Top News
Muzeu inedit, despre o rasă rară, inaugurat cu puzderie de primari, directori și oficialități județene – GALERIE FOTO & VIDEO

Este un muzeu de profil care merită a fi văzut măcar o dată de botoșănenii care cunosc despre existența stațiunii de cercetare de la Popăuți, dar nu în detaliu.

Muzeul cu istoria rasei karakul de Botoșani a fost inaugurat astăzi, 30 aprilie 2022, de la ora 13:00, cu o zi înainte de Târgul Agro Zoo care a fost reluat după doi ani de pandemie.

Prefectul, președintele PNL Botoșani, primari (mai ales liberali) dar și șefi din domeniu au ajuns la Popăuți pentru acest eveniment.

 

 

„Ca și activitate astăzi, vă invit, oficialitățile pe care le avem prezente și cărora vreau să le mulțumesc dlui prefect, dlui deputat Costel Șoptică, dlui ministru secretar de stat Gheorghe Sorescu de la MAI, dna secretar științific de la Academia de Științe Agricole și Silvice, dlui director general de la Agenția Națională pentru Zootehnie. Sunt astăzi și ne-au onorat cu prezența dnii directori de la stațiuni de cercetare din regiunea Moldovei”,

Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popăuți

 

Muzeul urmează săp fie inclus în circuitul turistic pentru a fi vizitat de cât mai multe persoane.

Înainte de a se intra, oficialii au fost invitați să taie panglica inaugurală și au fost omeniți cu colac și țuică.

În interior Ionică Nechifor a făcut un istoric al rasei karakul care este considerată a fi cea mai veche la nivel mondial. Ar fi fost descoperită în anii 1400 înainte de Hristos.

Crescătorii de ovine din această rasă nu voiau să depășească granițele locului unde a fost localizată prima dată fiind o rasă excepțională pentru pielicele cu niște culori deosebite.

 

Pentru păstrarea secretului susțineau că oile nu se pot dezvolta în alte climate, ele fiind localizate prima oară într-o țară din zona Orientului Mijlociu.

 

„S-a demonstrat în timp că acel secret pe care-l țineau crescătorii de ovine nu se confirma fiindcă începând din anul 1880 depășește granițele de formare și consolidare și ajunge în Rusia, Ucraina și Basarabia. În 1902 ajunge în Germania, în 1907 în Namibia, în 1911 în Austria. În 1910 ajunge în România prin eforturile depuse de specialiștii de la vremea respectivă”,

Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popăuți

 

Ajunsă în România s-a încercat în primă fază perpetuarea speciei în zonele sudice ale țării, însă fără succes. În 1924 rasa karakul a fost adusă la Popăuți unde există și astăzi.

 

Muzeul nu va avea un program de funcționare dar va fi deschis gratuit pentru cei care solicită să viziteze.

 

„Nu se plătește nicio taxă la intrarea în muzeu pentru că noi ne dorim ca această rasă să fie cunoscută la nivel regional, național și european. Sigur, cel mai indicat ar fi să fim anunțați, de asta îmi doresc să fie într-un circuit turistic pentru că noi deja avem grupuri care vin, ne anunță, pregătim vizita pentru că avem și un ghid care va prezenta toată istoria rasei karakul de Botoșani și activității de cercetare”,

Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popăuți

 

Vor fi acceptate grupuri de cel puțin zece persoane. Ulterior inaugurării muzeului cei prezenți au participat la un workshop cu asociații și instituții de profil și o prezentare cu gustare a produselor tradiționale locale.

 

Mâine, 1 mai 2022, la Popăuți de la ora 10:00 are loc deschiderea evenimentului „Târg Expozițional” iar de la 11:30 oficialitățile vor face un tur al standurilor de prezentare. De la ora 13:00 vor urca pe scenă pentru a lua cuvântul Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, deputatul Costel Șoptică, prefectul Sorin Cornilă și senatorul Lucian Trufin.

Sunt așteptate și oficialități centrale care să ia cuvântul, respectiv ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, ministrul Muncii, Marius Budăi și Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole București.

 

loading...
Mobilizarea forțelor de ordine: Weekend de 1 Mai cu sărbători religioase, târg la Popăuți, meșteri populari pe Unirii

 

 

La peste 30 de grade în stradă! Protestatari percheziționați de jandarmi, „negocieri” cu șefii județului:  Promisiunile nu ne țin de foameFOTO & VIDEO
Pe o vreme caniculară, cu temperaturi de peste 30 de grade, aproape 200 de angajați au ieșit astăzi în Piața Revoluției pentru a-și striga nemulțumirile.
Puțini, dar buni: Liceul dintr-o comună din Botoșani unde aproape toți elevii au luat bacalaureatul - Cheia succesului este echipa
Performanță obținută de elevii unui liceu din mediul rural. Din cei opt candidați înscriși, șapte au promovat examenul și chiar cu note mari.
Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Loading...
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Loading...
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Bine ca avem muzeu cu pielicele de oaie! Unul cu realizarile personalitatilor din orasul geniilor se lasa asteptat. Muzeul Personalitatilor Botosanene pe cand?
30 aprilie 2022, 20:32
Lipsește de la PNL doar Turcanu Mihai...sau el este la PSD acum? a trecut la alt partid? v-a abandonat? Păcat,el acum își negociază postul de director cu Budai și nu vrea sa se mai afișeze cu cei de la PNL...tradator
30 aprilie 2022, 18:29
Cu o asa guvernare în care în ultimii doi s-au scumpit enorm toate preturile la motorina, la îngrășăminte, la sămânță, iar forță de muncă ne pleacă mai mult ca niciodată din tara, ce ne mai rămâne de făcut sa mai putem creste animale ????.Nimic, doar sa mergem la muzeu sa vedem oile .
30 aprilie 2022, 15:28
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.4 o C
Dorohoi
24.5 o C
Bucecea
24.8 o C
Darabani
24.0 o C
Saveni
24.9 o C
Ştefăneşti
22.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.