Top News
NU toți elevii se bucură de sala de clasă, MESAJ către inspectorii din IȘJ: Nu lăsați totul în seama unor profesori deja obosiți peste limită după un semestru greu pentru toți!

Începerea semestrului doi, pe 8 februarie 2021, a venit cu o serie de reguli în contextul pandemiei de coronavirus, atât elevii, cât și profesorii fiind obligați să respecte măsurile impuse pentru a se evita o infectare cu noul virus.

Măsurile de igienă sunt mult mai severe, socializarea impune alte rigori, iar joaca celor mici a devenit și ea o posibilă ”sursă” de infecție, fiind trecută la categoria ”riscuri”.

 

Există, însă, și copii care nici nu se pot apropia de școală. Și asta pentru că au boli care îi vulnerabilizează ori dizabilități care, de asemenea, îi expun la riscuri suplimentare în cazul participării la ore în sala de clasă. Pentru aceste situații, au fost dispuse separat ”Măsuri pentru elevii și personalul din unitățile de învățământ aflate în grupele de vârstă la risc și/sau având afecțiuni cronice și/sau dizabilități”.

 

Potrivit acestor măsuri anunțate de Ministerul Educației, ”elevii care fac parte dintr-un grup de risc (de exemplu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip 1, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunodepresiv), se vor prezenta la școală, cu avizul și recomandările specifice de la medicul curant și cu acordul scris al părinților”.

 

De asemenea, după ce iau la cunoștință despre starea elevului, reprezentanții școlilor ”vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau în condiții de siguranță sporite”.

 

Situația acestor elevi este una specială, chiar dacă și până acum au desfășurat, odată cu colegii lor, ore în sistem online. De data aceasta, lucrurile se întâmplă un pic diferit. Și anume profesorul se află în sala de clasă, predând întregului colectiv, iar elevul de acasă trebuie să urmărească desfășurarea lecției conectându-se la un calculator aflat în clasă.

 

Problemele au apărut atunci când mai mulți părinți din Botoșani au fost trimiși la poarta Inspectoratului Școlar pentru a cere lămuriri, întrucât "nu știm, n-a venit nimic de la ISJ".

 

Mama unui copil cu dizabilități, al cărei copil este înscris în școala de masă, a refăcut un asemenea traseu. Pornind de la anunțul ministrului Educației.

 

”Ministrul Educației e optimist, aproape euforic. Periodic apare la cate o conferință, înconjurat de virusologi, epidemiologi și alți "ogi". Printre altele, amintește de copiii cu dizabilități care, în baza actelor medicale, a cererilor, pot opta să învețe acasă. Frumos până aici, onorabilă inițiativa. Problema se pune când treci la fapte”, spune mama unui copil cu dizabilități din municipiul Botoșani.

 

Mama a început, așa cum era firesc, să ”își facă temele”.

 

”Suni la școala unde învață copilul. "Ce vom face din semestrul doi, noi cei cu cerințe speciale? "Nu știm, n-a venit nimic de la ISJ". Involuntar, te întrebi cât are voie școala să facă fără acordul ISJ- ului. Nicio problemă, trecem la pasul 2, ISJ. "Doamna Inspector e în telemuncă". Dați-mi un număr de telefon să mă lămurească, să știu și eu ce-i de făcut pe termen lung!. "Vă las o adresa de mail". Mă întreb cum voi putea rezolva problema, cât timp voi pierde scriind email-uri... pentru ceva despre care se poate discuta și rezolva în 5 minute de convorbire. Revin peste ceva vreme, mai optimistă. Doamna e din nou in telemuncă”, povestește mai departe mama.

 

Dacă oficialii din Educație se rezumă la a transmite mesaje și atât, nu la fel stau lucrurile pentru un elev cu dizabilități. Or mamele știu cel mai bine asta.

 

Iuliana Diaconu, mama unui copil diagnosticat cu Asperger, a ales pentru fiul ei învățământul online. Și asta mai ales din cauza numeroaselor boli asociate de care suferă copilul, boli care nu îi permit expunerea în cadrul unui colectiv, în perioada pandemiei.

 

Mama a fost, însă, revoltată de modul în care sistemul îi tratează în continuare pe acești elevi.

 

”Oameni buni, vorbim despre copii cu cerințe speciale! În școala de masă, cu rigori care trebuie respectate, cu sute de ore de lucru, copii care în ciuda afecțiunilor cronice se străduiesc să țină pasul cu (cei mai buni la învățătură) colegi! Pentru copiii ăștia nu merge cu orbecăitul. Trebuie să știi totul sigur, să planifici. Nu-ți permiți să mergi la ghici”,

Iuliana Diaconu, mama unui copil cu Asperger

 

 

Reacție la ISJ: Încă o adresă!

 

Apelat de către reporterul Botoșăneanul.ro în cursul zilei de luni, inspectorul școlar general Gabriel Hârtie nu a fost de găsit. A răspuns la telefon, în schimb, purtătorul de cuvânt.

 

 

Care a preluat problema și care, ulterior, a revenit cu răspunsul inspectorului general. Cu mențiunea, însă, că nu există un set de măsuri pe care ISJ să le transmită, ci fiecare școală se va adapta în așa fel încât elevii cu dizabilități să poată urmări cursurile de acasă, dacă optează pentru acest sistem.

 

”Vom trimite astăzi o adresă către școli cu privire la precizările ordinului, se vor rezolva aceste situații. Fiind prima zi de școală, posibil să nu se fi înțeles ceva. Ordinul a fost transmis în școli, însă vom reveni cu o adresă în cursul zilei de astăzi (luni, 8 februarie, nota red.), cu privire la elevii cu dizabilități”,

mesajul ISJ transmis prin purtătorul de cuvânt

 

 

”Am făcut tot posibilul pentru ca și acest copil să asiste la oră”

 

Există și școli în care lucrurile s-au reglat înainte de ”adresa” de la ISJ. La Școala nr. 6 din municipiul Botoșani, în prima zi de școală, a fost conectat la internet calculatorul prin intermediul căruia elevul rămas acasă putea urmări ora în desfășurare.

 

 

Potrivit directorului Școlii nr. 6, Sabina Horopciuc, chiar dacă au întâmpinat câteva probleme tehnice la prima oră, situația s-a rezolvat destul de repede.

 

”Avem un singur copil cu CES, este în online. Pentru că domnul de matematică nu s-a putut conecta la prima oră, a durat un pic mai mult. A fost o problemă tehnică, iar acum copilul este conectat. Personal am fost și am văzut”,

Sabina Horopciuc, director Școala 6 Botoșani

 

Mama elevului a făcut o cerere pentru ca acesta să poată învăța de acasă, cerere pe care școala a aprobat-o.

 

”I s-a oferit această posibilitate, noi am aprobat cererea mamei. A fost această problemă tehnică de dimineață, era un calculator care nu s-a putut conecta, l-am schimbat, a durat un pic, dar apoi a fost bine, domnul de matematică a predat. Nu am avut probleme. Profesorul le predă celorlalți copii, un calculator este conectat, astfel încât copilul de acasă să poată asista la oră”,

Sabina Horopciuc, director Școala 6 Botoșani

 

Potrivit directorului școlii, s-a acționat în interesul copilului, conform cerințelor familiei.

 

”Noi am fi vrut ca acest elev să vină, probabil că ar fi prins mult mai repede din clasă, însă problema medicală nu îi permite. Nu putem forța nota, dacă mama așa decide, iar noi nu încălcăm drepturile copilului sau ale mamei. Am făcut tot posibilul pentru ca și acest copil să asiste la oră, chiar și online. Pentru siguranța lui, copilul va rămâne în continuare acasă”,

Sabina Horopciuc, director Școala 6 Botoșani

 

 

”Nu, nu aveți voie să fiți nepregătiți”

 

Problemele copiilor cu dizabilități sunt departe de a se fi rezolvat. Însă sistemul online este mult mai potrivit, în condițiile în care, spun părinții, acești copii se simt în siguranță în spațiul familial, se conectează mai bine la lecție, atenția nu le este distrasă de alte situații din clasă.

 

Rămân, însă, o serie de ”întrebări firești” adresate autorităților, în special inspectorilor școlari ale căror responsabilități se situează în această direcție, spun părinții. 

 

- când ați verificat ultima dată ce nevoi au acești copii și profesorii lor?

- cum intenționați să facilitați învățarea în condițiile în care acești copii nu vor merge la școală?

- în urma celor spuse de Ministru, aveți o centralizare a copiilor cu cerințe speciale care doresc să învețe acasă? Sau mergem pe vechea zicala: "am fost luați pe nepregătite".

 

”Nu, nu aveți voie să fiți nepregătiți. Discutați cu directorii de școli, vedeți cum vă puteți organiza! Nu lăsați totul în seama unor profesori deja obosiți peste limită după un semestru greu pentru toți! Faceți câtă telemuncă doriți! Noi ne vom pregăti între timp la fel de serios ca de obicei  pentru îndatoririle noastre”,

Iuliana Diaconu, mama unui copil cu Asperger

 

loading...
Unele cadre didactice din Botoșani au refuzat să se întoarcă la școală – MOTIVUL
De ultimă oră: În ce situații NU se poartă mască la școală – PRECIZĂRI de la ministerele Sănătății și Educației

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Guvernul Ciucă a netezit din prima zi calea schimbării prefecților: Cele două variante de la Botoșani
Prima măsură a guvernului Ciucă, Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial.
Operații pe bandă rulantă la 'Mavromati', saloanele sunt pline: După scăderea cazurilor se fac și intervenții non-urgente
Cadrele medicale de la cea mai mare unitate medicală din județ realizează în această perioadă tot mai multe intervenții chirurgicale.
Clădirea de birouri din centrul orașului lăsată fără parcare de consilieri, compania se apără cu o anexă... rătăcită – VIDEO
La solicitarea controlorilor financiari ai Camerei de Conturi Botoșani, Primăria municipiului, prin votul consilierilor locali, a reziliat contractul de asociere încheiat cu societatea Vegastel în urmă cu 13 ani.
Noaptea minții bugetare: Cu o lună înaintea revelionului, consilierii dezbat proiectul de buget la Eltrans pe anul 2021
Consilierii locali se întâlnesc vineri în ședință ordinară, iar unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC Eltrans SA pe 2021. Se întâmplă asta abia pe 26 noiembrie, cu doar cinci săptămâni înaintea terminării anului!
GARDURI metalice de peste doi metri în două hipermarketuri din Botoșani, val de revoltă printre botoșăneni: Am ieșit de acolo în lacrimi GALERIE FOTO
Un lanț german cu magazine în toată România, inclusiv la Botoșani, se află în mijlocul unui scandal național în urma unei decizii controversate de a monta garduri în interiorul unităților comerciale.
O directoare de instituție de la Botoșani se pensionează: A fost o muncă frumoasă; Las pe altcineva mai tânăr
Mandatul îi expiră la finalul lunii decembrie și nu intenționează să se mai înscrie la concurs întrucât și-a depus dosarul de pensie.
Zeci de profesori pensionari predau în școlile din Botoșani, tinerii absolvenți „îngenuncheați” de sistem
Profesorii pensionari aleg să activeze în continuare în unitățile de învățământ din Botoșani. Între timp, tinerii absolvenți fie nu reușesc la examen, fie se îndreaptă din start către alte domenii mai atractive.
Zeci de botoșăneni cu steaguri și pancarte au PROTESTAT în Piața Revoluției: NU ucideți democrația
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani a organizat duminică un nou protest în centrul orașului.
MĂSURI radicale pregătite la Nova Apaserv, noii administratori ar lua în calcul inclusiv restructurări de personal
Perioada dezastruoasă din punct de vedere financiar pe care o traversează compania județeană de funrizare a serviciilor de apă și canalizare atrage măsuri drastice.
Loading...
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE
Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
Proiect revoluționar în zona centrală a orașului: bloc cu sală de fitness la ultimul etaj și două niveluri de parcare subterană după planurile unui arhitect care a studiat în SUA – FOTOGALERIE
(P) Intersecția străzilor Calea Națională - Nicolae Iorga va căpăta în câțiva ani un nou aspect datorită unui proiect imobiliar de anvergură conceput de un om de afaceri întors din Statele Unitate ale Americii împreună cu un arhitect care de asemenea a studiat peste ocean.
Când birocrația ne ține în loc și pe lumea cealaltă: Morții eliberați în weekend la Botoșani doar dacă familia depune o cerere
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Botoșăneanul relata cazul familiei care a mers la morgă pentru a ridica o persoană din familie, însă nu au avut cu cine vorbi pentru că nu se afla nimeni la serviciu. Și nu ar fi fost o situație singulară. Iar totul din cauza unor proceduri birocratice care atârnă greu la suferința mai multor familii și așa greu încercate. 
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!
În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.
O familie care trebuie să își înmormânteze bunica nu o poate ridica de la spital fiindcă nu lucrează nimeni la morgă
Necazul unei familii din Botoșani, a cărei bunică a decedat din cauza bolii care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, este amplificat de ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean.
Loading...
Șefi de la București vin la Botoșani pentru magistrala uriașă care duce gaz în nordul județului
Discuțiile pentru demararea acestei ample investiții au fost reluate în primăvară când unul dintre șefii de la Județ și un primar de oraș s-au deplasat la București.Scopul acestor demersuri este de construire a unei magistrale care să furnizeze gaze naturale pentru zeci de mii de botoșăneni din nordul județului.
Post „greu” de la o instituție din Botoșani, scos la concurs la București, funcția s-a vacantat prin deces
Anunțul de concurs a fost anunțat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și vizează o funcție de conducere pentru una dintre cele mai importante instituții ale Botoșaniului.
Blocuri noi în Centrul Vechi: doi oameni de afaceri din Botoșani negociază o investiție imobiliară de anvergură - FOTOGALERIE
Investiția din zona istorică a municipiului Botoșani, acolo unde s-a dărâmat fosta fabrică de confecții Rapsodia pentru ridicarea unui supermarket Lidl, ar putea fi urmată de o alta, tot imobiliară. De această dată însă nu ar mai fi vorba de un centru comercial, ci de blocuri de locuințe.
Se eliberează spitalele după scăderea de cazuri, doar Terapia Intensivă plină: Avem și mai puțini vaccinați pe zi
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani este din ce în ce mai bună fiind înregistrată o scădere a cazurilor în ultimele două săptămâni. În aceste condiții secțiile spitalelor nu mai sunt ocupate la capacitate maximă. În același timp însă scade și numărul vaccinaților.
Unitățile de învățământ din Botoșani cu cele mai mari rate de vaccinare, doar una este din mediul rural – CLASAMENTUL
În 85 de școli din județul Botoșani rata de vaccinare este peste 60%. Ceea ce înseamnă că începând de luni, elevii din aceste unități de învățământ vor face orele fizic.
Proiect de 1 milion de euro depus de Primăria Botoșani pentru iluminat inteligent în municipiu
Consilierii locali au fost convocați vineri de urgență pentru a vota un proiect care își urmează cursul către Ministerul Mediului de la București.La Agenția Fondului de Mediu (AFM), mai concret, pentru accesarea unei importante sume de bani pentru modernizarea iluminatului public din municipiu.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”S-a cântat Simfonie de Sibelius cu trei violoncele, simfonie de Ceaikovski... Simfoniile acestea nu așa au fost scrise. Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre ar fi dat în judecată instituția! De aici trebuie plecat acum ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
-0.8 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
-0.9 o C
Saveni
2.9 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.