Top News
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO

Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.

Cel care despre sine însuși mărturisea, pe o margine de manuscris, ”Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar”, păstrează și astăzi aceeași lumină care ne ghidează din ”marea de amar”.

 

De o vreme, Ziua Culturii s-a strecurat - legal și administrativ - prin ușa întredeschisă și strălucitoare a zilei de 15 ianuarie, astfel făcându-și loc de ziua Poetului tot soiul de alte îndeletniciri frumos ambalate și răsunător prezentate. Fără Eminescu unele, dar adăugându-și aura pretins culturală.

 

Botoșănenii, însă, păstrează respectul și dragostea pentru poet. La Botoșani se rostește Eminescu, se cântă Eminescu, se simte Eminescu.

 

Sâmbătă spre seară, două instituții au organizat evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu deopotrivă. Așezate umăr la umăr, la doar o oră distanță, cele două evenimente au strâns laolaltă iubitori de muzică și poezie.

 

La Filarmonica ”George Enescu”, o ”Seară de muzică și poezie” s-a derulat pentru nu mai mult de 30 de spectatori. Clapele pianului au vibrat sub mâna Corinei Ibănescu, în timp ce acompaniamentul de vioară a fost asigurat de Florin Ionescu-Galați. Muzica a fost însoțită de poezia eminesciană recitată de actrița Dana Bucătaru. 

 

Puțin înainte de ora 18.00, câțiva spectatori au fost nevoiți să părăsească sala Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a fi prezenți la spectacolul "Același Altfel Eminescu", prezentat de data aceasta de Teatrul ”Mihai Eminescu”. Un public mult mai numeros, de toate vârstele, venit să îl ”întâlnească” pe gazetarul Eminescu într-o abordare inedită.

 

”Ne-am propus să facem ceva diferit, un Altfel de Eminescu, ceva inedit, ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Un spectacol bazat pe textele publicistice ale lui Eminescu. Selectate, ca tematică, texte care sunt de actualitate, publicistica de acum un secol și jumătate care reflectă aceleași probleme ca în ziua de azi.

Este o premieră aceste spectacol. Ca un fapt divers, sunt implicați toți actorii teatrului, cu excepția celor care sunt în concediu de boală. Toți au partituri pe scenă”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

Regia îi aparține lui Alexandru Vasilache, coordonator de proiect, selecție texte, Lucian Băleanu și Lenuș Teodora Moraru.

 

”Sper ca acest spectacol să fie o provocare, să ne determine să gândim și să ne determine chiar să îl citim pe Eminescu, lucrurile mai puțin cunoscute și lucrurile care sunt date la index. Dacă pe vremuri Eminescu era interzis, astăzi pur și simplu nu îl citește nimeni”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

Textele sunt selectate din publicistica marelui poet, iar tematica acestora este la fel de actuală acum, ca și în urmă cu peste un secol și jumătate, ”o radiografie a tuturor palierelor societății, care se constituie într-o descriere fidelă a timpurilor noastre, un tablou realist și mereu actual”.

 

La ora 18.00, toți actorii au urcat pe scenă. O reconstituire a unui așa-zis proces. O costumație adecvată, însă cu un element care situează întregul spectacol în actualitate: măștile. Lumina s-a păstrat într-un clarobscur care a avut darul de a crea o atmosferă incertă și totuși prinsă într-o realitate recognoscibilă, de a lăsa publicul să pătrundă între cele două lumi… ”Viitorul şi trecutul/ Sunt a filei două feţe,/ Vede-n capăt începutul./ Cine ştie să le-nveţe”, parcă își făceau loc versurile eminesciene.

 

Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Florin Aionițoaei, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Andreea Moțcu, Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu, Gina Pătrașcu-Zamfirache, Valentin Popa, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol s-au aflat pe scenă. În public, Petruț Butuman, cu reacții și intervenții menite să provoace dinamică, intrigă, legături.

 

S-au rostit fragmente din articolele publicate sub semnătura lui Mihai Eminescu în ziarele din perioada 1870-1885.

 

”Am selectat aceste texte ca pe o încercare de recuperare a unui segment mai puțin cunoscut și deloc studiat din creația lui Eminescu. Tematica acestora este la fel de actuală acum ca în urmă cu peste un secol și jumătate. O radiografie a tuturor palierelor societății care se constituie într-o descriere exactă a timpurilor noastre, un tablou realist și mereu actual”, a rostit în debutul spectacolului actrița Lenuș Teodora Moraru.

 

”Deopotrivă, însă, este o provocare la meditație. Să ne întrebăm, în fața poetului nostru național, unde am greșit, cu ce am greșit, și mai ales de ce greșim în continuare?”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Un șofer din Botoșani cu Mercedes a lovit în plin o fetiță care a traversat strada prin loc nepermis – VIDEO
Un accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe drumul Botoșani – Suceava.
Doliu în Sănătate: S-a stins din viață un medic de la Botoșani care a salvat mii de copii
Este doliu în sistemul sanitar botoșănean. Un medic care a salvat mii de copilași s-a stins din viață astăzi, 4 iunie 2023.
Cine mai cântă pe la festivalurile din Botoșani: O moldoveancă s-a îmbrăcat în costum din piele și s-a lăudat pe scenă că are de 20 de ani aceeași greutate – VIDEO & GALERIE FOTO
A XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Mihai Eminescu a adus alături de tinere talente locale și voci consacrate din muzica românească, dar și o interpretă din Republica Moldova.
Partidul oamenilor de afaceri, părăsit de președinte la Botoșani
La aproximativ un an după lansarea oficială la nivel central, Partidul Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor (AAA) a rămas fără omul care s-a ocupat de constituirea filialei de la Botoșani.
Mirel Manea a cântat în deschiderea summit-ului cu 47 de șefi de stat și guvern: S-a întreținut cu Ursula von der Leyen și Maia Sandu – GALERIE FOTO
Al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), for consultativ înființat în 2022, a început ieri în Republica Moldova și este dedicat solidarității cu Ucraina. Cu excepția Rusiei și Belarusului, toate țările europene fac parte din CPE.
Carnaval pe Pietonalul Unirii cu personaje de poveste, defilare spectaculoasă sub privirile a sute de botoșăneni – FOTO & VIDEO
Pe o vreme veritabilă de vară, copiii de la Botoșani au fost sărbătoriți de ziua lor cu o mulțime de activități. 
Capii PSD, luați la rost de o botoșăneancă la intrarea în cimitir: Generalii o să vă scoată din rahat VIDEO
Săptămâna trecută, de Ziua Eroilor, social-democrații s-au așteptat unii pe alții la intrarea în Cimitirul Pacea mai bine de o jumătate de oră, timp în care nu s-au întâlnit doar cu liberalii veniți la manifestare, ci și cu o mulțime de simpli botoșăneni.
Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac, a fost transportat de urgență la spital – FOTO & VIDEO
Șoferul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
S-a aprins Ipoteștiul! Festival ca la ”municipiu”: artiști de la București și Chișinău și un foc impresionant de artificii la ”Floare albastră”– VIDEO & GALERIE FOTO
Tineri și mai puțin tineri din comună și-au dat întâlnire sâmbătă pe stadionul ”Luceafărul” din Ipotești, acolo unde spre seară s-a deschis a XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu.
Concursul ”Sfinții Închisorilor” și-a desemnat câștigătorii: Au lăsat o mărturie puternică pentru generația noastră, am ajuns să înțeleg mai bine comunismulGALERIE FOTO
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani și Asociația ”Scut botoșănean” au organizat Concursul Județean Interliceal, gimnazial de Arte Plastice, Eseu și Poezie cu tema ”Sfinții Închisorilor”, ediția 2023.
FOTO & VIDEO Prefectul Cornilă în mijlocul protestatarilor, flancat de jandarmi: A fost huiduit și redus la tăcere  
Sute de profesori au protestat astăzi în Piața Revoluției. Printre protestatari, a ajuns și reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
Politicieni, militari, preoți și simpli botoșăneni au putut fi văzuți joi la Cimitirul Pacea acolo unde a fost marcată Ziua Eroilor.
Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
28.6 o C
Dorohoi
27.8 o C
Bucecea
27.9 o C
Darabani
27.3 o C
Saveni
28.2 o C
Ştefăneşti
25.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.