Ştiri
Un botoșănean a câștigat TROFEUL unei importante competiții internaționale: Viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți

Un eveniment care s-a impus deja în câmpul cultural românesc, fiind şi prima manifestare artistică de acest gen din România.

La începutul lunii octombrie s-a desfăşurat la Tecuci ediţia a III-a a Festivalului Internaţional al Aforismului.

 

Dacă la prima ediţie invitatul de onoare a fost acad. Naji Naaman, scriitor libanez şi manager cultural de talie universală, ediţia a II-a, dedicată Centenarului Marii Uniri, l-a avut alături pe Nicolae Dabija. La cea de a treia ediție, invitatul de onoare a fost Francois Vaucluse, din Franţa.

 

De la Botoșani, scriitorul Mircea Oprea a reținut din nou atenția juriului care a acordat premiile ediției.

 

Astfel, Trofeul Sapiens Piroboridava a fost obținut, ex-aequo, de Mircea Oprea – Botoșani, Pompiliu Comșa - Galați: Nicolae Mareș - București și Constantin Ardeleanu - București.

 

În 2017, la prima ediție a Festivalului Internațional al Aforismului, scriitorul Mircea Oprea a fost distins cu Premiul I, ex-aequo. Mircea Oprea nu este la prima întâlnire cu aforismul. În anul 2013 îl regăsim în "Antologia dell'aforisma romeno contemporaneo" (aforisme, Genesi Editrice, Torino, 2013).

 

Creațiile laureaților din acest an ai Festivalului Internațional al Aforismului de la Tecuci au fost reunite într-o Antologie îngrijită de Vasile Ghica. Pe lângă aforisme, Antologia ne așază înainte și o Anchetă literară realizată în rândul scriitorilor români, prilej de a lua pulsul creatorilor, răspunsurile acestora oferind o interesantă perspectivă asupra timpului literar, politic, social pe care îl străbatem.

 

Mircea Oprea pune accentul pe situația actuală a societății românești, o societate care este, totuși, rezultatul tuturor sincopelor din sistemul cultural și educațional românesc.

 

”Cea mai mare pierdere  este exodul continuu al creierelor, migrarea tinerilor, autoritățile fiind total incapabile să înțeleagă efectul pe termen lung al fenomenului și, totodată, incapabile să asigure un temei rațional și de perspectivă ca un tânăr să se întoarcă acasă. O explicație ar fi și aceea că tot ce a fost mai bun din privința calității umane a emigrat dintre noi, viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți… Îmi pot permite să cred că Mesia, cel așteptat, este unul dintre copiii plecați din țara asta, rătăcit și el printre alte nații mai norocoase”, spune Mircea Oprea.

 

Fără îndoială că școala ar putea avea un rol. Dar și aici discuțiile se calibrează în funcție de actanții sistemului educațional.

 

”Rolul școlii? Da, școala are un rol (mă feresc să spun - o vină) în deculturalizare, școala ajutată din plin de autorități și de cadrele didactice supuse, deopotrivă, exigențelor impuse de sistem ca și de interesele breslei sau de interesele proprii ale indivizilor care formează sistemul. Un necaz al școlii noastre: are capacitatea să emită olimpici de nivel internațional, dar nu-i în stare să scoată un om onest care să refuze ipocrizia și compromisul vinovat cu lumea”, răspunde în stilul caracteristic scriitorul Mircea Oprea.

 

Desigur, este de părere scriitorul, sistemul nostru de învățământ are profesori performanți. Dar - pentru că întotdeauna există un dar - îi lipsește pedagogul.

 

”Adică cel capabil să-și trăiască și el viața, zi de zi, noapte de noapte, după aceleași principii clamate de la catedră. Iar copiii învață exact acest tip de ipocrizie promovat de sistem și îl vor perpetua mai departe în societate, ca maturi. Acum, în școală, ca și în politică, dacă un cadru didactic ar vrea să fie corect și moral cu el însuși, apoi cu copiii, cu părinții, ar intra rapid în conflict, mai întâi cu colegii de școală, apoi cu tot sistemul și va fi rejectat ca inadaptabil, ca incapabil să accepte noul… Câtă vreme, alături de profesori onești, de bună credință, breasla acceptă și șpăgari, lacomi de bani, imorali, ariviști și vicioși, de altfel ca și în alte profesii, personal, sunt sigur că vor scoate din elevi oameni de aceeași calitate cu cei mai răi dintre profesori. Excepțiile, copiii care au rezistat educației din școlile românești de astăzi, devenind buni profesioniști într-un domeniu anume, sunt marfă de export, cetățeni loiali și competenți ai altor țări”, spune scriitorul botoșănean.

 

Vă oferim, la final, câteva dintre aforismele care poartă semnătura lui Mircea Oprea:

 

”Am zile când și soarele pare să-și dorească apusul mai devreme”.

”Sunt un om obișnuit între zburători: îmi târăsc aripile în pas cu ceilalți”.

”Câinii stăpânului peste tot; stăpânul nicăieri nu s-arată”.

”Și crezi că aprinzând lumina cunoști bezna?”

”Seară de lectură: oameni așteptând să treacă în cuvinte”.

”Cu ce podoabe să mai împodobești curcubeul?”

 

Născut pe 8 decembrie 1945, Mircea Oprea a absolvit Liceul "A.T.Laurian" Botoșani și Facultatea de Ziaristică din București, promoția 1976. A activat în diverse domenii, primul loc de muncă, cu care se și mândrește, fiind cel de metodist la Biblioteca Raională Botoșani. Urmează o perioadă ca funcționar la Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum Botoșani, după care ocupă posturi de lucrător la Oficiul Poștal Botoșani și merceolog la Întreprinderea Textilă Moldova.

 

În jurnalism, Mircea Oprea a fost redactor, redactor de rubrică, iar după 1989 redactor-șef adjunct și redactor-șef la ziarul Clopotul (devenit după 1989 Gazeta de Botoșani), apoi director la SC Vega (editorul Gazetei de Botoșani). Părăsește o vreme jurnalismul, pentru a activa ca metodist pe domeniul cultural la Casa Tineretului, dar îl regăsim apoi pe funcția de redactor-șef la Curierul de Botoșani. Botoșănenii îl cunosc și din perspectiva administrativă a Botoșanilor postdecembriști, Mircea Oprea fiind consilier al președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, consilier al primarului în cadrul Primăriei Botoșani, precum și consilier al prefectului, în cadrul Prefecturii județului Botoșani. În prezent este pensionar.


Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în presă în anul 1971, în ziarul Clopotul. În anul 1990 a publicat aforisme în "Revista de filozofie", iar în 1999 semnează pagini de proză în revista Hyperion. Debut în poezie în anul 1971.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DOLIU: A murit un cunoscut medic veterinar din Botoșani
Un medic veterinar din județul Botoșani s-a stins din viață.
Băiatul de 19 ani al unei femei din Botoșani mort într-un groaznic accident rutier – GALERIE FOTO
„Nu există cuvinte. Pierderea unui băiat tânăr într-o familie ca a noastră este o lovitură dură. Marele Peia, acum zbori și apără goluri acolo sus… nu te vom uita niciodată și vei fi mereu alături de noi. Suntem alături de familia lui Alex în durerea sa. R.I.P. portărelule!”
7.500 de euro! Suma cu care se VINDE mormântul unui preot – FOTO
Deși botoșănenii cunoscători ai legislației în vigoare cunosc faptul că locurile de veci din cimitirele orașului nu pot fi vândute, totuși astfel de anunțuri continuă să apară.
ALERTĂ: BOALA care a ucis un botoșănean fulgerător lovește în județul vecin
Au fost înregistrate două noi cazuri în județul Iași. 
Mii de profesori la Botoșani, doar CINCI dintre ei fac oficial meditații
La nivelul județului Botoșani se află în activitate peste 3.000 de cadre didactice. Este greu de crezut că doar cinci dintre ei fac meditații cu elevii.
PROGNOZA meteo pe o lună: CÂND vin ninsorile
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarea lună.
SCHIMBARE în toate magazinele: CE se va întâmpla în câteva luni
Un nou regulament va intra în câteva luni în toate magazinele.
Părinții din Botoșani, în coada clasamentului la adunat bani în pușculița statului
Botoșănenii nu se grăbesc să adune bani în conturile statului.
A fost înființată ”Comisia de tăiat hârtiile”, ministrul are un mesaj pentru profesori: Anul școlar viitor va fi ALTFEL și datorită implicării dumneavoastră!
Termenul până la care vor fi tăiate hârtiile este finalul acestui an școlar.
Un botoșănean îl vinde pe fiul lui Al Pacino, din rasa care ajunge să coste și 10.000 de euro - FOTOGALERIE
Provin dintr-o încrucișare de rase foarte agresive și de aceea par fioroși. Care este adevărul despre ei?
Noua provocare a lui Ștefan Mandachi, #șîeu în şcoală: Cum te poate învăţa un profesor să devii milionar dacă el nu a realizat afaceri de succes?
Ce pot elevii învăţa de la un profesor care predă după o programă învechită, este întrebarea lui Ștefan Mandachi, acesta spunând că e timpul ca antreprenorii să intre în școli.
Polițiștii au motive de bucurie: Se aplică de la 1 ianuarie
Multe vești bune pentru polițiști, de la majorări de salarii până la promovări în funcție.
Ioana Miron: România e ca un copil pierdut, dar salvarea nu vine din afară
Cum se vede România prin ochii tinerilor? Ioana Miron s-a născut în Botoșani, este poetă și crede că există potențial pentru ca lucrurile să se îndrepte în direcția bună.
EXCLUSIV: Prima vizită la nivel înalt după instalarea Guvernului Orban, un ministru vine la Botoșani
Săptămâna viitoare, ultima de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, va aduce la Botoșani și primul oficial al Guvernului Orban în județ.
O importantă biserică din Botoşani se pregăteşte de SĂRBĂTOARE
A văzut revoluții și războaie, a fost închisă de comuniști, abandonată în mijlocul orașului, zdruncinată de cutremure și vitregii ale timpului. Biserica a rezistat și astăzi, după mai bine de 180 de ani, stă dreaptă și demnă, adunând mii de credicioși în fiecare an.
Comunicat PNL: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis – FOTOGALERIE
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
330.000 de lei! Instituție executată silit după ce a lăsat fără autorizație o unitate și a pierdut procesul
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă din luna iulie a acestui an s-a întâmplat: Sanatoriul de Neorupsihiatrie Podriga a trecut la executarea silită a Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Minoritarii și-au schimbat tactica: Un botoșănean și-a luat o țeapă de 15.000 lei de pe Facebook
Etnicii din comuna Grajduri și județul Iași se bazează, mai nou, pe afacerile on-line. Promovează anunțurile și agață clienți. Un botoșănean a pierdut 15.000 lei dintr-un foc. A vrut să-și facă o magazie în curtea proprietății. Anunțul l-a găsit pe Facebook.
Bărbat înecat într-un iaz din Flămânzi, pompierii au plecat să îl aducă la mal
Deși ne aflăm cu doar două săptămâni înaintea începerii calendaristice a iernii, Botoșaniul se confruntă cu încă un caz de persoană înecată într-un iaz.
Femeie de afaceri din Botoșani, trofeu de excelență la Suceava într-o gală cu 450 de invitați – FOTOGALERIE
Vineri seară, la Suceava a avut loc ”Gala antreprenorilor din regiunea nord-est”, un eveniment de amploare organizat de Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est la care au participat circa 450 de persoane.
Felicitari ! Un scriitor bun.
21 octombrie 2019, 07:10
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.