Top News
Despre spectacolul vieții și curajul de a trăi bucuriile simple, în ”Portugalia” de la Teatrul ”Mihai Eminescu” - GALERIE FOTO & VIDEO

Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umor și replici tăioase, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.

Un text ofertant pentru regizorii de teatru şi film. Chiar dacă acţiunea se petrece într-un cătun din Ungaria, personajele sunt recognoscibile, cu caractere specifice satelor izolate, în care viaţa se izbeşte de cotidianul anost, mărginit, fără idealuri şi, mai ales, fără perspectivă.

 

Comunicarea se limitează la întâlnirile de la cârciuma satului, romantismul se consumă la baltă.

 

Oamenii nu au nume. Ei sunt porecle - Fundă, Sfeclă, Clamă. Toţi tânjesc după un altceva, după un altcineva. Dar nimeni nu face nimic pentru a-şi împlini visul.

 

Până când în satul lor de la marginea lumii poposeşte un tânăr scriitor. Care, spre surprinderea lor, este în trecere şi vrea să ajungă în Portugalia. Deodată, cătunul de la marginea lumii nu se mai află la marginea lumii. Obișnuitul se fisurează. Prin satul lor, așadar, se poate trece către un vis, către un loc mirific, necunoscut, un tărâm de poveste, unde marea se întâlneşte cu cerul, cu oameni fericiţi - chiar dacă uneori trişti.

 

Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umorul involuntar, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.

 

Fericirea e în altă parte, este concluzia pe care numeroşi critici de teatru au aşezat-o în dreptul textului scris de Zoltan Egressy, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi contemporani din Ungaria.

 

Povestea o are  în centru pe Funda, o tânără care munceşte la crâşma tatălui său. La Funda visează Sfeclă, fost poliţist dat afară din serviciu, dar care a apucat să îşi facă o copie după legitimaţie şi, cu o jumătate de uniformă, să se joace mai departe de-a poliţistul satului.

 

O lume aparent liniştită în care intră – chiar dacă în trecere - tânărul scriitor. Primeşte imediat o poreclă: Poreclă.

 

De Poreclă se îndrăgosteşte Fundă, cucerită de Portugalia şi de lumea pe care niciodată nu o atinsese. Acţiunea se construieşte apoi între povestea de dragoste dintre cei doi şi gelozia lui Sfeclă. Râs, disperare, furie, iluzie, comic de situaţii, la care contribuie consistent Clamă şi soţia lui veşnic beată.

 

Până la urmă, nimeni nu ajunge în Portugalia. Iar Sfeclă ucide un om. Este momentul în care totul pare să încremenească pentru ca, apoi, personajele să se întoarcă în ele însele. Apar introspecţiile, vinovăţiile, responsabilitățile. Fiecare poartă în spate o cruce, nu doar criminalul Sfeclă.

 

Alexandra Vicol, în rolul Fundei, visează o iubire mare, adevărată, care să o scoată din ordinarul zilelor, din atmosfera anostă a cârciumii în care este nevoită să suporte avansurile zilnice ale lui Sfeclă. Cel din urmă, interpretat de Sorin Ciofu, este un amestec de agresivitate şi căinţă (premeditată), personajul care va comite o crimă ce va elibera din el demonii închişi prea multă vreme.

 

Gheorghe Frunză, cârciumarul care ţine sub control situaţiile, reuşeşte un joc excepţional prin raportarea la text şi la celelalte personaje. Hâtru, calm, împăciuitor, cârciumarul este elementul de legătură, cel care menţine echilibrul sau readuce ordinea în momentele de panică.

 

Interpretând rolul Femeii (soţia lui Clamă), Gina Pătraşcu-Zamfirache a creat nu doar un personaj. A reuşit să contureze un caracter pe care l-a manevrat cu abilitate, stârnind la fiecare apariţie reacţii din partea publicului. Fără să exagereze sau să preaumple de gesturi personajul, actriţa a mizat mai mult pe tehnica vocală şi, nu mai puţin important, pe comicul de situaţii.

 

Preotul, interpretat în spectacolul lui Vladimir Anton de Alexandru Dobynciuc, suferă la rândul său transformări care adaugă un plus de consistenţă spre final. Este personajul care creşte, care determină la introspecţie şi la asumare. Alexandru Dobynciuc trece de la preotul neconformist la personajul cheie, de la care se aşteaptă reaşezarea şi cuminţirea haosului.

 

Aplauze a adunat, meritate, şi Bogdan Muncaciu. Clamă visează şi el la Portugalia lui şi pare să fie, până la un punct, singurul care lucrează pentru îndeplinirea visului.

 

Satana populează cârciuma de dimineaţă până seara. Fără replici în cea mai mare parte a spectacolului, doar imagine simbolică a beţivului satului. Doborât de problemele de familie, de sărăcie, de lipsa de curaj. Valentin Popa a adus în scenă un personaj obişnuit, atât de obişnuit încât aproape că povestea pare incompletă fără el.

 

Răzvan Amitroaei și Alexandra Acălfoae sunt personajele care zguduie cătunul. Unul prin determinarea de a urma un vis, celălalt prin încăpățânarea de a nu renunța la un bărbat care nu vrea decât să fie singur... o vreme. Răzvan Amitroaei este Poreclă, visătorul care o bulversează pe Fundă, dar care dă înapoi imediat ce i se așază în față perspectiva unei vieți care nu îi este comodă. Astfel încât apariția Soției (Alexandra Acălfoae), chiar dacă îi oprește drumul către Portugalia, îl scapă de propria lașitate.

 

Scenografia lui Gelu Rîşca este simplă, dar ofertantă, cu schimbări dese de registru realizate în faţa publicului, dar într-un semiobscur dinamic, desfăşurat pe fondul muzicii portugheze și completat strălucit de coregrafia Victoriei Bucun. Schimbările de decor sunt, prin ele însele, mici călătorii, un pas mai aproape de o Portugalie care nu va fi niciodată atinsă.

 

Regizorul Vladimir Anton a mizat pe interpretare, a mizat pe situaţiile comice din text, dar a reuşit să le combine fericit, astfel încât finalul să devină un tot, un joc pe placul publicului, un spectacol care, chiar dacă pare facil şi simplist, pune probleme şi readuce în atenţie lumea mică din satele uitate. Acolo unde o mică iubire ratată răstoarnă un întreg univers.

 

“Portugalia – este o comedie – poate amară uneori, veselă alteori, este o poveste în  care un om îşi descoperă sau redescoperă sensul, rostul vieţii pe parcursul unei întâlniri cu oameni foarte simpli, dintr-un loc de la capătul lumii!  Spectacolul este o pledoarie în favoarea curajului de a schimba cursul vieţii – atunci când aceasta se impune, o pledoarie în favoarea bucuriilor simple, care pot da consistenţă vieţii ce a devenit searbădă la un moment dat”, spune regizorul Vladimir Anton.

 

 

”Portugalia”, de Zoltan Egressy

Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani, premiera pe 8 și 9 februarie 2020

Regia Vladimir Anton

Răzvan Amitroaei – asistent regie

Victoria Bucun - coregrafia

Scenografia Gelu Rîșca.

 

Distribuție:

Alexandra Vicol – Funda

Răzvan Amitroaei – Poreclă

Gheorghe Frunză – Cârciumar

Sorin  Ciofu – Sfeclă

Alexandru Dobynciuc – Preot

Bogdan  Muncaciu – Clamă

Gina Pătrașcu – Zamfirache - Femeia

Valentin  Popa – Satana

Alexandra Acălfoae – Soție

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Loading...
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
Victor Ponta, declarație la Botoșani despre alegerile locale: Va fi o nebunie. Un dezastru VIDEO
Prezent la Botoșani, Victor Ponta, președintele Pro România a abordat mai multe teme de actualitate, în contextul vizitei electorale pentru mobilizarea propriilor membri de partid.
Din nou la piscină!!! O nouă săptămână, noi participanți, același curs de creativitate și dezvoltare a abilităților de viață la CreaFuture – FOTO&VIDEO
Gazdele sunt aceleași, actorii principali s-au schimbat. Asociația B-Right Media și partenerii mai fac un pas în implementarea proiectului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Amfiteatru, soare, plăcinte și muzică populară la vizita liderului național al PMP, la Botoșani: Vom fi a treia forță politică– VIDEO&FOTOGALERIE
Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a efectuat duminică, 6 septembrie 2020, o vizită electorală la Botoșani cu scopul de a mobiliza oamenii pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Loading...
PSD-iștii au luat cu asalt Parcul Primăriei și au lansat un program după modelul Gabrielei Firea – GALERIE FOTO
Social-democrații botoșăneni au lansat astăzi în prezența șefului partidului, Marcel Ciolacu, un program pentru susținerea natalității. Practic, este un program preluat după modelul primarului din capitală, Gabriela Firea.
100 de lei 10 minute! Bani oferiți botoșănenilor care stau lângă stadion pentru o „bucățică” live din posibilul meci cu Tottenham
Tragerile la sorți pentru tururile preliminare din Europa League și prezența echipei FC Botoșani printre formațiile participante ar putea aduce primul moment cu adevărat istoric în fotbalul românesc dar mai ales cel botoșănean.
Director economic nou la Spitalul de Pneumoftiziologie, două doamne fac echipă în fruntea unității
Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani are echipă nouă de conducere de la începutul lunii septembrie.
Sediul unei instituții din centrul orașului Botoșani a intrat în reparații, clădirea este monument istoric – GALERIE FOTO
O clădire aflată pe lista monumentelor istorice din zona centrală a municipiului Botoșani a intrat în reparații.
REFORMĂ la Inspectoratul Școlar, doi inspectori printre care o soră de deputat se întorc la catedră, zece nume noi – LISTA
Ministerul Educației și Cercetării a transmis astăzi către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani două adrese: una cu încetarea detașării în interesul învățământului pentru un număr de 17 inspectori școlari. O a doua cu aviz pentru detașarea în interesul învățământului pentru anul școlar următor, în cazul a 25 de inspectori școlari.
TRAGEDIE în Italia! Un băiat de 17 ani originar din Botoșani, mort într-un cumplit accident – FOTOGALERIE
Durere, lacrimi și întristare la Eboli, în regiunea Campania, unde rudele, prietenii și colegii îl plâng pe Domenico Ahanzei, tânărul român de numai 17 ani care joi, 27 august, a avut un accident în timp ce se deplasa cu scuterul său.
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.