Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Tudor Vasiliu - Asupra acestei lumi păstrează-ți ochiul deschis și limpede

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Tudor Vasiliu.

Cu toate că a fost un autor prolific – după debut, a publicat aproape anual câte o carte –, excelând în genul aforistic și în proza scurtă, Tudor Vasiliu nu s-a bucurat de atenția cuvenită din partea criticilor literari. Ironice, uneori sarcastice, scrierile sale au urmărit să dezvăluie, în primul rând, cusururile societății românești, și prin aceasta au fost, și mai sunt, deranjante. „Asupra acestei lumi păstrează-ți ochiul deschis și limpede; și doar din când în când să clipești – a ghilotină” – aceasta pare să fie concepția asupra misiunii scriitorului, formulată în Pegasul troian.

 

Născut la Botoșani, Tudor Vasiliu a absolvit Liceul „Mihail Sadoveanu” din București (1961-1969), apoi s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universității din București, fiind însă exmatriculat în anul al doilea din motive politice. S-a ocupat de apicultură până în 1989, apoi a activat în presă, fiind șeful secției Divertisment la revista „Viitorul românesc” (1991-1993). Din 1992, a fost directorul Editurii Vasiliu. A debutat cu epigrame la vârsta de 14 ani, în „Urzica”. Prima plachetă îi apare în 1969 – În general, triumful pădurilor. La vârsta de 20 de ani, avea o rubrică în „România literară”, unde publica, în special, aforisme. A scris epigrame, aforisme, schițe, nuvele, romane, definiții umoristice, proză pentru copii. Volume: Proiect de câine (1969), Pegasul troian (1976), Îndreptar de greșelile altora (1978), Note de căsătorie (1978), Cele mai frumoase nerozii (1981), Vânătoarea de perne (1985), Școala tăcerii (1991), Pe scurt (1992), Canibala (1993), Dicționarul falitului (1993), Trabantul negru (1993), Detectivi de București (1995), Dicționar romîn-român (1995), Politicanul român (1995), Ivronia (1996) ș.a.

 

 

Pegasul troian, Îndreptar de greșelile altora, Pe scurt, Dicționar romîn-român sunt culegeri de aforisme care definesc, de fapt, stilul tuturor scrierilor lui Tudor Vasiliu. Aforismele sale, cum bine remarcă Fabrizio Caramagna, în prefața la Antologia dell'aforisma romeno contemporaneo („Antologia aforismului românesc contemporan”, volum apărut la Editura Genesi din Torino în 2013), „subliniază ipocrizia și banalitatea realității, prin utilizarea paradoxului și antitezei. Multe dintre aforismele sale se aseamănă cu proverbele şi exprimǎ maxime de înțelepciune moderate prin utilizarea constantă a ironiei”. Fie că se bazează pe crearea de asocieri neașteptate („Biboc – rață gata să înflorească”; „Opulent – bine înzestrat”; „Metrou – metru cât toate zilele”; „Jeleu – ziarist specializat în necrologuri”), iau forma proverbului („Obrazul subțire cu obraz gros se ține”), mizează pe jocul cu omofonele („Omul cuvenit la locul cu venit”) sau înclină către meditația poetico-filosofică ( „Urmărești cu privirea o pasăre în zbor; ea se face mică, mai mică, și dispare deodată – ca și când ar fi găsit o ieșire”; „Aveam un cireș. Probabil că și-a luat zborul: parcă mai ieri l-am condus pe bunicul la scara lui”), aforismele ne dezvăluie un autor ingenios, cu un dezvoltat simț al cuvântului, înzestrat cu un pronunțat spirit de observație, un autor care ne îndreaptă atenția către lucruri sau adevăruri pe care le ignorăm în viața de zi cu zi.

 

 

Scriitorul se manifestă la fel și în prozele sale (de obicei, „scurte și ultrascurte”). Textele din Școala tăcerii, Povești de dragoste sau Politicianul român sunt un amestec de ironie, expunere alegorică (sunt un fel de povești cu tâlc prozele lui Tudor Vasiliu) și poezie. Este relevantă, de pildă, proza Școala dresorilor din volumul Școala tăcerii:

 

 

„Se știe că o vulpe nu poate fi dresată. Dar un dresor de vulpi – da. Vulpea e ca o idee, ca mintea omului cea șireată: poți s-o împuști, s-o prinzi în capcane, dar n-ai s-o faci să meargă pe sârmă; în primul moment de neatenție va țâșni ca o flacără din arenă, spre glontele paznicului.

Dresajul dresorului de vulpi constă în convocări la director. Dresorul este inițiat în tainele dresajului de vulpi de către un fost dresor de vulpi care a eșuat în încercarea de a le dresa. Se lucrează pe simulatoare de vulpi. De aceea, poate, când i se încredințează o vulpe adevărată, dresorul de vulpi nu ajunge s-o recunoască decât târziu, după felul cum îi scapă din mâini și se pierde în mulțime; el este la pensie sau devine profesor de dresaj.

 

 

Clasa vultur pleșuv a decăzut mult. Deoarece, cu predilecția lui morbidă pentru libertate, vulturul amenința să-și dreseze dresorii, fusese introdus într-o colivie cu gratiile de cârnăciori; după ce le mâncase, ațipise; se trezise într-o colivie cu gratiile de grisine pe care le ciugulise într-o doară. A doua zi mâncase niște gratii pe care de astă dată se încumetară să i le servească pe un platou. Pentru mai multă siguranță a fost înlocuit în cele din urmă cu o găină gât-golaș căreia în spectacol îi ține locul o omletă.

 

 

Deasupra porții internatului pentru dresori e o colivie. Ea a aparținut vulturului pleșuv sau poate bufniței de Alandal. Gratiile, de crom-cobalt, strălucesc. De tavanul acestei substanțe spânzură astăzi un bec. Lumina se revarsă, orbitoare, printre gratii.

 

Dar despre dresorii luminii – altădată”.

 

Ironia trece în sarcasm când sunt vizați politicienii, iar expunerea este reportericească (ca în Politicianul român, bunăoară):

 

 

„Când vine la putere, politicianul român o tulește în SUA sau la Paris, să se aerisească. De-acolo e trimis în Moldova sau barem la Kiev, să obțină contrasemnături. El se înconjoară de subalterni mărunței care să-i poarte hainele uzate și își alege superiori impozanți care să-i lase fracul lor. Principala sa grijă, la început, e diurna.

 

 

Contemplând fojgăiala bucureștenilor la ora când toți ar trebui să fie la lucru, politicianul cu pricina realizează repede că românii sunt inguvernabili. Există un moment în viața lui când pricepe că adevărata sa menire, unica sa preocupare trebuie să fie identificarea exactă a momentului în care națiunea s-a săturat de el. A fugi la timp, a te bucura de conturile din Elveția, iată tot secretul. Altminteri riști pușcăria, plutonul de execuție sau alte răzbunări tribale ale mulțimii furios-neputincioase.

 

 

Ca și autoturismele, cei mai buni politicieni români sunt cei fabricați cu licență, sub capota cărora bat motoare nemțești, ticăie ceasuri londoneze sau zvâcnesc vitezometre lyoneze. Foarte rar e lăsat un român neaoș să acceadă la putere, și atunci numai în urma unei ședințe de fixing inter-mason care desemnează doar așa, de-un exemplu negativ, pe cel mai chior, spurcat la gură și șparlitor mardeiaș promovat de poliție pentru a-i apăra interesele în Parlament.

 

 

De aceea, să nu vă mirați că politicianul român e cel mai înjurat de mamă politician din lume. Acesta e un semn că politicianului român nu universitățile îi lipsesc, nici anii de școală și nici măcar cei șapte ani de-acasă, ci acele nouă luni intrauterine, se pare vitale pentru un politician veritabil și fără de care el riscă să fie perpetuu returnat”.

 

Uneori, Tudor Vasiliu valorifică din plin dialogul, face uz de limbajul aluziv, de ambiguitatea numelor (amintind, în acest sens, de Caragiale) pentru a ataca neajunsurile societății:

„– Alo? Publicistul Cătălin Vigoare? Suntem de la Serviciul Român de Informații…

– Jos guvernul!

– De acord, dar mai jos de atât nu se poate. V-am propus pentru premiul de un miliard de lei acordat de «Timpane Noi», oficiosul nostru.

– Premiul pentru turnătorie?

– Premiul pentru cutezanță în exprimare. Sunteți recunoscut ca independent, incoruptibil, un fel de Robespierre cu capul pe umeri…

– Premiul e în bani sau în ghilotină?

– Domnu′ Vigoare…

– Hm. Așadar vă prisosește un miliard. Aveți un excedent din comerțul cu arme.

– Ei, nu se câștigă chiar atât… Ce să-i transmitem domnului director? Acceptați?

Cătălin Vigoare socoti cât mai face un miliard și capitulă:

– Să zicem că accept…

Imediat însă, un junghi îl săgetă în inimă. Erau remușcările.

– …dar vă previn că discursul de mulțumire va fi vitriolant!

– Ei, așa, un discurs cochețel, elegant, se acceptă. Vă vom comunica în câteva zile locul și data. Avem onoarea!”

Pe cât de necruțătoare, pe atât de actuale, din păcate, aceste proze ale lui Tudor Vasiliu.

 

Lucia Țurcanu,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx - Ion Pogorilovschi și reperele culturii românești: de la Eminescu la Brâncuși

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Vilă cu patru dormitoare scoasă la vânzare în municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Casa este construită în anul 2012 și are o suprafață utilă de 145 de metri pătrați.
Produs cu salmonella RETRAS de la un lanț de magazine, clienții își primesc banii înapoi
Nu trebuie consumat produsul.
Sumarul zilei! Ne apropiem de noul an cu nemulțumiri în Poliție, nu scăpăm de „aranjamente” la concursuri sau de accidente
Prima zi de frig accentuat la Botoșani, iarna-și intră în firesc. La Botoșani ziua a fost liniștită, resimțindu-se ecourile finalului de săptămână. 
Lider sindical din Poliție în fața prefectului: Este oribil / Creăm artificii de interpretare financiarăVIDEO
Virgil Bordei, președinte Confederația Meridian la care este afiliat Sindicatul Pro-Lex a cerut în conferința de presă de la Prefectură ca polițiștii să fie și ei auziți. Asemenea celorlalte categorii profesionale.
După aproape trei decenii „de Italia”, cetățenie și viața de vis din străinătate, doi soți s-au reîntors la Botoșani - FOTOGALERIE
Adina Ojog este una dintre românii care au decis, după ani de zile petrecuți în străinătate, să se întoarcă în România. A trăit la Veneția, la doi pași de Piazza San Marco și a dobândit cetățenia italiană.
Botoșănean de 40 de ani mort la terapie intensivă – SITUAȚIA zilei
În ultimele 24 de ore județul Botoșani a mai înregistrat un deces cauzat de virus, în cazul unui bărbat de 40 de ani.
Ținta atacului cu „bombă” din curtea unei locuințe sucevene a stat un an și la Botoșani
Atacul cu ”bombă” de joi dimineața din curtea locuinței unui cunoscut contrabadist de țigări din Suceava ”a fost doar un avertisment, un semn” la adresa lui Alexander Iosif, destinatarul mesajului, susțin surse apropiate de anchetă.
Cine-i apără pe polițiști de mai-marii din Poliție? „Inginerii financiare”, ordine secretizate la legea salarizării și alte abuzuri făcute publice– VIDEO
Tocmai oamenii care trebuie să respecte cu sfințenie legea și totodată să se asigure că o face și societatea civilă pentru asigurarea siguranței publice, sunt cei care trăiesc cele mai mari frustrări privitoare la normative care sunt încălcate, chiar de șefii din ministerele de resort.
New York – ONU - Mirel Manea... Concert extraordinar de Ziua Națională a României în capitala financiară a lumii – GALERIE FOTO
După ce în octombrie a cântat în Principatul Monaco, ”La Grand Bal”, iar în noiembrie a fost oaspetele Excelenței Sale Zafar Iqbal, ambasadorul Pakistanului în România și Republica Moldova, pe 1 Decembrie Mirel Manea a fermecat auditoriul de la New York.
Loading...
PSD Botoșani: Suntem egali, dar cu povești de viață diferite - GALERIE FOTO
Dizabilitatea nu este o barieră! E puntea care ne leagă, poate, mai mult, unii de ceilalți. Este crezul femeilor social-democrate din Botoșani care astăzi au sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități împreună membrii Asociației “Ridică-te și umblă!”.
Dacă zice Arafat, așa o fi: Omicron va ajunge în România
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, la Digi24, că  varianta sud Africană a  Covid-19 – Omicron va ajunge indiscutabil și în România la fel cum și tulpina Delta și-a făcut apariția la finalul verii.
Dan Petrescu renunță la un jucător, FC Botoșani pregătit să-l ia din iarnă
Prima achiziție a botoșănenilor anunțată pentru pauza competițională de iarnă ar putea fi un jucător de la CFR Cluj.
PSD: Viața botoșăneană din 1918 prezentată de social-democrați – VIDEO
Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, PSD Botoșani a demarat un proiect menit să facă legătură dintre trecut și prezent, care să contribuie la întărirea conștiinței naționale a botoșănenilor.
Lecție de viață primită de deputatul Dan Șlincu de la un tânăr din Dorohoi – FOTOGALERIE
De Ziua Persoanelor cu Dizabilități, unul dintre parlamentarii botoșăneni a primit o lecție de viață.
Loading...
Mașină urcată perpendicular pe un stâlp de un șofer de 18 ani noaptea trecută, după o plimbare „între băieți” – FOTO & VIDEO
După carambolul cu patru autovehicule produs noaptea trecută pe drumul Botoșani – Suceava, în zona Baisa, un altul s-a produs în zorii zilei.
Tendințe modei pentru bărbați în sezonul toamnă iarnă 2021/2022
(P) A fost un an ciudat pentru întreaga lume și, bineînțeles, acesta a avut un impact considerabil asupra modei, dar mai ales asupra inspirației pentru designeri. Sezonul rece aduce colecții la fel de relaxate ca cele din primăvară/vară, când pantalonii de jogging erau în trend. Designerii au revizitat și au experimentat cu piesele esențiale din garderoba unui bărbat, ca un răspuns pozitiv la evenimentele ce au avut loc; jachete bărbați deconstruite, cămăși bărbați cu modele geometrice și nuanțe de roșu, iată care sunt câteva din trendurile acestui sezon.
5 lucruri incredibile pe care le poți face cu un deodorant
(P) Deodorantul este acel produs pe care il folosești zilnic fără să crezi că poate fi întrebuințat și pentru alte lucruri decât acela de a te proteja împotriva mirosului neplăcut sau al transpirației.
O firmă de servicii funerare din Iași vă va ajuta să treceți peste teribila cumpănă!
(P) In viata, nu suntem niciodata pregatiti pentru momentele de neinchipuit, cum este despartirea definitiva de o persoana draga. Totusi, acestea sunt inevitabile si, atunci cand au loc, este bine sa avem aproape pe cineva care are experienta intr-o astfel de situatie si care ne ajuta sa trecem cu usurinta prin aceste clipe.
5 lucruri pe care trebuie să le afli înainte de a-ți deschide cont la MrBit Casino
Se apropie vacanța de iarnă, în care vei avea mai mult timp pentru relaxare. Poți citi o carte, te poți întâlni cu prietenii sau te poți distra într-un cazinou online. Pentru cea de-a treia variantă, în acest articol în prezentăm un MrBit Casino review, cum ar spune James Bond, un împătimit al cazinourilor.
Ziua în care am văzut că inspectorii veniți în control nu sunt zei... seară marcată de o tragedie și de un carambol cu patru mașini
Pe data de 3 decembrie 2021 am aflat că se mai poate și altfel. Adică agenții economici nu trebuie să stea în genunchi în fața organelor de control.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.