luată de unul dintre cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din România, de a crea culoare de acces prin montarea unor garduri în interiorul centrelor comerciale, a fost revocată după doar câteva zile.
Guvernul Ciucă a netezit din prima zi calea schimbării prefecților: Cele două variante de la Botoșani
Prima măsură a guvernului Ciucă, Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial.
Operații pe bandă rulantă la 'Mavromati', saloanele sunt pline: După scăderea cazurilor se fac și intervenții non-urgente
Cadrele medicale de la cea mai mare unitate medicală din județ realizează în această perioadă tot mai multe intervenții chirurgicale.
Clădirea de birouri din centrul orașului lăsată fără parcare de consilieri, compania se apără cu o anexă... rătăcită – VIDEO
La solicitarea controlorilor financiari ai Camerei de Conturi Botoșani, Primăria municipiului, prin votul consilierilor locali, a reziliat contractul de asociere încheiat cu societatea Vegastel în urmă cu 13 ani.
Noaptea minții bugetare: Cu o lună înaintea revelionului, consilierii dezbat proiectul de buget la Eltrans pe anul 2021
Consilierii locali se întâlnesc vineri în ședință ordinară, iar unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC Eltrans SA pe 2021. Se întâmplă asta abia pe 26 noiembrie, cu doar cinci săptămâni înaintea terminării anului!
Loading...
GARDURI metalice de peste doi metri în două hipermarketuri din Botoșani, val de revoltă printre botoșăneni: Am ieșit de acolo în lacrimi GALERIE FOTO
Un lanț german cu magazine în toată România, inclusiv la Botoșani, se află în mijlocul unui scandal național în urma unei decizii controversate de a monta garduri în interiorul unităților comerciale.
O directoare de instituție de la Botoșani se pensionează: A fost o muncă frumoasă; Las pe altcineva mai tânăr
Mandatul îi expiră la finalul lunii decembrie și nu intenționează să se mai înscrie la concurs întrucât și-a depus dosarul de pensie.
Zeci de profesori pensionari predau în școlile din Botoșani, tinerii absolvenți „îngenuncheați” de sistem
Profesorii pensionari aleg să activeze în continuare în unitățile de învățământ din Botoșani. Între timp, tinerii absolvenți fie nu reușesc la examen, fie se îndreaptă din start către alte domenii mai atractive.
Zeci de botoșăneni cu steaguri și pancarte au PROTESTAT în Piața Revoluției: NU ucideți democrația
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani a organizat duminică un nou protest în centrul orașului.
MĂSURI radicale pregătite la Nova Apaserv, noii administratori ar lua în calcul inclusiv restructurări de personal
Perioada dezastruoasă din punct de vedere financiar pe care o traversează compania județeană de funrizare a serviciilor de apă și canalizare atrage măsuri drastice.
Loading...
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE
Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
Proiect revoluționar în zona centrală a orașului: bloc cu sală de fitness la ultimul etaj și două niveluri de parcare subterană după planurile unui arhitect care a studiat în SUA – FOTOGALERIE
(P) Intersecția străzilor Calea Națională - Nicolae Iorga va căpăta în câțiva ani un nou aspect datorită unui proiect imobiliar de anvergură conceput de un om de afaceri întors din Statele Unitate ale Americii împreună cu un arhitect care de asemenea a studiat peste ocean.
Când birocrația ne ține în loc și pe lumea cealaltă: Morții eliberați în weekend la Botoșani doar dacă familia depune o cerere
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Botoșăneanul relata cazul familiei care a mers la morgă pentru a ridica o persoană din familie, însă nu au avut cu cine vorbi pentru că nu se afla nimeni la serviciu. Și nu ar fi fost o situație singulară. Iar totul din cauza unor proceduri birocratice care atârnă greu la suferința mai multor familii și așa greu încercate. 
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!
În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.
O familie care trebuie să își înmormânteze bunica nu o poate ridica de la spital fiindcă nu lucrează nimeni la morgă
Necazul unei familii din Botoșani, a cărei bunică a decedat din cauza bolii care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, este amplificat de ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean.
Șefi de la București vin la Botoșani pentru magistrala uriașă care duce gaz în nordul județului
Discuțiile pentru demararea acestei ample investiții au fost reluate în primăvară când unul dintre șefii de la Județ și un primar de oraș s-au deplasat la București.Scopul acestor demersuri este de construire a unei magistrale care să furnizeze gaze naturale pentru zeci de mii de botoșăneni din nordul județului.
Pacat ca au inceput stagiunea cu stangul din cauza unor nemernici care ingradesc drepturile constitutionale si interzic accesul la cultura lovind si in cei care se afla pe scena. Sa speram ca tot raul e spre bine si vom reveni la o viata normala.
3 octombrie 2021, 18:37
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.