Ştiri
Un concert (f)estival pentru recâștigarea Centrului Istoric al Botoșanilor / Și gardul zâzaniei noastre

Până în seara zilei de 18 august 2022, nu puțini dintre botoșănenii care au asistat la Festivalul Instituțiilor de Cultură au recunoscut că nu mai călcaseră caldarâmul Centrului Istoric de ani buni. Și asta pentru că renunțaseră să mai spere că orașul va mai reuși vreodată să își ia înapoi gloria de odinioară.

Cu toate acestea, chiar dacă doar pentru câteva ore, Centrul Istoric a strălucit la propriu. Un act cultural a reușit acolo unde multe politici ale trecutului recent au eșuat. Însă vorbim despre un eveniment care a necesitat o adevărată desfășurare de forțe, de la resursa umană până la cea financiară sau logistică. Până la urmă, aceasta este menirea unei administrații care își așază pe frontispiciu un brand cultural.

 

 F.I.C. 2022. Festivalul Instituțiilor de Cultură, ediția I, 17 şi 18 august

 

Anul acesta, stagiunea estivala a Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a derulat după un concept nou. În primul rând, efortul comun al instituțiilor culturale aflate sub umbrela administrativă a Primăriei Botoșani. Un efort comun care a adăugat evenimentului nota profesionistă. Astfel, un spectacol artistic de natură simfonică, presărat cu muzică ușoară, a beneficiat prezența balerinilor, a piraților, a personajelor de poveste care au însuflețit mai mult sau mai puțin discret atmosfera fără să abuzeze, fără să se expună inutil.   

 

A treia instituție implicată în organizarea FIC a fost Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”, prin managerul său, actorul Marius Rogojinschi. Cel căruia i-a revenit și misiunea prezentării evenimentului, reușind să confere serii aerul de distincție și eleganță la care o astfel de muzică se pretează.

 

 

 

 

”Acest festival se doreşte a fi un tribut artistic adus tuturor locuitorilor urbei şi ai județului şi, chiar mai mult de atât, tuturor iubitorilor de muzică şi artă de pretutindeni!”, a fost mesajul organizatorilor, prin vocea lui Mirel Manea, managerul Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.

 

Obligatoriu să punctăm că succesul serii de 18 august nu ar fi fost posibil fără instrumentiștii Filarmonicii din Botoșani, care și-au dat din nou măsura profesionismului artistic. Eleganță, seriozitate, sincronizare și, nu în ultimul rând, un repertoriu divers, pentru toate categoriile de public. Sub bagheta dirijorului Andrei Tudor, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani și-a meritat pe deplin rolul de ”Regină a Festivalului”.  

 

 

 

 

Botoșănenii au aplaudat în dese rânduri, s-au ridicat în picioare, au aclamat, au lăcrimat, s-au distrat.

 

Paula Seling, Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic au fost ovaționați la scenă deschisă.

 

Iar Eugen Doga, deși a poposit mult mai puțin timp pe scenă, a impresionat prin simpla-i prezență, mărturisind că orașul lui Eminescu îl va emoționa întotdeauna.

 

"Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. (...) Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea”, spunea Eugen Doga.

 

De la ”Funiculì Funiculà”, cântecul napolitan compus de Luigi Denza și cântat în toată lumea de Luciano Pararotti, până la ”Frumoasa mea”, ”Copacul” sau ”Oameni”, șlagărele nemuritoare iubite de toți românii, muzica a fost primită cu aplauze.

 

 


 

 

Paula Seling a adus pe scenă acordurile melodiei "Dulcea și tandra mea fiara", valsul celebru scris de Eugen Doga, care a reprezentat coloana sonora a filmului cu același nume.

 

”Aria lui Figaro”, din ”Bărbierul din Sevilla” a inegalabilului Rossini, a creat un alt moment impresionant prin vocea lui Iordache Basalic, solist al Operei Naţionale Bucureşti.

 

Finalul serii a stat sub semnul lui Johann Strauss, cu al său celebru ”Radetzky March”, acompaniat de aplauzele publicului din Centrul Istoric.

 

A fost și momentul în care organizatorii s-au adresat publicului.

 

”Fiecare dintre noi, născuți și crescuți în acest minunat oraș, fie veniți din alte colțuri ale țării, din alte state, împreună putem să le spunem și altora cât de frumos, cât de minunat și de iubit este acest oraș Botoșani”,

Mirel Manea, managerul Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani

 

Și Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a urcat pe scenă pentru a mulțumi botoșănenilor care au ales să petreacă seara în Centrul Istoric al orașului.

 

”Suntem mai mulți decât vedeam eu de pe scaunul pe care îl ocupam. Vă mulțumesc pentru că sunteți prezenți aici, în aceste momente minunate. Și nu întâmplător am ales ca acest festival, care este la prima ediție, să aibă loc în Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Spuneau foarte mulți că ar trebui să fie Centrul Istoric cum era înainte... Ei bine, eu nu știu cum a fost Centrul Istoric înainte, știu cum va fi. Aceasta este o promisiune și am nevoie de ajutorul dvs. să redăm Centrul Istoric botoșănenilor. Mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în acest minunat eveniment. Și sunt convins că edițiile viitoare, aici, în Centrul Istoric al municipiului Botoșani, vor fi din ce în ce mai frumoase”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

 

 

 

 

Gardul zâzaniei noastre

 

Calitatea invitaților, a instrumentiștilor care au beneficiat de unul dintre cei mai mari dirijori ai timpurilor actuale – Andrei Tudor, a fost umbrită de câteva scurtcircuite organizatorice, care pe măsură ce au persistat au căpătat și mai mare amploare.

 

Distribuirea invitațiilor (care, cel puțin orifial, veneau la pachet cu indicații privind vestimentația), ca și împărțirea spațiului, pe de o parte, în funcție de scaune, și despărțirea publicului, pe de altă parte, printr-un gard au stârnit numeroase nemulțumiri, cel mai des folosit cuvânt fiind în ultima săptămână ”discriminare”.

 

 

 

 

A împărți publicul – la un concert gratuit și creat special pentru comunitate – în rangul 1 (scaune albastre), rangul 2 (scaune din plastic sau lemn) și rangul 3 (cei de după gard) a fost o strategie deficitară care nu poate fi susținută de niciun argument organizatoric și care necesită o revizuire pentru edițiile viitoare. 

 

Proiectul FIC merită să rămână o manifestare culturală dedicată tuturor locuitorilor orașului Botoșani.

 

Peste 2.700 de persoane și-au găsit de muncă prin AJOFM, aproape 1.200 sunt femei
În perioada ianuarie- august 2022, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botoșani, 2.727 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 1.192 femei.
Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri sociale: CE ajutoare financiare sunt luate în calcul
Pensii mai mari cu 10 procente, ajutoare pentru pensionarii cu venituri  până în 1.700 de lei, dar şi ridicarea plafonului pentru impozitarea pensiilor.
Trei cursuri de calificare organizate de AJOFM în luna octombrie – DOMENIILE
 Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) va organiza cursuri de calificare și în luna octombrie.
Mașinile „școală” murdare inclusiv la examen: Șeful de la Permise - Polițistul nu-i din plastic
Șeful Serviciului  Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), Marian Ciornea, a prezentat o listă cu problemele cu care se confruntă examinatorii pe perioada probei la traseu.
Angajări la două școli din Botoșani, se caută profesor dar și învățător – LISTA locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 26 septembrie 2022.
Cu gândul la Jocurile Olimpice: Botoșăneanul maratonist, RECORD personal la Berlin – FOTO
Maratonul de la Berlin a avut loc duminică, 25 septembrie, și a fost câștigat de un sportiv din Kenya, care a și stabilit un record mondial.
ALDE are președinte nou la Botoșani: Nu sunt genul de om care să schimbe regulile în timpul jocului
Filiala județeană a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) are de vineri un nou președinte. Biroul Politic Național (BPN) s-a întrunit la București și l-a numit pe Bogdan Dăscălescu în locul demisionarei Roxana Țurcanu, la o săptămâna după ce fosta lideră și-a anunțat plecarea în PNL.
Medicament lipsă în spitale, operații amânate în unele unități – SITUAȚIA de la „Mavromati”
Mai multe unități spitalicești din țară au amânat operațiile, care nu sunt urgențe, întrucât lipsește un medicament folosit după realizarea anesteziilor care are rol în decontractarea musculaturii pacientului.
Trei străzi și un cartier ANL FĂRĂ APĂ, cetățenii sfătuiți să își facă rezerve pentru marți
S.C. Nova Apaserv S.A. Botoşani îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.
Heliportul va fi gata la sfârșitul acestui an, dau asigurări reprezentanții CJ Botoșani - GALERIE FOTO
Lucrările la heliportul medical avansează într-un ritm rapid.
O firmă din Botoșani a câștigat licitația pentru Teatrul Mihai Eminescu – VIDEO
Primarul a anunțat rezultatul licitației pentru lucrările rămase de realizat la sediul Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani.
Abatoarele luate cu asalt de fermieri, administrator din Botoșani: Nu am mai văzut așa ceva, sună telefonul mereu, sunt disperați!
Administratorii de abatoare spun că fac cu greu față cererii de sacrificare a animalelor, care vine din partea crescătorilor.
Serviciul de Permise asaltat de candidați din alte județe: CÂȚI examinatori sunt la Botoșani
Lucrătorii Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Botoșani examinează zilnic și candidați din alte județe.
Societăți comerciale verificate de polițiști, 100 de mașini trase pe dreapta
În weekend, s-au desfășurat mai multe acțiuni ale polițiștilor pentru siguranța cetățenilor.
Temperaturi de vară în această săptămână, cum va fi vremea la sfârșit de septembrie
Vremea va fi caldă în această săptămână, iar temperaturile maxime vor ajunge la 29-30 de grade Celsius.
ACUM: Primarul Cosmin Andrei anunță firma care ar putea termina Teatrul ”Mihai Eminescu” - VIDEO
Edilul-șef al orașului a convocat o conferință de presa de urgență pentru a anunța firma declarată câștigătoare la licitația pentru reabilitarea Teatrului ”Mihai Eminescu”.
Se închid sau nu școlile pe perioada iernii? ANUNȚUL ministrului în această dimineață
Mai multe voci, inclusiv la Botoșani, au cerut închiderea școlilor pe timp de iarnă pentru a evita costurile mari la energie.
Aeronava SMURD aterizează la Botoșani pentru un pacient care a suferit un infarct
Pacientul va fi transferat într-o clinică universitară pentru tratament de specialitate.
Drama atacantului botoșănean după care plânge Edi Iordănescu: Taică-su a murit în accident / A rupt capul calului în două!
Fotbalistul botoșănean a plecat din țară după tragedia din familia sa, mutându-se în Spania, la Vinaros, Castellon. De o lună joacă iar în Spania, pentru Las Palmas.
Peste 120 de participanți la conferința națională ”Reactivarea economică a României: soluții și direcții pentru următorii 7 ani” – GALERIE FOTO
Evenimentul, care a reunit peste 120 de participanți din regiunea Nord-Est, dar și din alte zone ale țării, s-a axat pe două teme de interes major pentru mediul privat: criza energetică și, respectiv, soluțiile de finanțare pentru investițiile viitoare ale companiilor.
Deși ne-am dorit foarte mult sa fim prezenți ... chiar și fără invitație ...gardurile metalice ce formau un țarc, da un țarc (vezi Dex) ne-au tăiat tot cheful făcându-ne să renuntam după câteva minute.
20 august 2022, 11:05
Puteau fi prezenți și Rapsozii Botosanilor, cea mai cunoscuta Orchestra populara și indragita din Botoșani și în același timp cei care păstrează autencitatea folclorului Botosanen. Cei mai învârstă iubesc foarte mult muzica populara locala, iar în una dintre seri era super sa fie și folclor autentic în Centrul istoric. Este o părere auzita din partea mai multor persoane care si-au dorit acest lucru.
20 august 2022, 08:43
Sper ca publicatia sa incerce sa afle, pentru ca are mijloacele necesare, raspunsuri la cateva intrebari care nu sunt doar ale botosanenilor, ci si ale altor institutii.1. Care a fost criteriul de acordare a invitatiilor si cum il explica managerul ?2. De ce la ora 9.30, in prima zi anuntata pentru ridicarea invitatiilor, nu mai era disponibila nici una?3. De ce nu s-au vandut bilete?4. Cat a costat evenimentul?5. Care a fost suma acordata de sponsor?6. De ce doar trei instituții culturale au fost invitate să participe la acest asa zis festival? Biblioteca (se puteau face lansari de carte ale unor autori botosaneni), cinematograful(se puteau viziona recentele filme romanesti in care joaca actori botosaneni)
19 august 2022, 21:19
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
”Politic știți cum se întâmplă? Noi suntem o echipă și într-un Birou Politic Județean, în funcție de o analiză, de un sondaj, de poziția fiecăruia, se stabilesc candidaturile pentru alegerile locale. Până la alegerile ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9427 lei
USD
Dolarul SUA
5.1135 lei
CHF
Francul elveţian
5.1775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4791 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5498 lei
XAU
Gramul de aur
270.2027 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2149 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3255 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7514 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.7 o C
Dorohoi
13.7 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
12.9 o C
Saveni
13.8 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.