Top News
Despre spectacolul vieții și curajul de a trăi bucuriile simple, în ”Portugalia” de la Teatrul ”Mihai Eminescu” - GALERIE FOTO & VIDEO

Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umor și replici tăioase, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.

Un text ofertant pentru regizorii de teatru şi film. Chiar dacă acţiunea se petrece într-un cătun din Ungaria, personajele sunt recognoscibile, cu caractere specifice satelor izolate, în care viaţa se izbeşte de cotidianul anost, mărginit, fără idealuri şi, mai ales, fără perspectivă.

 

Comunicarea se limitează la întâlnirile de la cârciuma satului, romantismul se consumă la baltă.

 

Oamenii nu au nume. Ei sunt porecle - Fundă, Sfeclă, Clamă. Toţi tânjesc după un altceva, după un altcineva. Dar nimeni nu face nimic pentru a-şi împlini visul.

 

Până când în satul lor de la marginea lumii poposeşte un tânăr scriitor. Care, spre surprinderea lor, este în trecere şi vrea să ajungă în Portugalia. Deodată, cătunul de la marginea lumii nu se mai află la marginea lumii. Obișnuitul se fisurează. Prin satul lor, așadar, se poate trece către un vis, către un loc mirific, necunoscut, un tărâm de poveste, unde marea se întâlneşte cu cerul, cu oameni fericiţi - chiar dacă uneori trişti.

 

Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umorul involuntar, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.

 

Fericirea e în altă parte, este concluzia pe care numeroşi critici de teatru au aşezat-o în dreptul textului scris de Zoltan Egressy, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi contemporani din Ungaria.

 

Povestea o are  în centru pe Funda, o tânără care munceşte la crâşma tatălui său. La Funda visează Sfeclă, fost poliţist dat afară din serviciu, dar care a apucat să îşi facă o copie după legitimaţie şi, cu o jumătate de uniformă, să se joace mai departe de-a poliţistul satului.

 

O lume aparent liniştită în care intră – chiar dacă în trecere - tânărul scriitor. Primeşte imediat o poreclă: Poreclă.

 

De Poreclă se îndrăgosteşte Fundă, cucerită de Portugalia şi de lumea pe care niciodată nu o atinsese. Acţiunea se construieşte apoi între povestea de dragoste dintre cei doi şi gelozia lui Sfeclă. Râs, disperare, furie, iluzie, comic de situaţii, la care contribuie consistent Clamă şi soţia lui veşnic beată.

 

Până la urmă, nimeni nu ajunge în Portugalia. Iar Sfeclă ucide un om. Este momentul în care totul pare să încremenească pentru ca, apoi, personajele să se întoarcă în ele însele. Apar introspecţiile, vinovăţiile, responsabilitățile. Fiecare poartă în spate o cruce, nu doar criminalul Sfeclă.

 

Alexandra Vicol, în rolul Fundei, visează o iubire mare, adevărată, care să o scoată din ordinarul zilelor, din atmosfera anostă a cârciumii în care este nevoită să suporte avansurile zilnice ale lui Sfeclă. Cel din urmă, interpretat de Sorin Ciofu, este un amestec de agresivitate şi căinţă (premeditată), personajul care va comite o crimă ce va elibera din el demonii închişi prea multă vreme.

 

Gheorghe Frunză, cârciumarul care ţine sub control situaţiile, reuşeşte un joc excepţional prin raportarea la text şi la celelalte personaje. Hâtru, calm, împăciuitor, cârciumarul este elementul de legătură, cel care menţine echilibrul sau readuce ordinea în momentele de panică.

 

Interpretând rolul Femeii (soţia lui Clamă), Gina Pătraşcu-Zamfirache a creat nu doar un personaj. A reuşit să contureze un caracter pe care l-a manevrat cu abilitate, stârnind la fiecare apariţie reacţii din partea publicului. Fără să exagereze sau să preaumple de gesturi personajul, actriţa a mizat mai mult pe tehnica vocală şi, nu mai puţin important, pe comicul de situaţii.

 

Preotul, interpretat în spectacolul lui Vladimir Anton de Alexandru Dobynciuc, suferă la rândul său transformări care adaugă un plus de consistenţă spre final. Este personajul care creşte, care determină la introspecţie şi la asumare. Alexandru Dobynciuc trece de la preotul neconformist la personajul cheie, de la care se aşteaptă reaşezarea şi cuminţirea haosului.

 

Aplauze a adunat, meritate, şi Bogdan Muncaciu. Clamă visează şi el la Portugalia lui şi pare să fie, până la un punct, singurul care lucrează pentru îndeplinirea visului.

 

Satana populează cârciuma de dimineaţă până seara. Fără replici în cea mai mare parte a spectacolului, doar imagine simbolică a beţivului satului. Doborât de problemele de familie, de sărăcie, de lipsa de curaj. Valentin Popa a adus în scenă un personaj obişnuit, atât de obişnuit încât aproape că povestea pare incompletă fără el.

 

Răzvan Amitroaei și Alexandra Acălfoae sunt personajele care zguduie cătunul. Unul prin determinarea de a urma un vis, celălalt prin încăpățânarea de a nu renunța la un bărbat care nu vrea decât să fie singur... o vreme. Răzvan Amitroaei este Poreclă, visătorul care o bulversează pe Fundă, dar care dă înapoi imediat ce i se așază în față perspectiva unei vieți care nu îi este comodă. Astfel încât apariția Soției (Alexandra Acălfoae), chiar dacă îi oprește drumul către Portugalia, îl scapă de propria lașitate.

 

Scenografia lui Gelu Rîşca este simplă, dar ofertantă, cu schimbări dese de registru realizate în faţa publicului, dar într-un semiobscur dinamic, desfăşurat pe fondul muzicii portugheze și completat strălucit de coregrafia Victoriei Bucun. Schimbările de decor sunt, prin ele însele, mici călătorii, un pas mai aproape de o Portugalie care nu va fi niciodată atinsă.

 

Regizorul Vladimir Anton a mizat pe interpretare, a mizat pe situaţiile comice din text, dar a reuşit să le combine fericit, astfel încât finalul să devină un tot, un joc pe placul publicului, un spectacol care, chiar dacă pare facil şi simplist, pune probleme şi readuce în atenţie lumea mică din satele uitate. Acolo unde o mică iubire ratată răstoarnă un întreg univers.

 

“Portugalia – este o comedie – poate amară uneori, veselă alteori, este o poveste în  care un om îşi descoperă sau redescoperă sensul, rostul vieţii pe parcursul unei întâlniri cu oameni foarte simpli, dintr-un loc de la capătul lumii!  Spectacolul este o pledoarie în favoarea curajului de a schimba cursul vieţii – atunci când aceasta se impune, o pledoarie în favoarea bucuriilor simple, care pot da consistenţă vieţii ce a devenit searbădă la un moment dat”, spune regizorul Vladimir Anton.

 

 

”Portugalia”, de Zoltan Egressy

Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani, premiera pe 8 și 9 februarie 2020

Regia Vladimir Anton

Răzvan Amitroaei – asistent regie

Victoria Bucun - coregrafia

Scenografia Gelu Rîșca.

 

Distribuție:

Alexandra Vicol – Funda

Răzvan Amitroaei – Poreclă

Gheorghe Frunză – Cârciumar

Sorin  Ciofu – Sfeclă

Alexandru Dobynciuc – Preot

Bogdan  Muncaciu – Clamă

Gina Pătrașcu – Zamfirache - Femeia

Valentin  Popa – Satana

Alexandra Acălfoae – Soție

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
EVACUARE în masă anunțată la Maternitate! Gravidele și bebelușii au început mutarea – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a anunțat de către autoritățile județene și naționale în ultima săptămână a început să fie pus în practică vineri la amiază.
DEMERS fără precedent! Sute de jurnaliști, de la Pro TV, Adevărul și Digi la Ziarul de Iași, Obiectiv de Suceava și Botoșăneanul, cer oprirea cenzurii lansate de Sorescu
Centrul de Jurnalism Independent (CJI) a inițiat o petiție adresată Guvernului României prin care se solicită în mod imperativ stoparea cenzurii informaționale din țara noastră. Au semnat acest document peste 250 de jurnaliști, în nume propriu sau din partea televiziunilor, radiourilor ori ziarelor la care activează.
Al doilea botoșănean mort de coronavirus!!! A decedat în ziua în care i s-a confirmat infectarea
Decesul cu numărul 88 consemnat în România după debutul pandemiei de coronavirus provine din Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Funcționari de la DSP Botoșani cercetați penal de procurori
Unul dintre dosarele preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani este privitor la funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
IMAGINI șocante de la Hotel Rareș: Pături rupte, lenjerii murdare, angajatul unității INTRĂ în camere – VIDEO&FOTO
Doi tineri care au ajuns în Botoșani în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile, din Austria, unde au fost la muncă.
Satele din Botoșani pustii din cauza coronavirusului, orășenii campioni la amenzi – GALERIE FOTO
Coronavirusul a pustiit Botoșaniul, iar timpul pare să stea în loc. Unii botoșăneni nu mai merg la serviciu, copiii nu se mai duc la școală. Iar efectele coronavirusului se observă și în mediul rural.
OFICIAL: Trei spitale pregătite la Botoșani și Dorohoi în lupta cu COVID 19
Astăzi, 30 martie 2020, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Maternitatea NU va mai fi spital COVID, autoritățile locale au găsit alt spital
În urma unor analize mai aprofundate vis a vis de transformarea Secției de Obstetrică și Ginecologie în spital COVID autoritățile locale au efectuat mai multe dezbateri.
ORDONANȚA IV: Măsuri mai dure pentru populație, unele prețuri plafonate, dezinfectante la blocuri - LISTA noilor reguli
 În urmă cu puțin timp ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Loading...
SURSE: Al doilea medic suspect de coronavirus la Spitalul Județean Mavromati
Un al doilea cadru medical de la cea mai mare unitate spitalicească a județului este posibil să fi contactat virusul COVID- 19
Botoșani, autoritățile îți MULȚUMESC! Imnul Național a răsunat pe străzile pustii ale orașului – FOTO&VIDEO
Toate mașinile de Poliție din țară au difuzat în megafoane "Deșteaptă-te române", sâmbătă la ora 17:00.
SITE la Botoșani lansat pentru botoșăneni, în lupta cu coronavirusul! Bătrânii abandonați se întâlnesc cu donatorii sau voluntarii – FOTOGALERIE
La Botoșani a fost activată recent o pagină electronică prin care persoanele care au nevoie de sprijin sau voluntarii care vor să dea o mână de ajutor în această perioadă, se pot întâlni în același loc.
Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Povestea botoșănencei care a străbătut Europa de la Vest la Est sub teroarea… strănutului
Pandemia de coronavirus a prins-o în Elveția. În vizită. Drumul spre casă, la Botoșani, urmărită parcă de cel mai cunoscut personaj al lumii de astăzi – COVID-19 – a lăsat și el în urmă o poveste.
Loading...
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?
Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus
Ramona Guraliuc a fost testată marți seara deoarece a intrat în contact cu tânăra confirmată cu COVID 19.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
“Copiii sunt încântați că pot fi utili si că pot participa, într-o anumita măsură, pentru a trece cu bine de această problemă cu care toți ne confruntăm. Multumesc dui Câșlariu pentru donația făcută, pentru implicare ș ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8314 lei
USD
Dolarul SUA
4.4445 lei
CHF
Francul elveţian
4.5663 lei
GBP
Lira sterlină
5.4595 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0744 lei
XAU
Gramul de aur
236.0954 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3400 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7427 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1682 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6471 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.