Top News
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO

Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.

Pe 8 iunie 2022, ora 11.00, în Sala de festivităţi a Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani a avut loc un eveniment de înaltă ținută artistică, dar și de recuperare a unei părți din memoria orașului.

 

Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, proiectul educațional fiind derulat sub titulatura „Elena (Ruselle) Ciolac: O reprezentantă mai puțin cunoscută a muzicii de salon din veacul al XIX-lea”.

 

Conceptul este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu, de la Muzeul de Istorie a Moldovei Iași, fiind pus în practică cu participarea profesorilor de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani (Oana-Maria Vasilache, Raluca Ardelean, Marina Mihalenco-Prisacaru, Stela Şerpeanu) și elevi de la clasa de pian.

 

 

 

 

Cu acest prilej, compoziţiile Elenei Ciolac au fost prezentate în primă audiție, în Botoșani, oraşul natal al compozitoarei, după ce – la Iași – au fost interpretate în premieră națională la Palatul Culturii.

 

Moderată de muzeograful Ioan Iațcu – fost elev al Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, manifestarea a depășit granițele unei simple comunicări, cei de față beneficiind de un adevărat ”ghidaj” care a legat între ele locuri, personaje, evenimente.

 

Însă momentul cel mai important și deopotrivă emoționant a fost cel în care elevii Liceului de Artă au interpretat cele cinci miniaturi muzicale: Valsul ”La speranza” este dedicat mătușii Russelei, Ana Botez. Lucrarea a apărut în 1886; ”Caprice” a apărut tot în 1886 și este dedicată Ortansei Văsescu, fiica lui Iordachi Morțun și a Catincăi Polizu; ”Nocturne” a apărut în același an, fiind dedicată profesoarei de pian din Franța; ”Fantaisie” este lucrarea dedicată părinților săi, Ilie și Eleonora Fote; ”Ricordo di Fiorenza” a apărut în 1885, fiind dedicată Mariei Vernescu, fiica magistratului și omului politic Gheorghe Bună Vernescu.

 

Micii artiști – elevi de la clasa a VII-a până la a XI-a au impresionat nu doar prin capacitățile interpretative, ci mai ales prin faptul că, având puțin timp la dispoziție, au reușit să ofere cinci lucrări bine conturate, excelent prezentate, dovedind – pe lângă o serioasă pregătire - și un talent pe măsură.

 

 

Povestea unei descoperiri

 

Ideea proiectului s-a născut în luna februarie a acestui an.

 

”A fost pur și simplu o întâmplare să dau peste numele acestei pianiste, pentru că în luna decembrie inițiasem o căutare pe site-ul Bibliothèque Nationale de France cu privire la acest nume. Revenind în luna februarie am regăsit cele cinci partituri.Cei care au întocmit fișa de catalog în Franța, pentru această compozitoare, nu au știut absolut nimic despre partea biografică, cât și unde a trăit, unde a activat. Însă atunci am creat imediat legăturile și mi-am dat seama că cele cinci partituri puse pe site-ul prestigioasei biblioteci din Franța, de la Paris, erau ale acestei botoșănence”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

 

 

 

Așadar, punctează din nou Ioan Iațcu, Elena (Ruselle) Ciolac este botoșăneancă: ”Tot parcursul vieții ei va fi marcat de această urbe unde în care a trăit, s-a născut și a murit”.

 

Ioan Iațcu le-a mărturisit elevilor din Botoșani că, deși a fost la rândul său pasionat de arte plastice, mai târziu a purces pe alte cărări.

 

”Ce treabă au artele plastice cu acest domeniu? În cadrul facultății de istorie se dezvoltă această capacitate de a găsi foarte multe informații. Istoria este la prima vedere un domeniu insipid, cu foarte multe date, o cavalcadă de evenimente, care la un moment dat ne obosesc, ne plictisesc. Dar iată că uneori istoria este necesară și pentru a realiza astfel de teme și de a face astfel de conexiuni”,

 Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

Pentru că istoria avea să îl ducă spre cercetare, spre minuțiozitatea informației.

 

”Am demarat, în urma găsirii acelor partituri, un acord de colaborare cu câteva profesoare de la Iași. Săptămâna trecută, la Iași, s-a desfășurat această prezentare cu cinci copii minunați care au cântat partiturile. A fost în premieră națională, pentru că această compozitoare nu a mai fost  abordată până acum. Se știa de existența acestor partituri, dar nu se știa nimic despre compozitoare. Cea mai importantă descoperire e că e botoșăneancă”,

Ioan Iațcu , Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

 

”Am fost o generație curioasă, aplecată spre cunoaștere”

 

De bună seamă că demersul istoricului Ioan Iațcu nu se va opri aici. Nu ne îndoim că povestea pianistei din Botoșani se va regăsi ulterior în studii bine documentate, în biblioteci, în muzee, așa cum merită tânăra care, deși a trăit foarte puțin, a lăsat în urmă lucrări remarcabile.

 

De altfel, Ioan Iațcu a recunoscut că revenirea  - după 23 de ani – în fostul liceu a fost una plină de emoție.

 

”Întrucât de la terminarea liceului nu am mai călcat pragul acestei instituții de învățământ, emoțiile au fost pe măsură, fiind dublate și de responsabilitatea de a duce la final un proiect la care își dădeau concursul cinci tineri pianiști, care și-au pregătit partiturile într-un timp record, pe lângă alte sarcini școlare.  Ca absolvent de arte plastice (pictură de șevalet, clasa prof. Radu Cotișel), cunosc destul de bine volumul de muncă al elevilor dintr-un liceu cu profil vocațional, unde programei școlare obișnuite i se adaugă cea de specialitate”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

De unde s-a născut apropierea dintre pictură, istorie și muzică? 

 

”Cursul liceal a fost unul dedicat formării în pictura de șevalet, însă pregătirea universitară de licență, culminând cu cea de doctorat, a fost în domeniul istoriei. Abordarea acestei teme cu specific muzical se naște dintr-o altă pasiune, și anume dragostea pentru orașul natal. Vedeți dumneavoastră, am fost o generație curioasă, aplecată spre cunoaștere. Colindam orașul, cimitirele, unii dintre noi făceau artă fotografică având drept subiecte splendidele statui funerare din necropolele Botoșanilor, alții lucrau în plein-air, în acuarelă și tuș, schițând colțul ori elementele decorative ale unei vechi clădiri sau biserici. De multe ori, abordarea plastică venea însoțită și de o documentare istorică făcută atât cât permitea bibliografia ce ne era accesibilă”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

Fostul elev recunoaște și astăzi – nu fără emoție – că datorează ceea ce este nu doar profesorilor și școlii, ci și unor profesori pe care i-a întâlnit și în alte împrejurări

 

 

Profesorul Dorcu

 

”Recunosc că o înrâurire în alăturarea istoriei cu muzica clasică a avut-o profesorul Aurel Dorcu. Am participat la două sau trei prezentări, pe care domnia sa le făcea la Muzeul de Istorie. Ca și atunci, astăzi consider că modalitatea de prezentare a unei teme de istorie, însoțită de audiții muzicale, în paralel cu expunerea de imagini după picturile unor clasici este una extrem de modernă”.

 

 

Biblioteca Județean și doamna Ceucă

 

”Lecturarea albumelor de artă, însoțită de audiții muzicale, o făceam și la secția Bibliotecii județene (la acea dată situată aproape de Casa Tineretului), acolo unde o găseai pe doamna Ceucă, amabila bibliotecară mereu dispusă să te ajute să găsești cartea pe care o căutai, ce venea la pachet și cu invitația de a asculta la căști muzică clasică pusă la pick-up”.

 

 

Profesorul Hreniuc

 

”De asemenea, taberele de creație organizate de profesorul Victor Hreniuc la Agafton și Ipotești, cu vizite și la alte obiective istorice, au permis cunoașterea împrejurimilor orașului. Toate cele înșiruite pe mine, personal, m-au influențat și m-au format”.

 

 

Nu este de mirare, așadar, că pasiunile – muzică, istorie, pictură – s-au întâlnit și au făcut ca muzeograful de astăzi să reușească un lucru rar în zilele noastre: o cercetare asiduă, care a scos la lumină, după aproape un secol și jumătate, un miracol ce zăcea îngropat.

 

 

 

 

Însă, mai presus de acestea, un alt miracol s-a petrecut zilele acestea la Botoșani: cinci elevi au interpretat, în premieră, lucrările pe care Elena Ciolac le-a compus. Datorită elevilor Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, muzica și-a împlinit menirea, fiind ascultată și aplaudată.

 

”Dragostea pentru Botoșani m-a făcut să rezonez, atunci când am găsit cele cinci partituri ale Elenei Ciolac, căsătorită Pillat. Considerată obscură de muzicologii străini, pentru că nu-i știau deloc biografia, pianista și compozitoarea botoșăneancă a putut fi arătată publicului, mai întâi la Iași și acum la Botoșani, prin prezentarea cu caracter istoric și interpretarea în premieră națională a celor cinci miniaturi muzicale create în perioada 1885-1886. Noi, cei trăitori în acest colţ de ţară, putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români, cu origini în vechiul ţinut al Botoşanilor, un nume nou: Elena (Ruselle) Ciolac”,

Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.