Top News
Poveste de dragoste în două țări, cu patru copii și o singură credință: Dacă ar fi după soțul meu, cred că ne-am fi mutat la Vorona de totFOTO&VIDEO

S-au cunoscut la un concert în Austria, el neamț, ea româncă. S-au cununat civil în Germania, și-au rostit dragostea și credința în fața preotului din Vorona. Astăzi au patru copii care se simt la fel de acasă în România ca și în Germania.  

Anul 2021 este declarat, de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României. Cei cărora le spunem - contextual sau afectiv, ironic sau înțepând cu subînțelesuri – diaspora. Însă un prim sens, și deopotrivă corect, al diasporei ar fi atunci când ne referim la oamenii care își părăsesc locul de origine și se stabilesc oriunde în lume. În greaca veche, dia speiro înseamnă ”a împrăștia (semințe)”.

 

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulți români din diaspora se află în Italia, urmată de Germania și Spania. Se știe că, acolo unde s-au așezat, românii au dus cu ei și ortodoxia. Datorită lor, în multe comunități s-au înfințat sau redeschis biserici care i-au ajutat să își păstreze identitatea. În cadrul acestor comunități ortodoxe, copiii primesc sprijin în a învăța limba părinților lor (română), dar și pe cea a țării de adopție.

 

Însă mai este ceva ce impresionează profund în viața diasporei, și anume felul în care sunt privite obiceiurile românilor, felul în care le sunt preluate tradițiile sau, pe alocuri, credința.

 

Klaus Dieter Brückmann era, până în urmă cu vreo zece ani, un om care nu cunoscuse ortodoxia. În țara sa natală, Germania, nu trăise niciodată ca un om religios. Mărturisirea a fost făcută în emisiunea Secvențe Trinitas, acolo unde toată lumea a aflat de povestea lui de dragoste cu frumoasa Maria, din Vorona.

 

 


(Klaus și Maria Brückmann)

 

 

”Eu am încercat tot timpul să fiu bun, să îi ajut pe ceilalți atunci când au probleme. Cam asta a fost religia mea. Pur și simplu faptul de a fi bun cu oamenii”,

mărturisea Klaus Dieter Brückmann.

 

Asta până când a întâlnit-o pe Maria, tânăra din Vorona care, deși departe de țară, purta în inimă și în minte rugăciunea și dorul de acasă.

 

S-au cunoscut la un concert în Austria. Dar frumusețea vieții avea să se descopere puțin câte puțin, pe măsură ce, alături de Maria, avea să pătrundă cu totul tainele și frumusețea ortodoxiei.

 

S-au căsătorit civil în Germania.

 

Pentru a se putea cununa religios cu Maria, Klaus Brückmann a fost nevoit să treacă la ortodoxie. O decizie pe care nu doar că nu a regretat-o niciodată, dat i-a deschis și ușa către o lume a credinței pe care până atunci nici nu o bănuise. Pentru că astfel a trecut granița dintre a ști și a trăi, dintre a cunoaște și a simți.

 

 

 

 

 

”Ne-am fi mutat la Vorona de tot”

 

Cununia ortodoxă și-au așezat-o pe frunte acasă, pe pământ românesc, în biserica din Vorona Centru, pe când acolo slujea încă părintele Cristian Ștefan.

 

”Petrecerea după cununie am făcut-o la Pensiunea Andreea, la Stăuceni, unde am lucrat câțiva ani ca chelneriță”, ne-a spus Maria Brückmann. Atunci a văzut Klaus Brückmann frumusețea României, țara care avea să devină curând și a lui.

 

Klaus Brückmann a fost cucerit de dealurile molcome ale Voronei, de pădurile sfinte și, mai ales, de oamenii locului.

 

”Dacă ar fi după soțul meu, cred că din 2011 ne-am fi mutat la Vorona de tot. Soțului îi place foarte mult în Romania, dar din cauza afacerii pe care o avem în Germania nu ne permitem decât să venim de 15-20 de ori pe an în Romania”,

Maria Brückmann

 

Puțin câte puțin, au mutat în Germania ”acasa” lor, cu tot cu familie și biserică. Au format acolo o comunitate în care simt românește și, mai ales, vorbesc românește.

 

”Este o bucurie să avem o biserică și un duhovnic foarte bun în Germania, așa ne duce dorul de Romania, mai ales că alături de noi avem frați, cumnați, cumetri care suntem ca o familie și de aceea ne este mult mai ușor să locuim în Germania pentru faptul că avem biserică. În Germania avem posibilitatea să ducem tradiția și obiceiurile noastre frumoase mai departe și sa le împărțim cu copiii, care speram să le ducă și ei mai departe.

”Nu există sărbătoare ca ai noștri copii să nu știe că este sărbătoare și că este bine să mergem la biserică. Pentru sărbătorile mari toată familia este alături și facem mâncare împreună și după mai facem și câte o petrecere cu muzica noastră frumoasă”,

Maria Brückmann

 

 

 

Prima spovedanie, o dragoste împărtășită

 

Dragostea pentru Maria a crescut odată cu dragostea pentru Dumnezeu. Klaus Brückmann își amintește momentul primei spovedanii: ”A fost un sentiment special, o mare ușurare”.

 

Merge la biserică și vrea să afle toate rânduielile. Se roagă zilnic și, pentru prima dată, a învățat să se roage și pentru cei plecați. România are o bogăție spirituală aparte, spune pătruns de adevărul de necontestat:

 

”În România credința este mult mai puternică, credința este mai puternică”.

 

Klaus și Maria Brückmann au împreună patru copii, trei fete și un băiat. Fetița cea mare are 10 ani, iar cel mai mic are 4 ani. Îi cresc în curățenie sufletească, toți merg la biserică (și în Germania, și în România). Și, mai ales, toți copiii vorbesc românește. 

 

La biserică se întâlnesc cu ceilalți români. Dacă nu ar fi biserica, viața în străinătate ar fi mai tristă, spune voroneanca mândră de copiii ei, dar și mai mândră de țara care i-a dăruit o dragoste adevărată.

 

 

Bucuria din strana bisericii

 

Ekatharina Josephine, Valeria Magdalena, Emily Maria și Antonio sunt cei patru copii ai soților Brückmann. Toți vorbesc și românește. Iar cea mai mare bucurie a celor mici este să cânte la strană. Au urmat chiar cursurile de muzică psaltică susținute de Arhidiaconul Vlad Roșu, de la Catedrala ”Sf. Spiridon Nou” din București.

 

 

 

 

”Copiii nu învață doar o cântare, ci prin acea cântare ei se formează ca oameni, iar societatea are nevoie de oameni care au  educație sănătoasă, au un fundament religios. Într-o societate în care religiosul nu mai reprezintă ceva esențial, ei pot să conteze în mediul în care trăiesc”,

Arhidiacon Vlad Roșu, la Secvențe Trinitas

 

Ekatharina Josephine participă chiar și la concursurile din România. Recent, a fost premiată la Festivalul național ”Cântările potirului”, unde a câștigat Mențiune la categoria ei de vârstă (8-10 ani), dar și Premiul Special pentru promovarea patrimoniului muzical românesc în Diaspora (video jos).

 

„Sunt tare bucuroasă, am o mențiune și un premiu special din partea juriului câștigat. Primul meu concurs. Vă mulțumesc din inimă”,

este mesajul fetiței.

 

În prezent, copiii urmează cursuri psaltice cu părintele arhidiacon Vlad Roșu, dar se pregătesc și la Canto, cu Grigore Gherman.

 

loading...
Memorialul Ipotești a aderat la Platforma dedicată cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PROTESTE de Ziua României, cu ”indulgență maximă” față de infractori: Pentru prima dată polițiștii vor protesta în fața sediilor partidelor politice
Poliţiştii ameninţă cu proteste de 1 decembrie, chiar de Ziua Naţională a României. Ei spun că nu mai acceptă să îndeplinească sarcini care nu sunt în fişa postului şi că nu mai sunt dispuşi să fie ”fraierii sistemului bugetar”.
Intervenție de urgență a prefectului, gardurile de la Kaufland au fost demontate în viteză – FOTOGALERIE
Măsura luată de unul dintre cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din România, de a crea culoare de acces prin montarea unor garduri în interiorul centrelor comerciale, a fost revocată după doar câteva zile.
Guvernul Ciucă a netezit din prima zi calea schimbării prefecților: Cele două variante de la Botoșani
Prima măsură a guvernului Ciucă, Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial.
Operații pe bandă rulantă la 'Mavromati', saloanele sunt pline: După scăderea cazurilor se fac și intervenții non-urgente
Cadrele medicale de la cea mai mare unitate medicală din județ realizează în această perioadă tot mai multe intervenții chirurgicale.
Clădirea de birouri din centrul orașului lăsată fără parcare de consilieri, compania se apără cu o anexă... rătăcită – VIDEO
La solicitarea controlorilor financiari ai Camerei de Conturi Botoșani, Primăria municipiului, prin votul consilierilor locali, a reziliat contractul de asociere încheiat cu societatea Vegastel în urmă cu 13 ani.
Noaptea minții bugetare: Cu o lună înaintea revelionului, consilierii dezbat proiectul de buget la Eltrans pe anul 2021
Consilierii locali se întâlnesc vineri în ședință ordinară, iar unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC Eltrans SA pe 2021. Se întâmplă asta abia pe 26 noiembrie, cu doar cinci săptămâni înaintea terminării anului!
GARDURI metalice de peste doi metri în două hipermarketuri din Botoșani, val de revoltă printre botoșăneni: Am ieșit de acolo în lacrimi GALERIE FOTO
Un lanț german cu magazine în toată România, inclusiv la Botoșani, se află în mijlocul unui scandal național în urma unei decizii controversate de a monta garduri în interiorul unităților comerciale.
O directoare de instituție de la Botoșani se pensionează: A fost o muncă frumoasă; Las pe altcineva mai tânăr
Mandatul îi expiră la finalul lunii decembrie și nu intenționează să se mai înscrie la concurs întrucât și-a depus dosarul de pensie.
Zeci de profesori pensionari predau în școlile din Botoșani, tinerii absolvenți „îngenuncheați” de sistem
Profesorii pensionari aleg să activeze în continuare în unitățile de învățământ din Botoșani. Între timp, tinerii absolvenți fie nu reușesc la examen, fie se îndreaptă din start către alte domenii mai atractive.
Loading...
Zeci de botoșăneni cu steaguri și pancarte au PROTESTAT în Piața Revoluției: NU ucideți democrația
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani a organizat duminică un nou protest în centrul orașului.
MĂSURI radicale pregătite la Nova Apaserv, noii administratori ar lua în calcul inclusiv restructurări de personal
Perioada dezastruoasă din punct de vedere financiar pe care o traversează compania județeană de funrizare a serviciilor de apă și canalizare atrage măsuri drastice.
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE
Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
Proiect revoluționar în zona centrală a orașului: bloc cu sală de fitness la ultimul etaj și două niveluri de parcare subterană după planurile unui arhitect care a studiat în SUA – FOTOGALERIE
(P) Intersecția străzilor Calea Națională - Nicolae Iorga va căpăta în câțiva ani un nou aspect datorită unui proiect imobiliar de anvergură conceput de un om de afaceri întors din Statele Unitate ale Americii împreună cu un arhitect care de asemenea a studiat peste ocean.
Când birocrația ne ține în loc și pe lumea cealaltă: Morții eliberați în weekend la Botoșani doar dacă familia depune o cerere
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Botoșăneanul relata cazul familiei care a mers la morgă pentru a ridica o persoană din familie, însă nu au avut cu cine vorbi pentru că nu se afla nimeni la serviciu. Și nu ar fi fost o situație singulară. Iar totul din cauza unor proceduri birocratice care atârnă greu la suferința mai multor familii și așa greu încercate. 
Loading...
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!
În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.
O familie care trebuie să își înmormânteze bunica nu o poate ridica de la spital fiindcă nu lucrează nimeni la morgă
Necazul unei familii din Botoșani, a cărei bunică a decedat din cauza bolii care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, este amplificat de ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean.
Șefi de la București vin la Botoșani pentru magistrala uriașă care duce gaz în nordul județului
Discuțiile pentru demararea acestei ample investiții au fost reluate în primăvară când unul dintre șefii de la Județ și un primar de oraș s-au deplasat la București.Scopul acestor demersuri este de construire a unei magistrale care să furnizeze gaze naturale pentru zeci de mii de botoșăneni din nordul județului.
Post „greu” de la o instituție din Botoșani, scos la concurs la București, funcția s-a vacantat prin deces
Anunțul de concurs a fost anunțat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și vizează o funcție de conducere pentru una dintre cele mai importante instituții ale Botoșaniului.
Blocuri noi în Centrul Vechi: doi oameni de afaceri din Botoșani negociază o investiție imobiliară de anvergură - FOTOGALERIE
Investiția din zona istorică a municipiului Botoșani, acolo unde s-a dărâmat fosta fabrică de confecții Rapsodia pentru ridicarea unui supermarket Lidl, ar putea fi urmată de o alta, tot imobiliară. De această dată însă nu ar mai fi vorba de un centru comercial, ci de blocuri de locuințe.
Se eliberează spitalele după scăderea de cazuri, doar Terapia Intensivă plină: Avem și mai puțini vaccinați pe zi
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani este din ce în ce mai bună fiind înregistrată o scădere a cazurilor în ultimele două săptămâni. În aceste condiții secțiile spitalelor nu mai sunt ocupate la capacitate maximă. În același timp însă scade și numărul vaccinaților.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Zona de medicină alternativă e practicată în câteva clinici private și în foarte puține spitale de stat. Cîții și arafații au blocat orice nu e urgență. Faptul că eu nu pot merge nu e o urgență. Faptul că e posibil să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4.9 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.6 o C
Darabani
4.7 o C
Saveni
5.6 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.