Top News
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
  •  Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie
  •  Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800
  •  Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai

Urmașul marilor duhovnici ai neamului românesc

 

„Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”, spunea Andrė Malraux acum câteva zeci de ani, fără să știe că aceste vorbe par, în timp-distanță, tot mai adevărate. Vremurile devin un vârtej în care singura ancoră de stabilitate o reprezintă biserica și oamenii ei. Un astfel de om este, cu siguranță, Părintele Ciprian Grădinaru, numit de unii „părintele speranței”, de alții „chirurgul sufletelor”, recunoscut ca fiind unul din marii duhovnici ai României, urmaș al părinților Arsenie Boca, Ilie Cleopa sau Iustin Pârvu. Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru a trăit o viață de călugăr în inima Moldovei, la Mănăstirea Sihăstria, iar de peste un deceniu slujește la Paraclisul Maicii Domnului din curtea Catedralei Mântuirii Neamului din București, acolo unde mii și zeci de mii de oameni îl caută, îl ascultă, îi cer ajutorul. Dacă faima sa de duhovnic este cunoscută de credincioșii din România, dar și de cei aflați peste mări și țări, poate mai puțin cunoscută este aplecarea sa către ajutorarea comunității.

 

parintele Ciprian Gradinaru

 

S-a întors în satul natal să devină al doilea ctitor al bisericii


   
Arhimandritul Ciprian Grădinaru, fiu al comunei Hlipiceni din județul Botoșani, nu a uitat niciodată locurile natale, pe cei ce i-au îndrumat pașii pe calea către credință și, mai ales, locul în care l-a întâlnit, pentru prima data, pe Dumnezeu. Timp de patru ani, în perioada 2018-2022, a dus la bun sfârșit lucrările de refacere a bisericii ortodoxe din sat, biserică ce poartă harmul Sfântul Ierarh Nicolae, transformând vechiul locaș într-o frumoasă poartă spre rai, devenind astfel cel de-al doilea ctitor al locașului. Cu dragoste întru Hristos Domnul și cu mare bucurie îi așteaptă pe toți credincioșii să îi fie alături și să participe la slujba de resfințire a bisericii joi, 15 septembrie, începând cu ora 08.00. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Sunt așteptați mii de credincioși, nu doar din județul Botoșani, ci și din București sau Maramureș.
Cu o zi înainte, de Înățarea Sfintei Cruci, în intervalul orar 15.30-16.00, va sosi a Hlipceni și delegația oficială cu moaștele Sfântul Ierarh Nicolae de la Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou.

 

Biserica Hlipiceni ziua

Biserica Hlipiceni noaptea

 

Cetățean de onoare al comunei Hlipiceni

 

„Când am plecat la Mănăstirea Sihăstria ca să-mi închin viața lui Dumnezeu, nu mă gândeam la faptul că Domnul va rândui ca să rectitoresc și biserica satului nostru. Un sat românesc ce are oameni harnici, sub ascultarea sfintei biserici este bineplăcut lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog al neamului nostru, raportându-se la satul său natal a spus: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Vlădeni». Parafrazându-l pe marele teolog: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Hlipiceni». Vă îndemn ca, după porunca împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos, să vă iubiți unul pe altul, pentru ca soarele din mila Domnului să răsară aici, la Hlipiceni, unde este cerul mai albastru”, a spus Părintele Ciprian la ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al comunei Hlipiceni, distincție oferită în semn de dragoste creștină, dar și din respect pentru gesturile pe care părintele le-a întors către locurile natale.

 

PREOTUL CIPRIAN GRADINARU

ciprian gradinaru

 

Implicat în proiecte sociale de anvergură


         
Părintele Ciprian nu a sprijinit doar proiectele de dezvoltare ale comunității din sat, ci a sprijinit și proiectele județului Botoșani în ansamblul său. Neștiut, a coordonat ample campanii de într-ajutorare, trimițând echipe de medici voluntari să le aline suferințele trupești și pachete cu cele trebuincioase multor familii nevoiașe: bătrâni singuri, persoane cu dizabilităţi, familii sărace cu mulți copii sau familii unde adulții nu mai au un loc de muncă. În 2019 a trimis aparatură medicală pentru Spitalul Mavromati, inclusiv pentru Spitalul de Copii. În 2021 a reușit să adune cu voluntarii de la Paraclis peste 200.000 de euro pentru renovarea unei secții a Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București. Sunt doar câteva exemple, însă poate cea mai mediatizată campanie a fost cea de donare de sânge, organizată sub patronajul Patriarhiei Române în 2013 și căreia i s-au alăturat pe parcurs voluntari, studenți, preoţi, călugări, oameni simpli, poliţişti, jandarmi, militari. Cu toţii au donat sânge pentru cei aflaţi în suferinţă. Doar în primii doi ani s-au strâns în toată ţara şapte tone şi jumătate de sânge. Campania continua și astăzi.

 

centrul de transfuzii

centrul de transfuzii sanguine botosaniâ

 

O mângâiere pentru fiecare


    
Căutat de mii de oameni, fie că se află în mănăstire, la Sihăstria Neamțului, acolo unde se retrage de câteva ori pe an, fie că se nevoiește la Paraclisul din Capitală, părintele are pentru fiecare creștin un sfat, un cuvânt de mângâiere. Însă cel mai mult impresionează la Părintele Ciprian capacitatea de a acționa, de a lăsa loc faptei bune și gândului curat.


Acolo, în munţi, e locul său de suflet, unde se încarcă duhovniceşte, „locul unde a trăit printre sfinţi”, după cum spune. A fost ucenicul Părintelui Cleopa, despre care afirmă că a fost lumina sufletului său. „Eram născuţi în sate vecine, Hlipiceni şi Suliţa, în părţile Botoşanilor. Ţin minte ziua când am intrat pe poarta mânăstirii şi l-am văzut. Era atât de blând, foarte sensibil, milos... Nu-mi puteam lua ochii de la el, cum stătea în pridvorul chiliei şi ne vorbea. Nu mai văzusem niciodată asemenea om. Când ţinea predicile, la un moment dat se întrerupea şi spunea: «Tare-mi sunteţi dragi. Cum vă văd pe toţi aici, în faţa mea, tot aşa să ne vedem cu toţii şi în Rai... ». Şi-ncepea aşa, să zâmbească şi să plângă de bucurie, privindu-ne pe toţi: «Tare-mi sunteţi dragi»...”.

 

parintele ciprian gradinaru hlipiceni

parintele ciprian gradinaru botosani

 

Firul nevăzut, dar simțit


    
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor, așa pare urmând un fir nevăzut de la Tocilenii Patriarhului Teoctist, Sulița Părintelui Ilie Ceopa, Stroieștii Părintelui Paisie Olaru și Hlipicenii Părintelui Ciprian Grădinaru. La capătul acesteia, la mijlocul lunii septembrie, vă așteaptă o ctitorie a familiei marelui vornic logofăt, Alexandru Sturza, de la Ruginoasa, împreună cu soția sa, Ecaterina. Biserica a fost construită din cărărmidă, pe structură de piatră, iar de-a lungul timpului a beneficiat de reparații și extinderi. Cel de-al doilea ctitor, Părintele Ciprian Grădinaru, a coordonat lucrările de restaurare generală: consolidarea structurii de rezistență a pereților, a acoperit integral locașul de cult cu tablă din oțel alămit, a așezat o o pardoseală nouă din marmură, a rânduit refacerea tencuielilor și finisajelor interioare și exterioare. De asemenea, au fost înlocuite instalațiile și sistemele de luminat, sonorizare și încălzire, a fost refăcut integral gardul bisericii și construcțiile anexe. Lucrările au fost realizate, în cea mai mare parte, cu finantarea Companiei Naționale de Investiții. Obiectele de cult care împodobesc locașul au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de o echipa de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți, în vara anului 2022.  

 

Dorina BĂLAN

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Chirurgul sufletelor” revine pe meleagurile natale, credincioșii așteptați la sfințirea bisericii din Hlipiceni – GALERIE FOTO
Momente de emoție în comuna natală pentru călugărul numit ”chirurgul sufletelor” – GALERIE FOTO

 

Concurs pentru un post de director ANULAT de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava
Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava care au menținut practic sentința pronunțată în urmă cu jumătate de an de Tribunalul Botoșani.
Doar câteva click-uri și le primești acasă! Cartea & filmul ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” de vânzare pe un site special creat - VIDEO & GALERIE FOTO
”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este povestea nenorocirii maxime care a avut loc vreodată pe un drum din România.
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO
Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO
Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 
”Nimeni nu-i profet în țara lui” pare să fie un proverb care se aplică de minune poetului și prozatorului Gellu Dorian. Inițiatorul, în 1991, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care se desfășoară de peste trei decenii la Botoșani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași. 
Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Pe scena de la Botoșani, ministrul Culturii a primit flori de la o directoare a Operei Naționale București – VIDEO & FOTOGALERIE
Înaintea începerii concertului ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, care a avut loc vineri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au fost invitații primarul Cosmin Andrei și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
3 Sud – Est, atmosferă de anii 2000 la Irish Pub, sute de oameni au cântat și dansat cu celebra trupă: Scoateți casetele de la naftalină!VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 300 de botoșăneni, mulți dintre ei aflați la a doua tinerețe, s-au distrat ca în anii de liceu sau de facultate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Grand Irish Pub, la concertul aniversar susținut de ”3 Sud – Est”.
Balul afaceriștilor 2022: Businessmanii și politicienii de prim rang, dar mai ales soțiile lor, au făcut parada modei, dar până la urmă au ieșit scântei - GALERIE FOTO
Unii dintre marii oamenii de afaceri din Botoșani, dar și cei cu un volum de business mai redus, însă cu rezultate deosebite în 2021, s-au strâns vineri seară la Cucorăni, la a 29 – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și care de această dată a avut SC Hidroplasto SRL, compania patronată de Cătălin Silegeanu, partener principal.
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
Botoșănenii, sucevenii, dar și toți românii care vor să afle după 42 de ani povestea celui mai tragic eveniment care a avut loc vreodată pe un drum al țării o pot achiziționa și de la librăria Cărturești. 
Oameni uciși de bacterii, sute de îmbolnăviri și la „Mavromati”: Proiect la Botoșani pentru echipamente noi
La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
Filarmonica smile: Pagina web a ajuns în anul în care trăim, bannere uriașe prin oraș și... vine ”Simfonia Direcția 5” – GALERIE FOTO
Concertele de excepție organizate toamna aceasta la Botoșani sunt dublate și de inițiative interne cu impact extern la instituția muzicală a municipalității botoșănene.  
JAF armat la un cazino din Iași, o botoșăneancă divă pe Facebook a atacat cu iubitul cu care are un trecut tumultuos – GALERIE FOTO & VIDEO
Două persoane au fost reținute de polițiștii ieșeni după ce au intrat  într-o sală de jocuri și au fugit cu circa 35.000 de lei.Unul dintre ei a intrat în interior cu o cagulă pe față și un pistol cu electroșocuri și a paralizat-o pe una dintre angajate.
Drama mai puțin știută a antrenorului de la FC Botoșani: Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdutVIDEO
La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
Concertul celor trei tenori-manageri: unul dintre directori ”s-a supărat” că nu-i vine rândul la cântat și s-a plâns dirijorului și orchestrei – GALERIE FOTO
”Gală de Operă”, așa s-a intitulat spectacolul pe care Filarmonica ”George Enescu” l-a organizat vineri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conducerea instituției municipalității botoșănene a ținut să ofere melomanilor și un concert după conceptul celebrelor reprezentații Pavarotti – Domingos – Carreras.
O liceană din Botoșani a pus pe jar Poliția din Botoșani: A „visat” o tâlhărie care nu a avut loc
Au fost două săptămâni în care polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale al Poliției Botoșani a efectuat cercetări.Fata de 15 ani a sesizat că mai multe zile consecutiv ar fi fost tâlhărită de doi tineri.
Filarmonica iese în lumea largă: concerte în Veneția, Londra, Glasgow, Cardiff, Dubai și Chișinău - Vorbesc de date concrete, date certeFOTOGALERIE 
La nici patru luni de la învestire, noul manager al Filarmonicii ”George Enescu” a perfectat mai multe înțelegeri prin care instituția municipalității va susține concerte în locuri în care cei mai mulți dintre botoșăneni doar visează să ajungă. 
Autobuz ELECTRIC pe străzile orașului, botoșănenii pot circula GRATUIT: Este un exemplu despre cum va arăta transportul de persoane: VIDEO & GALERIE FOTO
Este un autobuz care se află în teste la Botoșani.Și arată asemenea celor 11 autobuze electrice pe care Primăria urmează să le achiziționeze cu fonduri europene.
Concurs pregătit pentru șefia spitalului orașului, candidații pot vizita unitatea medicală  
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Adio, dar lucrez la cabinet: Plecată în PNL, Roxana Țurcanu rămâne consiliera vicepreședintelui ALDE de la CJ – VIDEO 
Plecarea Roxanei Țurcanu din ALDE alături de soțul său și de alți membri ai acestui partid nu va aduce și încetarea colaborării de la Consiliul Județean între fosta lideră pe Botoșani a acestei formațiuni și noul președinte interimar al organizației. 
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.4 o C
Dorohoi
0.7 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
0.7 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.