Top News
Academicianul din Cucorăni, botoșăneanul care a înființat prima Bancă de Gene din România: Instituția îi poartă astăzi numele

S-a născut într-un sătuc din Botoșani. Are 92 de ani, este academician și a scris peste 100 de lucrări științifice. Este supranumit "părintele" primei Bănci de Gene din România, iar în semn de prețuire, instituția îi poartă astăzi numele.

Paradoxal, într-o lume în care sănătatea a devenit prioritară în toate sectoarele  și pentru toate vârstele, comercializarea și consumul de produse contrafăcute sau atinge cote maxime. Și asta nu doar în atât de blamatele hipermarketuri cu capital străin, ci chiar și în magazine autohtone sau, mai grav, în piețele agroalimentare, unde produsele, deși sunt crescute în grădina țărănească, deseori sunt ”ajutate” să arate asemenea celor de pe rafturile din supermarket. Puțină lume știe că, la un pas de Botoșani, o instituție păstrează semințele tradiționale românești, iar specialiștii sunt gata să ofere sfaturi și consultanță, chiar și semințe gratuite.

 

Academicianul din Cucorăni

 

Mihai Cristea s-a născut în 1929 la Cucorăni, în județul Botoșani. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" din anul 1990. A activat în câmpul cercetării vreme de 42 de ani, dintre care 35 ca director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Suceava.

 

Este un cercetător recunoscut pe plan mondial, deschizător de drumuri în ştiinţa românească. A fost decorat cu 10 medalii de stat pentru merite ştiinţifice. În anul 2002 a primit Ordinul "Serviciul credincios în grad de Cavaler" din partea Preşedintelui României, iar pentru ridicarea ştiinţei agricole în Bucovina a fost declarat Cetăţean de Onoare al Municipiului Suceava. În urmă cu câţiva ani, academicianul Mihai Cristea a fost distins şi cu titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Mihai Eminescu.

 

Prea puțin se știe că, la un pas de Botoșani, există o instituție de a cărei înființare și apoi funcționare se leagă numele acestui botoșănean din elita cercetării.

 

Mihai Cristea este cel care a înființat Banca de Resurse Genetice Vegetale la Suceava, una dintre cele mai spectaculoase instituții din ultimul secol, instituție pe care astăzi o conduce botoșăneanca Silvia Străjeru.

 

Banca de Resurse Genetice Vegetale sau "moștenirea bio-culturală a poporului nostru", după cum o numește Silvia Străjeru, reprezintă, fără nicio exagerare, un tezaur care păstrează nealterate și nemodificate semințele  țărănești tradiționale din toate soiurile care se cultivă în prezent în țara noastră.

 

Banca de Gene Suceava deține astăzi o colecție de aproape 10.000 de populații tradiționale, colectate în timp din toate județele țării.

 

Mihai Cristea este un reprezentant de elită în cercetarea genetică a porumbului, crearea hibrizilor extratimpurii şi timpurii, dar este recunoscut și ca "părinte" al Băncii de Resurse Genetice Vegetale, unică în ţară la momentul înființării şi una dintre cele mai importante din Europa.

 

În perioada 1987-1990, unitatea a funcţionat ca laborator specializat în domeniul resurselor genetice vegetale, în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava. Pe baza Hotărârii Guvernului României nr. 371 din 1990, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava a devenit instituţie publică, de sine stătătoare, cu personalitate juridică, având caracter naţional. Mandatul acesteia, specific majorităţii băncilor de gene de la nivel mondial, fiind explorarea, colectarea, evaluarea şi conservarea resurselor genetice vegetate, fiind finanţată integral de la bugetul de stat şi subordonată, direct, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Începând cu data de 9 decembrie 2009, când HG 1433/2009 a fost publicată în Monitorul Oficial 857, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava a fost comasată cu Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Bucureşti.

 

Foarte important, Banca oferă, gratuit, informaţii privind tehnologiile de cultură specifice, tratamentele ecologice sau convenţionale destinate întreţinerii culturilor.

 

 

Un gest de recunoaștere

 

În semn de recunoaștere a meritelor botoșăneanului Mihai Cristea, în baza HG 112/15 martie 2018, instituția și-a schimbat denumirea în Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” și a devenit instituție de drept public organizată ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”.

 

 

 

„Un om, o viaţă, o idee”

 

„Un om, O viaţă, O idee, In honorem dr. Ing. Mihai D. Cristea”, este un Laudatio pentru academicianul din Cucorăni. Astfel i-au onorat munca de o viață foștii colegi sau cei care au beneficiat de rezultatul studiilor sale.

 

 

Impresionante sunt și cuvintele Academicianului Cristian Hera, la vremea rostirii lor acesta îndeplinind funcțiile de Vicepreședinte al Academiei Romane, Președintele Secției de Științe Agricole si Silvice a Academie Romane, precum și Președinte de Onoare al Academiei de Științe Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”:

”Mă duc cu gândul la sfârșitul anilor 50, începutul anilor 60, când au apărut mugurii colaborării noastre, atunci, Cristian Hera foarte tânăr cercetător la ICAR, Mihai Cristea tânăr cercetător la Stațiunea Suceava, Stațiune la care, câțiva ani mai târziu ai fost numit director, funcție în care ai construit, ai construit mult și temeinic. Ai adunat cu răbdare și devotament zestrea genetică dăruită de natură zonei în care îți desfășori activitatea, ai creat hibrizi de porumb timpurii, specifici pentru N-E României, ai construit o minunata Stațiune de Cercetări Agricole, ai construit un unicat în România la acea vreme, ”Banca de Gene”, ai format cercetători, ai scris și publicat articole de specialitate, ai scris cărți și tratate, într-un cuvânt ai fost un ”constructor-creator”.  

 

Nu sunt uitate nici vizitele în Moldova, în Cucorănii Botoșanilor.

 

”Îmi amintesc cu emoție și bucurie despre vizitele pe care le-am făcut la casa părintească de la Cucorăni, locul copilăriei tale, plin de amintiri, locul, cred eu, dătător de tărie sufletească, locul aducător de energii pozitive, locul care îți da liniștea și puterea de a continuă să creezi”,

a rostit Acad.Cristian Hera.

 

În ciuda valorii incontestabile, a apartenței la lumea academică și la elita cercetării naționale și internaționale, Mihai Cristea rămâne și astăzi necunoscut botoșănenilor...

 

loading...
Academicianul Leon Dănăilă i-a dus flori soției la spital în fiecare zi, chiar și atunci când era inconștientă: Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Reorganizare la Județ cu suplimentare de posturi: Șefii, aproape de a primi „cadou” câte un consilier – DOCUMENT
Noua organigramă propusă pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean trebuie votată de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare.
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO
Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?
Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.
Botoșăneanca plecată din Avrămeni și devenită portdrapelul României la Jocurile Olimpice: Naţiunea noastră este puternicăVIDEO & GALERIE FOTO
Canotajul românesc a intrat în focurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 încă din prima zi a competiției. România a avut două echipaje care s-au calificat direct în semifinale, cele de dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș și Ioan Prundeanu – Marian Enache.
Doar la șase licee elevii au intrat cu medii de peste 5, val de admiși cu medii de 2 & 3 și ceva – TOPUL liceelor din Botoșani după repartizarea computerizată
Un an și jumătate de învățământ online pare să își fi pus serios amprenta asupra calității actului educațional. Definitoriu este ceea ce s-a întâmplat la repartizarea computerizată a elevilor la licee.
A rămas cum au stabilit! 1 milion de lei din banii botoșănenilor pentru retrogradata cu zero puncte Magnum după o evaluare de poveste a contestațiilor
S-a întrunit comisia de evaluare a contestațiilor și a efectuat o verificare a contestațiilor depuse în cadrul sesiunii de acordare a finanțărilor nerambursabile pe legea sportului, în urma căreia s-au dat punctajele finale.
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
Loading...
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Loading...
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Surpriză de proporții: Nu mai este Ada Macovei, un director revine la vârful PNL Botoșani ca secretar general - Pentru partid faci orice
Biroul Politic Județean al PNL Botoșani s-a întrunit vineri după-amiază pentru prima oară după alegerile interne de săptămâna trecută. Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat desemnarea noului secretar general al filialei județene.
Scandalul milionului pentru sport: Președintele de la contestații înlocuit din comisie pe ultima sută de metri
În primă fază, conform calendarului, comisia de evaluare a proiectelor depuse pe sesiunea de finanțări nerambursabile în baza legii sportului trebuia să se întrunească pe 2 iulie. 
Încă un om de afaceri reacționează după repartizarea tuturor banilor la handbal: Am rămas perplex / Nu poate să conducă Primăria cum conduce mașina
FC Botoșani nu este singurul club care a reacționat în urma deciziei comisiei de evaluare și selecționare a proiectelor sportive prin care întreaga sumă de 1 milion de lei prevăzută în buget a fost repartizată Asociației Club Sportiv Magnum.
Atatea nume mari in toate domeniile si totusi pana la aceasta data in Botosani nu s-a reusit infiintarea macar a unei facultati de sine statatoare de biologie, stiintele naturii, filozofie, litere care ar fi putut aduce un omagiu celor care s-au nascut pe aceste meleaguri si le-ar fi putut continua activitatea.Dar in Botosani cei ce ne conduc nu sunt interesati de educatie decat cu numele, probabil ca stiu de ce.
1 iunie 2021, 08:21
Ce păcat ca astăzi aceste nume mari ce le-a dat județul Botoșani au ajuns sa fie umbrite de oameni doar puși în funcții politic in acest fumos domeniu. Toți sunt specialiști de la Delibas care nu a făcut nimic până la Ionică Nechifor. Niste impostori cufacultatii de profil trecuți ca ratele prin apa. Si asa sunt toate domeniile unde se gasesc impostorii vremurilor noastre cum ar fi Federovici cu Budai și gașca lor până la Soptica cu gașca lui. Păi ce pretenții să ai cand un profesor de fizică este în comisia de agricultură și alții ca el. Au capusat acest frumos domeniu ca atâta a mai rămas după 90 dar deja acești impostori specialiști au distrus și aceasta ramura rămasă. Cu legi fara nici o noimă care nu apara fermierii români și producătorii adevărați ci impostorii veniti de teapa lor. Este vina noastră din pacate ca nu cerem pe liste la vot profesioniști pe domenii iar cei care sunt șoferi, fizicieni la origini sa meargă sa isi faca meseria care si-aù ales-o ca fiecare tânăr. Unii muncesc o viata de om pe o specialitate și sunt înlăturați de aceste mizerii.
31 mai 2021, 20:57
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
31.5 o C
Dorohoi
30.5 o C
Bucecea
31.1 o C
Darabani
29.1 o C
Saveni
31.1 o C
Ştefăneşti
36.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.