Top News
Concurență serioasă pentru Primărie, o patroană cu afacere „dulce” vrea să cumpere fostul Cinema Luceafărul, dispute în plenul municipal - FOTOGALERIE

Pentru a doua oară consecutiv în ședință ordinară, pe ordinea de zi a plenului municipal a fost introdus proiectul de hotărâre privitor la preluarea, de către Primărie, a fostului cinematograf Luceafărul.

”Am investit de-a lungul timpului peste 100.000 de euro”


Doar că a doua oară, municipalitatea a dat de un concurent din mediul privat care-și dorește același lucru.


Mariana Matei, administrator al societății „Cozonac Domnesc”, a participat la dezbateri și a cerut dreptul la cuvânt pentru a se adresa consilierilor locali, înainte de vot. A venit însoțită de avocata sa și a povestit istoria afacerii de familie, în opinia sa recunoscută și apreciată la nivel județean și național, catalogând-o de fapt ca pe un brand cu care Botoșaniul de mândrește, cu șase produse tradiționale atestate.


„Avem acest spațiu închiriat, ne desfășurăm activitatea acolo. Noi, prin mai multe societăți de-a lungul timpului, am avut acest spațiu închiriat din anul 1992. Am investit de-a lungul timpului peste 100.000 de euro, altfel acea clădire era la momentul de față dărâmată pentru că am preluat-o, într-un avansat stadiu de degradare și o clădire dotată rudimentar”,


Mariana Matei, administrator Cozonac Domnesc

 

”Avem prioritate prin legea IMM-urilor să putem cumpăra”


A continuat arătând că trecerea acestei clădiri în patrimoniul Primăriei ar însemna falimentul afacerii pe care o coordonează de atâția ani, prin blocarea activității. În condițiile în care în respectivul spațiu există și un laborator de producție.


„Noi am fost la București și am discutat cu conducerea RADEF. Au fost cazuri în care, situații de genul nostru, fiind chiriași de foarte mulți ani, avem prioritate prin legea IMM-urilor să putem cumpăra. Nu știu care este exact intenția Primăriei”,


Mariana Matei, administrator Cozonac Domnesc

 

Femeia de afaceri a mai explicat că dispune inclusiv de resursele financiare necesare pentru a cumpăra clădirea, la prețul pieței, fie printr-un credit bancar ori prin obținerea unui alt tip de finanțare.

 

A venit cu avocata


A fost mai apoi rândul avocatei să se adreseze plenului, explicând faptul că are și calitatea de cumnată a administratorului firmei. Și că societatea pe care o reprezintă ar deține un drept de preemțiune din postura de chiriaș, pentru cumpărarea clădirii.


”Primăria sau UAT Municipiul Botoșani a avut reglementare din anul 2008, în baza Legii 303 să preia acest spațiu, trebuia întocmit un protocol, ori pasivitatea Municipiului ne este nouă, defavorabilă acum. Este adevărat că a intervenit o lege în anul 2023, dar această lege nu poate încălca prevederile legii IMM-urilor care dă dreptul societății Cozonac Domnesc să cumpere acest spațiu”,


Monica Saleh Ali, avocat


Avocata a mai dorit să știe care ar fi interesul public pentru achiziția de către Primărie a acestei clădiri. Și a arătat că, din informațiile deținute, în cazul în care ar intra în patrimoniul municipalității, spațiul în care-și desfășoară activitatea nu ar mai putea fi închiriat.


Sală de spectacole sau spațiu de producție?


Șeful Serviciului Patrimoniu, Iulius Gherase a fost solicitat să-și exprime un punct de vedere și în linii mari a lăsat să se înțeleagă că firma Cozonac Domnesc a schimbat destinația inițială a imobilului care este „sală de spectacole” în spațiu de producție și a întrebat oarecum retoric dacă există vreo autorizație de construcție în acest sens?


”Sala Cinematografului Unirea este sală de spectacole, asta este destinația, de asta se cheamă cinematograf. Mă îndoiesc că ați obținut autorizație de construire prin care să schimbați destinația spațiului respectiv din sală de spectacole, cinema, în sală de producție”,


Iulius Gherase, șeful Serviciului Patrimoniu din Primăria Botoșani

 

Proiectul a picat, fostul cinema rămâne... cozonac domnesc


Secretarul Primăriei municipiul, Oana Chițanu, a intervenit arătând că este de acord cu punctul de vedere al Serviciului Patrimoniu și că la acest moment este o discuție „de principiu” pentru preluarea imobilului.


Iar viceprimarul Bogdan Buhăianu a arătat că, în cazul preluării fostului cinematograf, Primăria ar putea accesa fonduri prin Programul Operațional Regional (POR) pentru reabilitare, destinația urmând a fi stabilită ulterior.


Proiectul a fost în cele din urmă respins, fiind votat doar de 14 dintre cei 22 de consilieri prezenți. Ori fiind un proiect de patrimoniu, erau necesare două treimi din voturi. S-au împotrivit ori abținut consilierii PNL.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PERICOL PUBLIC: Clădire aproape de prăbușire în municipiu: Nimeni nu poate face nimic - FOTO&VIDEO
Cum a ajuns o ruină un superb conac din Botoșani: Batjocorit de comunişti, devastat după 1990  

 

FOTOGALERIE Totul până la... carne: Firma cu cea mai mare cifră de afaceri din Botoșani vinde în hipermarketuri și exportă într-o mulțime de țări – CLASAMENT
”Prelucrarea și conservarea cărnii” este obiectul de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL, companie înființată în 2015 care deține mărci precum ”Kravys”, ”Chef de Grill”, ”Chef de Gătit” și ”Ospăț vânătoresC”.
Comisie cu șefi de la CNAIR București pentru un important drum național de la Botoșani – FOTO & VIDEO
Unul dintre drumurile naționale care traversează județul Botoșani a ajuns la final în procesul de modernizare.O comisie amplă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dar și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a marcat momentul.
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO
A condus această instituție cu atribuții de control și în prezent face parte din corpul de salariați care efectuează verificări la operatorii economici.
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO
Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.
Bandă „Kiss & Ride” amenajată pe strada Octav Onicescu din Botoșani – GALERIE FOTO
Este un proiect pilot care este preluat după modelul unei primării de sector din capitală, unde traficul este extrem de aglomerat.
Marea împăcare și nu prea: Andrei și Iftime s-au îmbrățișat la bal și în câteva minute au început iar să se supere – GALERIE FOTO
A XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri, devenit în 2023 Gala Excelenței în Afaceri, a fost săracă în oameni politici. Singurii lideri botoșăneni de partid, de rang înalt, prezenți la eveniment, au fost prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
Șefii de la Consiliul Județean alături de conducerea Spitalului Mavromati și părintele protopop au inaugurat o spălătorie – VIDEO&FOTO
Este vorba despre spălătoria de la Maternitate care a fost inaugurată cu mare fast după trei luni de lucrări.
Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO
Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.
Candidații AUR pentru Parlamentul European au găsit la Botoșani cel mai curat aer și s-au lăudat cu personalitățile locale – VIDEO & GALERIE FOTO
A fost un eveniment care s-a desfășurat aproape fără public.Iar asta poate însemna că fie AUR Botoșani și-a pierdut organizatorii, fie în jurul acestui partid nu mai există aceeași simpatie din partea electoratului.
ULTIMATUM de la Județ pentru liberalii de la municipii: În maxim o lună trebuie să vină cu candidații la primăriile Botoșani și Dorohoi, surpriză pe circuit la capitala județului
Biroul Politic Județean (BPJ) a adoptat joi o hotărâre prin care a fixat un termen organizației PNL Botoșani să propună un candidat pentru Primărie. Decizia a fost luată în lipsa președintelui filialei municipale, Cristian Achiței și a prim-vicepreședintelui, Cătălin Flutur, care nu au răspuns convocării.
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja
Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO
O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Medici experți din București în dosarul Alexandra pentru expertiza medico-legală, unul dintre ei solicită examen toxicologic
Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
O nouă modă: Sătenii vin până în oraș cu gunoaie de grajd și alte deșeuri și le aruncă prin Botoșani
Montarea unor camere de supraveghere la platformele de colectare, dar și colaborarea cu asociațiile de proprietarii și cu vecinii, au permis companiei de salubrizare a Consiliului Local să descopere un alt fenomen, care se petrece de obicei la periferie.
Tupeu și nesimțire în stare pură: După ce a acceptat demisiile lui Firea și Budăi, Ciolacu îi spală pe amândoi - Nu au avut nicio treabă cu azilele groazei!
La aproape patru luni după ce a demisionat din fruntea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din cauza scandalului din căminele de bătrâni și i-a acceptat-o pe loc, premierul Marcel Ciolacu îi ia apărarea lui Marius Budăi.
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Va activa la cel de-al treilea cabinet stomatologic școlar deschis în municipiul Botoșani.
Foști capi ai județului, actuali oficiali și asistență numeroasă pentru fostul protopop al Botoșaniului – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul a fost creat în jurul părintelui Grigore Diaconu care a devenit cetățean de onoare al municipiului Botoșani, la propunerea viceprimarului Liviu Toma.
IMAGINILE surprinse în Lidl de Protecția Consumatorilor făcute publice, amenzi uriașe pentru produse stricate și mizerie – VIDEO&FOTO
La o săptămână distanță de la efectuarea controalelor în cele patru magazine Lidl din Botoșani, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au transmis în mod oficial rezultatele verificărilor.
MINUNE: Fostul cinematograf preluat de Primărie după ce doi liberali au ignorat semnalul partidului
La o lună distanță de la votul negativ privitor la preluarea fostului cinematograf Luceafărul de către Primărie, demersurile primarului s-au finalizat cu rezultat pozitiv.
Cruce de piatră sfințită de armeni pe Calea Națională, episcopul ajuns la Botoșani: Dacă mergeți în Armenia nu o să găsiți palate regeștiFOTO & VIDEO
Pe o vreme frumoasă de toamnă, comunitatea armeană din Botoșani a organizat astăzi, 28 octombrie 2023, slujba de sfințire a crucii de piatră amplasată pe Calea Națională, în zona complexului Orhideea.
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am discutat cu liderii de sindicat două probleme. Una care se referă la direcţiile de sănătate publică şi angajaţii Ministerului Sănătăţii; cea de-a doua, care se referă la angajaţii TESA din spitale, care au, unii dintre ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
1.4 o C
Bucecea
2.3 o C
Darabani
0.7 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.