Ştiri
Un botoșănean a câștigat TROFEUL unei importante competiții internaționale: Viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți

Un eveniment care s-a impus deja în câmpul cultural românesc, fiind şi prima manifestare artistică de acest gen din România.

La începutul lunii octombrie s-a desfăşurat la Tecuci ediţia a III-a a Festivalului Internaţional al Aforismului.

 

Dacă la prima ediţie invitatul de onoare a fost acad. Naji Naaman, scriitor libanez şi manager cultural de talie universală, ediţia a II-a, dedicată Centenarului Marii Uniri, l-a avut alături pe Nicolae Dabija. La cea de a treia ediție, invitatul de onoare a fost Francois Vaucluse, din Franţa.

 

De la Botoșani, scriitorul Mircea Oprea a reținut din nou atenția juriului care a acordat premiile ediției.

 

Astfel, Trofeul Sapiens Piroboridava a fost obținut, ex-aequo, de Mircea Oprea – Botoșani, Pompiliu Comșa - Galați: Nicolae Mareș - București și Constantin Ardeleanu - București.

 

În 2017, la prima ediție a Festivalului Internațional al Aforismului, scriitorul Mircea Oprea a fost distins cu Premiul I, ex-aequo. Mircea Oprea nu este la prima întâlnire cu aforismul. În anul 2013 îl regăsim în "Antologia dell'aforisma romeno contemporaneo" (aforisme, Genesi Editrice, Torino, 2013).

 

Creațiile laureaților din acest an ai Festivalului Internațional al Aforismului de la Tecuci au fost reunite într-o Antologie îngrijită de Vasile Ghica. Pe lângă aforisme, Antologia ne așază înainte și o Anchetă literară realizată în rândul scriitorilor români, prilej de a lua pulsul creatorilor, răspunsurile acestora oferind o interesantă perspectivă asupra timpului literar, politic, social pe care îl străbatem.

 

Mircea Oprea pune accentul pe situația actuală a societății românești, o societate care este, totuși, rezultatul tuturor sincopelor din sistemul cultural și educațional românesc.

 

”Cea mai mare pierdere  este exodul continuu al creierelor, migrarea tinerilor, autoritățile fiind total incapabile să înțeleagă efectul pe termen lung al fenomenului și, totodată, incapabile să asigure un temei rațional și de perspectivă ca un tânăr să se întoarcă acasă. O explicație ar fi și aceea că tot ce a fost mai bun din privința calității umane a emigrat dintre noi, viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți… Îmi pot permite să cred că Mesia, cel așteptat, este unul dintre copiii plecați din țara asta, rătăcit și el printre alte nații mai norocoase”, spune Mircea Oprea.

 

Fără îndoială că școala ar putea avea un rol. Dar și aici discuțiile se calibrează în funcție de actanții sistemului educațional.

 

”Rolul școlii? Da, școala are un rol (mă feresc să spun - o vină) în deculturalizare, școala ajutată din plin de autorități și de cadrele didactice supuse, deopotrivă, exigențelor impuse de sistem ca și de interesele breslei sau de interesele proprii ale indivizilor care formează sistemul. Un necaz al școlii noastre: are capacitatea să emită olimpici de nivel internațional, dar nu-i în stare să scoată un om onest care să refuze ipocrizia și compromisul vinovat cu lumea”, răspunde în stilul caracteristic scriitorul Mircea Oprea.

 

Desigur, este de părere scriitorul, sistemul nostru de învățământ are profesori performanți. Dar - pentru că întotdeauna există un dar - îi lipsește pedagogul.

 

”Adică cel capabil să-și trăiască și el viața, zi de zi, noapte de noapte, după aceleași principii clamate de la catedră. Iar copiii învață exact acest tip de ipocrizie promovat de sistem și îl vor perpetua mai departe în societate, ca maturi. Acum, în școală, ca și în politică, dacă un cadru didactic ar vrea să fie corect și moral cu el însuși, apoi cu copiii, cu părinții, ar intra rapid în conflict, mai întâi cu colegii de școală, apoi cu tot sistemul și va fi rejectat ca inadaptabil, ca incapabil să accepte noul… Câtă vreme, alături de profesori onești, de bună credință, breasla acceptă și șpăgari, lacomi de bani, imorali, ariviști și vicioși, de altfel ca și în alte profesii, personal, sunt sigur că vor scoate din elevi oameni de aceeași calitate cu cei mai răi dintre profesori. Excepțiile, copiii care au rezistat educației din școlile românești de astăzi, devenind buni profesioniști într-un domeniu anume, sunt marfă de export, cetățeni loiali și competenți ai altor țări”, spune scriitorul botoșănean.

 

Vă oferim, la final, câteva dintre aforismele care poartă semnătura lui Mircea Oprea:

 

”Am zile când și soarele pare să-și dorească apusul mai devreme”.

”Sunt un om obișnuit între zburători: îmi târăsc aripile în pas cu ceilalți”.

”Câinii stăpânului peste tot; stăpânul nicăieri nu s-arată”.

”Și crezi că aprinzând lumina cunoști bezna?”

”Seară de lectură: oameni așteptând să treacă în cuvinte”.

”Cu ce podoabe să mai împodobești curcubeul?”

 

Născut pe 8 decembrie 1945, Mircea Oprea a absolvit Liceul "A.T.Laurian" Botoșani și Facultatea de Ziaristică din București, promoția 1976. A activat în diverse domenii, primul loc de muncă, cu care se și mândrește, fiind cel de metodist la Biblioteca Raională Botoșani. Urmează o perioadă ca funcționar la Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum Botoșani, după care ocupă posturi de lucrător la Oficiul Poștal Botoșani și merceolog la Întreprinderea Textilă Moldova.

 

În jurnalism, Mircea Oprea a fost redactor, redactor de rubrică, iar după 1989 redactor-șef adjunct și redactor-șef la ziarul Clopotul (devenit după 1989 Gazeta de Botoșani), apoi director la SC Vega (editorul Gazetei de Botoșani). Părăsește o vreme jurnalismul, pentru a activa ca metodist pe domeniul cultural la Casa Tineretului, dar îl regăsim apoi pe funcția de redactor-șef la Curierul de Botoșani. Botoșănenii îl cunosc și din perspectiva administrativă a Botoșanilor postdecembriști, Mircea Oprea fiind consilier al președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, consilier al primarului în cadrul Primăriei Botoșani, precum și consilier al prefectului, în cadrul Prefecturii județului Botoșani. În prezent este pensionar.


Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în presă în anul 1971, în ziarul Clopotul. În anul 1990 a publicat aforisme în "Revista de filozofie", iar în 1999 semnează pagini de proză în revista Hyperion. Debut în poezie în anul 1971.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ministrul Vela a anunțat ce măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare din 15 iunie
Miercuri seară, în timpul discuției săptămânale cu cetățenii, ministrul de Interne a anunțat posibile măsuri de relaxare din 15 iunie.
Două noi produse lansate de Hidroplasto – VIDEO
(P) Compania Hidroplasto anunță lansarea a două noi produse: barieră de vapori pentru etanșarea rosturilor de dilatație și covor din PVC.
Fabrică nouă de termopane construită de un om de afaceri din Botoșani – GALERIE FOTO
(P) Într-o vreme în care alți antreprenori au desființat locuri de muncă sau au trimis angajați în șomaj, așteptând ajutorul statului, Sergiu Șmadici continuă să se descurce pe cont propriu. Ba mai mult, găsește resurse să investească și să creeze locuri de muncă.
Stare de CALAMITATE: Botoșani, printre județele cele mai afectate
Județul Botoșani figurează pe locul trei în evaluarea națională anunțată de ministrul Oros.
SCANDAL în centrul de carantină: Botoșănean amendat de două ori în aceeași noapte
Incidentele au avut loc noaptea trecută, în unul dintre centrele de carantină din municipiul Botoșani.
Primarii cu jalba-n proțap la Cîțu: Nu vor mai fi bani pentru școli și spitale
Asociația Orașelor din România îi solicita ministrului Florin Cîțu o rectificare rapidă de buget.
ITM, amendă pentru compania care a concediat srilankezii: Încălcări grave ale Codului Muncii
Confecţionerii din Sri Lanka ajunşi în mijlocul unui scandal naţional după ce au fost abandonaţi pe Aeroportul Otopeni au fost concediaţi de patronii fabricii din Botoşani fără a se respecta Codul Muncii. De altfel, societatea a şi fost amendată de inspectorii ITM cu 13.000 de lei.
Cazuri noi de COVID la Botoșani, autoritățile în ALERTĂ: ”Atragem atenția…”
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate.
Tânărul cu Audi din accidentul de pe Bulevard era drogat cu canabis
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
inpuff.ro
Loading...
Vitezoman oprit în trafic, polițiștii l-au prins cu minciuni
Oamenii legii i-au întocmit dosar penal.
Tânărul care a provocat accidentul de pe Bulevard vrea să iasă din arest, a depus CONSTESTAȚIE
Șoferul care se afla la volanul autoturismului Audi care a provocat accidentul rutier din Bulevardul Mihai Eminescu a fost arestat preventiv în cursul zilei de miercuri.
Focar de COVID la un cămin de bătrâni din municipiu: 12 persoane internate în spital
Un  focar de COVID a izbucnit la un cămin de bătrâni.
O fată cu 10 pe linie și cu o poveste impresionantă are nevoie de ajutor, APELUL mamei: Mă simt neputincioasă
Oana este elevă în clasa a X-a la Liceul Regina Maria din Dorohoi, profilul matematică-informatică și are 10 pe linie. Din nefericire însă are și mari probleme de sănătate.
Costel Șoptică: Decizia CCR privind organizarea alegerilor locale și manipulările pesediste  
Decizia de ieri a Curții Constituționale a României este aceea că Guvernul este cel care decide data alegerilor, deoarece el este și cel care organizează alegerile, exact așa s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii 30 de ani.
Loading...
Două victime în accidentul care a avut loc la Suharău – FOTOGALERIE
În urma evenimentului rutier care s-a petrecut în această dimineață în comuna Suharău, au rezultat două persoane rănite.
Lovitură de teatru: Concursul pentru care liberalii ar fi pregătit o... liberală, SUSPENDAT
Magistrații de la Curtea Constituțională a României au tulburat apele… liberale într-un act normativ care a vizat schimbarea în bloc a unor directori de instituții din țară. Din 40 de județe mai exact, inclusiv capitala.
Este OFICIAL! Avem iar fotbal, FC Botoșani deschide sezonul reluat, cu meci la olteni
Liga 1 revine după pandemia de COVID-19. Liga profesionistă de Fotbal a anunțat programul etapei a 3-a, din play-off și play-out.
ACCIDENT cu persoană încarcerată petrecut în urmă cu puțin timp la Botoșani
Un nou eveniment rutier este înregistrat în județul Botoșani.
Elicopterul SMURD chemat la Botoșani, pacient în stare GRAVĂ
Joi dimineață, aeronava SMURD a fost solicitată la Botoșani.
Urmează un nou weekend prelungit pentru salariați
Toți salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, weekendul acesta au parte de încă o zi liberă, adică luni.
Felicitari ! Un scriitor bun.
21 octombrie 2019, 07:10
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8387 lei
USD
Dolarul SUA
4.3203 lei
CHF
Francul elveţian
4.5005 lei
GBP
Lira sterlină
5.4094 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9642 lei
XAU
Gramul de aur
237.1382 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9737 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.