Top News
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO

De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.

În spațiul botoșănean, Vorona ocupă un loc aparte nu doar prin prisma mănăstirilor cunoscute în toată țara, dar mai ales prin locurile de taină, de la grote la ochiuri de pădure, în care rugăciunile sihaștrilor au devenit ele însele altare de credință.

 

În zilele noastre, cel mai des se îndreaptă pașii pelerinilor către mormântul Sfântului Onufrie de la Sihăstria Voronei.

 

 

Alături de crucea albă, întunecimea arsă a ceea ce era odată falnicul Măr al lui Onufrie stă parcă mărturie a unui timp nu doar tulbure și tulburător, ci și unul al grelelor încercări sufletești.

 

Astăzi, trunchiul ars la propriu de lumânările rugătoare ale pelerinilor contrastează, pe de o parte, cu pacea care te cuprinde la căpătâiul mormântului Cuviosului Onufrie, aflat la câțiva pași, și pe de altă parte cu liniștea din jur. Mulți pelerini se încumetă și mai departe, către locul în care sfântul s-a nevoit, o adevărată chilie în stâncă, numită azi Peștera sau Grota Sfântului Onufrie. Puritatea verdelui care se revarsă peste mănăstire, cântecul păsărilor amestecat când și când cu murmurul de toacă sau de clopot, totul în jur este desprins dintr-un tablou în care timpul nu se mai opintește în ore sau secunde.

 

 

 

Sfântul care a lăsat politica și a plecat în pustie

 

Puțină lume știe că Sfântul Onufrie (*1700 - 1789) a fost un om politic din Rusia Mică, după cum era numită în trecut Ucraina de astăzi, după unele izvoare istorice chiar guvernator al Rusiei Mici, de bună seamă provenit dintr-o familie nobiliară.

 

Dorind mai multă viață duhovnicească, a lăsat cele lumești și a venit în Moldova, unde l-a căutat de marele rugător Paisie Velicicovschi (1722, Poltava, Ucraina - 1794, Neamț, România). Negăsindu-l la acea vreme, a trecut pe la Poiana Mărului, apoi s-a stabilit pentru o scurtă perioadă de timp la Mănăstirea Dragomirna. Aici, la Dragomirna, are loc întâlnirea dintre Onufrie și Paisie Velicicovschi, între cei doi legându-se o prietenie ce se va înduhovnici într-o relație de ucenic – duhovnic.

 

De la Mănăstirea Dragomirna, Onufrie pleacă spre Vorona, aflând că în codrii de aici viețuiesc mulți sihaștri ruși.

 

A fost cucerit de frumusețea Voronei, de liniștea pădurii de la Sihăstrie. Un loc retras, liniștit, discret și nu foarte umblat de pelerini. Un loc potrivit pentru rugăciune și, mai ales, pentru pustnicie.

 

 

Mulți sihaștri și-au găsit adăpost în stâncile ascunse de copaci seculari. Iar cel mai mare pustnic din pădurile Voronei avea să fie chiar Cuviosul Onufrie.

 

Înainte de a ajunge la Vorona, Cuviosul Onufrie a cercetat 15 ani mănăstirile din Moldova. A bătut la pas păduri, dealuri, locuri ascunse de ochii lumii. A ascultat cu răbdare, i-a cunoscut pe marii duhovnici ai vremii.

 

Mai întâi, Cuviosul Onufrie a fost vreme de doi ani stareț al Mănăstirii Vorona. După stăreție se retrage la Sihăstria Voronei, și se spune că a viețuit aici 25 de ani.

 

A trăit într-un bordei de pământ, chiar pe locul unde astăzi se află mormântul Cuviosului.

 

 

Pustnicul Onufrie era un mare rugător

 

În anul 1774, îmbracă schima cea mare pe care o primește de la părintele său duhovnicesc, Paisie. Este căutat de mulți, pe toți îi povățuia.

 

A trăit în nevoință aspră. În fiecare an, la începutul postului, se retrăgea și mai mult în pustie încât nici ucenicii nu mai știau nimic de el vreme îndelungată.

 

Pe 29 martie 1789, sufletul sfântului se ridică la Ceruri.

 

Este înmormântat în livadă, la rădăcina unui măr. După mulți ani, pelerinii din tot ținutul prinseseră a veni la mormânt, convinși fiind de sfințenia Cuviosului.

 

 

După jumătate de secol…

 

Timp de 57 de ani trupul sfântului a fost îngropat acolo, în livadă. Până când pe acele ținuturi ajunge domnitorul Moldovei, Mihai Sturdza, ajunge prin aceste locuri. Era iarna anului 1846.

 

”Ajungând în această poieniță cu vânătoarea, domnitorul nu a vânat nimic. Însă văzând că locul e atât de frumos, s-a plimbat și s-a mirat să găsească mere la rădăcina unui pom. A luat cele trei mere frumoase și le-a dus acasă, unde avea o fetiță bolnavă de epilepsie. Fetița a mâncat cele trei mere și s-a vindecat. Domnitorul și-a dat seama că acolo, în poieniță, trebuie să fie ceva. S-a întors și l-a întrebat pe stareț, i s-a spus că este mormântul unui mare pustnic, Onufrie. Domnitorul a dat poruncă să se facă drum de la Vorona până la mormânt”,

Protos. Ghedeon Huțanașu, starețul Mănăstiri Sihăstria Voronei

 

Legendă sau nu, minune sau nu, credință sau mai puțină credință? Botoșănenii spun că rugăciunea la Mărul Sfântului Onufrie îi umple de pace.

 

”Am venit prima dată aici, la Mărul Cuviosului, când eram copil. Țin minte mărul verde, sănătos, cu fructe din care mama îmi dădea, pentru că spunea că sunt bolnăvicioasă, cădeam din picioare la orice vântișor mai mare. Am mâncat multe mere din acest pom. Nu știu ce minuni sau dacă doar credința mea m-a vindecat, cum spune în Carte, dar iată, acum sunt mamă și vin și eu cu băiatul meu. Mă umple de liniște, iar băiatul este foarte bucuros de fiecare dată când ajunge aici”,

Ioana Braniște, pelerin Botoșani

 

 

Din porunca Domnitorului sunt dezgropate osemintele. Plin de recunoștință, Domnitorul lasă poruncă să se zidească o mănăstire acolo și apoi, cu alai, rămășițele pământești ale Cuviosului sunt mutate cu mare cinste la Mănăstirea Voronei.

 

Sfântul, însă, i s-a arătat în vis starețului Voronei, rugându-l să îi ducă sfintele moaște acolo unde el a dorit să își petreacă ultimele clipe ale vieții. Numai că starețul a nesocotit visul. Sfântul i-a spus în vis că dacă nu îi va fi respectată dorința starețul se va îmbolnăvi. Așa s-a și întâmplat. Atunci ucenicii au fost chemați, iar rămășițele sfântului au fost duse degrabă în Sihăstria Voronei. Cu procesiune, rugăciune, după toate rânduielile.

 

Proclamarea oficială a sfințeniei a avut loc după mai bine de 200 de ani de la trecerea Cuviosului la cele veșnice, pe 8-9 septembrie 2005, în prezența a zece ierarhi, printre ei și PF Teoctist, care fusese viețuitor al mănăstirii.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Loading...
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Loading...
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO
Primarul municipiului Botoșani a vizitat miercuri dimineață Piața Centrală. Edilul șef a fost pe rând în toate sectoarele pentru a discuta cu reprezentanții agenților economici afectați de măsurile guvernamentale de sistare a activității în spațiile închise.
Grefieră de la Parchet infectată cu Covid: S-a plimbat prin toate birourile! DSP acuzată că NU a făcut ancheta epidemiologică
O altă unitate lovită de noul virus SARS-CoV-2 este Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi unde a contactat această boală o grefieră.
Anchetă Covid după moarte! Sunt căutați botoșănenii care au intrat în contact cu doctorița decedată luni
Medicul de familie din Botoşani, în vârstă de 46 de ani, care a decedat luni, a fost confirmat pozitiv la testul COVID-19. Anca Beatrice Irimia a fost găsită inconștientă în cabinetul său, a fost testată, iar rezultatul a confirmat că era infectată.  
Corturi de campanie de la Armată în curtea Spitalului Județean pentru bolnavii de coronavirus: Vor fi la dispoziția cadrelor medicale pentru triaj – GALERIE FOTO
Imagini „ca de război” în curtea celei mai mari unități medicale din județul Botoșani.
in alte localitati din tara au investit aut locale multi bani in parcari reconstruiri garduri ..la botosani macar un wc nu au facut la aceasta manastire.. ce parcari centru de informare etc? Aceasta manastire merita atentie mai multa avand si pestera onufrie la 500 m de manastire despre care autoarea se pare ca habar nu are..ii recomand vizitarea ei..poate o mai scoate la lumina prin postarile ei pe site..se poate face un tur al manastirilor in bt cu aceasta manastire cosula si zosin plus manastirea vorona(o alta manastire la care aut locale nu au facut macar un gard) dar de 30 ani se tot asfalteaza drumul care face legatura intre ele si nu este terminat nici astazi..se pot castiga bani frumosi la bugetul local din turism dar nu se vrea sau nu se stie sa se atraga acesti bani
3 august 2020, 21:55
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
27 noiembrie 2020
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.2 o C
Dorohoi
-4.0 o C
Bucecea
-4.5 o C
Darabani
-2.8 o C
Saveni
-4.2 o C
Ştefăneşti
-0.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.