Top News
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO

De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.

În spațiul botoșănean, Vorona ocupă un loc aparte nu doar prin prisma mănăstirilor cunoscute în toată țara, dar mai ales prin locurile de taină, de la grote la ochiuri de pădure, în care rugăciunile sihaștrilor au devenit ele însele altare de credință.

 

În zilele noastre, cel mai des se îndreaptă pașii pelerinilor către mormântul Sfântului Onufrie de la Sihăstria Voronei.

 

 

Alături de crucea albă, întunecimea arsă a ceea ce era odată falnicul Măr al lui Onufrie stă parcă mărturie a unui timp nu doar tulbure și tulburător, ci și unul al grelelor încercări sufletești.

 

Astăzi, trunchiul ars la propriu de lumânările rugătoare ale pelerinilor contrastează, pe de o parte, cu pacea care te cuprinde la căpătâiul mormântului Cuviosului Onufrie, aflat la câțiva pași, și pe de altă parte cu liniștea din jur. Mulți pelerini se încumetă și mai departe, către locul în care sfântul s-a nevoit, o adevărată chilie în stâncă, numită azi Peștera sau Grota Sfântului Onufrie. Puritatea verdelui care se revarsă peste mănăstire, cântecul păsărilor amestecat când și când cu murmurul de toacă sau de clopot, totul în jur este desprins dintr-un tablou în care timpul nu se mai opintește în ore sau secunde.

 

 

 

Sfântul care a lăsat politica și a plecat în pustie

 

Puțină lume știe că Sfântul Onufrie (*1700 - 1789) a fost un om politic din Rusia Mică, după cum era numită în trecut Ucraina de astăzi, după unele izvoare istorice chiar guvernator al Rusiei Mici, de bună seamă provenit dintr-o familie nobiliară.

 

Dorind mai multă viață duhovnicească, a lăsat cele lumești și a venit în Moldova, unde l-a căutat de marele rugător Paisie Velicicovschi (1722, Poltava, Ucraina - 1794, Neamț, România). Negăsindu-l la acea vreme, a trecut pe la Poiana Mărului, apoi s-a stabilit pentru o scurtă perioadă de timp la Mănăstirea Dragomirna. Aici, la Dragomirna, are loc întâlnirea dintre Onufrie și Paisie Velicicovschi, între cei doi legându-se o prietenie ce se va înduhovnici într-o relație de ucenic – duhovnic.

 

De la Mănăstirea Dragomirna, Onufrie pleacă spre Vorona, aflând că în codrii de aici viețuiesc mulți sihaștri ruși.

 

A fost cucerit de frumusețea Voronei, de liniștea pădurii de la Sihăstrie. Un loc retras, liniștit, discret și nu foarte umblat de pelerini. Un loc potrivit pentru rugăciune și, mai ales, pentru pustnicie.

 

 

Mulți sihaștri și-au găsit adăpost în stâncile ascunse de copaci seculari. Iar cel mai mare pustnic din pădurile Voronei avea să fie chiar Cuviosul Onufrie.

 

Înainte de a ajunge la Vorona, Cuviosul Onufrie a cercetat 15 ani mănăstirile din Moldova. A bătut la pas păduri, dealuri, locuri ascunse de ochii lumii. A ascultat cu răbdare, i-a cunoscut pe marii duhovnici ai vremii.

 

Mai întâi, Cuviosul Onufrie a fost vreme de doi ani stareț al Mănăstirii Vorona. După stăreție se retrage la Sihăstria Voronei, și se spune că a viețuit aici 25 de ani.

 

A trăit într-un bordei de pământ, chiar pe locul unde astăzi se află mormântul Cuviosului.

 

 

Pustnicul Onufrie era un mare rugător

 

În anul 1774, îmbracă schima cea mare pe care o primește de la părintele său duhovnicesc, Paisie. Este căutat de mulți, pe toți îi povățuia.

 

A trăit în nevoință aspră. În fiecare an, la începutul postului, se retrăgea și mai mult în pustie încât nici ucenicii nu mai știau nimic de el vreme îndelungată.

 

Pe 29 martie 1789, sufletul sfântului se ridică la Ceruri.

 

Este înmormântat în livadă, la rădăcina unui măr. După mulți ani, pelerinii din tot ținutul prinseseră a veni la mormânt, convinși fiind de sfințenia Cuviosului.

 

 

După jumătate de secol…

 

Timp de 57 de ani trupul sfântului a fost îngropat acolo, în livadă. Până când pe acele ținuturi ajunge domnitorul Moldovei, Mihai Sturdza, ajunge prin aceste locuri. Era iarna anului 1846.

 

”Ajungând în această poieniță cu vânătoarea, domnitorul nu a vânat nimic. Însă văzând că locul e atât de frumos, s-a plimbat și s-a mirat să găsească mere la rădăcina unui pom. A luat cele trei mere frumoase și le-a dus acasă, unde avea o fetiță bolnavă de epilepsie. Fetița a mâncat cele trei mere și s-a vindecat. Domnitorul și-a dat seama că acolo, în poieniță, trebuie să fie ceva. S-a întors și l-a întrebat pe stareț, i s-a spus că este mormântul unui mare pustnic, Onufrie. Domnitorul a dat poruncă să se facă drum de la Vorona până la mormânt”,

Protos. Ghedeon Huțanașu, starețul Mănăstiri Sihăstria Voronei

 

Legendă sau nu, minune sau nu, credință sau mai puțină credință? Botoșănenii spun că rugăciunea la Mărul Sfântului Onufrie îi umple de pace.

 

”Am venit prima dată aici, la Mărul Cuviosului, când eram copil. Țin minte mărul verde, sănătos, cu fructe din care mama îmi dădea, pentru că spunea că sunt bolnăvicioasă, cădeam din picioare la orice vântișor mai mare. Am mâncat multe mere din acest pom. Nu știu ce minuni sau dacă doar credința mea m-a vindecat, cum spune în Carte, dar iată, acum sunt mamă și vin și eu cu băiatul meu. Mă umple de liniște, iar băiatul este foarte bucuros de fiecare dată când ajunge aici”,

Ioana Braniște, pelerin Botoșani

 

 

Din porunca Domnitorului sunt dezgropate osemintele. Plin de recunoștință, Domnitorul lasă poruncă să se zidească o mănăstire acolo și apoi, cu alai, rămășițele pământești ale Cuviosului sunt mutate cu mare cinste la Mănăstirea Voronei.

 

Sfântul, însă, i s-a arătat în vis starețului Voronei, rugându-l să îi ducă sfintele moaște acolo unde el a dorit să își petreacă ultimele clipe ale vieții. Numai că starețul a nesocotit visul. Sfântul i-a spus în vis că dacă nu îi va fi respectată dorința starețul se va îmbolnăvi. Așa s-a și întâmplat. Atunci ucenicii au fost chemați, iar rămășițele sfântului au fost duse degrabă în Sihăstria Voronei. Cu procesiune, rugăciune, după toate rânduielile.

 

Proclamarea oficială a sfințeniei a avut loc după mai bine de 200 de ani de la trecerea Cuviosului la cele veșnice, pe 8-9 septembrie 2005, în prezența a zece ierarhi, printre ei și PF Teoctist, care fusese viețuitor al mănăstirii.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Afacerea „chiria”: Zeci de botoșăneni își închiriază apartamentele, prețurile apropiate de cele din orașele mari
Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Ludovic Orban a promis la Botoșani drumuri europene inclusiv pentru Moldova: Chiar dacă această autostradă nu va trece prin Botoșani, există un proiect de conectare GALERIE FOTO & VIDEO
Premierul României a revenit la Botoșani în cadrul unei vizite electorale, premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie 2020. De altfel sintagma acestei zilei de sâmbătă, 19 septembrie 2020 a fost „au mai rămas opt zile”.
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO
Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO
Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.
Principalii trei candidați la funcția de primar din același oraș, internați sau băgați la izolare din cauza coronavirusului
Virusul SARS-COV-2 a stopat campania electorală cu o săptămână înainte de alegerile locale pentru trei candidați la funcția de primar dintr-un oraș botoșănean.
Școala 2020 de la Botoșani: Trei elevi pozitivi, o clasă întreagă la izolare! Au fost depistați cu covid două cadre didactice și o îngrijitoare
La acest moment nu există riscuri de contaminare în unitățile de învățământ, transmit specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
FC Botoșani a pierdut întâlnirea cu istoria, calificare risipită încă din minutul 2 – GALERIE FOTO
FC Botoșani a întâlnit joi seară pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League. Meciul s-a disputat pe Stadionul Municipal și s-a terminat cu scorul de 0 - 1.
ACUM: FC Botoșani față în față cu istoria în Europa League: primește gol la primul atac al oaspeților - GALERIE FOTO
Clubul de fotbal al orașului poate scrie astăzi o pagină de istorie a sportului botoșănean. FC Botoșani întâlnește de la ora 18:45 pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League, care a încheiat pe locul 3 sezonul precedent din Macedonia de Nord.
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Loading...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile în fața virusului vor preda în continuare
Nu toți profesorii botoșăneni s-au întors la catedre începând de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ales să renunțe în a mai profesa.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Loading...
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
in alte localitati din tara au investit aut locale multi bani in parcari reconstruiri garduri ..la botosani macar un wc nu au facut la aceasta manastire.. ce parcari centru de informare etc? Aceasta manastire merita atentie mai multa avand si pestera onufrie la 500 m de manastire despre care autoarea se pare ca habar nu are..ii recomand vizitarea ei..poate o mai scoate la lumina prin postarile ei pe site..se poate face un tur al manastirilor in bt cu aceasta manastire cosula si zosin plus manastirea vorona(o alta manastire la care aut locale nu au facut macar un gard) dar de 30 ani se tot asfalteaza drumul care face legatura intre ele si nu este terminat nici astazi..se pot castiga bani frumosi la bugetul local din turism dar nu se vrea sau nu se stie sa se atraga acesti bani
3 august 2020, 21:55
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8641 lei
USD
Dolarul SUA
4.1529 lei
CHF
Francul elveţian
4.5153 lei
GBP
Lira sterlină
5.2908 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9554 lei
XAU
Gramul de aur
252.2762 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2481 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9614 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6535 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.7 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
11.1 o C
Darabani
10.0 o C
Saveni
10.7 o C
Ştefăneşti
19.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.