Top News
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.

A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.

Arafat, vizită surpriză la Botoșani 

 

În primă fază s-a întreținut cu prefectul Sorin Cornilă și șeful ISU, Decebal Murariu, după care împreună s-au deplasat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati.

 

Este practic cea mai aglomerată unitate medicală a județului, cu peste 200 de prezentări la un interval de 24 de ore reprezentând pacienți care se află în situații critice de cele mai multe ori. Cu o schemă de personal care ar trebui să funcționeze în mod ideal cu un număr de 24 de medici, UPU Botoșani se confruntă cu valurile de pacienți cu doar 10 medici de urgență și 4 medici cu atestat de un an pe această specializare.

 

Așa se face că se ajunge la situații în care să existe și nemulțumiri din partea pacienților, privitoare la timpul mare de așteptare îndeosebi. Ori, aceste lucruri ar urma să fie corectate, conform unor promisiuni din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

 

UPU la standarde europene

 

Un prim pas a fost crearea unei unități de urgențe la standarde europene, lucru reușit și realizat de Consiliul Județean și apreciat deopotrivă.

 

„În primul rând, vreau să spun că am văzut o unitate de primiri urgențe modernă, nu pot decât să felicit autoritățile județene care au realizat-o și colegii care lucrează în această unitate. Acum, clar diferența este de la cer la pământ între ce a fost și ce este, dar, așa cum știm cu toții încă mai este nevoie de ceva în plus și asta este resursa umană”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Problematica ridicată de schema subdimensionată de personal a fost discutată mai bine de o oră de Raed Arafat și medicul Ramona Guraliuc, șefa UPU Botoșani care ar fi arătat că încearcă să convingă și alți colegi să aleagă Botoșaniul, ultimul fiind un medic din Iași pe care a reușit să-l aducă în UPU.

 

Iar asta în condițiile în care Botoșani este în continuare neatractiv pentru medicii tineri care preferă orașele mare sau centrele universitare.

 

Raed Arafat a remarcat faptul că, și într-un context nefavorabil privitor la resursa umană, UPU Botoșani se regăsește prin unitățile care au ieșit cu bine din pandemie, într-un spațiu total impropriu pentru desfășurarea actului medical, când investiția din sediul inițial era la stadiul de realizare lucrări.

 

 

„Botoșaniul chiar dacă este un județ cu populație nu foarte numeroasă, a făcut față în pandemie și vechea Unitate de Primiri Urgențe a fost transformată aproape într-o secție de terapie intensivă cu bolnavi Covid și colegii de la UPU Botoșani funcționează 24/24 inclusiv pe o linie de gardă pe o mașină de terapie intensivă mobilă care deservește județul”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Urgențe și la Dorohoi

 

La ridicarea presiunii uriașe de pe UPU Botoșani ar contribui și înființarea unui compartiment de primiri urgențe în cel de-al doilea municipiu al județului.

 

„Există solicitare în acest sens și asigură toate aspectele necesare unui compartiment de primiri urgențe, adică să aibă investigații radiologice, posibilitatea de analize de laborator, atunci într-adevăr ar putea degreva UPU Botoșani de un număr de pacienți care nu trebuie neapărat să ajungă aici și se pot rezolva la Dorohoi”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Șeful DSU a declarat că se lucrează la acest aspect însă până la atingerea acestui scop, este importantă latura atragerii de noi medici: „Să-i încurajăm poate să vină să facă gărzi prima dată, să vadă ce înseamnă o nouă Unitate de Primiri Urgențe, să vadă atmosfera de aici. Iar ulterior să se convingă să se angajeze participând la un concurs”.

 

Și nu în ultimul rând Raed Arafat a apreciat implicarea Consiliului Județean în oferire de condiții medicilor care aleg Botoșaniul.

 

„Există o astfel de abordare de a asigura un apartament, o locuință, mai ales dacă există un medici sepcialist tânăr care are nevoie de așa ceva. Să știți că medicii plecau din țară din două motive: salarii, infrastructură și loc de muncă. Salariile, eu zic că s-au rezolvat, în mare putem să spunem că salarizarea este la un nivel european. Rămâne partea condițiilor și locului de muncă. Dacă am avea suficienți medici în UPU nu s-au mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Concluzionând despre activitatea medicală din UPU, Raed Arafat a arătat că dacă schema de personal ar fi completată la limita maximă, fiecare  gardă ar decurge firesc, fără ca personalul să fie suprasolicitat. Și atunci și pacientul ar fi mulțumit.

loading...
loading...
ACUM: Raed Arafat a ajuns la Botoșani și discută cu prefectul Sorin Cornilă – FOTO

 

 

Familii întregi, inclusiv socrii lui Țurcanu, au părăsit ALDE și au depus adeziune la PNL
În mai puțin de o săptămână, de la plecarea Roxanei și a lui Florin Țurcanu din Alianța Liberalilor și Democraților la PNL, peste 60 de membri ai ALDE au trecut în rândurile liberalilor.
Pod imaginar peste Prut la debutul stagiunii aniversare a Filarmonicii, concert plin de emoții pe scenă și cu ”bravo” strigat din public – VIDEO & GALERIE FOTO
Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a intrat vineri seară în stagiunea  aniversară, a 70 – a de la înființarea instituției, cu un concert care și-a dorit a trasa o punte imaginară între România și Republica Moldova.
NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO
Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
 Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800 Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
Poate cea mai mare din mediul rural botoșănean: Aproape 100.000 de euro la Ipotești pentru o parcare cu rigole, copaci și spații verzi – GALERIE FOTO
În centrul comunei Mihai Eminescu se apropie de finalizare probabil cea mai mare parcare din mediul rural botoșănean. Aceasta este construită pe un teren aflat peste drum de Primărie.
Spitalul ala e plin de trântori. Ba se si bat cand se scot posturi la concurs. Se stie ca sunt foarte bine platiti. Cei din spital traiesc din spagi, salariile le considera bacsis.
3 august 2022, 19:57
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
Nu am înțeles niciodată de ce avem liber de Ziua Muncii, nu muncim. De Ziua Educației, nu învățăm. Haideți să facem o retrospectivă a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional și să vă spun ce mi-aș dori eu: mi-aș ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9366 lei
USD
Dolarul SUA
4.9920 lei
CHF
Francul elveţian
5.0780 lei
GBP
Lira sterlină
5.6319 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4502 lei
XAU
Gramul de aur
275.3180 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2555 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1700 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6544 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2015 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6636 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.7 o C
Dorohoi
20.8 o C
Bucecea
22.6 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.