Top News
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO

Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.

”Mama, Dumnezeu să o odihnească în pace!, spunea că fiecare nume poartă în sufletul lui un om. Fiecare nume are omul lui. Un om care își poartă poverile, își trăiește în felul lui ziua în care l-am întâlnit, zâmbește, își șterge lacrimile și merge mai departe. Un om care visează ceva când doarme, visează la ceva când este treaz, își bea cafeaua, își încalță pantofii și pornește pe drumul lui. Fiecare nume are un om al lui”, spune Mihaela Arhip, argumentând în acest fel titlul cărții. Titlu  care, deși la prima vedere pare ușor anapoda, are darul de a ne așeza pe fiecare la locul și cu numele care ni se cuvine.

 

”Fiecare nume are omul lui” este în primul rând o invitație la introspecție, apoi un îndemn de a nu (mai)trece nepăsători unii pe lângă alții, dar mai ales de a ne accepta cu tot cu neajunsurile sufletești sau trupești.

 

”Fiecare nume are un om. Un om care răspunde la întrebări, la un mesaj, răspunde de alții, de ceva, răspunde la telefon. Un om care răspunde la chemarea aproapelui”, adaugă Mihaela Arhip. Și astfel, din aproape în aproape, pas cu pas, învățăm să fim o comunitate, fie că ne găsim la locul de muncă, în piața publică, în școală sau într-o sală de spectacol.

 

Sâmbătă la amiază, zeci de botoșăneni au participat la lansarea cărții Mihaelei Arhip, ”Fiecare nume are omul lui”. Profesori sau elevi și foști elevi, părinți alături de copii mai mari sau mai mici, scriitori, actori, prieteni și vecini. Oameni în căutare de povești.

 

 

 

 

Surpriza întâlnirii a constat în prezența în sală a inspectorului școlar general Bogdan Suruciuc, care a mărturisit că aflase din presă despre lansarea cărții unui coleg de breaslă și a dorit să își manifeste în acest fel aprecierea.

 

 

”Uitați-vă la ea, așa este!”

 

Colecția de povestiri „Fiecare nume are omul lui” este o carte despre oameni, cunoscuți sau anonimi, care au marcat în felul lor destinul scriitoarei Mihaela Arhip și pe care aceasta încearcă să-i onoreze transpunându-i într-o creație cu puternic caracter confesiv-meditativ.

 

”Volumul al doilea continuă pe aceeași notă o urmelor și a umbrelor periplul biografic început în volumul întâi. Curiozitatea nativă, dorința de a pătrunde dincolo de aparențe, setea de a cunoaște și de a se cunoaște sunt trăsături care motivează și întrețin ipostaza de spectator al vieții pe care însăși autoarea o mărturisește,

Adina Simona Mitrofan, moderatoarea întâlnirii

 

Rolul de a prezenta cartea i-a revenit scriitoarei Maria Baciu. În stilul caracteristic, Maria Baciu a lansat un discurs presărat cu glume și ironii menite să atragă atenția asupra importanței pe care cartea o are în educația unui copil, de la cum se citește până la modalitatea de receptare a unei opere.

 

”Vorbim despre continuarea unei cărți care are teme foarte multe ce pot fi exploatate. Dar înainte de asta este foarte important să îi învățăm pe copiii și pe elevii noștri să citească o carte. Să citească luând din cartea aceea ceva ce îi face bine lui. Foarte multe teme din această carte ajută la alcătuirea unei personalități. Autoarea este o scriitoare foarte bună. Trebuie să facem distincția valorică și să spunem că Mihaela Arhip este o scriitoare adevărată, o scriitoare care știe de ce se află în cuvânt. Poezia ei este tot atât de valoroasă ca și proza. Faptul că ne dă nouă niște lecții de viață în cartea aceasta înseamnă foarte mult”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

 

 

O carte despre oameni se scrie cu inima. Pentru că doar în acest fel un scriitor transmite mesajul nealterat, simplu, în special către cei care au nevoie de modele.

 

”Mihaela Arhip spune singură că este născută în zodia Soarelui. Uitați-vă la ea, așa este! Este veselă, este o profesoară care își iubește elevii, își iubește colegii, și asta se vede din carte. Iar cartea o poți privi așa, structurată: personalități care își desfășoară traiul acolo, pe pagini, și copilul care zburdă și care vrea să cunoască. Viziunea, în cartea aceasta, este spre frumos, spre îndeplinire, spre plenitudine.

Este foarte importantă o carte de alcătuire a unei personalități. Din fericire, autoarea este profesoară de română. Fiind profesoară de română are multiple posibilități să le vorbească copiilor, să vorbească într-un fel anume, cald și frumos, să folosească vocea, tonalitatea… Este important în alcătuirea unei personalități, mai ales la Liceul de Artă, pentru că de acolo ies artiști de renume. De aceea cred că școala ar trebui să se mândrească cu asemenea personalități creatoare.  E mare lucru, într-un liceu, să existe un scriitor. Și nu numai pentru acel liceu, ci pentru întregul învățământ”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

”Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr”

 

Cuvântul are forță, are demnitate. Cuvântul dărâmă sau construiește. Potolește inimi sau stârnește vifor. Depinde ce misiune în conferă scriitorul. Iar Mihaela Arhip este dincolo de toate un om al Cuvântului.

 

”Vă mulțumesc tuturor celor care ați ales astăzi să participați la această discuție despre Oameni și Locuri care mie mi-au marcat viața, mi-au marcat devenirea”,

a spus dintru început Mihaela Arhip.

 

 

 

 

Profesor de limba română, poet prin definiție și trăitor în metaforă prin excelență, Mihaela Arhip dovedește o luciditate exemplară tocmai prin capacitatea extraordinară de a cuminți sentimentele, dar fără să amputeze în vreun fel meritele eroilor săi.

 

Creează portrete de cuvinte, dar cuvintele își păstrează autenticitatea și veridicitatea, mai ales acolo unde sunt parte din emoția firească unor astfel de scrieri. Pentru că, dincolo de poveste, dincolo de banal sau senzațional, se află un om. Cu numele lui…

 

”Nu este ușor să scrii despre tine raportându-te la ceilalți. Atunci când alegi să scrii doar despre tine este oarecum simplu, pentru că poți cosmetiza, poți romanța anumite lucruri. Nu minți, dar ascunzi adevărul. Atunci când te raportezi la ceilalți nu poți face nimic din toate acestea. Trebuie să spui doar adevărul, pentru că în carte rămân lucruri despre oameni și acestea vor fi duse mai departe, din generație în generație. Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr. În sală se află mulți dintre eroii cărții mele”,

Mihaela Arhip, autoarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”

 

Înainte de sesiunea de autografe, moderatoarea întâlnirii l-a invitat pe Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, să adreseze câteva cuvinte celor de față.

 

Bogdan Suruciuc și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, de munca de la catedră dublată deseori de preocupări ce adaugă nu doar școlii, ci întregii comunități, un plus de valoare de care societatea are nevoie. Pentru că rolul unui dascăl nu se sfârșește la ușa clasei, ci devine parte a unei vieți. Viață închinată educației. 

 

 

 

 

”Mărturisesc astăzi că simt responsabilitatea funcției pe care o ocup, având în vedere că reprezint sistemul de educație botoșănean și cadrele didactice, care au un rol esențial în educația noilor generații. Mă bucur să văd profesori care, pe lângă vocația pe care o au la catedră, fac și activități în afara școlii, iată, scriind cărți. Vă apreciez, vă stimez și vă felicit pentru tot ceea ce faceți, pentru tot ceea ce ați făcut, și vă transmit toate gândurile mele bune. Să nu vă opriți aici și să fiți la fel, un model pentru cei care suntem mai tineri. Felicitări și mult succes!”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani

 

Iar călătoria nu se termină aici. Poveștile vor continua, pentru că volumul trei al cărții ”Fiecare nume are omul lui” se scrie deja. Alți oameni, alte locuri, alte întâmplări din Botoșani.

 

Lansarea de sâmbătă a avut și un caracter caritabil. Banii rezultați din vânzarea cărții au fost donați către persoanele aflate în nevoie de la Casa Nicolae. De asemenea, în Cutia pentru flori au fost donați bani pentru cățeii abandonați.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Concurență serioasă pentru Primărie, o patroană cu afacere „dulce” vrea să cumpere fostul Cinema Luceafărul, dispute în plenul municipal - FOTOGALERIE
Pentru a doua oară consecutiv în ședință ordinară, pe ordinea de zi a plenului municipal a fost introdus proiectul de hotărâre privitor la preluarea, de către Primărie, a fostului cinematograf Luceafărul.
Se cere suspendarea din PSD a tânărului cercetat penal de DNA pentru șantaj la firme private
Cariera politică a tânărului social democrat pare să fie în impas la doar câțiva ani de când și-a început ascensiunea accelerată pe diverse posturi de conducere.
Visul AUR sfărâmat într-un an: Liderul botoșănean care demisionează misterios – Am avut o discuție cu mine însumi / Plec demn, cu capul sus, nu dat afară
Un an au durat planurile politice de viitor, credința în „marea schimbare” promisă de partid, lupta pentru mărirea electoratului și alte lucruri ce țin de activitatea unui președinte de filialală municipală.
Fum, flăcări, fete, motoare turate la maxim și senzații mai ceva ca-n filme, la demonstrația de drift din centrul orașului – VIDEO & GALERIE FOTO
Anvelope încinse, mult fum și un permanent scârțâit s-au putut vedea, simți și auzi astăzi în parcarea fostului magazin Botoșani, acolo unde Asociația Procar Racing a organizat o demonstrație de drift.
Spitalul „Mavromati” caută să angajeze casă de avocatură în procesul pentru cazul Alexandrei Ivanov
Familia Alexandrei Ivanov a solicitat ca Spitalul Județean „Mavromati” să fie constituit în dosar ca parte responsabilă civilmente.
Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori PNL de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.3 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.