Top News
Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, dar a făcut istorie în fotbalul românesc: Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul

A jucat la cele mai importante cluburi din țară, a impresionat și în Turcia, a avut oferte și din Rusia, a fost căpitan al echipei naționale. Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, unde a revenit după o carieră strălucită în fotbal.

Puțină lume știe că jurnalistul Cătălin Striblea, pe care de ani buni îl ascultăm mai ales pe unde radio, are origini moldovenești. ”Părinții mei sunt din Botoșani”, mărturisea el în anii din urmă.

 

Însă și mai puțini știu că în familia Striblea mai este cineva care merită notorietatea și, mai ales, recunoașterea unui succes în spatele căruia au stat ani și ani de muncă. Este vorba despre Rodica Striblea, fostul căpitan al naționalei de fotbal feminin. Jurnalistul însuși se mândrea cu rudenia sa într-o postare pe Facebook: ”Am descoperit ca suntem verișori de gradul doi. Super fotbalistă și super-personalitate”.

 

 

(Cătălin și Rodica Striblea)

 

 

Botoșăneanca din Negreni care a jucat la cele mai importante cluburi

 

S-a născut în Negreni, comuna Știubieni, județul Botoșani. A rămas în istoria fotbalului feminin din România drept ”fostul căpitan al naționalei”.

 

Rodica Striblea (după căsătorie Horvat) a evoluat pentru echipa națională a României în perioada 2000-2007, unde a fost mijlocaș central. Mai jucase între timp pentru ICIM Brașov, CFR Constanța, Regal București și Clujana Cluj. Înainte de a fi cooptată în echipa națională (1996-2000), a făcut parte din echipe din Turcia (Adana İdmanyurdu și Gürtaşspor Ankara).

 

În România, perioada de după 1990, vreme de cinci ani, a fost cea mai prolifică pentru fotbalul feminin românesc. Rodica Striblea avea 17 ani când a ajuns la Brașov, unde se înscrisese la o școală profesională. Intră în echipa de fotbal ICIM în ianuarie 1991, an în care câștigă și titlul de campioană. Povestește pentru fotbalfemininromania.ro cum gloria avea să îi aducă și necazuri din partea unui profesor care, se pare, nu privea cu ochi buni fotbalul feminin.

 

Cu toate acestea, în acei ani, fotbalul feminin aducea în tribunele stadioanelor chiar și 8.000 de spectatori, cele mai încrâncenate meciuri fiind cele cu Craiova.

 

Rodica Striblea își manifestă regretul că în Botoșani nu există astăzi nicio echipă de senioare înscrisă în vreo competiție oficială. Mai ales că, spune fostul căpitan al echipei naționale, au fost vremuri în care orașul moldovean avea chiar și două echipe (Voința și Confecția, care în sezonul 1990-1991 evoluau în Divizia B), iar în 1992 Confecția a ajuns chiar în Divizia A. Așa se face că Rodica a jucat ”acasă” doar împotriva Botoșaniului. Erau meciurile în care, în tribună, se afla și tatăl Rodicăi.

 

”Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul. Era și singura dată când la meci a fost prezent și tata, care a intrat în teren și a început să strige. Cei de la Botoșani au spus clar: Rodica nu mișcă. Nu puteam să fac un pas, eram trasă de tricou. Mă supăram pe arbitru că nu voia să vadă. Tata a sărit din tribună atunci, a intrat pe teren. Antrenorul la pauză mă certa groaznic: De câte ori vii la Botoșani nu mai știi să joci fotbal. Trebuia să trec peste toate, să mă fac că nu aud și să-mi fac treaba. Mi-ar fi plăcut să vin la Botoșani să joc pentru orașul meu, dar mie mi-a plăcut Brașovul”,

Rodica Striblea, fost căpitan al naționalei de fotbal feminin

 

Din 1995 ajunge la Constanța, unde evoluează doar o jumătate de sezon, după care acceptă oferta din Turcia, de la echipa Adana İdmanyurdu.

 

Rămâne în Turcia până în anul 2000, perioadă în care joacă și pentru Gürtaşspor Ankara. O perioadă frumoasă, își amintește astăzi cu nostalgie.

 

 

Cinci titluri de campioană la Clujana

 

În țară se înființase Regal București, prima echipă românească participantă în Champions League. Rodica joacă aici doar doi ani și jumătate, pentru că echipa se desființează, astfel că ajunge la Cluj-Napoca, unde va lucra cu Mirel Albon la echipa Clujana.

 

”Mirel Albon era foarte ambițios și urmărea absolut toate meciurile din afară, din Germania, și își dorea ca echipa lui să joace bine și să ajungă cât mai sus. Să joace în Champions League, să fie jucătoare de elită, să poată da jucătoare la alte echipe”,

Rodica Striblea, fost căpitan al naționalei de fotbal feminin

 

Aici, la Cluj, a câștigat cinci titluri consecutive se campioană a României.

 

 

La lotul național

 

La echipa națională, Rodica Striblea a jucat pentru prima dată în 1993. Revine după șapte ani, în 2000, când este mijlocaș central, ”mintea limpede” a echipei.

 

”Era postul care mi-a plăcut cel mai mult mie, piciorului meu. Eu eram într-un fel jucătoarea care pasa mingile mai departe, nu aveam răbdarea de a sta să primesc, eu veneam tot timpul după minge în apărare”,

Rodica Striblea, fost căpitan al naționalei de fotbal feminin

 

A reușit să strângă 75 de selecții la echipa națională pentru care a înscris 14 goluri.

 

 

 

 

Retragerea și întoarcere în sat

 

Se retrage din fotbal la 33 de ani. Era anul 2007 și fotbalul feminin nu mai aducea așa multe satisfacții. Nici financiare și nici profesionale.

 

„În momentul în care am zis: gata nu mai vreau să joc, mi-a zis (n.r. antrenorul): Uite, ai ofertă din Rusia, nu ți-am spus până acum, acum îți spun, e alegerea ta.  Și am zis: nu, decât să mă duc acolo și să n-am bani de avion să mă întorc, cum am pățit-o la Ankara, eu atunci prefer să mă las de fotbal. Nu a crezut la început, nici eu n-am crezut, m-am gândit că o să-mi treacă și o să mă reapuc. Atunci se înființase Nokia la Cluj, am făcut două săptămâni școală și am zis hai să încerc”,

Rodica Striblea, fost căpitan al naționalei de fotbal feminin

 

După ce Nokia s-a desființat, și-a luat soțul și copilul și a revenit în satul natal.

 

Nu a rămas departe de teren după retragere.

 

”Am fost la două meciuri ale echipei naționale în ultima perioadă (…) cu Spania la Iași și cu Portugalia la Botoșani (…) știu că am ieșit de la muncă, am stabilit noi ora la care să ajungem și ne-am dus la Iași să văd fetele și să le susțin”,

Rodica Striblea, fost căpitan al naționalei de fotbal feminin

 

După o viață de sportiv în cele mai importante echipe din țară, după competiții de nivel național și internațional, Rodica Striblea mai visează încă la terenul de fotbal, în speranța că, vreodată, și Botoșaniul va avea o echipă în campionatul României.

 

Până aduci își duce viața acasă, în satul natal, la școala unde este îngrijitoare.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O bătrână din Botoșani stă în mizerie și cu șobolani în apartament: Ferească Dumnezeu o mușcă de față prin somn nu pot să …– GALERIE FOTO & VIDEO
Maria Diaconu are 92 de ani și locuiește într-un apartament situat la parterul unui bloc din spatele Cinematografului Unirea. Stă într-o mizerie de nedescris și are în casă inclusiv șobolani.
Un concert-lecție pe scena Filarmonicii: Mozart este cel mai aristocratic, cel mai nobil, și mai ales cel mai plin de har dumnezeiesc din istoria muzicii – FOTO&VIDEO
Un pianist în fața căruia publicul și-a ținut răsuflarea pentru ca la final să răbufnească în ropote de aplauze, un dirijor care, înainte de a-și folosi bagheta, și-a dezvăluit sufletul de artist. Și peste toate spiritul unui Mozart uriaș, compozitorul pe care, în peste 200 de ani de eternitate, nu a reușit nimeni să îl egaleze.
Viorel Ilișoi a revenit în orașul în care a început ”Strălucitor”, Irina Munteanu a lăsat să circule prin Botoșani ”Prizonierul” - VIDEO & GALERIE FOTO
Doi autori botoșăneni, fiecare dintre ei având în spate o viață de jurnalist care de la o vreme se așază în pagini de carte.
Mărturisirea celui de-al treilea om din stat, venit cu mașina pe drumul de la Târgu-Frumos: Mai ațipeam un pic, mă mai zguduia... FOTOGALERIE
Venit în județ pentru a i se prezenta stadiul proiectelor de modernizare a drumurilor Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești, președintele Camerei Deputaților a fost întrebat de reporterul Botoșăneanul dacă s-a deplasat cu avionul sau cu automobilul în nordul Moldovei?
Se caută director la instituția unde foștii șefi erau campioni la concedii medicale
Un nou concurs va avea loc în luna iulie la București pentru ocuparea unui post de director la o instituție publică din Botoșani.
Eroii cinstiți în ploaie la cimitir: CJ-ul a luat fața Prefecturii la coroane, AUR a venit de două ori, iar defilarea a... plecat la Mălina și prin Afganistan – VIDEO & GALERIE FOTO
După ce anul trecut manifestările prilejuite de Înălțarea Domnului au fost interzise în cimitire din cauza situației sanitare, în 2021 evenimentul religios desfășurat la ”Pacea” a fost afectat de ploaie.
Se cere ANULAREA concursului pentru șefia „TBC”, contestație depusă de candidata respinsă
Cristina Bahrin a depus contestație joi, la ora 9:00, solicitând anularea concursului pentru șefia Spitalul de Pneumoftiziologie.
Se mută „Urgențele”, muncitorii continuă lucrările: Avem termen să eliberăm - FOTOGALERIE
Lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) sunt în grafic, motiv pentru care în aceste zile reprezentanții Spitalului Județean Mavromati pregătesc predarea totală a amplasamentului.
PSD și-a pus în sfârșit director la ”Apă”, a fost votat la propunerea unui patron de restaurant
Ceea ce Botoșăneanul anticipa sâmbătă, s-a întâmplat în cursul zilei de miercuri. Întrunit în ședință, consiliul de administrație al SC Nova Apaserv SA a schimbat directorul general.
Loading...
Polițiștii de la ”Circulație” eliberați nu au voie să se apropie unul de celălalt, dar vor fi supravegheați de propriii colegi
Cei opt polițiști care au fost eliberați astăzi, fiind plasați sub control judiciar, vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători.
Lovitură de teatru: Toți polițiștii de la Serviciul Rutier arestați la cererea DNA au fost eliberați
După două zile de deliberări, Curtea de Apel Suceava a dat astăzi o sentință favorabilă polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost arestați săptămâna trecută la cererea Direcției Naționale Anticorupție.
S-a stricat ”muzica” la Filarmonică: Directorul aproape să rămână fără funcție, se pregătește un interimar
Directorul Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani este foarte aproape să își piardă postul. Mihai Sârbu a obținut la evaluarea activității o notă care nu îi mai permite să își ducă mandatul până la capăt.  
Baloane înălțate la Botoșani pentru micuții pierduți, medic: Să-i spun unui părinte că al lui copil a murit este cel mai greu lucruGALERIE FOTO & VIDEO
Copilaşii care au părăsit braţele părinţilor prea devreme sau care nici nu au văzut lumina zilei au fost comemoraţi duminică, 6 iunie 2021, în fața Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati.
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO
Sunt pata de culoare a orașului, cu o istorie dureroasă pe care astăzi ne-o povestesc fără patimă. Îi cunoaștem ca pe cei mai destoinici grădinari, buni meșteșugari, dar și drept păstrători ai unei culturi pe cât de vechi, pe atât de valoroase.
Loading...
Centru pentru vârstnici cu saună, jacuzzi și sală de fitness, inaugurat la Ștefănești în prezența ministrului Muncii – VIDEO & GALERIE FOTO
Poate cel mai modern centru de stat destinat pensionarilor și-a deschis porțile sâmbătă pe strada Smârdan 5 din Ștefănești. Primăria orașului de pe malul Prutului a tăiat panglica inaugurală a unui proiect Regio în valoare de 3,1 milioane de lei.
Doi bărbați reținuți pentru exploatarea unor tinere: S-au ridicat săbii, securi și macete - FOTO & VIDEO
Au fost efectuate trei percheziții domiciliare.
Decizie de la Suceava: Opt polițiști de la Serviciul Rutier au fost arestați preventiv
Procurorii au dispus miercuri reținerea mai multor suspecți, iar joi au fost formulate mai multe mandate de arestare preventivă.
”Fabrica de mame” se apropie de mileniul 3: Aparatură modernă adusă la Maternitatea Botoșani după ani de așteptări, medic: Din păcate, celelalte județe aveau deja GALERIE FOTO
Ambulatoriul de la Maternitatea Botoșani are începând de luna aceasta un laborator de analize performant. Lucrările de modernizare au fost finalizate, motiv pentru care s-a primit și aparatură nouă.
Un ofițer și nouă agenți de la Poliția Rutieră, reținuți de DNA: de la luare de mită la uz de fals
Nu mai puțin de 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri, 2 iunie 2021.
Când oamenii buni împart bucurie: Petrecere ca-n povești pentru zeci de copii necăjiți din Botoșani - Cel mai frumos este să-i vezi zâmbind GALERIE FOTO & VIDEO
Mai mulți copii necăjiți din Botoșani nu vor uita prea curând ziua de 1 iunie 2021. Iar asta deoarece, pentru prima dată, au luat parte la o petrecere organizată doar pentru ei, într-o zi specială. Nu ar fi fost însă posibilă dacă oamenii cu suflet mare nu ar fi donat bani, jucării, dulciuri, dar și o mulțime de alte lucruri.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.3 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
18.6 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
15.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.