Ştiri
Troiţă pentru Coroi, ultimul haiduc al Botoșanilor: CUM a devenit erou rebelul ajuns ofiţer de Securitate

Un bandit interbelic, Gheorghe Coroi, este considerat un adevărat erou şi o mândrie locală de sătenii dintr-o comună botoşăneană.

Mai mult decât atât, autorităţile locale i-au dedicat un monument comemorativ şi o troiţă în zona unde se ascundea de jandarmi.

 

Gheorghe Coroi este o legendă vie a României interbelice. A fost considerat ultimul haiduc din Moldova, fiind totodată un personaj controversat, mai ales datorită şirului lung de jafuri dar şi a zvonurilor despre viaţa sa în anii comunismului.

 

Coroi s-a apucat de haiducie în anii '30 şi a reuşit să facă legea pe drumurile Botoşaniului şi Iaşului timp de 5 ani fără ca autorităţile să-l poate prinde.

 

Din punct de vedere juridic, scrie Adevărul, Gheorghe Coroi a fost un bandit cu 12 dosare penale la activ, în anul 1936, cumulând peste 6000 de pagini cu acuzaţii, mărturii, denunţuri.

 

Pentru sătenii din comuna Durneşti, judeţul Botoşani, Coroi este însă un adevărat erou, aproape un sfânt.

 

Durneştiul este, de altfel, satul în care Coroi s-a născut, a trăit, şi locul de unde a plecat în codru. În pădurile de la Guranda, aproape de Durneşti, Coroi îşi avea sălaşul secret, unde se ascundea mereu când potera era pe urmele sale. În semn de apreciere, autorităţile locale au făcut şi un monument comemorativ dedicat lui Coroi dar şi o troiţă.

 

”Eu m-am născut cu Coroi. Cu poveştile pe care mi le spunea mama, mi le spunea bunicii despre el. Şi cred că am să mor cu poveştile şi cântecele despre Coroi. El i-a ajutat pe oamenii de aici să nu moară de foame în cele mai grele momente. Şi pe Coroi oamenii de aici nu o să-l uite niciodată, orice ce ar spune despre el unii şi alţii”,

spune un sătean trecut de 50 de ani, din Durneşti.

 

 

Coroi, spaima negustorilor şi bancherilor

 

Gheorghe Coroi, sau Ghiţă Coroi cum era cunoscut în anii '30, s-a născut în comuna Durneşti, Botoşani, în anul 1911. Era copil de ţăran şi obişnuia să muncească ca argat pe moşiile lui Cristea Lazarovici şi Mihai Bâznoşanu. La vârsta de 18 ani, Coroi avea să-şi schimbe destinul. Jandarmul din sat umbla după tânăra sa logodnică, Hareta. Argatul era însă foarte voinic şi iute la mânie. L-a bătut crunt pe jandarm şi a fost trimis la puşcărie.

 

După doi ani s-a întors acasă şi a aflat de la Hareta toate nedreptăţile ce le păţise de la jandarmi. Rămas fără slujbă şi rănit în orgoliu, Coroi s-a dus direct la post şi i-a bătut pe cei trei jandarmi aflaţi înăuntru. Ba chiar le-a luat şi armele. A fugit în pădurea Gurandei unde a stat ascuns. După ce l-a răzbit foamea, a ieşit la drumul mare şi ar fi făcut prima tâlhărie. Şi-a dat seama că nu mai există cale de întoarcere.

 

A luat legătura cu Mazăre şi Căsăndrel, doi bandiţi pe care i-a cunoscut în puşcărie şi a pus pe picioare o bandă care opera la drumul mare. Jefuia negustori în principal, dar şi oamenii avuţi care-i cădeau în mână pe drumul ce lega Ştefăneştiul de Botoşani.

 

Văzând că are succes şi-a extins aria de activitate şi a început să opereze şi pe drumul Botoşani-Hârlău, dar şi către Suliţa. La apogeul ”carierei” sale infracţionale se spune că opera şi în judeţul Iaşi.

 

A ajuns până în punctul în care intra în casele bancherilor şi a celor înstăriţi, ziua în amiaza mare. Jefuia şi pleca înainte să apară jandarmii.

 

”Coroi a băgat spaima în bogătani. Le era frică să mai plece la drum. Apărea de unde nu te aşteptai şi nu ierta pe nimeni. Noaptea umbla prin târguri. Uneori chiar şi ziua amiaza mare. Era deştept tare şi se deghiza”,

povestea Ghiţă Munteanu, un sătean din Copălău, care l-a cunoscut personal pe Coroi, atunci când avea 7 ani.

 

Coroi a rămas cu faima unui om deosebit de inteligent care-şi planifica în mod ingenios şi precis loviturile. În plus, era un maestru al deghizării.

 

A jefuit inclusiv preoţi sau moşieri îmbrăcat în jandarm sau în femeie. Timp de 5 ani, autorităţile nu au reuşit să-l prindă. Ba chiar a dat şi o luptă cu jandarmii în pădurea Guranda reuşind să scape. A fost în cele din urmă capturat în 1935, la o amantă din satul Suliţa, judeţul Botoşani.

 

Ghiţă Coroi a fost judecat într-un proces maraton la care au fost aduşi peste 500 de martori şi au fost angrenaţi 40 de avocaţi. Culmea, a scăpat doar cu şase ani de puşcărie, fără a-i fi dovedit multe jafuri şi fără nicio crimă pusă pe socoteala sa.

 

Legendele mai târzii spun că Ghiţă Coroi a ajuns ofiţer de Securitate, recrutat pentru calităţile sale.

 

 

”Lua de la bogaţi şi dădea la săraci”

 

Salvarea lui Coroi a venit de la ţărani. Aceştia au tăinuit multe dintre faptele sale şi i-au luat apărarea. Şi astăzi pentru locuitorii satelor dintre Copălău şi Durneşti, până către Ştefăneşti, Ghiţă Coroi nu era un bandit, ci un haiduc, un făcător de bine.

 

La începutul lunii septembrie, autorităţile locale din Durneşti au amenajat un monument comemorativ dedicat lui Gheorghe Coroi.

 

Pe o placă comemorativă apare silueta lui Coroi călare pe cal cu puşca-n mână. Alături stă scris numele său şi supranumele de ”Apărătorul săracilor”.

 

Nu departe se află şi o troiţă în memoria celor ucişi în luptele dintre banda lui Coroi şi jandarmi. Monumentul şi troiţa au fost sfinţite de un sobor de preoţi. Edilul comunei spune că la Durneşti, Coroi nu este bandit, ci haiduc, mai scrie sursa citată.

 

”Legendele recunosc că fura de la bogaţi şi dădea la săraci. Eu am crescut cu (legenda lui - n.r.) Coroi în casă. Faptul că există foarte multe legende privind haiducul Coroi am căutat să punem şi noi în evidenţă acest fapt”,

spune Vasile Sasu, primarul din Durneşti.

 

(Foto: Adevărul)

 

loading...
Pe urmele lui Coroi, în Botoșaniul turistic: Pădurile care ascund stânci cu forme uimitoare – GALERIE FOTO
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Două liste cu posibili miniștri, circulă „pe surse”, un liberal de la Botoșani pus în fruntea unui minister important
Publicațiile naționale de știri au intrat în posesia unor liste cu nume care ar putea să facă parte din cabinetul de miniștri al premierului propus de PNL. 
Mere gratis în fața Bisericii pentru botoșăneni, un fermier a donat mai mulți saci - FOTO
Gest de apreciat din partea unui botoșănean.
Polițiștii au verificat microbuzele școlare și n-au găsit nimic în neregulă
Acțiunea de verificare a fost desfășurată timp de două zile și a implicat un număr însemnat de populație școlară sau miljoace pentru transportul elevilor.
Andrei Drancă, USR: Klaus Iohannis a binecuvântat astăzi, public, USL 2.0.
„PE-SE-DE” - aprigul dușman din campania electorală se transformă astăzi în tovarăș de drum pentru Klaus Iohannis și pentru soldații peneliști ce pretindeau lupta împotriva PSD.
Patru incendii de vegetație uscată în mai puțin de patru ore
Patru incendii de vegetație uscată și miriște au avut loc joi, în județul Botoșani.
O veterană a maratonului a alergat alături de militarii din Botoșani: Felicitări, doamna Ana, sunteți un model de urmat! GALERIE FOTO
Atleta, pentru care sportul este un mod de viață, îi încurajează și pe alți tineri să facă mișcare și să își urmeze visele.
STS anunță: Aplicație pentru certificatul verde lansată și în varianta web
Începând cu data de 22 octombrie 2021, certificatele digitale UE privind COVID-19 pot fi verificate și prin intermediul versiunii web a aplicației Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Peste 170 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, rata în municipiu a scăzut sub 9
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
S-a OPRIT apa într-un oraș și cinci localități din județ, este afectată și zona Lebăda
Nova Apaserv Botoșani anunță că a întrerupt furnizarea apei astăzi, 22 octombrie 2021, până la ora 20.00.
Loading...
Un botoșănean a intrat peste elevi în internate și le-a furat bunurile
Reprezentanții unităților de învățământ au sesizat Poliția iar respectivul bărbat a fost ulterior identificat.
În miez de noapte, ”verificau” curțile oamenilor: Doi tineri acuzați de furt calificat
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat în totalitate.
Şcoala din biserica cimitirului: Aici, copiii învaţă să fie cât mai umani, să dăruiască, să nu treacă indiferenţi peste suferinţa celor de lângă ei
Este locul unde astăzi se botează un copil abia ivit pe lume, iar mâine se ține slujba înmormântării la căpătâiul unui mort.  Dar este și locul în care speranța nu dispare niciodată, mai ales datorită copiilor care vin aici cu inima deschisă.
Investiții de două milioane de lei în secțiile de infecțioase ale Spitalului Mavromati
Sistemul sanitar este pus la grea încercare de pandemia de SARS-CoV-2, care, din nefericire, afectează și județul Botoșani.
ISU Botoșani: În atenția candidaților care vor participa la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante
Toți candidații sunt obligați să poarte mască de protecție, astfel încât să le acopere nasul şi gura, pe toată durata prezenței în locul desfășurării concursului.
Loading...
Nu rata marea premieră de la Happy Cinema Botoșani: PROGRAMUL săptămânii 22-28 octombrie - FOTO&VIDEO
Cinefilii din Botoșani pot merge și la Happy Last Chance, luni și marți, de la ora 18.00.
Noua LISTĂ a țărilor cu risc epidemiologic ridicat: Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de COVID-19, conform căreia Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie. Noua listă va intra în vigoare începând cu 24 octombrie.
Derby-ul Moldovei din Divizia A se joacă la Botoșani
Băieții pregătiți de Florin Ciubotariu vor primi la ora 17:00, în Sala Polivalentă, vizita formației CSU Galați, intrarea și spectacolul fiind asigurate de organizatori.
RESTRICȚII începând de luni: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise / UNDE devine obligatoriu certificatul verde
Plus certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice.
Poeți în dialog la Ipotești: Doru Mareș și Crista Bilciu
Pe data de 24 octombrie 2021, la ora 16.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din octombrie a lecturilor Poeți în dialog.
DOLIU – S-a stins din viață un renumit om de afaceri din Botoșani: Tată, Dumnezeu să te odihnească în pace!
A fost cunoscut în întreaga țară pentru spiritul său antreprenorial, dar mai ales prin generozitatea cu care a sprijinit oamenii de cultură din Botoșani.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.