Top News
NU toți elevii se bucură de sala de clasă, MESAJ către inspectorii din IȘJ: Nu lăsați totul în seama unor profesori deja obosiți peste limită după un semestru greu pentru toți!

Începerea semestrului doi, pe 8 februarie 2021, a venit cu o serie de reguli în contextul pandemiei de coronavirus, atât elevii, cât și profesorii fiind obligați să respecte măsurile impuse pentru a se evita o infectare cu noul virus.

Măsurile de igienă sunt mult mai severe, socializarea impune alte rigori, iar joaca celor mici a devenit și ea o posibilă ”sursă” de infecție, fiind trecută la categoria ”riscuri”.

 

Există, însă, și copii care nici nu se pot apropia de școală. Și asta pentru că au boli care îi vulnerabilizează ori dizabilități care, de asemenea, îi expun la riscuri suplimentare în cazul participării la ore în sala de clasă. Pentru aceste situații, au fost dispuse separat ”Măsuri pentru elevii și personalul din unitățile de învățământ aflate în grupele de vârstă la risc și/sau având afecțiuni cronice și/sau dizabilități”.

 

Potrivit acestor măsuri anunțate de Ministerul Educației, ”elevii care fac parte dintr-un grup de risc (de exemplu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip 1, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunodepresiv), se vor prezenta la școală, cu avizul și recomandările specifice de la medicul curant și cu acordul scris al părinților”.

 

De asemenea, după ce iau la cunoștință despre starea elevului, reprezentanții școlilor ”vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau în condiții de siguranță sporite”.

 

Situația acestor elevi este una specială, chiar dacă și până acum au desfășurat, odată cu colegii lor, ore în sistem online. De data aceasta, lucrurile se întâmplă un pic diferit. Și anume profesorul se află în sala de clasă, predând întregului colectiv, iar elevul de acasă trebuie să urmărească desfășurarea lecției conectându-se la un calculator aflat în clasă.

 

Problemele au apărut atunci când mai mulți părinți din Botoșani au fost trimiși la poarta Inspectoratului Școlar pentru a cere lămuriri, întrucât "nu știm, n-a venit nimic de la ISJ".

 

Mama unui copil cu dizabilități, al cărei copil este înscris în școala de masă, a refăcut un asemenea traseu. Pornind de la anunțul ministrului Educației.

 

”Ministrul Educației e optimist, aproape euforic. Periodic apare la cate o conferință, înconjurat de virusologi, epidemiologi și alți "ogi". Printre altele, amintește de copiii cu dizabilități care, în baza actelor medicale, a cererilor, pot opta să învețe acasă. Frumos până aici, onorabilă inițiativa. Problema se pune când treci la fapte”, spune mama unui copil cu dizabilități din municipiul Botoșani.

 

Mama a început, așa cum era firesc, să ”își facă temele”.

 

”Suni la școala unde învață copilul. "Ce vom face din semestrul doi, noi cei cu cerințe speciale? "Nu știm, n-a venit nimic de la ISJ". Involuntar, te întrebi cât are voie școala să facă fără acordul ISJ- ului. Nicio problemă, trecem la pasul 2, ISJ. "Doamna Inspector e în telemuncă". Dați-mi un număr de telefon să mă lămurească, să știu și eu ce-i de făcut pe termen lung!. "Vă las o adresa de mail". Mă întreb cum voi putea rezolva problema, cât timp voi pierde scriind email-uri... pentru ceva despre care se poate discuta și rezolva în 5 minute de convorbire. Revin peste ceva vreme, mai optimistă. Doamna e din nou in telemuncă”, povestește mai departe mama.

 

Dacă oficialii din Educație se rezumă la a transmite mesaje și atât, nu la fel stau lucrurile pentru un elev cu dizabilități. Or mamele știu cel mai bine asta.

 

Iuliana Diaconu, mama unui copil diagnosticat cu Asperger, a ales pentru fiul ei învățământul online. Și asta mai ales din cauza numeroaselor boli asociate de care suferă copilul, boli care nu îi permit expunerea în cadrul unui colectiv, în perioada pandemiei.

 

Mama a fost, însă, revoltată de modul în care sistemul îi tratează în continuare pe acești elevi.

 

”Oameni buni, vorbim despre copii cu cerințe speciale! În școala de masă, cu rigori care trebuie respectate, cu sute de ore de lucru, copii care în ciuda afecțiunilor cronice se străduiesc să țină pasul cu (cei mai buni la învățătură) colegi! Pentru copiii ăștia nu merge cu orbecăitul. Trebuie să știi totul sigur, să planifici. Nu-ți permiți să mergi la ghici”,

Iuliana Diaconu, mama unui copil cu Asperger

 

 

Reacție la ISJ: Încă o adresă!

 

Apelat de către reporterul Botoșăneanul.ro în cursul zilei de luni, inspectorul școlar general Gabriel Hârtie nu a fost de găsit. A răspuns la telefon, în schimb, purtătorul de cuvânt.

 

 

Care a preluat problema și care, ulterior, a revenit cu răspunsul inspectorului general. Cu mențiunea, însă, că nu există un set de măsuri pe care ISJ să le transmită, ci fiecare școală se va adapta în așa fel încât elevii cu dizabilități să poată urmări cursurile de acasă, dacă optează pentru acest sistem.

 

”Vom trimite astăzi o adresă către școli cu privire la precizările ordinului, se vor rezolva aceste situații. Fiind prima zi de școală, posibil să nu se fi înțeles ceva. Ordinul a fost transmis în școli, însă vom reveni cu o adresă în cursul zilei de astăzi (luni, 8 februarie, nota red.), cu privire la elevii cu dizabilități”,

mesajul ISJ transmis prin purtătorul de cuvânt

 

 

”Am făcut tot posibilul pentru ca și acest copil să asiste la oră”

 

Există și școli în care lucrurile s-au reglat înainte de ”adresa” de la ISJ. La Școala nr. 6 din municipiul Botoșani, în prima zi de școală, a fost conectat la internet calculatorul prin intermediul căruia elevul rămas acasă putea urmări ora în desfășurare.

 

 

Potrivit directorului Școlii nr. 6, Sabina Horopciuc, chiar dacă au întâmpinat câteva probleme tehnice la prima oră, situația s-a rezolvat destul de repede.

 

”Avem un singur copil cu CES, este în online. Pentru că domnul de matematică nu s-a putut conecta la prima oră, a durat un pic mai mult. A fost o problemă tehnică, iar acum copilul este conectat. Personal am fost și am văzut”,

Sabina Horopciuc, director Școala 6 Botoșani

 

Mama elevului a făcut o cerere pentru ca acesta să poată învăța de acasă, cerere pe care școala a aprobat-o.

 

”I s-a oferit această posibilitate, noi am aprobat cererea mamei. A fost această problemă tehnică de dimineață, era un calculator care nu s-a putut conecta, l-am schimbat, a durat un pic, dar apoi a fost bine, domnul de matematică a predat. Nu am avut probleme. Profesorul le predă celorlalți copii, un calculator este conectat, astfel încât copilul de acasă să poată asista la oră”,

Sabina Horopciuc, director Școala 6 Botoșani

 

Potrivit directorului școlii, s-a acționat în interesul copilului, conform cerințelor familiei.

 

”Noi am fi vrut ca acest elev să vină, probabil că ar fi prins mult mai repede din clasă, însă problema medicală nu îi permite. Nu putem forța nota, dacă mama așa decide, iar noi nu încălcăm drepturile copilului sau ale mamei. Am făcut tot posibilul pentru ca și acest copil să asiste la oră, chiar și online. Pentru siguranța lui, copilul va rămâne în continuare acasă”,

Sabina Horopciuc, director Școala 6 Botoșani

 

 

”Nu, nu aveți voie să fiți nepregătiți”

 

Problemele copiilor cu dizabilități sunt departe de a se fi rezolvat. Însă sistemul online este mult mai potrivit, în condițiile în care, spun părinții, acești copii se simt în siguranță în spațiul familial, se conectează mai bine la lecție, atenția nu le este distrasă de alte situații din clasă.

 

Rămân, însă, o serie de ”întrebări firești” adresate autorităților, în special inspectorilor școlari ale căror responsabilități se situează în această direcție, spun părinții. 

 

- când ați verificat ultima dată ce nevoi au acești copii și profesorii lor?

- cum intenționați să facilitați învățarea în condițiile în care acești copii nu vor merge la școală?

- în urma celor spuse de Ministru, aveți o centralizare a copiilor cu cerințe speciale care doresc să învețe acasă? Sau mergem pe vechea zicala: "am fost luați pe nepregătite".

 

”Nu, nu aveți voie să fiți nepregătiți. Discutați cu directorii de școli, vedeți cum vă puteți organiza! Nu lăsați totul în seama unor profesori deja obosiți peste limită după un semestru greu pentru toți! Faceți câtă telemuncă doriți! Noi ne vom pregăti între timp la fel de serios ca de obicei  pentru îndatoririle noastre”,

Iuliana Diaconu, mama unui copil cu Asperger

 

loading...
Unele cadre didactice din Botoșani au refuzat să se întoarcă la școală – MOTIVUL
De ultimă oră: În ce situații NU se poartă mască la școală – PRECIZĂRI de la ministerele Sănătății și Educației

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Drumul strategic de la Botoșani: Judecătorii au scos din schemă „firma orașului”, loturile împărțite de alți constructori – VIDEO
Câștigătoare la precedenta licitație, exclusă total după un val de contestații la unități de stat și instanță.
HoReCa, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri – ÎNCHISE încă două săptămâni la Botoșani - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a prelungit sâmbătă pentru încă două săptămâni restricțiile suplimentare adoptate pe 27 martie pentru municipiul Botoșani.
Șefa CJ & primarul, cumpărături cu microfonul la piața de produse tradiționale: Să vedem dacă știi să dai restulGALERIE FOTO
Președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani au fost invitați speciali la inaugurarea pieței volante cu produse tradiționale a Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, eveniment care a avut loc sâmbătă dimineață.
Mânăncă românește! Piață volantă cu produse tradiționale inaugurată în centrul Botoșanilor: de la caș și brânză la ceapă și miere de albină – VIDEO & GALERIE FOTO
Sub sloganul ”Mânăncă românește”, scris inclusiv pe un banner, în cadrul unui parteneriat pe care Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis l-a perfectat cu Primăria Botoșani, sâmbătă dimineață a fost inaugurată în centrul orașului o piață volantă cu produse tradiționale.
SEARA DECISIVĂ: FC Botoșani află în 90 de minute dacă se califică în play-off pentru a doua oară
Trei meciuri de totul sau nimic au fost programate seara asta de la 20:30 între echipe care evoluează în prima ligă și care își dispută locurile 5 și 6 din play-off.
Protestatarii au spart un geam al Primăriei, ”bolovanul” provine de la Prefectură
Și la Botoșani au fost incidente în timpul protestelor care au avut loc la începutul săptămânii trecute față de noile măsuri luate de guvernare și dublate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,
Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.
Nu aveam cum să lipsesc la o asemenea înmormântare - Marian Murariu, prima ieșire după absența surpriză de la ședința cu Eltransul
Absența consilierului local Marian Murariu de la ședința deliberativului municipal convocat de primar pentru marți la amiază în vederea propulsării în funcții a unor administratori interimari la SC Eltrans SA reprezintă surpriza politică a săptămânii.
Îi lua... apa: Șeful cel mare de la Nova înlocuit în 24 de ore de la intrarea în CA a oamenilor susținuți de Doina & Florin
La o zi după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) pentru validarea noilor membri din Consiliul de Administrație de la compania de apă, au avut loc și primele schimbări de șefi.
Loading...
Încă un pas spre director din Râmnicu Vâlcea la ”Apă”: Noul CA completat de membrii PSD - ALDE
Adunarea Generală a Acționarilor companiei de apă și canalizare s-a întrunit astăzi la sediul societății și a votat completarea consiliului de administrație. În fapt, AGA a fost reprezentată de Dorin Birta, care săptămâna trecută a fost mandatat de plenul Consiliului Județean să voteze noii membri ai CA.
RĂSTURNARE de situație la ședință, propunerile primarului au picat după o dublă trădare
Planurile inițiale nu s-au concretizat și în realitate și, după cum a decurs votul de la ședința de îndată a Consiliului Local, se preconizează o victorie liberală la numirea administratorilor de la Eltrans.
Cine salvează orașul? ”Protejat” de teancuri de hârtii, de legi pompoase, de instituții, Botoșaniul vechi se prăbușește în fiecare zi: ”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” – GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă ele. Sunt bătrâne, triste la vedere și fără speranță. Altădată cochete, alinate și alintate de colorate vegetații, unele aduse chiar și de peste hotare, găzduind gălăgioase ședințe, înfocate cenacluri, simandicoase baluri, zac astăzi într-o dureroasă părăsire.
Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare
Concurs de putere pe societatea de transport a orașului din partea politicienilor din Consiliul Local Botoșani. Eltrans stă de mai bine de jumătate de an fără Consiliu de Administrație, din cauza faptului că persoanele care au promovat un concurs, nu corespund politic.
Parchetul reacționează la acuzele cu femeia „poziționată” ca la execuție: Mai era un pic și organiza acțiuni de protest pentru inculpatul lui
Urmare a acuzațiilor aduse de un avocat botoșănean angajat de o femeie din județ care a fost victima unei agresiuni din partea concubinului, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a venit cu precizări suplimentare.
Loading...
Impact Audi – Hyundai în sens giratoriu, răniți transportați la spital cu două ambulanțe – VIDEO
Neacordarea de prioritate a fost cauza producerii accidentului rutier care a avut loc în urmă cu puțin timp în sensul giratoriu de lângă sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.
Director de instituție la un pas să se prăbușească pe holurile Prefecturii – FOTO & VIDEO
Imagini greu de privit petrecute miercuri în Palatul Administrativ unde a fost convocat primul Colegiu Prefectural din 2021, după un an de pauză.
Părinții copilului din Botoșani, cu patru de DA la Românii au talent, impresionați de valul uriaș de simpatie: ”Pentru noi, Patrick e Golden Buzz- ul nostru, primit de Sus” – FOTO&VIDEO
Patrick este un copil supradotat, dar care își trăiește copilăria. Cu o memorie nativă mult peste medie, dar cultivată constant în cei șapte ani și o lună, cât are în prezent. Este pasionat de artă, de monumente din toată lumea, iar pentru el călătoria înseamnă cunoaștere.
Doina și Florin au dat-o la pace: Își împart frățește locurile de administratori la ”Apă”, compania pe cale să intre iar sub tutela PSD
Negocierile politice de la nivelul Consiliului Județean dintre PSD și ALDE își produc efectele prin desemnarea persoanelor care ar urma să aibă calitatea de administratori în Consiliul de Administrație de la societatea Nova Apaserv.
Liderul PSD la braț cu Firea, vizită cu glumițe la Botoșani, pentru „misoginii” de la PNL, secretarul „uitat” în biroul primarului – VIDEO & FOTOGALERIE
Vizita la Botoșani a făcut probabil parte dintr-un periplu prin județele țării, de testare a filialelor PSD, înainte de congres. Marcel Ciolacu, Gabriela Firea și Paul Stănescu au ajuns la Primăria Botoșani după ce prima parte a dimineții le-au alocat-o primarilor aleși pe listele social democrate în septembrie 2020.
45 de milioane de euro, banii orașului în 2021: de la stații de încărcat electrice la Aventura Parc și utilități pentru noul spital
Bugetul Primăriei municipiului Botoșani, în forma simplificată, a fost făcut public pe pagina web a instituției în vederea consultării și organizării ulterioare a unei dezbateri publice, în cazul în care vor exista cereri din partea cetățenilor, în ceea ce privește dezvoltarea orașului.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Am reluat o poveste mai veche, dacă nu mă înșel din 2016, la sistemul de supraveghere din municipiul Botoșani. Noi am trimis o adresă cu ajutorul colegilor de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în baza Legii 333 ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9226 lei
USD
Dolarul SUA
4.1180 lei
CHF
Francul elveţian
4.4688 lei
GBP
Lira sterlină
5.6719 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7764 lei
XAU
Gramul de aur
230.7072 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3715 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1662 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1897 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6619 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.5 o C
Dorohoi
7.3 o C
Bucecea
7.1 o C
Darabani
6.7 o C
Saveni
7.5 o C
Ştefăneşti
5.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.