Top News
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO

Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.

Pe 8 iunie 2022, ora 11.00, în Sala de festivităţi a Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani a avut loc un eveniment de înaltă ținută artistică, dar și de recuperare a unei părți din memoria orașului.

 

Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, proiectul educațional fiind derulat sub titulatura „Elena (Ruselle) Ciolac: O reprezentantă mai puțin cunoscută a muzicii de salon din veacul al XIX-lea”.

 

Conceptul este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu, de la Muzeul de Istorie a Moldovei Iași, fiind pus în practică cu participarea profesorilor de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani (Oana-Maria Vasilache, Raluca Ardelean, Marina Mihalenco-Prisacaru, Stela Şerpeanu) și elevi de la clasa de pian.

 

 

 

 

Cu acest prilej, compoziţiile Elenei Ciolac au fost prezentate în primă audiție, în Botoșani, oraşul natal al compozitoarei, după ce – la Iași – au fost interpretate în premieră națională la Palatul Culturii.

 

Moderată de muzeograful Ioan Iațcu – fost elev al Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, manifestarea a depășit granițele unei simple comunicări, cei de față beneficiind de un adevărat ”ghidaj” care a legat între ele locuri, personaje, evenimente.

 

Însă momentul cel mai important și deopotrivă emoționant a fost cel în care elevii Liceului de Artă au interpretat cele cinci miniaturi muzicale: Valsul ”La speranza” este dedicat mătușii Russelei, Ana Botez. Lucrarea a apărut în 1886; ”Caprice” a apărut tot în 1886 și este dedicată Ortansei Văsescu, fiica lui Iordachi Morțun și a Catincăi Polizu; ”Nocturne” a apărut în același an, fiind dedicată profesoarei de pian din Franța; ”Fantaisie” este lucrarea dedicată părinților săi, Ilie și Eleonora Fote; ”Ricordo di Fiorenza” a apărut în 1885, fiind dedicată Mariei Vernescu, fiica magistratului și omului politic Gheorghe Bună Vernescu.

 

Micii artiști – elevi de la clasa a VII-a până la a XI-a au impresionat nu doar prin capacitățile interpretative, ci mai ales prin faptul că, având puțin timp la dispoziție, au reușit să ofere cinci lucrări bine conturate, excelent prezentate, dovedind – pe lângă o serioasă pregătire - și un talent pe măsură.

 

 

Povestea unei descoperiri

 

Ideea proiectului s-a născut în luna februarie a acestui an.

 

”A fost pur și simplu o întâmplare să dau peste numele acestei pianiste, pentru că în luna decembrie inițiasem o căutare pe site-ul Bibliothèque Nationale de France cu privire la acest nume. Revenind în luna februarie am regăsit cele cinci partituri.Cei care au întocmit fișa de catalog în Franța, pentru această compozitoare, nu au știut absolut nimic despre partea biografică, cât și unde a trăit, unde a activat. Însă atunci am creat imediat legăturile și mi-am dat seama că cele cinci partituri puse pe site-ul prestigioasei biblioteci din Franța, de la Paris, erau ale acestei botoșănence”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

 

 

 

Așadar, punctează din nou Ioan Iațcu, Elena (Ruselle) Ciolac este botoșăneancă: ”Tot parcursul vieții ei va fi marcat de această urbe unde în care a trăit, s-a născut și a murit”.

 

Ioan Iațcu le-a mărturisit elevilor din Botoșani că, deși a fost la rândul său pasionat de arte plastice, mai târziu a purces pe alte cărări.

 

”Ce treabă au artele plastice cu acest domeniu? În cadrul facultății de istorie se dezvoltă această capacitate de a găsi foarte multe informații. Istoria este la prima vedere un domeniu insipid, cu foarte multe date, o cavalcadă de evenimente, care la un moment dat ne obosesc, ne plictisesc. Dar iată că uneori istoria este necesară și pentru a realiza astfel de teme și de a face astfel de conexiuni”,

 Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

Pentru că istoria avea să îl ducă spre cercetare, spre minuțiozitatea informației.

 

”Am demarat, în urma găsirii acelor partituri, un acord de colaborare cu câteva profesoare de la Iași. Săptămâna trecută, la Iași, s-a desfășurat această prezentare cu cinci copii minunați care au cântat partiturile. A fost în premieră națională, pentru că această compozitoare nu a mai fost  abordată până acum. Se știa de existența acestor partituri, dar nu se știa nimic despre compozitoare. Cea mai importantă descoperire e că e botoșăneancă”,

Ioan Iațcu , Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

 

”Am fost o generație curioasă, aplecată spre cunoaștere”

 

De bună seamă că demersul istoricului Ioan Iațcu nu se va opri aici. Nu ne îndoim că povestea pianistei din Botoșani se va regăsi ulterior în studii bine documentate, în biblioteci, în muzee, așa cum merită tânăra care, deși a trăit foarte puțin, a lăsat în urmă lucrări remarcabile.

 

De altfel, Ioan Iațcu a recunoscut că revenirea  - după 23 de ani – în fostul liceu a fost una plină de emoție.

 

”Întrucât de la terminarea liceului nu am mai călcat pragul acestei instituții de învățământ, emoțiile au fost pe măsură, fiind dublate și de responsabilitatea de a duce la final un proiect la care își dădeau concursul cinci tineri pianiști, care și-au pregătit partiturile într-un timp record, pe lângă alte sarcini școlare.  Ca absolvent de arte plastice (pictură de șevalet, clasa prof. Radu Cotișel), cunosc destul de bine volumul de muncă al elevilor dintr-un liceu cu profil vocațional, unde programei școlare obișnuite i se adaugă cea de specialitate”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

De unde s-a născut apropierea dintre pictură, istorie și muzică? 

 

”Cursul liceal a fost unul dedicat formării în pictura de șevalet, însă pregătirea universitară de licență, culminând cu cea de doctorat, a fost în domeniul istoriei. Abordarea acestei teme cu specific muzical se naște dintr-o altă pasiune, și anume dragostea pentru orașul natal. Vedeți dumneavoastră, am fost o generație curioasă, aplecată spre cunoaștere. Colindam orașul, cimitirele, unii dintre noi făceau artă fotografică având drept subiecte splendidele statui funerare din necropolele Botoșanilor, alții lucrau în plein-air, în acuarelă și tuș, schițând colțul ori elementele decorative ale unei vechi clădiri sau biserici. De multe ori, abordarea plastică venea însoțită și de o documentare istorică făcută atât cât permitea bibliografia ce ne era accesibilă”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

Fostul elev recunoaște și astăzi – nu fără emoție – că datorează ceea ce este nu doar profesorilor și școlii, ci și unor profesori pe care i-a întâlnit și în alte împrejurări

 

 

Profesorul Dorcu

 

”Recunosc că o înrâurire în alăturarea istoriei cu muzica clasică a avut-o profesorul Aurel Dorcu. Am participat la două sau trei prezentări, pe care domnia sa le făcea la Muzeul de Istorie. Ca și atunci, astăzi consider că modalitatea de prezentare a unei teme de istorie, însoțită de audiții muzicale, în paralel cu expunerea de imagini după picturile unor clasici este una extrem de modernă”.

 

 

Biblioteca Județean și doamna Ceucă

 

”Lecturarea albumelor de artă, însoțită de audiții muzicale, o făceam și la secția Bibliotecii județene (la acea dată situată aproape de Casa Tineretului), acolo unde o găseai pe doamna Ceucă, amabila bibliotecară mereu dispusă să te ajute să găsești cartea pe care o căutai, ce venea la pachet și cu invitația de a asculta la căști muzică clasică pusă la pick-up”.

 

 

Profesorul Hreniuc

 

”De asemenea, taberele de creație organizate de profesorul Victor Hreniuc la Agafton și Ipotești, cu vizite și la alte obiective istorice, au permis cunoașterea împrejurimilor orașului. Toate cele înșiruite pe mine, personal, m-au influențat și m-au format”.

 

 

Nu este de mirare, așadar, că pasiunile – muzică, istorie, pictură – s-au întâlnit și au făcut ca muzeograful de astăzi să reușească un lucru rar în zilele noastre: o cercetare asiduă, care a scos la lumină, după aproape un secol și jumătate, un miracol ce zăcea îngropat.

 

 

 

 

Însă, mai presus de acestea, un alt miracol s-a petrecut zilele acestea la Botoșani: cinci elevi au interpretat, în premieră, lucrările pe care Elena Ciolac le-a compus. Datorită elevilor Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, muzica și-a împlinit menirea, fiind ascultată și aplaudată.

 

”Dragostea pentru Botoșani m-a făcut să rezonez, atunci când am găsit cele cinci partituri ale Elenei Ciolac, căsătorită Pillat. Considerată obscură de muzicologii străini, pentru că nu-i știau deloc biografia, pianista și compozitoarea botoșăneancă a putut fi arătată publicului, mai întâi la Iași și acum la Botoșani, prin prezentarea cu caracter istoric și interpretarea în premieră națională a celor cinci miniaturi muzicale create în perioada 1885-1886. Noi, cei trăitori în acest colţ de ţară, putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români, cu origini în vechiul ţinut al Botoşanilor, un nume nou: Elena (Ruselle) Ciolac”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Scandal cu amenințări și vorbe grele între doi directori de la municipiu - Două lucruri sunt omniprezente: hidrogenul și proștii / Ce pot să-i spun unui securist?
Au fost vorbe grele aruncate în ședința de Consiliu Local între doi aleși de la partide diferite, dar aflate în coaliție de guvernare la nivel național.
USR-iștii au dat năvală în plen și au cerut demiterea șefilor de la Apă, cu ei de față – VIDEO 
Ședința ordinară de Consiliu Județean s-a desfășurat într-o manieră liniștită, fără prea multe intervenții din partea aleșilor și cu voturi majoritate pozitive. Singurul moment mai „culminant” a fost la unul dintre ultimele puncte aflate în dezbatere. 
Ultimul loc la fotbal, primul în afaceri: Elsaco este cea mai profitabilă companie din Botoșani – CLASAMENT
Dacă în fotbal Valeriu Iftime traversează cea mai neagră perioadă din ultimii 10 ani, în business treburile îi merg strună. Săptămâna trecută, la Gala Excelenței în Afaceri, proprietarul FC Botoșani a premiat cele mai performante companii din județ și a început tocmai cu Elsaco Electronic.
FOTOGALERIE Totul până la... carne: Firma cu cea mai mare cifră de afaceri din Botoșani vinde în hipermarketuri și exportă într-o mulțime de țări – CLASAMENT
”Prelucrarea și conservarea cărnii” este obiectul de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL, companie înființată în 2015 care deține mărci precum ”Kravys”, ”Chef de Grill”, ”Chef de Gătit” și ”Ospăț vânătoresC”.
Comisie cu șefi de la CNAIR București pentru un important drum național de la Botoșani – FOTO & VIDEO
Unul dintre drumurile naționale care traversează județul Botoșani a ajuns la final în procesul de modernizare.O comisie amplă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dar și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a marcat momentul.
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO
A condus această instituție cu atribuții de control și în prezent face parte din corpul de salariați care efectuează verificări la operatorii economici.
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO
Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.
Bandă „Kiss & Ride” amenajată pe strada Octav Onicescu din Botoșani – GALERIE FOTO
Este un proiect pilot care este preluat după modelul unei primării de sector din capitală, unde traficul este extrem de aglomerat.
Marea împăcare și nu prea: Andrei și Iftime s-au îmbrățișat la bal și în câteva minute au început iar să se supere – GALERIE FOTO
A XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri, devenit în 2023 Gala Excelenței în Afaceri, a fost săracă în oameni politici. Singurii lideri botoșăneni de partid, de rang înalt, prezenți la eveniment, au fost prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
Șefii de la Consiliul Județean alături de conducerea Spitalului Mavromati și părintele protopop au inaugurat o spălătorie – VIDEO&FOTO
Este vorba despre spălătoria de la Maternitate care a fost inaugurată cu mare fast după trei luni de lucrări.
Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO
Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.
Candidații AUR pentru Parlamentul European au găsit la Botoșani cel mai curat aer și s-au lăudat cu personalitățile locale – VIDEO & GALERIE FOTO
A fost un eveniment care s-a desfășurat aproape fără public.Iar asta poate însemna că fie AUR Botoșani și-a pierdut organizatorii, fie în jurul acestui partid nu mai există aceeași simpatie din partea electoratului.
ULTIMATUM de la Județ pentru liberalii de la municipii: În maxim o lună trebuie să vină cu candidații la primăriile Botoșani și Dorohoi, surpriză pe circuit la capitala județului
Biroul Politic Județean (BPJ) a adoptat joi o hotărâre prin care a fixat un termen organizației PNL Botoșani să propună un candidat pentru Primărie. Decizia a fost luată în lipsa președintelui filialei municipale, Cristian Achiței și a prim-vicepreședintelui, Cătălin Flutur, care nu au răspuns convocării.
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja
Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO
O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Medici experți din București în dosarul Alexandra pentru expertiza medico-legală, unul dintre ei solicită examen toxicologic
Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
O nouă modă: Sătenii vin până în oraș cu gunoaie de grajd și alte deșeuri și le aruncă prin Botoșani
Montarea unor camere de supraveghere la platformele de colectare, dar și colaborarea cu asociațiile de proprietarii și cu vecinii, au permis companiei de salubrizare a Consiliului Local să descopere un alt fenomen, care se petrece de obicei la periferie.
Tupeu și nesimțire în stare pură: După ce a acceptat demisiile lui Firea și Budăi, Ciolacu îi spală pe amândoi - Nu au avut nicio treabă cu azilele groazei!
La aproape patru luni după ce a demisionat din fruntea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din cauza scandalului din căminele de bătrâni și i-a acceptat-o pe loc, premierul Marcel Ciolacu îi ia apărarea lui Marius Budăi.
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Va activa la cel de-al treilea cabinet stomatologic școlar deschis în municipiul Botoșani.
Foști capi ai județului, actuali oficiali și asistență numeroasă pentru fostul protopop al Botoșaniului – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul a fost creat în jurul părintelui Grigore Diaconu care a devenit cetățean de onoare al municipiului Botoșani, la propunerea viceprimarului Liviu Toma.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.0 o C
Dorohoi
-3.0 o C
Bucecea
-2.4 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.