Top News
Proiecție de gală la Cinema Unirea, actorii din „Metronom” întâmpinați pe covor roșu, peste 200 de botoșăneni au urmărit filmul - FOTO&VIDEO

”Metronom” are toate elementele necesare pentru a deveni ”spațiu” de dezbatere în școală. Este timpul ca liceenii nostalgici după ”Anii de liceu” în varianta Corjos să afle și cealaltă față a timpului pe care părinții și bunicii lor l-au trăit.

Premieră de gală la Cinema Unirea

 

Imaginea idilică pe care ne-o oferă ”Liceenii”, filmul lui Nicolae Corjos, primește după aproape patru decenii un răspuns care, deși aparent tardiv, are rolul de a așeza pe făgașul normal un subiect încă prea puțin explorat în România zilelor noastre: cel al școlii din comunism.

 

O mai face, înainte de ”Metronom” - căci despre el este vorba - un alt regizor român. Este vorba despre Radu Jude cu al său ”Tipografic Majuscul”, poate deloc întâmplător cu același Șerban Lazarovici în rol principal (actorul botoșănean îl interpretează aici pe eroul anticomunist Mugur Călinescu).

 

”Metronom”, debutul în lungmetraj de ficțiune al cineastului Alexandru Belc, care a câştigat Premiul pentru Cel mai bun regizor al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, a avut premiera de gală și la Botoșani, în prezența a doi dintre protagoniștii filmului.

 

Chiar dacă prezintă povestea de dragoste a unor adolescenți, ”Metronom” este un film al tuturor generațiilor. Părinții și bunicii noștri se regăsesc în atmosfera anilor 70-80, cu interdicțiile sociale dublate de subversivitatea austeră a muzicii și a veștilor ”furate” de la Europa Liberă, un radio care a făcut istorie (la propriu) în perioada comunistă. Un radio care pentru Securitatea din România a însemnat sute și sute de ore de urmărire, de înregistrare, de anchete și de condamnări care nu de puține ori au dus la moarte.

 

Pe acest calapod este așezat, cu o iscusință de mare regizor, subiectul filmului ”Metronom”: o poveste de dragoste care se construiește periculos pe un filaj de multe luni pe care Securitatea îl organizează cu cinism și rigurozitate.

 

Să ne amintim că, în acei ani, Securitatea documenta – cu mijloacele specifice – celebrul Dosar Eterul. Și la Botoşani, ca peste tot, existau liste cu cei care ascultau Europa Liberă. Oamenii erau monitorizați, în case le erau montate dispozitive de ascultare, apoi arestați și torturați în pușcării.

 

Spre deosebire de Dosarul Eterul, Alexandru Belc duce povestea într-un spațiu mai puțin obișnuit: un grup de liceeni care ascultă la Europa Liberă celebra emisiune a lui Cornel Chiriac, ”Metronom”.

 

Filmul este construit plecând de la detalii specifice timpului, din care nu lipsesc uniformele școlare, mașinile Dacia, televizoarele și aparatele de radio din epocă, pentru ca pe parcurs să ofere deschideri ample și perspective grave asupra unui spațiu al paradoxurilor: prizonieri între granițele propriei țări, tributari unor politici la limita (și chiar și dincolo de ea) exterminării fizice și psihice, românii se ”hrăneau” cu muzică bună, scotocind cu riscuri enorme după orice fărâmă de libertate.

 

Revenind la ”Liceenii” lui Corjos, ne amintim de scena poeziei lui Nichita Stănescu, ”Patria”, cu ”sentimentul soarelui răsărind / împreună cu cea mai suavă doină din fluier, / copacul sub care m-am sărutat mai întâi...”. Interesant că și în ”Metronom” regăsim o scenă asemănătoare, regizorul Alexandru Belc aducând în prim-plan liceenii care, în pauză, repetă pentru ora de română poezia ”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, de Lucian Blaga. Nu putem ignora nici imaginile în oglindă, dar cu reflexii diferite, pe care cele două filme ni le oferă în atelierul de strungărie. Mândria patriotică din ”Liceenii” versus insula de libertate din ”Metronom”. În filmul lui Alexandru Belc, atelierul de strungărie devine un spațiu al libertății. Elevii fumează, se exprimă liber, se simt în siguranță.

 

Până și eroina principală din ”Metronom”, interpretată excepțional de Mara Bugarin, pare până la un punct un personaj care se ”lipește” de cel al Oanei Sârbu (tunsoarea care în perioada anilor 80 avea să devină un adevărat etalon pentru adolescente!). Cu toate acestea, Alexandru Belc aduce în fața liceenilor de astăzi un personaj de forță, chiar dacă se dovedește în cele din urmă a fi vulnerabil și tributar partidului care ”e-n toate”.

 

Nostalgicii care fredonează și astăzi celebra melodie ”Ani de liceu”, cu vocea nu mai puțin celebrilor Stela Enache și Florin Bogardo, primesc în filmul lui Alexandru Belc un adevărat ”festival” de muzică bună, de la Janis Joplin și The Doors la Mircea Florian și Sfinx.

 

Nu putem vorbi despre ”Metronom” fără să ne oprim asupra a doi dintre actorii principali: Șerban Lazarovici și Vlad Ivanov, ambii botoșăneni. Dacă Șerban Lazarovici impresionează prin talentul de necontestat la doar 23 de ani (pe care îi împlinește astăzi, 20 aprilie), la Vlad Ivanov cinefilii descoperă resursele inepuizabile cu care acest mare actor își construiește personajele. Devenit ”o voce inconfundabilă„ a filmului românesc, fapt datorat timbrului specific și interpretărilor excepționale, Vlad Ivanov reușește și în ”Metronom” (ca odinioară în ” 4 luni, 3 săptămâni si 2 zile”, regia Cristian Mungiu) să producă fiori pe șira spinării. Amestecul dintre cinism și discursul manipulator, lipsa de (sau falsa) empatie, calculul rece și fără niciun fel de scrupul care dărâmă destine, pe toate le regăsim și în ”Metronom”. Dovadă că ”omul nou” din comunism avea aceleași coordonate, indiferent de domeniul în care acesta se manifesta.

 

Și Șerban Lazarovici găsim elemente de actorie bine integrate în spațiul cinematografic. Joacă bine inclusiv tăcerile prelungite alături de Mara Bugarin, dezvăluie treptat și cu finețe caracterul personajului, introduce în anumite scene jumătăți de zâmbet care exprimă mai mult decât zece replici la un loc.   

 

 

 

 

”Metronom” la Cinema Unirea

 

Șerban Lazarovici și Marius Boboc, doi dintre actorii filmului ”Metronom”, s-au aflat miercuri seara la Botoșani, la proiecția de gală de la Cinematograful Unirea. Alături le-a fost și Alina Birman și Dan Lupu, implicați în procesul de management al filmului.

 

Vlad Ivanov nu a putut fi prezent la proiecţia de gală, însă în sală s-a aflat mama actorului.

 

Vizibil emoționat, Șerban Lazarovici s-a arătat impresionat de publicul numeros. După Cannes, despre care a mărturisit că ”e un vis devenit realitate pentru orice artist”, și numeroase turnee în țară și în străinătate, este prima dată când filmul rulează și acasă, la Botoșani.

 

”Este o proiecţie foarte specială pentru mine pentru că este, în sfârşit, acasă. Noi am început turul vara trecută, înainte de a se lansa filmul. Lansarea a fost în noiembrie şi iată că, într-un final, am ajuns și la Botoșani”, a spus Șerban Lazarovici.

 

 

 

 

”Nici nu ne dăm seama ce comoară avem”

 

În cadrul unei sesiuni de întrebări care a avut loc la finalul proiecției, Șerban Lazarovici a dezvăluit și o serie de lucruri mai puțin știute.

 

”Cel mai important om a fost Alexandru Belc, el a discutat cu noi încă din perioada repetițiilor. Pentru mine a fost un pic mai ușor, mai jucasem într-un film care avusese legătură cu comunismul și bazele istorice le aveam de atunci. Dar și cu mine a lucra Alex destul de mult”, a spus Șerban.

 

Cum a fost primit filmul în România față de proiecțiile din afară?

 

”Eu am avut onoarea de a merge la Cannes și în Arabia Saudită, la un festival de film. Cineaștilor internaționali li s-a părut foarte exotică povestea, voiau să intre pe sub gândurile noastre, să înțeleagă psihologia unor adolescenți din perioada comunistă. Noi explicam că ține foarte mult și de cameră, de montaj, de colorizare, de Alex, de viziunea lui, tot ce înseamnă un film ca întreg. În România... mulțumesc pentru că a fost atât de bine primit. Toți oamenii au fost foarte entuziasmați. Eu, ca tânăr artist, am avut un suport foarte mare din partea oamenilor”, a continuat actorul botoșănean.

 

Șerban Lazarovici a făcut și un apel către public: „mergeți în sala de cinema, doar astfel industria filmului poate merge mai departe”.

 

”Cu ocazia redeschiderii Cinematografului Botoșani v-aș încuraja pe tineri, pe oameni mai în vârstă, să frecventați cât mai mult locul acesta pentru a-l ține în viață. Este printre ultimele 5-6 din țară. Poate că nici nu ne dăm seama ce comoară avem. Sunt oameni care se zbat pentru ca astfel de lucruri să se întâmple, domnul Viorel se străduiește să aducă filmele românești la Botoșani, aș fi bine să încurajăm acest lucru”, a spus Șerban Lazarovici.

 

La rândul său, Marius Boboc a mărturisit că rolul din filmul ”Metronom” a venit cu o serie de provocări. Actorii au beneficiat de îndrumări, de sprijin din partea regizorului și a coregrafului.

 

”Chiar dacă este vorba despre o perioadă pe care noi nu am trăit-o, cred că am plecat de la faptul că și ei aveau nevoie de muzică, de gașcă, Tudor din film inițiază și scrierea scrisorii. Sunt aspecte care ne intersectează pe mine și pe personaj”, a spus Marius Boboc.

 

”Metronom” are toate elementele necesare pentru a deveni ”spațiu” de dezbatere în școală. Este timpul ca liceenii nostalgici după ”Anii de liceu” în varianta Corjos să afle și cealaltă față a timpului pe care părinții și bunicii lor l-au trăit.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
MIERCURI SEARĂ: Proiecție de gală la Cinema Unirea, botoșănenii așteptați la film - FOTOGALERIE
Regizorul filmului premiat la Cannes, cu actor botoșănean în rol principal, a izbucnit: În România, profesorul se pune foarte sus, iar studentul este un tâmpit care doar trebuie să-l aprobe

 

 

Florentina TONIȚĂ
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Medic cu funcție de conducere în USR Botoșani, demisie după politizarea tragediei Alexandrei
Este vicepreședinte demisionar în cadrul Filialei Uniunii Salvați România (USR) Botoșani.
Ministrul Familiei, vizită inopinată la Botoșani: Cel de la pază nu știa cine sunt / M-a pus să mă legitimezFOTO & VIDEO
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a ajuns la Botoșani într-o vizită neanunțată.
Direcția de Sănătate Publică, ANCHETĂ cu privire la moartea Alexandrei: Pacienta „abandonată” șapte ore pe timpul nopții
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a finalizat raportul preliminar privitor la decesul pacientei Alexandra Ivanov.
Alexandra plânsă de sute de oameni, sicriul ei purtat de preoții veniți să oficieze slujba de înmormântare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au venit să fie alături de familia îngenuncheată de durere oameni care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov.Dar și alții care i-au aflat povestea tragică în ultimele zile și care au vrut să fie alături de îndoliați.
„Dreptate pentru Alexandra” REVOLTĂ cu sute de oameni în fața Maternității: Huiduieli, claxoane, bulevard blocat și multă suferință – FOTO &VIDEO
Momente dureroase au loc în această seară în fața Maternității Botoșanii. Oamenii sunt în continuare alături de familia Alexandrei.
Botoșănenii s-au lăsat purtați de ritmurile muzicii, acasă la Eminescu: Cristian Dumitrașcu, Țapinarii și Ada Milea au urcat pe scena de la Ipotești - GALERIE FOTO
O sâmbătă încărcată de cultură și frumos pentru cei peste o mie de botoșăneni prezenți la Festivalul Național de Muzică „Seri Melancolice”.
Seară magică în Centrul Istoric cu Richard Clayderman: Spectacol de clasă, ținute de gală, muzică excepțională și multă eleganță – VIDEO & FOTOGALERIE
A fost probabil una dintre serile care vor rămâne în memoria multora dintre cei care au trăit-o.Prezența marelui pianist Richard Clayderman la Botoșani a ridicat ștacheta așteptărilor publicului botoșănean dar în același timp a dus emoție și magie în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
Centrul Istoric s-a transformat peste noapte: Richard Clayderman a fost la scenă și s-a arătat încântat de Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Celebrul pianist francez a ajuns deja în Botoșani și a făcut o serie de repetiții cu artiștii din cadrul Filarmonicii de Stat George Enescu.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
16.9 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
18.0 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.