Ştiri
Un nou gest de excepție al GENIULUI botoșănean: Este mai greu să faci istorie decât să povestești istorie - GALERIE FOTO

Un eveniment de înaltă ținută, chiar dacă marcat de pandemia pe care o străbatem, a avut loc vineri, și l-a avut în centru pe geniul neurochirugiei românești, născut la Darabani.

Evenimentul a fost prilejuit de intrarea în patrimoniul Arhivelor Naționale a documentelor donate de către reputatul academician Leon Dănăilă.

 

 

”Patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu documente prețioase”

 

Arhivele Naționale au organizat vineri, 30 octombrie 2020, începând cu ora 10.00, la sediul Bibliotecii Academiei Române, ceremonia publică de exprimare a recunoștinței față de distinsul academician Leon Dănăilă, ca urmare a valoroasei donații de documente făcute instituției naționale.

 

”Datorită acestui generos act, patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu documente prețioase care reflectă viața profesională și personală a reputatului neurochirurg român: corespondență din tinerețe, manuscrise ale operelor științifice, diplome, medalii, invitații, fotografii realizate în timpul activităților intraspitalicești, excursii, de la congrese din țară și străinătate”, este mesajul transmis de reprezentanții instituției.

 

La eveniment a participat și renumitul academician, născut la Darabani, care a primit din partea Arhivelor Naționale o diplomă de mulțumire pentru importanta contribuție adusă la îmbogățirea Fondului Arhivistic Național.

 

De asemenea, cu această ocazie a fost organizată și o miniexpoziție cu câteva documente din cele care vor constitui fondul personal „Academician Leon Dănăilă”.

 

În perioada următoare specialiștii Arhivelor Naționale vor prelucra arhivistic documentele donate de acad. Leon Dănăilă pentru a putea fi puse la dispoziția cercetătorilor prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale.

 

 

”Iubirea de oameni aduce înțelegere”

 

Evenimentul a fost unul mai puțin obișnuit întrucât, potrivit conducerii instituției, preluarea de documente - donații - nu este însoțită de astfel de întâlniri cu donatorii, însă arhiva neurochirurgului dărăbănean ”merită toată atenția, va fi una dintre arhivele vedetă”.

 

 

Academicianul Leon Dănăilă a dat citire unui discurs emoționant, care a adus în atenție importanța științei, a medicinei, dar și a credinței.

 

”Iubirea de oameni aduce înțelegere, netezirea divergențelor și conflictelor, precum și restabilirea unei societăți echitabile conviețuirii omenești. Prin credință, omul poate deveni mai bun. Cei care sunt stăpâniți de ură nu mai țin seama de manifestarea ei, de nicio lege morală, a onoarei și a omeniei. Omul stăpânit de ură are mintea întunecată, nu mai judecă. Ura nu cunoaște limite și nici nu alege mijloacele pentru atingerea scopului ei.

Am 18 certificate de inventator și 10 de inovator. Am descoperit o nouă celulă cerebrală, adusă la cunoștința comunității mondiale în 2006, și am introdus în neurochirurgia românească laserul și microscopul operator cu ajutorul cărora am scăzut mortalitatea operatorie de la 60 la sută la 4 la sută. Ca absolvent al Facultății de Medicină din Iași și al Facultății de Filozofie și Psihologie din București, ca membru titular al Academiei Române, al celei de Științe Medicale, a altor nou Academii din străinătate și a celei de senator în Parlamentul României, vă asigur că voi căuta în continuare noi resurse pentru a fi de folos oamenilor și științei. Măsura în care, ca un component al școlii de neurochirurgie, am ameliorat-o și am dezvoltat-o, o vor judeca contemporanii, dar cel mai bine o vor judeca cei ce vor urma. Oricum, este mai greu să faci istorie decât să povestești istorie”,

Academician Leon Dănăilă

 

 

”Sculptorul de creiere” s-a născut la Darabani

 

Pe 1 iulie 1933, la Darabani, județul Botoșani, s-a născut Leon Dănăilă, eminent medic neurochirurg, membru titular al Academiei Române, supranumit „sculptorul de creiere”. Este cel care a folosit primul în România aparatul numit "microscop operator", care a revoluţionat chirurgia vasculară. Secţia de neurochirurgie vasculară cerebrală de la Bagdasar-Arseni, înfiinţată în 1981 de doctorul Dănăilă, este unică în ţară.

 

La Darabani în județul Botoșani, a făcut și primele patru clase primare. Apoi a mers la Dorohoi, unde a fost elev al a fost elev al Liceului "Grigore Ghica", pe care l-a absolvit în anul 1952. Încă din liceu, Leon Dănăilă era preocupat de studiu, "deşi nu era printre primii la învăţătură, era preocupat mereu să studieze ceea ce îl interesa", spuneu despre academicianul de astăzi foștii colegi de liceu.

 

A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea "Neurinomul spinal", în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie - Psihologie din Bucureşti.

 

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.

(Foto: Arhivele Naționale)

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DOLIU în sport: S-a stins din viață un fost fotbalist, a antrenat și la Botoșani
S-a stins din viață un fost fotbalist al FC Politehnica Iași și antrenor la Botoșani.
ATENȚIE, e pe banii tăi: De mâine, autoritățile pot intra pe orice proprietate privată pentru a face curățenie sau deratizare
De sâmbătă, atât autorităţile şi instituţiile statului, cât şi persoanele fizice sau firmele vor trebui să îngrijească bine clădirile și terenurile pe care le dețin, inclusiv prin curățarea periodică a fațadelor, zugrăvirea clădirilor sau spălarea geamurilor acestora.
GENIILE Botoșanilor: 80 de ani de la moartea lui Nicolae Iorga, cel mai mare istoric al românilor - FOTO&VIDEO
Astăzi se împlinesc 80 de ani de la moartea botoșăneanului Nicolae Iorga, cel mai de seamă istoric al românilor.  
MITĂ și la RAR chiar și de 1.000 de euro! Mașini cu defecțiuni declarate funcționale, acte în neregulă acceptate pentru bani
Descinderile care au avut loc astăzi din partea procurorilor DNA Suceava au scos la iveală un nou set de nereguli grave.
Tichetele sociale eliberate la sediul Direcției de Asistență Socială Botoșani
În urma unei analize atente a situației actuale, pe fondul contextului pandemic dar și în baza unor consultări cu conducerea Direcției de Asistență Socială (DAS), primarul municipiului Botoșani a decis unele modificări în ce privește acordarea tichetelor sociale.
METODA găsită de funcționarii de la Permise pentru a-i face șoferi pe unii candidați, mită și până la 6.000 de euro
Descinderile care au avut loc astăzi au scos la iveală metodele la care apelau funcționarii statului pentru a colecta banii din mită în schimbul carnetelor de șoferi.
Bijuterii și bunuri de 1 milion de euro confiscate de procurorii DNA după descinderile de astăzi – GALERIE FOTO
Ziua de joi, 26 noiembrie 2020 a fost una extrem de aglomerată pentru procurorii DNA Suceava care au descins în aproape 70 de locații din mai multe județe printre care și Botoșani. 
Vacanțe cu iz de kerosen alături de Life Tour, agenţia de turism ce marchează 10 ani de activitate!
(P) Agenția de turism Life Tour marchează 10 ani de activitate! De-a lungul timpului activitatea a fost presărată cu provocări fel de fel, dar pasiunea față de domeniu, experiența și implicarea celor de la Life Tour depășesc așteptările și fac ca motoarele activității să continue.
Un candidat la Senat propune taxa ZERO la gunoi
Candidatul susține că este un proiect realizabil care nu ar aduce costuri suplimentare.
Loading...
Ziua Națională a României marcată în Centrul Istoric, botoșănenii rugați să rămână acasă
Guvernul României a permis organizarea de manifestații pe data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.
Începerea proiectului ”Dezvoltarea microîntreprinderii Tehno Instal Nord SRL”, cod SMIS: 132459
Societatea comercială TEHNO INSTAL NORD SRL, cu sediul în Municipiul Botoșani, str. Primăverii, nr.11, scara A, etaj 3, apartament 12, județul Botoșani, urmează să implementeze proiectul "Dezvoltarea Microîntreprinderii TEHNO INSTAL NORD SRL", cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare nr. 6186/09.10.2020.
Corneliu Popescu, mesaj pentru botoșăneni: Au oferit întotdeauna voturi PSD-ului aproape inutil
În cadrul unei conferințe de presă, președintele PMP Corneliu Popescu, a ținut să transmită un mesaj botoșănenilor și nu numai.  
Pactul PMP-ului semnat de PNL Botoșani, „ignore” de la celelalte partide
Partidul Mișcarea Populară a transmis adrese către celelalte formațiuni politice de la Botoșani să semneze un „Pact pentru reducerea la 300 a numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale. Însă doar PNL Botoșani a dat curs invitației.
S-a semnat! Un antreprenor botoșănean construiește o fabrică și un depozit de 3 milioane de euro la Bucecea - FOTOGALERIE
Potrivit primarului Angel Gheorghiu, investițiile se vor ridica la peste 3 milioane de euro și vor aduce peste 50 de locuri de muncă.
Loading...
Peste 9.000 de cazuri noi  în țară în ultimele 24 de ore, 171 de persoane infectate au murit – SITUAȚIA
Până astăzi, 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 323.514 pacienți au fost declarați vindecați, transmite Grupul de Comunicare Strategică.
PROGRAMUL Urban Serv pentru zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie
Pentru urgențe sau soluționarea unor probleme, cetățenii pot suna la Dispeceratul societății Urban Serv SA.  
Secretarul general al PMP a venit la Botoșani și a prezentat PRIORITĂȚILE partidului
Ioana Constantin, secretarul general adjunct al Partidului Mișcarea Populară (PMP), a venit astăzi la Botoșani fiind prezentă la o conferință de presă la sediul filialei de la Botoșani.
Femeia căutată de polițiști a fost găsită, UNDE a stat ascunsă timp de trei zile
A plecat de acasă în urmă cu trei zile și de atunci nimeni nu a mai știut nimic de ea.
ACUM: Ședință la Municipiu, consilierii VOTEAZĂ secret niște șefuleți la societăți
Joi, 26 noiembrie 2020 are loc și ședința ordinară a Consiliului Local Botoșani, tot în sistem online.
Curg amenzile la Botoșani: Încă o zi cu zeci de sancțiuni
Polițiștii le recomandă botoșănenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8738 lei
USD
Dolarul SUA
4.0922 lei
CHF
Francul elveţian
4.5042 lei
GBP
Lira sterlină
5.4621 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9242 lei
XAU
Gramul de aur
238.7471 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2382 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3500 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0127 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1460 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-0.6 o C
Saveni
1.9 o C
Ştefăneşti
7.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.