Top News
Peste 40 de ONG-uri cer demiterea lui Marius Budăi pentru acuzațiile de agresiune sexuală: Faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție

Nici mai mult, nici mai puțin de 42 de organizații neguvernamentale din România au transmis o scrisoare deschisă președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prin care îi solicită să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru acuzațiile de agresiune sexuală împotriva colegelor din PSD.

Prezentăm mai jos mesaul ONG-urilor.

 

”Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

 

Prin această scrisoare vă solicităm să tratați cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală, comise de actualul ministru al Muncii și Solidarității Sociale și membru al PSD, domnul Marius Budăi.


Aducem în atenție trei teme: subraportarea cazurilor și din lipsa de încredere a victimelor, mesajul concret transmis de PSD membrelor și femeilor în general și, la final, trei solicitări concrete către Dumneavoastră.

 

A. Subraportarea cazurilor de violență

 

Vă solicităm să nu plecați de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas în față. Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale. Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022).


Femeile care îndrăznesc să vorbească despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită. Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor - poate că au băut alcool sau au fost provocați.


Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție.

 

B. Mesajul Partidului Social Democrat despre violența sexuală este…

 

Același discurs se regăsește și la nivelul conducerii Partidului Social Democrat, care alege să se solidarizeze cu ministrul Marius Budăi, cel acuzat că a hărțuit două dintre colegele de partid. Reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.


Domnule președinte Marcel Ciolacu, vreți prin declarațiile dumneavoastră să transmiteți  femeilor și fetelor din România că, indiferent de câtă putere ai ca femeie, chiar și atunci când ai fost aleasă prin vot în una dintre cele mai înalte funcții de demnitate publică, respectiv cea de deputat în Parlamentul României, poți fi ținta hărțuirii sexuale la locul de muncă, că solidaritatea va fi de partea agresorilor, iar că violența de gen va deveni doar o problemă de comunicare de criză?


Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie.

 

C. Solicitări pentru siguranța femeilor și fetelor:

 

Demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor


Ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii


Sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen


Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, de Coaliția pentru Egalitate de Gen și de grupul ”ONG-uri pentru cetățean”.

 

Organizațiile neguvernamentale semnatare:

 

    Centrul FILIA
    Asociația FRONT
    Asociația E-Romnja
    Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE
    Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului - ACTEDO
    Asociatia PLURAL
    Asociația ActiveWatch
    Asociația Iele-Sânziene
    Asociația CIVICA
    Centrul pentru Inovare Publică
    Funky Citizens
    Asociația Respiro
    Miliția Spirituală
    Societatea de Analize Feministe - AnA
    Asociația SECS
    Asociația Sexul vs Barza
    Asociatia A.R.T. Fusion
    Platforma Civica Aresel
    CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
    Asociația Transcena
    Asociația GRADO
    Asociația SPICC
    Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G
    Asociația Inovatrium
    Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
    Asociația Pas Alternativ
    Asociația ACCEPT
    Asociația Romanian Women’s Lobby
    Asociatia ANAIS
    Expert Forum
    Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
    Asociația MozaiQ LGBT
    Asociația Parcul Natural Văcărești
    Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
    Fundația Corona
    Fundația Enable România
    Centrul Român pentru Politici Europene
    Fundația Roma Education Fund
    Centrul pentru Jurnalism Independent
    Fundația Româno-Americană ”Tanner Romania Mission”
    Asociația Reaching Out
    Fundația Greenpeace România

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gabriela Firea, reacție în scandalul Marius Budăi: Nu comentez zvonuri / Victimele să își asume public acuzațiile
MOȚIUNE depusă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi: Trebuia să plece încă de anul trecut

 

Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO
Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.
PREMIERĂ la Botoșani: Primăria animată de proiecții luminoase, spectacol impresionant în fața a zeci de oameni – FOTO & VIDEO
Proiectul artistic a fost inițiat de către profesorii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.
Profesor de liceu acuzat de comportament cu tentă sexuală, Poliția infirmă acuzele, prefectul: Vă asigur că voi dispune măsuri imediateVIDEO
De Ziua Internațională a Tineretului, trei liceeni din Botoșani au petrecut o zi în Prefectură iar printre discuțiile purtate s-au atins și subiecte mai... sensibile.
Mult sau puțin? Condamnare cu suspendare pentru un șofer beat turtă care a încercat să mituiască doi agenți chiar în sediul Poliției
În vara anului trecut, Romeo Ștefancu s-a cinstit bine după care a plecat la plimbare cu un Duster. Cu domiciliul în Vârfu Câmpului, a trecut relativ repede granița județului și a ajuns la Zvoriștea.
Popăuți asaltat de mii de botoșăneni, Simion de la AUR a furat startul și l-a sabotat pe Daea – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiunea de Cercetare Popăuți unde se desfășoară Târgul Agroo Zoo în aceste momente, este efectiv blocată de mii de oameni.Drumul național este aglomerat de autoturisme iar polițiștii abia fac față cu dirijarea traficului.
Târgul Agro Zoo deschis de liberali și ceva șefi de pe la centru – GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Agro Zoo devenit tradiție în Stațiunea de Cercetare Popăuți și-a deschis sâmbătă porțile, într-o zi cu vreme caldă.
Foișoarele din Parcul Eminescu DEZAFECTATE, proiect cu statui, totemuri și numele orașului în litere volumetrice – FOTOGALERIE
Două dintre foișoarele din cea mai mare grădină publică a orașului au fost dezafectate total.Este vorba despre cel care se afla pe movilița dinspre Aleea Viilor și celălalt poziționat în imediata vecinătate a sediului Poliției din Bulevardul Mihai Eminescu.
Fiul unui patron din Botoșani și-a cumpărat Lamborghini
Un tânăr din cel de-al doilea municipiu al județului și-a achiziționat un bolid de lux.
Zi de mare sărbătoare la Botoșani, sute de credincioși la slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Gheorghe – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente cu încărcătură spirituală în dimineața zilei de 23 aprilie 2023, la Botoșani.Și un moment istoric, biserica orașului fiind restaurată după ani întregi de luptă cu birocrația și provocări pentru atragerea fondurilor necesare.
Zilele Orașului Botoșani cu mii de creștini pe străzi, IPS Teofan: Procesiunea aceasta să se înrădăcineze și să devină parte a orașului GALERIE FOTO&VIDEO
A fost o reală sărbătoare a creștinătății la Botoșani, oraș care în aceste zile îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul urbei.
Primarii invitați la sfințire, coadă la plecăciuni în fața șefei Județului: A fost nevoie să ajungă la CJ / Cu toată smerenia și recunoștința...VIDEO
Doi primari social democrați și unul liberal au participat la activitatea de sfințire a drumului mănăstirilor de astăzi.
Proiecție de gală la Cinema Unirea, actorii din „Metronom” întâmpinați pe covor roșu, peste 200 de botoșăneni au urmărit filmul - FOTO&VIDEO
”Metronom” are toate elementele necesare pentru a deveni ”spațiu” de dezbatere în școală. Este timpul ca liceenii nostalgici după ”Anii de liceu” în varianta Corjos să afle și cealaltă față a timpului pe care părinții și bunicii lor l-au trăit.
Cea gresit Budai daca a dorit sa faca sex, de ce sunteti rai, sexul nu este interzit si mai marii puterii au numai dreturi si beneficii!
30 martie 2023, 23:03
Ong= organizatii parazite care se agita pe bani, cand trebuie, cum trebuie si de catre cine trebuie.S-a prins lumea....chiar daca aveati dreptate, lumea nu va suporta , singur soros va mai da xste o ciozvarta...bleahhh
26 martie 2023, 10:10
ONG-urile sunt niște ”cotețe” unde câțiva șmecherași cărora nu le place munca, mulg Bugetul țării și pe fraierii ce fac donații, să mănânce și gura lor ceva.Așa sunt de preocupați de grelele probleme ale țării, că mă mir cum mai au timp și de can-canuri!
23 februarie 2023, 09:58
Eu nu cred o iotă din această poveste,cred ca între dom ministru si dna deputata(sau senatoare)era o relatie"solida",numai ca pe neașteptate a apărut " mangafaua" de bărbat.su,dom ministru aghesmuit fiind a "uitat"de avertizare,a vrut să o transpună pe duduie in meandrele concretului si a intrat în conflict cu " mitocanul"Duduia pentru a salva ce se mai putea a dat vina pe dom ministru si a cerut sa i se repereze onoarea,prin presa daca se poate.Nu.l apar pe dom ministru dar în asa situație problema se rezolva "barbateste"si se trage oblonul.Cat despre cazul in sine ,venim cu exemplul vedetelor de cinema care atunci când nu mai sunt distribuite în roluri se plâng că au fost...violate.
23 februarie 2023, 06:54
Nu tin partea nimanui , vati intrebat de cine sunt finantate aceste ONG , si ce activitate au totul pleaca din interiorul PSD ,sunt multi care nul accepta si in acest partid posturile sunt vanate chiar pana acolo la santaj . E o comisie cred care va analiza aceste acuzati si vor lua o decizie , dar pana a arata cu degetul ati uitat sa faceti scrisor si pe la alti care au facut mai multe gafe ca acesta declaratie de hartuire sexuala .Daca e vinovat de acuzatia adusa se va lua masuri disciplinare si nu se va astepta sustinere din afara .
22 februarie 2023, 21:52
Ursul trece, ciinii latra. Fraierilor, inca nu v-ati dat seama ca "piinea si cutitul este la ei ? " .Altfel spus cine-mparte, pate-si face, populime timpa si natinga . AM ZIS !!!
22 februarie 2023, 18:48
Sa plece acasă nesimțitul asta de ministru de doi bani care nu a făcut nimic pana acum în aceasta funcție!! Sa vina cineva competent și sa nu fie alcoolic și obsedat sexual de colegele de partid !! ????
22 februarie 2023, 18:37
De ce să-l demită? Mai bine îi plătesc o cura de dezintoxicare sau îl propun președinte pentru noul partid PAC (partidul alcoolicilor cunoscuți)????
22 februarie 2023, 17:49
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
22.8 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.