Top News
Copil cu Asperger în Botoșani: Tu pui întrebarea și tu găsești răspunsul / Întreabă-te ce vrei tu și scrie o poezie despre răspunsul tău - FOTO

Are 13 ani și este autist. Realitatea noastră și realitatea lui se ciocnesc uneori, prezentul nostru îl răstoarnă pe al lui. Unui autist îi impunem reguli pe care noi înșine nu le recunoaștem, unui copil cu Asperger îi punem eșecurile pe seama sindromului, iar succesele i le contabilizăm la capitolul ”achiziții”, drept rezultat al muncii unor specialiști mai mult sau mai puțin prezenți.

Plus-valoare în identificarea soluțiilor, percepții care ies din sfera ordinarului, perspective inovative, un adevărat spectacol de idei. Asta înseamnă viața lângă un copil cu Asperger. O viață care, însă, vine la pachet cu dese complicații în planul fizic – în continuarea șirului de diagnostice deja existente, o viață supusă prejudecăților din societate.

 

Validăm valoarea doar atunci când ea strălucește, când capătă nivelul extraordinar/de spectacol? Care mai este atunci meritul societății?

 

Nick Vujicic nu are mâini, nu are picioare. Și totuși este unul dintre cei mai cunoscuți oameni ai planetei. Nick, omul fără mâini și fără picioare, păstrează mereu în dulap o pereche de pantofi: "Îndrăznește și avântă-te cât de sus te poate duce imaginația ta!". Oare câți dintre noi am avea puterea de a așeza în dulap o cârjă sau un căruț cu rotile, pentru a ne aminti că există și ei, oamenii fără picioare?

 

Steve Jobs a avut îndrăzneala de a fi ceea ce până la el nimeni nu a avut curaj să fie. Mesajul său? "Nu vreau să fiți cei mai buni, ci să fiți diferiți".

 

Pentru a evolua nu trebuie să imiți, ci să inovezi. A fi diferit înseamnă a gândi, a produce, a recalcula ceea ce alții au socotit de mii de ori înaintea ta. A fi diferit înseamnă a opta conștient, a asuma o alegere și a argumenta soluția aleasă. Acestea sunt lecțiile pe care ei, copiii cu Asperger, ni le aduc înainte.

 

”Cum ar fi dacă n-ar fi? O idee la care nimeni nu s-a gândit până acum. E o întrebare complicată. Depinde de tine. Tu pui întrebarea și tu găsești răspunsul. Răspunsul variază. Cum ar fi dacă laptele ar fi roz? Și multe altele. Așadar, tu, cititorule, pune o întrebare și încearcă să-ți imaginezi care ar fi răspunsul. Vei vedea care este răspunsul tău personal. Dacă nu știi răspunsul, caută altundeva. Există multe surse pentru tine. Scufundă-te într-un ocean de surse. Unde să le găsești? Există librării, cărți, internetul și multe altele. Acum îți dau o sugestie. Întreabă-te ce vrei tu. Și scrie o poezie despre răspunsul tău. Aceste întrebări sunt metode excelente pentru a-ți dezvolta imaginația”,

 

 

 

 

 

Ioan Diaconu este unul dintre copiii cu Asperger. Are 13 ani și, de când se știe, muncește mai mult pentru a se încadra în tipare decât pentru a-și construi propriul edificiu. Pentru Ioan Diaconu, școala înseamnă convenție, reguli, note. Uneori chiar supraviețuire. Însă școala este și locul care de multe ori îl împlinește pentru că înseamnă educație, evoluție, echilibru.

 

Auzim deseori vorbindu-se despre Școala viitorului. Desigur, toți știm ce înseamnă școală, ce semnifică viitorul în această paradigmă. La fel de adevărat este că ne folosim de noțiuni deja învățate, de aceea cel mai adesea definim școala drept o clădire în care se află elevi. Cum vede Ioan școala? Ce înseamnă pentru el zidurile?

 

”Zidurile sunt bune. Ar fi o greșeală școala fără pereți. Pereții și băncile sunt bune și ele. Și aș vrea să păstrăm uniformele, dar să fie mai moderne. E nevoie de ceva confortabil, modern și plin de culoare. Plus logo-ul, de pildă un tricou pe care să scrie ”Antipa” (Școala ”Grigore Antipa”, nota red.). Profesorii să aibă între 25 și 57 de ani. Să știe să folosească internetul. Să fie mai multă tehnologie în școli. Se pot îmbina metodele moderne cu cele clasice. Să fie libertate de alegere, democrație”,

Ioan Diaconu, 13 ani

 

Crede în democrație, crede în valoare votului, deși mai este multă vreme până când va putea vota.

 

”Eu sunt născut în 2008 și aproape că știu numai un partid la putere. Nu este normal. Aștept să apară unul mai bun. O să vină un președinte mai tânăr într-o zi. E bine să aibă între 40 și 50 de ani. Și un prim-ministru mai în vârstă, peste 50 de ani, care să fie mai înțelept decât președintele. Să avem un președinte care nu prea a crescut în comunism, care a crescut și în democrație. Da, a văzut când era copil cum a căzut Ceaușescu și poate a învățat ceva atunci. O să ne implicăm și noi poate în campania din 2024. Când ai un singur partid vreme de 20 de ani devii obosit, plictisit”,

Ioan Diaconu, 13 ani

 

 

 

 

Accesibilizare, pericol, consecințe

 

În urmă cu mai bine de două luni, copilul cu Asperger din Botoșani s-a izbit din nou de realitatea crudă a mediului în care trăiește. Realitatea dintr-o societate care ”disciplinează” fără să își asume nimic.

 

În România anului 2022, un copil cu Asperger circulă singur pe o stradă din Botoșani. Face câțiva pași prin dreptul unei case. Dincolo de garduri, câini mari, uriași. Dezlegați, furioși, sar pe garduri. Copilul cu Asperger se sperie. În mișcarea bruscă îi cad ochelarii, se prăbușește pe trotuar. În cădere, fără să mai vadă nimic, își lovește gura de asfalt, dinții se rup și se înfig în interiorul buzelor. E singur, e plin de sânge, speriat. Ajunge la spital, unde este lăsat să aștepte ore în șir fără ca cineva să îi acorde măcar primul ajutor. Instituțiile se spală pe mâini, problema, mereu, e în altă parte!

 

”La doi ani ești chemat să povestești la comisie dacă acest copil se trage cu bicicleta într-un cartier nesigur, traversează neînsoțit treceri nesemaforizate, merge pe trotuare de 10 cm... într-un cuvânt, daca s-a obișnuit cu o Românie în care zilnic ți se predau cursuri de dezinteres, indiferență, nesimțire…”,

mama unui copil cu Asperger din Botoșani

 

loading...
Are 11 ani și trăiește în Botoșani: Primul copil autist din România care a publicat trei cărţi - FOTO

 

La peste 30 de grade în stradă! Protestatari percheziționați de jandarmi, „negocieri” cu șefii județului:  Promisiunile nu ne țin de foameFOTO & VIDEO
Pe o vreme caniculară, cu temperaturi de peste 30 de grade, aproape 200 de angajați au ieșit astăzi în Piața Revoluției pentru a-și striga nemulțumirile.
Puțini, dar buni: Liceul dintr-o comună din Botoșani unde aproape toți elevii au luat bacalaureatul - Cheia succesului este echipa
Performanță obținută de elevii unui liceu din mediul rural. Din cei opt candidați înscriși, șapte au promovat examenul și chiar cu note mari.
Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Loading...
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Loading...
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
1 iulie 2022
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
24.6 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
20.8 o C
Saveni
25.1 o C
Ştefăneşti
25.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.