Top News
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO

Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.

A treia zi de Crăciun, în comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani, s-a transformat duminică, 9 ianuarie, într-o împreună bucurie. De la cei mai mici până la seniorii comunității, unii purtând costumele tradiționale, alții însoțindu-i pe primii și aplaudând momentele pregătite cu acest prilej, cu toții au reușit să redea sărbătorii strălucirea așteptată.

 

Batiuşka Vladimir Condratov a dat binecuvântarea obișnuită, toți cei prezenți s-au rugat și s-au închinat cu evlavie, cântând împreună tradiționala colindă. Matușca Olga Zakoliukina, soţia preotului și referent cultural, în mijlocul copiilor, a fost flacăra pe care toți cei mici o urmăreau spre a primi indicații pentru programul pregătit și care, la final, avea să se bucure de un oaspete mult așteptat: Ded Maroz (Moș Crăciun).

 

 

 

”Suntem mândri că aparținem acestei zone cu o bogată tradiție culturală”

 

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, a fost și gazda evenimentului care s-a desfășurat în sediul Centrului Cultural ”Corneliu Finașcu”, printre cei invitați aflându-se și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a venit însoțită de consilierul județean Costel Pătrăuceanu.

 

”Rușii lipoveni sunt păstrători ai calendarului iulian, așa că în această perioadă sărbătorim Crăciunul. În ziua de 7 ianuarie, prima zi de Crăciun, rușii lipoveni participă la slujbă, merg în familie, servesc masa alături de cei dragi. A doua zi este dedicată vizitelor la cei apropiați, iar ziua a treia de Crăciun este dedicată celor mici, care sunt foarte nerăbdători să ne prezinte programul pe care l-au pregătit de-a lungul timpului pentru acest frumos moment”,

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani

 

Rușii lipoveni sunt pata de culoare a Botoșanilor, spune Ovidiu Ivanov. ”Suntem mândri că aparținem acestei zone cu o bogată tradiție culturală, dar și etnică, un oraș care a dat foarte multe personalități”.

 

 

Este important ca micile comunități să își păstreze tradiția lingvistică, tradițională și culturală. Or asta este posibil doar printr-o strânsă colaborare între comunitățile existente în Botoșani, dar și prin relația cu autoritățile.

 

”Este foarte important pentru noi toți să luptăm - este până la urmă o luptă - în această lume secularizată și globalizată, să ne păstrăm identitatea etnică. Cei mici și-au asumat această misiune de a păstra și de a duce mai departe toată tradiția noastră lingvistică, culturală, tradițională și așa mai departe. Trăim vremuri foarte bune, din punctul nostru de vedere, al minorităților, în general, și al comunității rușilor lipoveni din Botoșani în particular, în sensul că legăturile și relația care există între comunitate, etnici și cei care conduc destinele acestui oraș, relația așadar este una cât se poate de bună, rezultatele se văd. Suntem implicați alături de entitățile orașului nostru care promovează atât latura turistică, cât și latura etnică a orașului, în diferite proiecte. Ne bucură sprijinul pe care ni-l acordați și sperăm să rămânem sub aceste bune auspicii”,

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani

 

 

”Sunteți parte foarte importantă a comunității noastre”

 

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, le-a oferit un cadou neașteptat celor mici.

 

”Dacă vremea și timpurile vor permite, vom stabili data când vom face o vizită la București, să vizitați Parlamentul, Camera Deputaților, Senatul. Iar unul dintre voi să spună acolo, la microfon, un speech pentru toată comunitatea lipovenilor din România”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

 

 

Președintele Consiliului Județean Botoșani i-a felicitat pe reprezentanții comunității pentru toate realizările din ultimii ani.

 

”Sunteți parte foarte importantă a comunității noastre. Crăciun fericit, Crăciun binecuvântat tuturor! Dacă noi închidem șirul sărbătorilor de iarnă, dvs. îl deschideți. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți. Astăzi am venit alături de consilierul județean Costel Pătrăuceanu, pentru că lucrurile bune se fac punând mâinile împreună, iar noi îi avem pe colegii consilieri județeni. Dumnealui ține legătura cu comunitatea dvs. Să avem un an bun, cu sănătate, pentru că dacă suntem sănătoși, bunul Dumnezeu ne pune pe umeri atât cât putem noi duce”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

 

”Vom face totul ca Botoșanii să fie un loc care să reprezinte bine colaborarea dintre comunități”

 

Profesorul Daniel Elisei, foarte iubit în comunitate și deopotrivă implicat în activitatea copiilor, a apreciat faptul că, de câțiva ani, lipovenii sunt din ce în ce mai vizibili atât pe plan local, cât și național.

 

”Vă felicit cu această ocazie deosebită pentru noi, e o tradiție pe care noi o respectăm cu multă plăcere pe parcursul anilor, să sperăm că această deprindere a noastră de a fi împreună la aceste evenimente va continua și în anii următori. E un efort pentru acești copii, ce au organizat în ultimii 4 ani de când domnul Ivanov este în fruntea comunității, a scos în evidență comunitatea nu numai pe plan local, ci și național. Le mulțumesc cu această ocazie, comunitatea despre care se auzea foarte puțin în Botoșani cu câțiva ani în urmă acum a ieșit în evidență”,

a spus profesorul Daniel Elisei.

 

 

La rândul său, respectabilul dascăl le-a transmis celor prezenți că trebuie să ducă mai departe tradițiile pe care generațiile de până acum le-au păstrat vreme de secole, ”de când locuim pe aceste meleaguri și ne-am bucurat de înțelegerea celor care ne-au primit aici”.

 

”Noi, la rândul nostru, vom face totul ca Botoșanii să fie un loc care să reprezinte bine colaborarea dintre comunități și să ducă mai departe faima locului așa cum au făcut-o înaintașii noștri, comunitatea noastră și în primul rând populația majoritară, care prin Eminescu, Iorga, Luchian, Enescu și mulți alți oameni de seamă au făcut cunoscut acest colț al României”,

a încheiat prof. Daniel Elisei

 

Programul a cuprins numeroase momente, de la colinde, cântece, scenete, dansuri tradiționale, până la momentul venirii lui Moș Crăciun, care a adus daruri celor mai mici.

 

 

Ca grup etnic, rușii-lipovenii din România numără astăzi aproximativ 40.000 persoane. Dintre aceștia, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani cuprinde 1.200 de membri.

 

O comunitate foarte activă și prezentă în viața publică, ai cărei reprezentanţi îi regăsim în toate domeniile vieţii sociale. Împreună, membrii comunității se preocupă de păstrarea valorilor identitare, de supravieţuirea religioasă, culturală, lingvistică. Iar Biserica și Centrul cultural deţin un rol foarte important.

 

loading...
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șteff Chelaru şi povestea costumului elisabetan de la Festivalul Internațional Shakespeare: A fost o experiență foarte bogată în emoții
O ştim din spectacolele adolescentine din Botoşani. Am privit-o apoi strălucind pe podium sau în lumina reflectoarelor, ne-a fascinat cu originalele sale creații. Un designer care a inovat moda, dar a ales scenografia.   
Dan Lungu la Botoșani: Ceea ce sunt astăzi datorez în bună parte profesorilor mei care au avut răbdarea să mă descopere, să mă încurajeze GALERIE FOTO&VIDEO
În perioada 16 – 21 mai 2022, Casa Corpului Didactic Botoşani a organizat ediția a XII-a a Zilelor EDU – CCD, eveniment care a găzduit Simpozionul județean “Experiențe educaționale”.
Proiect pentru un nou supermarket: se va construi în apropierea gării și va avea inclusiv spațiu verde
Consiliul Local Botoșani a lansat în consultare publică, la începutul acestei săptămâni, intenția de elaborare și de obținere a avizului de oportunitate pentru un Plan Urbanistic Zonal privind construirea unui nou supermarket.
Primul om de afaceri care și-a anunțat candidatura la alegerile locale: Voi merge independent la ambele funcții VIDEO
Cu doi ani și patru luni înaintea alegerilor locale se profilează deja un candidat la Primăria și Consiliul Local Botoșani. Deși a fost membru PSD și apoi a făcut parte și din Partidul Pro România, cel mai probabil va intra din postura de independent în cursa de la municipiu.
Peste 18 milioane lei doar pentru un lot! Constructorii de pe drumul strategic ținuți pe șantier cu bani mai mulți: Am făcut eforturi supraomenești
Lucrările la drumul strategic avansează însă din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții a fost nevoie din nou de votul consilierilor județeni pentru suplimentarea sumei necesară pentru finalizarea investiției. 
Anca Boldea, SFATURI despre cum trebuie să avem grijă de igiena noastră, în vacanță: Pe perna aia au dormit sute de persoaneVIDEO
Vacanțele, mult așteptatele momente de relaxare se pot transforma în unele cazuri, în episoade de coșmar.
Coșmar aproape de final: Șefii de la „Drumurile Naționale” anunță asfaltarea sectorului Flămânzi - Copălău – VIDEO
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani.
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea
Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO
Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.
Loading...
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Loading...
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„L-a adus într-o bocceluță asistenta care l-a văzut că este bine format, țipă, respiră. Și a coborât două etaje, cât ne despărțeau, să îi oferim îngrijirea necesară. Cântărea 900 de grame și mama nu știa câte luni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9429 lei
USD
Dolarul SUA
4.6098 lei
CHF
Francul elveţian
4.8066 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6289 lei
XAU
Gramul de aur
275.5597 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2579 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2900 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6187 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.7 o C
Dorohoi
26.1 o C
Bucecea
27.0 o C
Darabani
25.7 o C
Saveni
26.6 o C
Ştefăneşti
25.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.