Top News
Când drepturile omului devin produse de lux, pledoaria avocatului se mută în Cetate: Florentin Țuca și ”Adevărul în căutare de Minister” - FOTO&VIDEO

În prezența colegilor din Justiția botoșăneană, a câtorva tineri aspiranți la o carieră în Drept, alături de colegi juriști din Iași și București, dar și a primarului Cosmin Andrei, avocatul Florentin Țuca și-a lansat la Botoșani cartea Adevărul în căutare de Minister, apărută la Editura Universul Juridic.

Lansarea cărții a avut loc, în luna aprilie, în mai multe orașe ale țării, Botoșani fiind primul pe listă, evenimentele prilejuind deopotrivă și o serie de conferințe, temele fiind nu doar incitante, ci și alese în concordanță cu vremurile pe care le trăim.

 

La Botoșani, de pildă, Florentin Țuca a propus tema ”Drepturile omului – produsele de lux ale modernității”, la Suceava s-a conferențiat pe marginea unui subiect nu mai puțin provocator -  ”Atentatele contemporane la adresa libertății de expresie”, în timp ce la Iași publicul a asistat la conferința cu tema ”Virusarea legitimității în post-democrație”.

 

 

Botoșăneanul care a cucerit lumea cu Cuvântul

 

Născut în 1969, la Vârfu Câmpului, în județul Botoșani, Florentin Țuca a urmat studiile liceale pedagogice la Suceava, alegând apoi cursurile Facultății de Drept din București, pe care le-a absolvit în 1993. În același an este primit în Baroul București. Obține titlul de doctor în Drept în anul 2007, cu o teză despre parteneriatul public-privat. Un moment cu adevărat răsunător se consumă cinci ani mai târziu, când publicaţia londoneză The Lawyer în conferă titlul "European Managing Partner of the Year".

 

Avocatul Florentin Țuca a scris la Ziarul Financiar, dar și la Dilema. A devenit o voce în domeniul juridic, dar o voce menită să ”îmblânzească” justiția, să o povestească în termeni accesibili celor care au nevoie de ea.

 

 

O primă colecție de texte a văzut lumina tiparului în urmă cu șase ani. ”Gâlceava cu juristul din mine” a reunit articole publicate în diverse publicații, de la Ziarul Financiar la Dilema și încă vreo câteva. Despre Florentin Țuca scrie Andrei Pleșu în prefața cărții ”Gâlceava…”: "Florentin Țuca e, neîndoielnic, un «expert», dar e un expert atent la spectacolul multicolor din afara expertizei sale, un om lacom de realitate, reactiv, deschis, necomplezent și ingenios. Scrie cu dexteritate, cu umor și, uneori, cu un incomod sarcasm".

 

A reprezentat statul roman în cazuri de arbitraj internaţional, necesitând intervenţii extrem de complexe în foarte multe domenii de drept, audieri a zeci de martori, experţi tehnici şi legali, zile şi nopţi de muncă. Dosarul EDF vs. România a durat patru ani şi avut 60.000 de pagini. Este vorba despre cererea de arbitraj depusă la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) din Washington, prin care firma EDF cerea statului român 110 milioane de dolari.

 

Florentin Țuca este un iubitor de artă, dar a sprijinit deopotrivă elita românească (olimpicii din loturile internaționale), fiind alături și de marile evenimente culturale. Este un avocat de succes și un scriitor de atitudine. Sesizează anomaliile sociale, culturale, juridice. Nevoia de modele, nevoia de comunicare şi de comuniune a devenit prioritară pentru Florentin Ţuca, avocatul organizând el însuşi conferinţe, întâlniri mai mult sau mai puţin protocolare, invitaţii fiind din varii domenii, în special cel cultural.

 

 

Același Botoșani, o carte nouă

 

Grație proiectului ”Florentin Țuca și prietenii din universul juridic”, cartea ”Adevărul în căutare de Minister” a poposit și în Aula Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani. Reprezentantul municipalității, primarul Cosmin Andrei, a fost invitat alături de cei doi specialiști – Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor din România, precum și av.dr. Vlad Vieriu, cadru didactic asociat, Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Moderatorul întâlnirii a fost Nicolae Cîrstea, președintele Grupului Universul Juridic. (Video jos)

 

”Sunt foarte încântat de revenirea la Botoșani, prima dată în calitate de speaker, a fost acum cinci ani, de ziua orașului Botoșani, atunci am vorbit despre o temă interesantă, și anume conflictul dintre generații. Astăzi vorbesc despre drepturile omului”, și-a început discursul avocatul Florentin Țuca, prefațând întâlnirea cu câteva versuri din Eminescu (”Împărat și proletar”).

 

Un an pandemic, un an de transformări sociale și umane, nu poate să nu producă și consecințe. Una dintre ele poate fi și cartea. Scrisă sau citită.

 

”Atunci când, cu mulți ani în urmă, am citit pentru prima oară romanul „1984” al lui George Orwell și, apoi, la puțin timp după aceea, „Minunata lume nouă” a lui Aldous Huxley, m-am bucurat, printre altele, de imensa distanță care, în mintea mea naivă, mă separa de lumile distopice construite de cele două capodopere. Erau bucuria celui care revine la realitatea matinală după trezirea dintr-un coșmar chinuitor și ușurarea de a vedea, de pe malul unei realități digerabile, că ficțiunea hidoasă crescuse pe malul celălalt, peste o apă de netrecut. La adăpostul acestei distanțe, mi-am permis adesea tihna unor priviri contemplative asupra imediatului, debarasate de mari frământări și temeri, încărcate mai degrabă de nostalgie, introspecții și chiar poftă de umor. Am împachetat aceste priviri și gânduri în câteva texte din debutul prezentei colecții, pe post de introducere senină”,

Florentin Țuca, avocat

 

 

 

 

Distanța dintre maluri s-a micșorat, ”iar relația dintre realitate și distopie tinde să capete aparența unei amicale, dar periculoase vecinătăți”.

 

”Descoperirea acestei tot mai vizibile apropieri de planuri m-a pus în gardă, iar majoritatea articolelor aranjate cronologic în volumul de față sunt expresia unor autentice dezamăgiri, îngrijorări sau semnale de alarmă, după caz, asociate cu predilecție unor trimiteri comparative la universurile ficționale imaginate de Orwell și Huxley”,

Florentin Țuca, avocat

 

Avocatul a punctat o serie de aspecte, însă discuția a fost ancorată îndeosebi în centrul sau în preajma faptului că, de o vreme, atât în plan național, cât și în plan internațional, ”plecând de la anumite pretexte, drepturile omului au suferit anumite restricții și limitări”.

 

”În spațiul românesc au apărut restrângeri ale drepturilor fundamentale în special sub umbrela Big Brother. Eu, ca jurist și avocat, am protestat inclusiv în paginile acestui volum împotriva restricțiilor care au vizat libertatea profesiei de avocat. Ultima găselniță: s-a numit o lege care obligă avocații să fie entități raportoare. Să raporteze instituțiilor abilitate orice suspiciuni cu privire la activitatea propriilor lor clienți. Mai pe românește, să facă din avocați turnători, denunțători. Și separat de aceste restricții plasate sub umbrela legilor Big Brother, ne-am pomenit și cu alte două intervenții. Două pretexte care ne afectează zilele. Primul este așa numita luptă anticorupție, care în anii 2008-2010 a făcut posibilă intervenția unor legi și pe baza lor a unor abuzuri extraordinare. Și, în 11 martie 2020, declararea pandemiei la nivel internațional, pretext care a dus la noi restricții”,

Florentin Țuca, avocat

 

 

”Adevărul în căutare de Minister”

 

Clădită pe baza unor texte/situații din 2014 și până în 2021, cartea ne așază înainte o construcție recognoscibilă tocmai grație subiectelor care ne afectează în cotidian, acel edificiu la care cu sârg au lucrat cei care astăzi ”ne fac legi (…) și ne vorbesc filosofie”.

 

 

Citind cartea lui Florentin Țuca putem zări mai clar și firul roșu al unui scenariu (cât de folosit este acest cuvânt în zilele noastre!) care se naște din semințele atât de nevinovat/inocent colportate în ultimul deceniu de către mesagerii noii lumi. Și ne referim aici la zgomotoasele teme ale corectitudinii politice, la subiecte aruncate sau impuse, la răsturnări de mentalități așa-zis retrograd-tradiționaliste și punerea în loc a ideilor doar aparent progresiste, dacă ne gândim că ele au mai fost portdrapel și în alte momente ale istoriei.

 

Cartea ”Adevărul în căutare de Minister” ilustrează, din această perspectivă, o imagine de ansamblu a unui timp atent și îndelung programat, secționat la milimetru și (re)croit pe măsura noilor democrații. De la ”Crăciun fericit (de altădată)” la textul de final, cu trimitere la un ”Crăciun fericit” de astăzi, nu ai cum să nu înțelegi că și de o parte și de cealaltă a firului roșu se află aceiași oameni (entități, parcă nu se mai potrivește aici cuvântul ”oameni”).

 

Cartea pune cititorul sub oareșce presiuni: lingvistică, intelectuală, logică, chiar cu nuanțe de umor, menite să lărgească spațiul și să creeze agora, acel loc destinat și consacrat adunărilor publice de care ni se face tot mai dor. De la un capăt la altul, cartea este o pledoarie – i-am spune avocățească, dar am da apă la unele mori – care, dincolo de elocința și de strălucirea ei în verb și în metaforă, este mai presus de toate un discurs în arena marilor oratori ai Antichității.

 

”Adaosul” avocățesc – să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului – se lipește tocmai în acest plus de oralitate, de sonoritate a discursului în arena luptelor de idei. Tocmai de aceea articolele par dictate, și nu scrise direct de mâna autorului, accentuând astfel aceste elemente care apropie publicul, și vorbim mai ales despre păstrarea unor expresii/cuvinte întocmai ca în vorbirea curentă, fapt care face și mai autentică senzația de discurs, de pledoarie. Însă marele atu al acestei cărți vine din rigurozitatea argumentelor, din disciplina ideilor, din temele care devin pe parcurs model de gândire structurate anume spre a fi corect înțelese și asumat însușite.

 

loading...
Avocat din Botoșani, de vorbă cu studenții la Drept: Corectitudine politică & Big Brother

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
Loading...
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Loading...
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Timp de 12 ani prin natura profesiei mele am fost în slujba cetățeanului, a celui care mi-a cerut ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste și propria dorință, îns ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
21 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.3614 lei
CHF
Francul elveţian
4.7821 lei
GBP
Lira sterlină
5.9178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8290 lei
XAU
Gramul de aur
257.2300 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3843 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1405 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4856 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2032 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-5.7 o C
Dorohoi
-6.8 o C
Bucecea
-6.9 o C
Darabani
-8.1 o C
Saveni
-6.5 o C
Ştefăneşti
-3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.