Aceste măsuri trebuie întreprinse în perioadele cu temperaturi extreme pozitive.
Într-un comunicat transmis de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă se menționează că în perioada iulie - septembrie 2023, pe teritoriul României sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, deci angajatorii vor avea în vedere modul de respectare a Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în aceste perioade, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
Sunt considerate temperaturi ridicate extreme, temperaturile exterioare ale aerului care depășesc +37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, respectiv indicele temperatură-umiditate depășește pragul valoric de 80 unități.
În perioada cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă în limitele admise.
Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în munca măsurile vor fi stabilite de acestea (conform art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 99/2000) .
Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie are obligaţia să comunice prin mijloacele de comunicare în masa locale zonele în care temperatura atinge limitele prevăzute la art. 2 lit. e) din H.G. nr. 580/2000 (temperaturi de peste 37° C sau când indicele temperatură-umiditate depășește pragul valoric de 80), nivelul acestor temperaturi, precum şi prognoza pentru următoarea perioadă.
În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu sindicatele sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc).
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
În vederea acordării primului ajutor salariaţilor care au manifestări clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie să asigure o încăpere climatizată adecvat, dotată cu medicamente şi mijloace specifice asistenţei de urgență pentru aceste cazuri, în special săruri de rehidratare orală, apă minerală (conform art. 11 alin. (1) din H.G. nr. 580/2000).
Trecerea în alt loc de muncă sau reducerea programului de lucru se va face la cererea salariaţilor cu afecţiuni cronice care au contraindicații pentru munca la temperaturi extreme (conform art. 11 alin. (2) din H.G. nr. 580/2000).
Angajatorii vor putea lua orice măsuri, altele decât cele prevăzute în ordonanţa de urgenţă, pentru protecţia persoanelor care lucrează în condiţii de temperaturi extreme.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani va urmări modul de respectare a prevederilor “Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.”
(Sursa foto - Adevărul)
Botoșăneanul Vlad Plăcintă premiat de mitropolitul Teofan cu diploma de vrednicie – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 05, 2024
El este șoferul care s-a izbit în mașina Poliției! A fost REȚINUT în urmă cu scurt timp – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 05, 2024
Șofer „tras la răspundere” de polițiști: I-au confiscat și ceva marfă
Redacția Botoșăneanul
Oct 05, 2024
Patru elevi botoșăneni și profesorii lor, vizită în Macedonia de Nord
Redacția Botoșăneanul
Oct 05, 2024