Top News
Film cu elevul-erou pentru a marca la Botoșani Ziua Armenilor: A fost pentru mine un pic înfricoșător / Era instituția în care învățasem eu GALERIE FOTO

Un film cu un puternic impact emoțional. Este povestea adevărată - și prea puțin știută - a unui erou botoșănean care, deocamdată, are din partea orașului său doar o plăcuță comemorativă ce amintește de curajul unui elev care a luptat de unul singur cu Securitatea comunistă.

”Tipografic Majuscul” a deschis manifestările dedicate Zilei Armeniei

 

Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România a decis să deschidă seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Armeniei (21 septembrie) cu proiecția unui film care prezintă povestea elevului-erou anticomunist Mugur Călinescu.

 

Miercuri seara, la sediul UAR din municipiul Botoșani, botoșănenii care au răspuns invitației organizatorilor au vizionat filmul "Tipografic majuscul", în regia lui Radu Jude.

 

Rolul principal este interpretat de Șerban Lazarovici, cel care îi dă viață lui Mugur Călinescu. La fel ca elevul anticomunist Mugur Călinescu, și Șerban Lazarovici a absolvit Colegiul Național ”A.T.Laurian”, în prezent fiind student la Actorie.

 

”Tipografic Majuscul” a avut premiera la Botoșani pe 14 februarie 2020, exact în ziua în care se împlineau 35 de ani de la moartea lui Mugur. Ghinionul a făcut ca filmul regizat de Radu Jude să nu aibă un parcurs fericit, premiera având loc cu puțin timp înainte de pandemia care a închis mai toate instituțiile de cultură, printre ele și cinematografele.

 

Filmul prezintă povestea lui Mugur Călinescu, reconstituind fidel, după dosarele Securității, activitatea anticomunistă a botoșăneanului elev. Pelicula este completată de imagini din arhiva Televiziunii Naționale, din aceeași perioadă în care Mugur scria pe ziduri lozincile compromițătoare pentru Partidul Comunist.

 

Șerban Lazarovici a absolvit în anul 2020 Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, fiind totodată ani la rând membru al trupei de teatru ”Drama Club”. De altfel, era elev atunci când s-a prezentat la castingul pentru rolul lui Mugur Călinescu.

 

 

Șerban Lazarovici: E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului

 

-Șerban Șazarovici între premiera de la Botoșani și proiecția de la Uniunea Armenilor – filiala Botoșani. Erai student la limbi străine și cu multe planuri înainte. Ce s-a mai întâmplat în acest timp?

-Premiera a avut loc în 2020, a urmat pandemia… Eu mi-am terminat primul an la limbi străine, apoi în septembrie am dat admitere la UNATC București. Acum sunt în anul doi la Actorie, la clasa prof. Marius Gîlea.

 

-Cum a fost admiterea la teatru după experiența cinematografică, mai ales că vorbim despre un film al unui dintre cei mai cunoscuți regizori – Radu Jude?

-Există, din punctul meu de vedere și din ce am experimentat până acum, o oarecare diferență între teatru și film. Filmările la ”Tipografic Majuscul” m-au ajutat într-un fel să scap de unele emoții pe care le-aș fi putut întâmpina. Dar pentru admiterea de la teatru m-am pregătit diferit. E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului.

 


(Șerban Lazarovici la sediul UAR Botoșani)

 

-Ai mai avut proiecte cinematografice între timp?

-Am făcut figurație în filmul lui Radu Jude, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Am mai avut un film care sper să apară anul viitor. Apoi, am mai avut proiecte în cadrul facultății.

 

-Cum a fost la filmări la ”Tipografic Majuscul”? Până atunci cunoșteai doar scena, ca actor de teatru, acum luai contact cu o lume total diferită: platoul de filmare.

-A fost prima mea experiență în film, nici nu aveam termen de comparație. Emoția există mereu (și în teatru și în film), e și bine să ai mereu emoții ca actor. Mi s-a părut un mediu foarte profesionist, echipa era foarte bine pregătită. Pentru că și asta este foarte important, chiar dacă întâmpini probleme pe parcursul proiectului, să încerci să le gestionezi la nivel intern, să nu se observe. Toată lumea din echipă muncea să ne facă nouă, actorilor, viața mai ușoară.

 

-Cum a fost pentru tine să te întorci, ca actor, în Laurianul anilor 80? Același liceu în care învățase Mugur Călinescu și unde, am văzut în film, a fost aspru criticat pentru acțiunile sale anticomuniste.

-Ca metaforă, da, a fost pentru mine un pic înfricoșător. Era instituția în care învățasem eu, observam diferența dintre cele două lumi. Eu făcând parte dintr-o generație tânără, iar diferențele între liceul în care învățasem eu și cel din perioada lui Mugur erau foarte mari, chiar dacă trecuse un timp relativ scurt… Da, diferențele erau enorme…

 

-Te-ai gândit dacă e posibil să se mai repete vreodată povestea, să retrăim acel timp?

-Nu știu, eu fiind crescut acum, cu societatea de astăzi, cred că mi-ar fi foarte greu să mă adaptez, deși e în firea omului să se adapteze…

 

-Care a fost relația ta cu personajul Mugur Călinescu, după premieră?

-Filmul a ieșit chiar înainte de pandemie, a fost unul dintre regretele mele, întrucât nu a apucat multă lume să vadă povestea lui Mugur. Nu am aflat chestii noi față de ce știam de la filmări. Pur și simplu mi-a făcut plăcere, și când am mai avut proiecții prin țară, să văd că erau oameni care știau povestea lui Mugur. Foarte interesant că, în restul țării, mulți oameni făceau comparații cu situații locale… Fiecare loc își are dizidenții săi.

 


(Șerban Lazarovici în ”Tipografic Majuscul”)

 

-Acum, proiecția are loc în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Armenilor. În ce fel te revendici de la această comunitate, cum simți pulsul, spiritul lumii în care ai crescut și te-ai format?

-De mic, și bunicul,, și tata au încercat să îmi insufle acest spirit al comunității. Am participat de la  vârstă fragedă la slujbe, procesiuni, la activitățile comunității. Am fost mereu în sprijinul tatei, al comunității. Suntem o familie, ne adunăm din când în când. Rolul meu a fost unul mic și de simplu enoriaș, dar face parte din copilăria mea, într-o oarecare măsură.

Am fost alături de tata la fiecare proiect, mă uit cu respect și admirație către personalitățile pe care le-am descoperit prin tata. Foarte mulți armeni au avut o viață extraordinară și au contribuit la o parte importantă din istoria locală.

 

 

Nume de cod "Elevul"

 

Mugur Călinescu s-a născut pe 28 mai 1965, în Botoșani, și s-a stins pe 13 februarie 1985. Pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian", a fost arestat pentru că scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist.  Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie.

 

 

La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie iar după alți doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.

 

 

Sărbătoare cu filme, concurs și expoziții

 

Manifestările dedicate Zilei Armenilor au continuat joi, 4 noiembrie. La ora 17.00, în sediul U.A.R. Botoșani, a fost programată o nouă proiecție de film: "Bucovina, țara iubirii adevărate", film realizat de Florin Kevorkian. Poriecția este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul și actorul Florin Kevorkian.

 

Vineri, 5 noiembrie, de la ora 17.00, a fost vizionat filmul "Când moartea întârzie să apară". Povestea lui Harutiun Fringhian - prezentată de Varujan Vosganian în "Cartea șoaptelor" - de Arminee Vosganian. De asemenea, a fost programat filmul "Strunga"- de Mihai Stepan Cazazian - un film despre orfelinatul de la Strunga, județul Iași.

 

Sâmbătă, 6 noiembrie, la ora 11.00, manifestările se mută la Galeriile de artă "Ștefan Luchian" Botoșani. Aici este programat vernisajul expoziției lucrărilor din cadrul Concursului "Andronic Țăranu" 2021 – ediția a III-a. De asemenea, tot aici este organizată Expoziția foto "Amintiri din Botoșaniul de odinioară"- fotografii din colecția prof. Gheorghe Stanciu și Alexandru Hriscu- "Botosaniul de odinioară”.

 

loading...
Elevul Mugur Călinescu și mama lui, pomeniți de preoți și tineri cu repere – GALERIE FOTO & VIDEO
Film regizat de Radu Jude, premieră de gală la Botoșani în ziua comemorării eroului anticomunist Mugur Călinescu - FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Coșmar aproape de final: Șefii de la „Drumurile Naționale” anunță asfaltarea sectorului Flămânzi - Copălău – VIDEO
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani.
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea
Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO
Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
Loading...
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Loading...
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
PERIPEȚII periculoase! Un tânăr cu alcoolemie aproape de comă a distrus spațiul verde de la Cornișa – CE s-a găsit în mașină – FOTOGALERIE
1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat a indicat aparatul alcooltest și dublu în sânge după prelevarea probelor biologice, la spital.
A treia oară cu noroc: Maternitatea Botoșani are în sfârșit preot nou – la CÂT ajunge salariul
Concursul a fost finalizat în luna aprilie fiind înscris pentru acest post un singur candidat.
Copil cu Asperger în Botoșani: Tu pui întrebarea și tu găsești răspunsul / Întreabă-te ce vrei tu și scrie o poezie despre răspunsul tău - FOTO
Are 13 ani și este autist. Realitatea noastră și realitatea lui se ciocnesc uneori, prezentul nostru îl răstoarnă pe al lui. Unui autist îi impunem reguli pe care noi înșine nu le recunoaștem, unui copil cu Asperger îi punem eșecurile pe seama sindromului, iar succesele i le contabilizăm la capitolul ”achiziții”, drept rezultat al muncii unor specialiști mai mult sau mai puțin prezenți.
LIBERTATE! Târg la Botoșani, mii de botoșăneni au dat năvală la animale, paradă de berbeci, discursuri sau absenți de marcă – GALERIE FOTO
Cei doi ani de pandemie au îngrădit aproape total activitățile în aer liber de genul festivalurilor, concertelor sau târgurilor de orice fel.După ce România și Botoșani au revenit la viața dinainte, pofta oamenilor pentru distracție s-a resimțit astăzi, la Popăuți.
Ce nu s-a putut pe timp de pace se face în război: Guvernul Ucrainei a aprobat deschiderea Vămii Racovăț – Diakivți
În cadrul ședinței de Guvern, miniștrii din Ucraina au aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei Diakivți – Racovăț.
Felicitări!
10 noiembrie 2021, 21:16
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.3 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
22.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.