Ştiri
Sfântul Botoșaniului este sărbătorit astăzi, o biserică din municipiu își sărbătorește ocrotitorul - FOTO

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an pe data 5 august.

Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este cunoscut printre sfinți pentru viața ascetică pe care a dus-o, alegând să trăiască doi ani într-o peșteră și opt ani la Mănăstirea „Sfântul Sava” de pe Valea Chedronului.

 

Datorită cunoștințelor medicale pe care le avea, Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) îngrijirea călugării, iar în același timp era bibliotecar și ghid.

 

 

Cine a fost Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

 

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, pe nume său real real Ilie Iacob, s-a născut pe 23 iulie 1913 în comuna Crainiceni din județul Botoșani și a fost fiul lui Maxim și al Ecaterinei, care erau oameni foarte credincioși.

 

La șase luni de la naștere, tânărul Ilie a rămas orfan de mamă, iar după doi ani, în 1916 a murit și tatăl său.

 

Rămânând orfan de ambi părinți, Ilie a fost crescut de bunica sa, Maria Iacob, care l-a inițiat în tainele credinței, învățănd-ul de mic cu rugăciunea și cu postul.

 

După moartea bunicii în 1923, Ilie a fost crescut de unchiul său, care avea șase copii.

 

A urmat primii ani de școală în satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) si liceul la Cozmeni Cernăuți.

 

După terminarea studiilor, Ilie a luat calea monahală, unde a fost primit cu multă dragoste de către starețul Nicodim Munteanu, al doilea patriarh al României la acea vreme.

 

În vara anului 1932, unchiul său voia să-l trimită la Facultatea de Teologie din Cernăuți, pentru a deveni preot. Însă, tânărul simțind că este chemat de Dumnezeu să ducă altă viață, i-a zis unchiului său că vrea să se facă călugăr.

 

După un an, pe când lucra la câmp, tânărul Ilie s-a rugat la Dumnezeu ca să-i descopere calea și deodată a auzit un glas, zicând: „Mănăstirea”. Din acel moment, Ilie a fost convins că el este menit să devină preot.

 

După ce a terminat stagiul militar, Ilie a devenit bibliotecar la Mănăstirea Neamț, iar pe 8 aprilie 1936, potrivit obiceiului călugăresc tânărul a fost tuns în monahism și a primit numele de Ioan.

 

În noiembrie 1936, tânărul monah a plecat împreună cu alți doi călugări spre Țara Sfântă. După ce, timp de doi ani a trăit într-o peșteră a plecat spre Mănăstirea „Sfântul Sava”, unde a slujit timp de opt ani.

 

În vara anului 1952, Ilie s-a retras în peștera Chilia Sfânta Ana, unde și-a petrecut ultimii ani din viață.

 

Pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani, Ilie a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în pestera care și-a petrecut ultimii ani din viață.

 

Timp de 20 de ani, trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a rămas în peștera Sfânta Ana.

 

Potrivit unei tradiții locale, în 1980, conducerea Mănăstirii „Gheorghe Hozevitul” a deschis peștera și a luat osemintele Cuviosului pentru a le duce în gropniță. Când a fost dezgropat, s-a constatat că trupul lui Ioan Iacob Hozevitul nu putrezise deloc.

 

Având în vedere cele întâmplate, pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat sub numele de „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” cu data de prăznuire pe 5 august.

 

 

Bisericuța din Botoșani ocrotită de Sfântul Ioan Iacob

 

Situată în zona industrială a municipiului Botoșani, Biserica ”Sf. Ioan Iacob” a fost la început o capelă de cimitir de dimensiuni modeste, dar care primea cu căldură credincioși din tot orașul.

 

În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren și au înființat aici un cimitir. În anul 1927 se construiește în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastas și de înmormântare. Având hramul inițial de Ziua Crucii, actuala Biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioșii care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulți.

 

În anul 1998, un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie și ajutor de alți câțiva creștini din zonă, reconstruiește capela dându-i dimensiuni mai mari. În același an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoșani parohie cu hramul ”Ziua Crucii” (14 septembrie).

 

În anul 1999, luna ianuarie vine aici prin transfer preotul Ioan Iordache, care până în septembrie același an, împreună cu noii credincioși, finalizează lucrările de restaurare și pictura interioară a Bisericii. Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a sfântului locaș de către PS Calinic Botoșăneanul, alături de pr. protopop Lucian Leonte, dar și un sobor de preoți.

 

Pe 1 august 2010 este numit paroh preotul Radu Constantin Zaiț. De atunci, o nouă biserică a fost ridicată în locul celei vechi. În anul 2011, în Parohia „Sfântul Ioan Iacob“ din Botoşani a început ridicarea unei biserici din cărămidă. Modalitatea de construcție a fost una mai puțin obișnuită: ca o haină în jurul bisericii vechi din lemn.

 

loading...
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE

 

Un nou ansamblu UNIQUE Residence reprezentativ pentru standardele de siguranță, în str. Victoriei, la două minute de Piața Mare
(P) Noile apartamente Made To Measure UNIQUE Residence Victoriei, la un nivel superior de siguranță, peste standardele normativelor în vigoare
Primăria caută mămici / Medicii cu suflet mare / Conac batjocorit / Ministrul Budăi a anunțat bugetarii care pleacă acasă
Gândurile tuturor se îndreaptă către bătrânica din Coștiugeni căreia i-a ars casa, mai puțin o icoană la care se ruga.
Casa unei femei din Botoșani a ars ca o torță, singura salvată a fost o icoană: A rămas aproape intactăFOTO
O botoșăneancă a rămas fără casă după ce locuința i s-a aprins în totalitate, de la o lumânare aprinsă probabil pentru ca rugăciunile să îi fie auzite.
Plângere prealabilă depusă de USR la calendarul privitor la finanțările nerambursabile ale Primăriei
Raluca Curelariu, consilier local ales pe listele Uniunii Salvați România – Filiala Botoșani contestă procedura de licitație la finanțările nerambursabile acordate de Primăria Botoșani.
O tânără de doar 30 de ani pilotează avioane cu care circulă și botoșăneni – GALERIE FOTO
Teodora Grama este o femeie copilot care din anul 2017 lucrează în acest domeniu. Are peste 3.000 de ore de zbor, ajungând în Iași, dar și în cele mai importante orașe din Europa. Spune că de mică și-a dorit să lucreze în aviație și că își dorește să devină comandant. 
FAZA ZILEI: Un director de CJ și-a organizat singur un concurs și l-a picat
Nici concursurile organizate după chipul și asemănarea candidatului nu mai sunt ce au fost odată. 
Filmul complet al imobilizării tânărului drogat, care a atacat mașina de Poliție: Nu mă injectați, ajutor!VIDEO
Imaginile petrecute în după amiaza zilei de 10 august în zona Bazarului din municipiul Botoșani au strâns o sumedenie de privitori.Inclusiv un taximetrist care a coborât alături de client și a oprit cursa „pentru a vedea circul”.
Nenorocire de la o lumânare: Casa unei bătrâne s-a făcut scrum - FOTOGALERIE
Femeia de aproape 90 de ani nu se afla în casă atunci când a izbucnit focul, un nepot fiind cel care a dat alarma.
Producția filmată la Botoșani, premieră MONDIALĂ la Festivalul de la Sarajevo
Filmul a fost realizat la Botoșani și spune povestea unui polițist din mediul rural, un sat în care corupția devine regulă.
Trei comune din Botoșani cu ZERO cazuri – SITUAȚIA îmbolnăvirilor din ultimele 24 de ore
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația îmbolnăvirilor din ultimele ore.
Un hoț s-a plâns că îi este rău, apoi i-a furat unei femei toți banii
Peste 5.000 de lei a sustras bărbatul din casa unei botoșănence.
ASTĂZI: Tânăr de 19 ani, beat la volan și cu permisul suspendat
Botoșăneanul a fost depistat la un control de rutină al polițiștilor.
20 de trenuri electrice achiziționate pentru trasee din România! Niciunul nu ajunge la Botoșani
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat o nouă licitaţie pentru 20 de trenuri electrice de lung parcurs.
Șase medalii în prima zi: Școala botoșăneană de haltere și-a reconfirmat valoarea – GALERIE FOTO
Două medalii de aur, una de argint şi trei de bronz au obținut Gabriela și Ioana în prima zi a Campionatelor Europene de haltere din Polonia.
Tânărul care a spart geamul unei mașini de poliție și a rănit un polițist a fost REȚINUT
Incidentul s-a produs miercuri, în zona centrală a municipiului Botoșani.
A crescut numărul ucrainenilor care tranzitează Botoșaniul, tot mai puțini în centrele de refugiați din județ
În această dimineață, la ora 8.00, doar 5 cetățeni mai erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani.
Bombă în cazul șoferiței care a ucis patru muncitori, printre care și un botoșănean: CE au decis procurorii
Patru morți și trei răniți este bilanțul tragediei din luna iunie, printre cei care și-au pierdut viața fiind și un muncitor botoșănean. Cu toate acestea, femeia de 39 de ani susține în continuare că este nevinovată.
Preot din Botoșani, la înmormântarea marelui poet patriot Vasile Tărâțeanu: L-am depus în glia strămoșească în așteptarea Învierii pe acest om minunat GALERIE FOTO
A fost o zi tristă pentru întreaga românitate. La Cernăuți a fost condus pe ultimul drum unul dintre cei mai mari apărători ai limbii române. Vasile Tărâțeanu a fost nu doar un patriot adevărat, ci și un luptător pentru drepturile românilor de pretutindeni.
A ucis un om pentru niște sticle cu bere, botoșănean de 23 de ani acuzat de omor și tâlhărie
Crima s-a produs la o fermă, în toiul nopții.
SPRIJIN în valoare de 2.000 de lei: Primăria Botoşani caută mamele care au născut după ACEASTĂ dată
Mamele din Botoşani, aflate în diferite situații dificile din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de un sprjin financiar în valoare de 2.000 de lei.
MINCIUNI ii sfantul ortodocsilor din botosani nicidecum sfantul Botosaniului pt ca celelalte culte il au ca sfant pe D L ISUS HRISTOS si atat
5 august 2022, 08:26
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9090 lei
USD
Dolarul SUA
4.7494 lei
CHF
Francul elveţian
5.0470 lei
GBP
Lira sterlină
5.8036 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5814 lei
XAU
Gramul de aur
273.2231 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2442 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3726 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7215 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2016 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6598 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.2 o C
Dorohoi
16.9 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.