Top News
Preoții din Botoșani alături de refugiați: În noaptea asta plecăm la Vama Stânca / Ne gândim că am putea fi noi în locul lor

Era de așteptat ca ”războiul de lângă noi” să scoată la suprafață panica și revolta. După doi ani de pandemie, de pierderi enorme, în special sufletești, părea că poporul român nu mai are forța de a empatiza cu aproapele. Și totuși, ceea ce se întâmplă de câteva zile i-a uimit nu doar pe cei aflați în suferință, ci întreaga lume.

”Războiul este părintele şi regele tuturor lucrurilor; pe unii îi face zei, pe alţii oameni, pe unii robi, pe alţii liberi”, este o celebră definiție enunțată de Heraclit. Or realitatea acestor zile ne derulează – în media sau direct, prin mărturia refugiaților – un tablou complet al acestui enunț: avem zei, oameni, robi și liberi. Dar avem și durere, extaz, spaimă, glorie, învingători și învinși, suferință, confuzie, salvatori, mercenari, eroi.

 

Rețelele de socializare abundă, în aceste zile, de apeluri la sprijin pentru refugiați, de fotografii din zonele fierbinți (în special din vămi).

 

Există însă și salvatorii neștiuți, discreți, care se strecoară prin zarva zilei. Ajută, umblă, intervin. Apoi se retrag în liniștea altarelor și se roagă. Urmele lăsate de ei sunt discrete.

 

”Nu vreau să fiu pomenit”, spune preotul din Botoșani pe care luni după-amiază l-am contactat, aflând că a făcut deja două drumuri în vamă și că plănuiește ca miezul nopții să îl găsească tot acolo. ”Pentru că noaptea e cel mai dificil”, adaugă părintele.

 

A povestit ce a simțit, ce a văzut, abia după ce îi promitem că nu îi vom da numele.

 

”Mai multe parohii se implică, nu doar noi”, spune preotul dintr-o parohie din municipiul Botoșani.

 

Duminică a slujit în biserică. Apoi, la ora 14.00, însoțit de alți creștini din parohie, au urcat în mașini și au pornit către vamă.

 

”Opt mașini am plecat din Botoșani la ora 14.00, după slujba de duminică. Am stat acolo, în Vama Siret, patru ore și ne-am întors cu mașinile goale. Pentru că nu puteam lua pe nimeni, toți erau urcați în microbuze și autocare ale statului, noi nu aveam acces la ei”,

spune părintele.

 

În schimb, au lăsat numere de telefon la voluntari.

 

”Ne-au sunat astăzi dimineață (luni, nota red.). Ne-am dus din nou și am adus 14 persoane. Le-am cazat în Botoșani”,

povestește mai departe părintele.

 

Însă cel mai greu este pentru cei pe care noaptea îi prinde pe drumuri, în vamă sau nu. Gerul nopții, zăpada, frica, oboseala… Foamea.

 

De aceea, creștinii și preotul lor s-au pregătit din nou de plecare. La miezul nopții vor fi alături de refugiați, de data asta în Vama Stânca.

 

”În noaptea asta, pe la 23.00-24.00, plecăm la Vama Stânca. Am înțeles că sunt foarte mulți și acolo și nu au cazare. Eu am mai multe locuri de cazare pregătite, dar cred că în seara asta se vor ocupa toate. Le oferim cazare, masă, pe perioadă nelimitată. Unii sunt în tranzit. Mulți nu știu nici ei ce vor face. I-am întrebat dacă vor sta mai multe zile, ca să știm cum ne organizăm. Încă nu știu nici ei, unii spun că vor să plece spre Polonia… E bine pentru ei, după zecile de ore petrecute în graniță, de o parte și de cealaltă, e bine venită odihna, o zi, două, să își refacă puterile”.

 

Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți, ne învață Scriptura. Aproapele e aici, la un pas. Și poate mâine vom fi noi aproapele altcuiva…

 

”Ne gândim că am putea fi noi în locul lor. De asta depunem și noi toate eforturile pentru a-i ajuta. Sunt atât de aproape de noi, până la urmă sunt frații noștri ortodocși. Cu atât mai mult ne implicăm”.

 

Sunt mame cu copii. Sunt oameni traumatizați, speriați, unii fără nicio speranță. Alții cu planuri pe termen scurt de care se agață cu disperare.

 

”Sunt foarte obosiți pentru că au stat foarte mult în vamă. Omul își găsește puterea în momente grele, de cumpănă. Noi i-am adus, i-am cazat, au mâncat la amiază, acum dorm toți, se odihnesc. Diseară plecăm din nou la Stânca. Între 22.00 și 24.00 vom fi acolo. Noaptea e cel mai dificil, mergem să îi aducem la Botoșani”,

adaugă părintele.

 

Nu e singurul care ajută, ține din nou să adauge părintele. În toate bisericile s-a vorbit, s-au strâns ajutoare, s-au grupat oameni și au pornit către cei în nevoie.

 

”Noi am anunțat în biserică pentru a merge cât mai mulți unde este nevoie de ajutor, să ne ofere și lumea sprijin, dar doar atât, nu facem public mai mult. Noi facem pentru oamenii aceștia care au nevoie acum de ajutor. Marea majoritate a preoților se implică. Dacă nu direct, atunci indirect. Cu bani, alimente, cu tot ce trebuie. Ne rugăm pentru ei și sperăm să se termine cât mai repede războiul”.

 

 

 

(Foto: arhiepiscopiasucevei.ro)

 

loading...
Salonul business de la un hotel transformat în spațiu de cazare pentru refugiați – FOTOGALERIE
Refugiații ucraineni au acces la dializă în centrele din Dorohoi și Botoșani

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Loading...
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Loading...
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO
Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.
DNA-ul decapitează DSVSA-ul: Înlocuitorul lui Țurcanu schimbat la rândul lui prin ordin de la București
La mai puțin de o lună după ce i s-au delegat atribuțiile de director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimițoaie a rămas fără acestea.
Primii oameni angajați în pandemie care pleacă acasă după ce au PICAT examenul organizat la spital
Zilele acestea, au fost maratoane de evaluări la Spitalul Județean „Mavromati” pentru angajările fără concurs din pandemie.
Un fost președinte de CJ, o fostă deputată, un fost șef de partid și încă patru – Cei 7 pregătiți de ALDE pentru conducerea PNL – VIDEO
Șapte membri ai Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) de la Botoșani ar urma că ocupe posturi de conducere în organizația județeană a PNL după înfăptuirea fuziunii.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
35.4 o C
Dorohoi
34.5 o C
Bucecea
34.8 o C
Darabani
34.0 o C
Saveni
34.9 o C
Ştefăneşti
30.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.