Top News
Când drepturile omului devin produse de lux, pledoaria avocatului se mută în Cetate: Florentin Țuca și ”Adevărul în căutare de Minister” - FOTO&VIDEO

În prezența colegilor din Justiția botoșăneană, a câtorva tineri aspiranți la o carieră în Drept, alături de colegi juriști din Iași și București, dar și a primarului Cosmin Andrei, avocatul Florentin Țuca și-a lansat la Botoșani cartea Adevărul în căutare de Minister, apărută la Editura Universul Juridic.

Lansarea cărții a avut loc, în luna aprilie, în mai multe orașe ale țării, Botoșani fiind primul pe listă, evenimentele prilejuind deopotrivă și o serie de conferințe, temele fiind nu doar incitante, ci și alese în concordanță cu vremurile pe care le trăim.

 

La Botoșani, de pildă, Florentin Țuca a propus tema ”Drepturile omului – produsele de lux ale modernității”, la Suceava s-a conferențiat pe marginea unui subiect nu mai puțin provocator -  ”Atentatele contemporane la adresa libertății de expresie”, în timp ce la Iași publicul a asistat la conferința cu tema ”Virusarea legitimității în post-democrație”.

 

 

Botoșăneanul care a cucerit lumea cu Cuvântul

 

Născut în 1969, la Vârfu Câmpului, în județul Botoșani, Florentin Țuca a urmat studiile liceale pedagogice la Suceava, alegând apoi cursurile Facultății de Drept din București, pe care le-a absolvit în 1993. În același an este primit în Baroul București. Obține titlul de doctor în Drept în anul 2007, cu o teză despre parteneriatul public-privat. Un moment cu adevărat răsunător se consumă cinci ani mai târziu, când publicaţia londoneză The Lawyer în conferă titlul "European Managing Partner of the Year".

 

Avocatul Florentin Țuca a scris la Ziarul Financiar, dar și la Dilema. A devenit o voce în domeniul juridic, dar o voce menită să ”îmblânzească” justiția, să o povestească în termeni accesibili celor care au nevoie de ea.

 

 

O primă colecție de texte a văzut lumina tiparului în urmă cu șase ani. ”Gâlceava cu juristul din mine” a reunit articole publicate în diverse publicații, de la Ziarul Financiar la Dilema și încă vreo câteva. Despre Florentin Țuca scrie Andrei Pleșu în prefața cărții ”Gâlceava…”: "Florentin Țuca e, neîndoielnic, un «expert», dar e un expert atent la spectacolul multicolor din afara expertizei sale, un om lacom de realitate, reactiv, deschis, necomplezent și ingenios. Scrie cu dexteritate, cu umor și, uneori, cu un incomod sarcasm".

 

A reprezentat statul roman în cazuri de arbitraj internaţional, necesitând intervenţii extrem de complexe în foarte multe domenii de drept, audieri a zeci de martori, experţi tehnici şi legali, zile şi nopţi de muncă. Dosarul EDF vs. România a durat patru ani şi avut 60.000 de pagini. Este vorba despre cererea de arbitraj depusă la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) din Washington, prin care firma EDF cerea statului român 110 milioane de dolari.

 

Florentin Țuca este un iubitor de artă, dar a sprijinit deopotrivă elita românească (olimpicii din loturile internaționale), fiind alături și de marile evenimente culturale. Este un avocat de succes și un scriitor de atitudine. Sesizează anomaliile sociale, culturale, juridice. Nevoia de modele, nevoia de comunicare şi de comuniune a devenit prioritară pentru Florentin Ţuca, avocatul organizând el însuşi conferinţe, întâlniri mai mult sau mai puţin protocolare, invitaţii fiind din varii domenii, în special cel cultural.

 

 

Același Botoșani, o carte nouă

 

Grație proiectului ”Florentin Țuca și prietenii din universul juridic”, cartea ”Adevărul în căutare de Minister” a poposit și în Aula Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani. Reprezentantul municipalității, primarul Cosmin Andrei, a fost invitat alături de cei doi specialiști – Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor din România, precum și av.dr. Vlad Vieriu, cadru didactic asociat, Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Moderatorul întâlnirii a fost Nicolae Cîrstea, președintele Grupului Universul Juridic. (Video jos)

 

”Sunt foarte încântat de revenirea la Botoșani, prima dată în calitate de speaker, a fost acum cinci ani, de ziua orașului Botoșani, atunci am vorbit despre o temă interesantă, și anume conflictul dintre generații. Astăzi vorbesc despre drepturile omului”, și-a început discursul avocatul Florentin Țuca, prefațând întâlnirea cu câteva versuri din Eminescu (”Împărat și proletar”).

 

Un an pandemic, un an de transformări sociale și umane, nu poate să nu producă și consecințe. Una dintre ele poate fi și cartea. Scrisă sau citită.

 

”Atunci când, cu mulți ani în urmă, am citit pentru prima oară romanul „1984” al lui George Orwell și, apoi, la puțin timp după aceea, „Minunata lume nouă” a lui Aldous Huxley, m-am bucurat, printre altele, de imensa distanță care, în mintea mea naivă, mă separa de lumile distopice construite de cele două capodopere. Erau bucuria celui care revine la realitatea matinală după trezirea dintr-un coșmar chinuitor și ușurarea de a vedea, de pe malul unei realități digerabile, că ficțiunea hidoasă crescuse pe malul celălalt, peste o apă de netrecut. La adăpostul acestei distanțe, mi-am permis adesea tihna unor priviri contemplative asupra imediatului, debarasate de mari frământări și temeri, încărcate mai degrabă de nostalgie, introspecții și chiar poftă de umor. Am împachetat aceste priviri și gânduri în câteva texte din debutul prezentei colecții, pe post de introducere senină”,

Florentin Țuca, avocat

 

 

 

 

Distanța dintre maluri s-a micșorat, ”iar relația dintre realitate și distopie tinde să capete aparența unei amicale, dar periculoase vecinătăți”.

 

”Descoperirea acestei tot mai vizibile apropieri de planuri m-a pus în gardă, iar majoritatea articolelor aranjate cronologic în volumul de față sunt expresia unor autentice dezamăgiri, îngrijorări sau semnale de alarmă, după caz, asociate cu predilecție unor trimiteri comparative la universurile ficționale imaginate de Orwell și Huxley”,

Florentin Țuca, avocat

 

Avocatul a punctat o serie de aspecte, însă discuția a fost ancorată îndeosebi în centrul sau în preajma faptului că, de o vreme, atât în plan național, cât și în plan internațional, ”plecând de la anumite pretexte, drepturile omului au suferit anumite restricții și limitări”.

 

”În spațiul românesc au apărut restrângeri ale drepturilor fundamentale în special sub umbrela Big Brother. Eu, ca jurist și avocat, am protestat inclusiv în paginile acestui volum împotriva restricțiilor care au vizat libertatea profesiei de avocat. Ultima găselniță: s-a numit o lege care obligă avocații să fie entități raportoare. Să raporteze instituțiilor abilitate orice suspiciuni cu privire la activitatea propriilor lor clienți. Mai pe românește, să facă din avocați turnători, denunțători. Și separat de aceste restricții plasate sub umbrela legilor Big Brother, ne-am pomenit și cu alte două intervenții. Două pretexte care ne afectează zilele. Primul este așa numita luptă anticorupție, care în anii 2008-2010 a făcut posibilă intervenția unor legi și pe baza lor a unor abuzuri extraordinare. Și, în 11 martie 2020, declararea pandemiei la nivel internațional, pretext care a dus la noi restricții”,

Florentin Țuca, avocat

 

 

”Adevărul în căutare de Minister”

 

Clădită pe baza unor texte/situații din 2014 și până în 2021, cartea ne așază înainte o construcție recognoscibilă tocmai grație subiectelor care ne afectează în cotidian, acel edificiu la care cu sârg au lucrat cei care astăzi ”ne fac legi (…) și ne vorbesc filosofie”.

 

 

Citind cartea lui Florentin Țuca putem zări mai clar și firul roșu al unui scenariu (cât de folosit este acest cuvânt în zilele noastre!) care se naște din semințele atât de nevinovat/inocent colportate în ultimul deceniu de către mesagerii noii lumi. Și ne referim aici la zgomotoasele teme ale corectitudinii politice, la subiecte aruncate sau impuse, la răsturnări de mentalități așa-zis retrograd-tradiționaliste și punerea în loc a ideilor doar aparent progresiste, dacă ne gândim că ele au mai fost portdrapel și în alte momente ale istoriei.

 

Cartea ”Adevărul în căutare de Minister” ilustrează, din această perspectivă, o imagine de ansamblu a unui timp atent și îndelung programat, secționat la milimetru și (re)croit pe măsura noilor democrații. De la ”Crăciun fericit (de altădată)” la textul de final, cu trimitere la un ”Crăciun fericit” de astăzi, nu ai cum să nu înțelegi că și de o parte și de cealaltă a firului roșu se află aceiași oameni (entități, parcă nu se mai potrivește aici cuvântul ”oameni”).

 

Cartea pune cititorul sub oareșce presiuni: lingvistică, intelectuală, logică, chiar cu nuanțe de umor, menite să lărgească spațiul și să creeze agora, acel loc destinat și consacrat adunărilor publice de care ni se face tot mai dor. De la un capăt la altul, cartea este o pledoarie – i-am spune avocățească, dar am da apă la unele mori – care, dincolo de elocința și de strălucirea ei în verb și în metaforă, este mai presus de toate un discurs în arena marilor oratori ai Antichității.

 

”Adaosul” avocățesc – să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului – se lipește tocmai în acest plus de oralitate, de sonoritate a discursului în arena luptelor de idei. Tocmai de aceea articolele par dictate, și nu scrise direct de mâna autorului, accentuând astfel aceste elemente care apropie publicul, și vorbim mai ales despre păstrarea unor expresii/cuvinte întocmai ca în vorbirea curentă, fapt care face și mai autentică senzația de discurs, de pledoarie. Însă marele atu al acestei cărți vine din rigurozitatea argumentelor, din disciplina ideilor, din temele care devin pe parcurs model de gândire structurate anume spre a fi corect înțelese și asumat însușite.

 

loading...
Avocat din Botoșani, de vorbă cu studenții la Drept: Corectitudine politică & Big Brother

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O bătrână din Botoșani stă în mizerie și cu șobolani în apartament: Ferească Dumnezeu o mușcă de față prin somn nu pot să …– GALERIE FOTO & VIDEO
Maria Diaconu are 92 de ani și locuiește într-un apartament situat la parterul unui bloc din spatele Cinematografului Unirea. Stă într-o mizerie de nedescris și are în casă inclusiv șobolani.
Un concert-lecție pe scena Filarmonicii: Mozart este cel mai aristocratic, cel mai nobil, și mai ales cel mai plin de har dumnezeiesc din istoria muzicii – FOTO&VIDEO
Un pianist în fața căruia publicul și-a ținut răsuflarea pentru ca la final să răbufnească în ropote de aplauze, un dirijor care, înainte de a-și folosi bagheta, și-a dezvăluit sufletul de artist. Și peste toate spiritul unui Mozart uriaș, compozitorul pe care, în peste 200 de ani de eternitate, nu a reușit nimeni să îl egaleze.
Viorel Ilișoi a revenit în orașul în care a început ”Strălucitor”, Irina Munteanu a lăsat să circule prin Botoșani ”Prizonierul” - VIDEO & GALERIE FOTO
Doi autori botoșăneni, fiecare dintre ei având în spate o viață de jurnalist care de la o vreme se așază în pagini de carte.
Mărturisirea celui de-al treilea om din stat, venit cu mașina pe drumul de la Târgu-Frumos: Mai ațipeam un pic, mă mai zguduia... FOTOGALERIE
Venit în județ pentru a i se prezenta stadiul proiectelor de modernizare a drumurilor Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești, președintele Camerei Deputaților a fost întrebat de reporterul Botoșăneanul dacă s-a deplasat cu avionul sau cu automobilul în nordul Moldovei?
Se caută director la instituția unde foștii șefi erau campioni la concedii medicale
Un nou concurs va avea loc în luna iulie la București pentru ocuparea unui post de director la o instituție publică din Botoșani.
Eroii cinstiți în ploaie la cimitir: CJ-ul a luat fața Prefecturii la coroane, AUR a venit de două ori, iar defilarea a... plecat la Mălina și prin Afganistan – VIDEO & GALERIE FOTO
După ce anul trecut manifestările prilejuite de Înălțarea Domnului au fost interzise în cimitire din cauza situației sanitare, în 2021 evenimentul religios desfășurat la ”Pacea” a fost afectat de ploaie.
Se cere ANULAREA concursului pentru șefia „TBC”, contestație depusă de candidata respinsă
Cristina Bahrin a depus contestație joi, la ora 9:00, solicitând anularea concursului pentru șefia Spitalul de Pneumoftiziologie.
Se mută „Urgențele”, muncitorii continuă lucrările: Avem termen să eliberăm - FOTOGALERIE
Lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) sunt în grafic, motiv pentru care în aceste zile reprezentanții Spitalului Județean Mavromati pregătesc predarea totală a amplasamentului.
PSD și-a pus în sfârșit director la ”Apă”, a fost votat la propunerea unui patron de restaurant
Ceea ce Botoșăneanul anticipa sâmbătă, s-a întâmplat în cursul zilei de miercuri. Întrunit în ședință, consiliul de administrație al SC Nova Apaserv SA a schimbat directorul general.
Loading...
Polițiștii de la ”Circulație” eliberați nu au voie să se apropie unul de celălalt, dar vor fi supravegheați de propriii colegi
Cei opt polițiști care au fost eliberați astăzi, fiind plasați sub control judiciar, vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători.
Lovitură de teatru: Toți polițiștii de la Serviciul Rutier arestați la cererea DNA au fost eliberați
După două zile de deliberări, Curtea de Apel Suceava a dat astăzi o sentință favorabilă polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost arestați săptămâna trecută la cererea Direcției Naționale Anticorupție.
S-a stricat ”muzica” la Filarmonică: Directorul aproape să rămână fără funcție, se pregătește un interimar
Directorul Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani este foarte aproape să își piardă postul. Mihai Sârbu a obținut la evaluarea activității o notă care nu îi mai permite să își ducă mandatul până la capăt.  
Baloane înălțate la Botoșani pentru micuții pierduți, medic: Să-i spun unui părinte că al lui copil a murit este cel mai greu lucruGALERIE FOTO & VIDEO
Copilaşii care au părăsit braţele părinţilor prea devreme sau care nici nu au văzut lumina zilei au fost comemoraţi duminică, 6 iunie 2021, în fața Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati.
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO
Sunt pata de culoare a orașului, cu o istorie dureroasă pe care astăzi ne-o povestesc fără patimă. Îi cunoaștem ca pe cei mai destoinici grădinari, buni meșteșugari, dar și drept păstrători ai unei culturi pe cât de vechi, pe atât de valoroase.
Loading...
Centru pentru vârstnici cu saună, jacuzzi și sală de fitness, inaugurat la Ștefănești în prezența ministrului Muncii – VIDEO & GALERIE FOTO
Poate cel mai modern centru de stat destinat pensionarilor și-a deschis porțile sâmbătă pe strada Smârdan 5 din Ștefănești. Primăria orașului de pe malul Prutului a tăiat panglica inaugurală a unui proiect Regio în valoare de 3,1 milioane de lei.
Doi bărbați reținuți pentru exploatarea unor tinere: S-au ridicat săbii, securi și macete - FOTO & VIDEO
Au fost efectuate trei percheziții domiciliare.
Decizie de la Suceava: Opt polițiști de la Serviciul Rutier au fost arestați preventiv
Procurorii au dispus miercuri reținerea mai multor suspecți, iar joi au fost formulate mai multe mandate de arestare preventivă.
”Fabrica de mame” se apropie de mileniul 3: Aparatură modernă adusă la Maternitatea Botoșani după ani de așteptări, medic: Din păcate, celelalte județe aveau deja GALERIE FOTO
Ambulatoriul de la Maternitatea Botoșani are începând de luna aceasta un laborator de analize performant. Lucrările de modernizare au fost finalizate, motiv pentru care s-a primit și aparatură nouă.
Un ofițer și nouă agenți de la Poliția Rutieră, reținuți de DNA: de la luare de mită la uz de fals
Nu mai puțin de 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri, 2 iunie 2021.
Când oamenii buni împart bucurie: Petrecere ca-n povești pentru zeci de copii necăjiți din Botoșani - Cel mai frumos este să-i vezi zâmbind GALERIE FOTO & VIDEO
Mai mulți copii necăjiți din Botoșani nu vor uita prea curând ziua de 1 iunie 2021. Iar asta deoarece, pentru prima dată, au luat parte la o petrecere organizată doar pentru ei, într-o zi specială. Nu ar fi fost însă posibilă dacă oamenii cu suflet mare nu ar fi donat bani, jucării, dulciuri, dar și o mulțime de alte lucruri.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.7 o C
Dorohoi
20.0 o C
Bucecea
20.0 o C
Darabani
19.6 o C
Saveni
20.7 o C
Ştefăneşti
17.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.