Top News
Minunea din Postul Crăciunului și mărturisirea impresionantă a unui preot botoșănean: Părinte, roagă-te pentru noi să scăpăm de nebuneala asta ce se extinde pe zi ce trece în România! - GALERIE FOTO

După mai bine de trei decenii de la plecarea la cele veșnice, ctitorul mănăstirii a fost găsit cu veșmintele intacte, deși fusese îngropat direct în pământ.

Cel care dă mărturie despre minunea de la Dervent, cum el însuși o numește, este istoricul Marius Oprea, cel care în urmă cu câțiva ani s-a aflat și la Botoșani, la deshumarea eroului-elev Mugur Călinescu.

 

De data aceasta, Marius Oprea a fost chemat, la mijlocul lunii noiembrie (chiar când începea Postul Nașterii Domnului) de către părintele stareţ Andrei de la Mănăstirea Dervent (județul Constanța), pentru a ajuta la deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale părintelui stareţ Elefterie, fostul stareț și ctitor al mănăstirii. După spălarea şi cinstirea osemintelor, rămășițele au fost depuse într-o criptă din noua biserică a mănăstirii.

 

Din spusele urmaşilor săi, părintele Elefterie fusese aşezat într-o nişă săpată direct în pământ, în malul unei gropi.

 

 

”Tulburător, nu pot da o explicaţie ştiinţifică…”

 

Istoricul Marius Oprea a fost cel care a făcut publice fotografiile și rezultatul săpăturilor de la Dervent, mărturisind totodată că nu poate oferi o explicație științifică pentru ceea ce a găsit acolo și că, deși arheolog, a fost o experiență tulburătoare pentru el scoaterea la lumină a rămășițelor călugărului Elefterie.

 


(Pr. Andrei și istoricul Marius Oprea, la Dervent)

 

”Nu mică mi-a fost mirarea să găsesc, curăţind cu atenţie groapa, nu craniul părintelui, mort în 12 mai 1990, ci camilafca acestuia, păstrată integral, deşi este din postav. Mai jos, cu capul acoperit de aceasta şi de rasa călugărească, de asemenea intactă, am dezvelit integral trupul părintelui, orientat est-vest, puţin oblic faţă de axa bisericii (aşa cum fusese aşezat în nişa săpată pe marginea gropii de mormânt). Tulburător (şi acesta este cuvântul potrivit, deşi e neobişnuit pentru un arheolog) a fost pentru mine faptul de a descoperi, într-o săpătură minuţios ştiinţifică, nu oseminte, aşa cum era de aşteptat, după mai bine de trei decenii de la înhumare, ci veşmintele care acopereau rămăşiţele pământeşti ale fostului stareţ Elefterie. Nu purta încălţări, dar în picioare i s-au păstrat până şi ciorapii de lână. Nu pot da o explicaţie ştiinţifică a faptului că n-au putrezit, deşi părintele a fost aşezat direct în solul dobrogean (un lut nisipos, amestecat cu particule de calcar). Toate straiele călugăreşti ale lui par a fi fost îngropate abia cu scurtă vreme în urmă”,

Marius Oprea, istoric

 

Părintele Elefterie de la Dervent a fost un duhovnic foarte cunoscut încă din anii ’40, pentru ştiinţa şi puterea sa de a vindeca durerile oamenilor (atât sufleteşti, dar îndeobşte pe cele ale trupului), care l-au făcut cunoscut în întreaga ţară.

 

 

Hăituit de Securitate pentru ”deținere ilegală de armă”, se retrage în Moldova

 

Pentru a opri pelerinajele aproape zilnice care aveau loc la această mânăstire, în 1959, Securitatea i-a înscenat stareţului Elefterie Mihail o aşa-zisă ”deţinere ilegală de armă”, niciodată probată (ceea ce a făcut ca el să nu fie condamnat, ci doar îndepărtat de la Dervent şi scos din călugărie).

 

Dându-i-se încuviinţarea de a sluji din nou zece ani mai târziu, în 1969, dar fără a putea reveni la mănăstirea sa, care fusese transformată în sediu al unei secţii mecanice a Întreprinderii Agricole de Stat Ostrov, părintele Elefterie a fost mai întâi duhovnic la Agapia şi apoi la alte mănăstiri din nordul Moldovei, fiind binecunoscut mirenilor, care-i cereau sfaturile şi mai ales vindecarea, la care acesta ”lucra” (cu riscul zilnic de a fi din nou îndepărtat de la a mai sluji), cu metodele medicinei tradiţionale, pe care le deprinsese din tinereţe.

 


(Părintele Elefterie de la Dervent)

 

Călugărul a adus astfel alinarea a mii de credincioşi care ajungeau la el, fiind socotit până în anii târzii ai comunismului drept un ”văzător cu duhul” şi ”făcător de minuni”.

 

Până în 1989, la Dervent, curtea vechii mănăstiri a fost tot timpul plină de fiare ale utilajelor agricole dezmembrate, iar biserica a stat mai mult închisă. La revenirea părintelui Elefterie aici în 2 februarie 1990, când deja avea 90 de ani, în numai cinci luni, până înainte de a muri, fostul stareţ Elefterie a reuşit să repună în funcţiune mănăstirea, închisă în urmă cu trei decenii şi al cărui ctitor fusese, în 1934.

 

”Cinstindu-i duhovnicia şi puterea tămăduitoare care l-a făcut cunoscut românilor în timpul vieţii sale, obştea călugărilor de la Dervent urmează să-I aşeze astăzi rămăşiţele pământeşti într-o raclă anume pregătită, în straiele pe care le purtase la moartea sa în urmă cu trei decenii şi care s-au păstrat integral. Racla va fi depusă mâine, spre rugăciune şi cinstire, în paraclisul bisericii, la care părintele Elefterie a slujit o bună parte a vieţii sale, aducând alinare credincioşilor”,

Marius Oprea, istoric

 

 

Preot dorohoian: ”În copilărie l-am cunoscut pe Părintele Elefterie Mihail”

 

Preotul Teodor Ciurariu activează astăzi la Spitalul Municipal Dorohoi. Părintele a mărturisit că, în copilărie, mergea deseori alături de părinți la mănăstirile din Neamț, unde – prin anii 1980 - se afla și Părintele Elefterie, la Mănăstirea Agapia Veche.

 

Redăm mai jos cuvintele părintelui Teodor Ciurariu, din Dorohoi (intertitlurile aparțin redacției):

 


(Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi)

 

Rachiu de prune de la Dorohoi

 

Îmi aduc aminte că tata - Dumnezeu să-l ierte - avea ceva probleme cu ochii și nu putea să citească. Făcuse un consult la oftalmolog și medicul i-a recomandat să poarte ochelari. Îi indicase ce dioptrii și făcuse chiar comandă pentru ei. Când ne-am dus într-un sfârșit de săptămână la Agapia veche, Părintele Elefterie l-a văzut abătut, necăjit… el ne cunoștea. Noi mergeam foarte des pe acolo, cum spuneam, pentru că aveam două măicuțe ce viețuiau acolo rude de ale noastre de aici, de la Dorohoi, maicile Xenia și Epraxia Ciubotaru (surori după trup).

 

”Domnu' Ghiță (pe tata îl chema Gheorghe), să vii pe la mine după masă", îi zice Părintele Elefterie.

 

După ce am mâncat la trapeză am mers la poarta unde avea Părintele chilia. S-a uitat cu atenție la tata, pe noi ne-a consultat, eu aveam ceva probleme de la fotbal (o cotonogeală mai veche), mi-a îndreptat un  pic oasele, mi-a dat o palmă după cap… cu delicatețe…

 

Apoi îi zice lui tata: ”Să-mi aduci o kilă de rachiu din prune, domnu' Ghiță, dar să nu aibă deloc zahar din comerț și să fie fiert în vas emailat, nu din aluminiu". Știa Părintele ce știa.

 

La câteva săptămâni după asta am plecat iarăși la Părintele Elefterie și la măicuțele noastre dragi. Desigur tata nu a uitat de rugămintea Părintelui și a luat o sticlă cu țuică de prune făcută acasă la noi cu mari emoții  (pe atunci era interzisă distilarea băuturilor alcoolice fără autorizație special… și noi nu aveam).

 

Se gândea tata: ”cine știe, poate mai bea și Părintele câte un gât de rachiu".

 

Când ajungem acolo, Părintele ne așteptă parcă special pe noi pe ceardac. Îi dăm binețe, cerem blagoslovenie și el ne invită în chilie. Acolo lăsăm noi cele ce am adus de acasă (câteva pungi cu făină, ulei de floarea soarelui făcut la presă, nuci, struguri din via noastră s.a.) și desigur la urmă sticla de rachiu.

 

Părintele îl ia de după umeri pe tata, îl așează pe pat și îi zice să se uite cu atenție la vârful nasului! Ia o gură de țuică și o ”suflă” pe toată cu forță în ochii lui tata. Tatăl meu atunci sare ca ars în sus și roșu la față de nervi vrea să iasă afară.

 

Părintele îi zice: ”Nu te supăra, fii calm. Va trece, liniștește-te…, nu înjura”…

 

Uneori tata mai făcea păcate din astea și Părintele știa.

 

Au trecut câteva minute, tata s-a liniștit apoi am plecat acasă ziua următoare. Tata tot cam supărat. Am ajuns cu bine acasă și la câteva zile, pe când am venit de la școală, îl văd pe tata citind ziarul pe o bancă în fața casei fără ochelari. Și-a luat ochelarii ce-i comandase la oftalmolog, dar nu i-a folosit niciodată, îi am la casa bătrânească și acum!

 

A murit tata după vreo 25 de ani, dar ochelari pentru citit nu a folosit niciodată!

 

 

Durerea de cap și fotbalul copilăriei

 

Părintele ne citea rugăciuni, făcea Sfântul Maslu și citea moliftele Sfântului Vasile apoi toate dezlegările ce le știa el. Ce m-a impresionat este faptul că toate le rostea fără să citească din carte. Avea o memorie fenomenală!

 

După ce ne citea, Părintele ne lua pe rând pentru consultații și tratament.

 


(Mănăstirea Agapia Veche)

 

Eu de la fotbal (eram portar) aveam  uneori dureri de cap. La un meci de pe la Vatra Dornei am primit un șut în față de la un zdrahon care cred că depășise vârsta junioratului  (și acum mi se cunoaște încă un pic la nas devierea de sept) și, pe lângă durerile de cap, aveam și o stare de nervozitate.

 

Ce-i drept, nici eu nu eram prea mititel. Aveam 1,82 înălțime, vreo 65 de kilograme, însă  bucovineanul asta era mult mai mare. M-a ”dărâmat”. I-am spus Părintelui. M-a pus în genunchi în fața lui, apoi mi-a făcut un masaj la cap, pielea capului mi-o lua pe degete… mă durea de nu mai puteam răbda. La sfârșit tot capul parcă bubuia.

 

Îmi zice: ”Gata, nu o să te mai doară!”

Și așa a fost!!!

Apoi îmi zice: ”Măi băiete, ce ai de gând să faci? Cât crezi că o să poți alerga după minge? Timpul trece… Ai grijă…”.

Îmi știa ”proiectele”, că mă pregăteam pentru admiterea de la seminar!

 

Părintele știa că eu uneori lipseam de la biserică (făcând deplasări în orașe mai îndepărtate de Dorohoi cu echipa mea de junior, că jucam la ”matinal”, adică de la 9 la 11, în ”deschiderea” echipelor mari de seniori), uneori mergeam doar la Utrenie și plecam la meci discret. Nu-i spusese nimeni.

 

Deci toate le făceam ”amestecate", prin urmare, delicat m-a mustrat și mi-a atras atenția că pierdeam timpul cu fotbalul și trebuie să privesc mai cu seriozitate ce urmează să fac în viață.

 

Sigur Părintele Elefterie era văzător cu duhul!

 

 

Așa a fost Părintele Elefterie Mihail taumaturgul (vindecătorul) de la Agapia veche. Roagă-te și pentru mine, Părinte Elefterie, cum ai și făcut-o încă din copilăria și adolescența mea, că mult bine mi-ai făcut ”din tinerețile mele”.

Părinte, roagă-te pentru noi să scăpăm de nebuneala asta ce se extinde pe zi ce trece în România”,

Teodor Ciurariu, astăzi preot la Spitalul Municipal Dorohoi.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO
Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani
Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.
Care pandemie? Dan Bittman e deja sold-out cu primul spectacol la Botoșani, se mai vând bilete doar la al doilea
La primul spectacol din pandemie al unui artist de rang național s-au vândut deja toate biletele. Organizatorii au anunțat sold-out pentru concertul închinat femeii și programat pe data de 7 martie la Rapsodia City Center.
Botoșănenii care NU ne fac cinste: O tânără de 23 de ani a evadat din pușcărie din Italia, în China „Bonnie și Clyde” de Botoșani prinși la furat
Milioane de români și probabil mii de botoșăneni trăiesc peste hotare, unii încercând că muncească pentru a avea un venit cinstit, alții optând pentru alte metode de a obține bani în mod facil, însă ce contravine legilor din alte țări.
O parcare supra-aglomerată din centrul orașului va fi cu PLATĂ în urma solicitărilor botoșănenilor
Decizia a fost adoptată în ședința de Consiliu Local întrunită astăzi, de la ora 11:00.
INTERPELARE la ședința de la Municipiu: Sute de botoșăneni se opun unei investiții: Nu suntem de acord cu restaurante, magazine, terase, instituții
Ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 februarie 2021 a început cu o intervenție din partea unei reprezentante a unui ONG local care se împotrivește deramării unei investiții în municipiu.
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Loading...
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Loading...
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
Prestigios PREMIU obținut de o artistă din Botoșani: Sursa inspirației a fost pandemia și efectul ei asupra oamenilor - FOTO
O artistă din Botoșani este câștigătoarea unui important premiu într-o competiție internațională în care a reprezentat România.
Singur între 72: Botoșănean votat de conducerea centrală a PNL pentru o funcție în Guvern
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunțat sâmbătă, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că au fost validate 72 de propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi, vicepreşedinţi de agenţii.
RECLAMAȚII de la un internat din municipiu, elevele ar fi ținute în frig, la IȘJ nu a ajuns nicio sesizare
Un mesaj ajuns pe adresa redacției Botoșăneanul reclamă că la internatul unui colegiu din municipiu ar fi frig.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
“Este o provocare pentru mine, mai ales că eu vin din mediul privat și nu vin dintr-o poziție de administrație publică. Este o provocare pe care am acceptat-o și sper să îmi duc mandatul până la capăt. Abia aștept să îmi ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.0924 lei
CHF
Francul elveţian
4.4065 lei
GBP
Lira sterlină
5.6478 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7707 lei
XAU
Gramul de aur
223.0612 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3333 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1352 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2197 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.2 o C
Dorohoi
1.5 o C
Bucecea
1.2 o C
Darabani
1.7 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
0.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.