Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Stela Covaci, mărturii despre epoca terorii

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiectintitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Stela Covaci.

 

Stela Covaci este un simbol al rezistenței, dar și victimă a sistemului comunist. Conform documentelor, s-a născut în Rădăuți-Prut, jud. Botoșani, pe 13 martie 1935, localitatea natală reală este însă Lipcani, din jud. Hotin, Basarabia, unde a trăit până în 1940, împreună cu părinții săi, Eleonora Râșcanu și Pantelimon Pogorilovschi. În 1940, s-a refugiat, împreună cu mama și fratele, în Rădăuți-Prut, unde locuiau bunicii, tatăl său rămânând definitiv în Basarabia.

 

Absolventă a Liceului „Regina Maria” din Dorohoi, a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București, mai întâi la Secția Limba și literatura română (1954-1955), apoi la Secția de Literatură și Critică literară. Aici a fost colegă cu Nicolae Labiș. Despre perioada studiilor, Stela Covaci își amintește într-un interviu acordat Andrei Rotaru în 2013, „După Revoluție, mulți și-au arătat adevărata față…”: „Îmi aduc aminte cu amuzament de seminariile de poezie ținute de prof. Brătucu. /…/ Temele erau obligatorii. Îmi aduc aminte când stăteam în bancă cu Labiș, iar prof. Brătucu ne dădea să facem plan de creație pe primul trimestru. Ca să ne batem joc, făceam așa: una epopee; eroul; Olga Bancic (erou comunist), râdeam, ne jucam de-a școala, subliniam subiectul și predicatul. /…/ Labiş şi Nichita Stănescu au început în acea perioadă să meargă la Ion Barbu acasă, țineau ascuns acest secret pentru că se temeau. Tot ce era interzis îi tenta, umblau prin anticariate, căutau cu febrilitate cărți…”

 

A făcut parte din „Lotul Labiș”, un grup de studenți care pregăteau o revoluție asemănătoare cu cea din Ungaria din 1956. În martie 1958, este arestată și condamnată la patru ani de închisoare pentru „delict de uneltire contra ordinii sociale” (în aceeași zi e arestat și traducătorul Aurel Covaci, viitorul soț al Stelei Covaci).

 

”Groaznică și nimicitoare era singurătatea celulei“, se dezvăluie mai târziu autoarea în volumul Persecuția. Mișcarea studențească anticomunistă București-Iași (1956-1958), apărut în 2006. Candidă și fragilă arătam, la 22 de ani, ca o copilă. Săptămâni în șir m-am zbătut să-mi înțeleg vina. Ultimele două cărți citite la biblioteca facultății, printr-o coincidență bizară, au fost «De profundis» de Oscar Wilde și povestirea lui Dostoievski «NetocikaNezvanova». Plângeam ore în șir, confundându-mă cu fetița prigonită. Spărsesem o «ceșcuță albastră» și nu înțelegeam de ce oameni haini mă pedepsesc atât de rău. Cea mai mare deznădejde a fost pentru mine însă ceea ce consideram că i-am făcut mamei, Sfânta mea mamă – icoana suferinței. Trădată de soțul de care era îndrăgostită, m-a adorat și și-a pus toată puterea fizică și spirituală să mă salte din satul prăpădit de la graniță, să mă țină în viață (la seceta din 1947 bunicul a murit de foame, pe când și mie mi se ținea lumânarea), nu pot să-mi închipui cum a supraviețuit mama. Eu i-am ucis speranțele în momentul în care urma să-i fiu sprijin. Mai aveam trei luni și aș fi absolvit Facultatea. Am plâns jalnic peste cele câteva haine de acasă. Miroseau a garoafe de câmp ca mâinile mamei.”

 

Este eliberată după doi ani de execuție, în 1960, i s-a refuzat continuarea studiilor.

 

”După închisoare, își amintește Stela Covaci în același interviu, și persecuțiile care au existat, am rămas absolut singură, fără niciun drept. Cu obligativitatea să țin contactul cu ei. Mi-au dat un număr de telefon și mi-au spus să raportez unde mă aflu în orice schimbare de traseu. M-au dat pe mâna unui căpitan, Prodan (nu știu dacă era numele adevărat), căruia trebuia să-i raportez și să țin legătura, dând, cum a dat toată lumea, o declarație la eliberare, că nu voi povesti nimic din ce mi s-a întâmplat, altfel existând pericolul de a fi rearestată. Pe mine m-au aruncat în stradă în luna august, pe 29, în hainele de iarnă în care am fost arestată. Aveam 23 de ani. M-au eliberat în august ca să nu găsesc colegi studenți pe străzi, era vacanță pentru ei.A doua zi m-am dus la facultate, să scot o copie după foaia matricolă. Femeile de la secretariat știau de mine (eram un caz celebru), se uitau la mine ca la Lazăr care a înviat din morți. Am înțeles că nu o să scap de securiști toată viața, când, de după ușile rotative ale facultății a apărut o siluetă care m-a prins și a șoptit: «Dacă te mai prind pe aici îți rup picioarele!»”

 

Stela Covaci și-a publicat cărțile târziu după Revoluție: Timpul asasinilor (în colaborare cu Cezar Ivănescu; 1997); Ceasul utopiei (poezie; 2003); Persecuția. Mișcarea studențească anticomunistă București-Iași (1956-1958) (2006); Nopțile de coșmar ale poetului Nicolae Labiș (2011). Toate volumele sale – memorii sau poezii – mărturisesc adevărul despre o epocă tumultuoasă și sângeroasă, o epocă a terorii, șantajului, schingiuirilor, condamnărilor fără drept la apel. Totodată, scrierile sale sunt și mărturii despre supraviețuirea prin cultură, fiind evocate marile prietenii literare din anii ′60-′80 ai secolului trecut, personalități care au fost, și în acele vremuri ale valorilor răsturnate, modele de comportament și atitudine.

 

„Iarna anului 1980, luna ianuarie. Se împlineau 130 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Zăpada era multă și se tot așeza blând, mângâindu-ne, încălzindu-ne, parcă. Miracolul se petrecea de la sine: un magnetism al spiritelor aparte care ne atrăgea, seară de seară, în cuibul boem al poetului Nichita Stănescu, situat în Piața Amzei, într-un bloc, la etajul IV, cu vedere spre o curte interioară presărată cu plopi. /…/ Dar din acea seară, anume, amintirea mea modifică descrierea. Obiectele amintite dispar ca de pe un ecran. Rămân doar pereții albi pe care Nichita atârnase, ca într-un altar, icoane: mărite și înrămate cele patru portrete ale lui Eminescu, singurele păstrătoare ale dovezilor că el a fost om, dar și geniul care a salvat spiritualitatea acestui neam încercat, făcându-l să se apropie vertiginos de valorile altor nații cu străvechi începuturi. /…/ Noaptea aceea de ianuarie 1980 i-am dedicat-o, cu plecăciune, genialului Poet, Mihai Eminescu. Am închinat paharele cu licoarea seculară în cinstea nemuritorului. Miraculoasa băutură ne-a înflorit spontan pajiștile inimii. /…/ Domnul Șora, copleșit de emoția și sacralitatea momentului, l-a văzut pe poetul cel viu din mijlocul nostru înclinând fruntea în fața portretelor și vorbind către poetul «din negura vremii» – «Mișule, te rog îngăduie-mi și mie să scriu și eu poemul Luceafărul chiar în această noapte. Voi fi cuviincios și-l voi comunica doar câtorva prieteni, aici de față, apoi îl voi trimite în eter.» Ținând în mâna dreaptă volumul «marelui înaintaș», Nichita, stând solemn în picioare sub unicul bec din tavan, a reconstruit pentru propriul său univers, propriul său Luceafăr, strofă de strofă. Izvorau din surprinzătoarea imaginație expresii de o altă factură, miez și înveliș nichitian, dar tot în inepuizabila limbă românească. «Sunt poliglot de limba română», a precizat cândva poetul Nichita Stănescu. Domnul Șora, ca și noi ceilalți, scufundați de Nichita în alte «ceruri și vise înalte» eram norocoșii trimiși de poetul vizionar spre marele infinit în posibilele mașini zburătoare ale extazului.” (Stela Covaci, Note de jurnal, în „Hyperion”, nr. 4-5-6/2012)

 

(Lucia Țurcanu, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”)

 

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Val Gheorghiu, „orfevru al verbului”
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Z. Ornea, cercetător al ideologiilor literare

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ASTĂZI: Sfârșit tragic pentru un om de afaceri, Poliția a deschis dosar pentru ucidere din culpă
Un om de afaceri din Botoșani, în vârstă de 47 de ani, a fost găsit fără suflare chiar în salonul de bronzat pe care îl patrona, undeva la intersecția străzii Calea Națională cu Ștefan cel Mre. Cu o oră înainte ca bărbatul să decedeze, acesta îl apelase pe electrician.
Un botoșănean la cel mai dificil reality show din România: Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu
Nouă perechi de vedete sunt gata să pornească în aventura vieții lor, în cel mai greu reality show din România. America Express îi va duce pe Drumul Aurului, pe o rută de peste 7.000 de kilometri, ce trece prin Mexic, Guatemala și Columbia.
Spectatorii au amuțit: Recitare de excepție a ”Doinei” lui Eminescu la un festival româno-moldovean – Ştefane, Măria ta, / Tu la Putna nu mai sta - VIDEO
Pe lângă un concert de muzică populară susținut de artiști ai Școlii Populare de Arte ”George Enescu”, Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat la Edineț în cadrul unui proiect european conceput de Asociația B-Right Media din Botoșani, a inclus și un moment poetic.
FAZA ZILEI ”Reghe” și supărarea care l-a împins spre divorțul de ”Prodanca”: Pumnul aplicat după remiza cu Botoșaniul a umplut paharul
Laurențiu Reghecampf a vorbit recent, la podcastul realizat de Cătălin Măruță, despre scandalul care i-a avut ca protagoniști pe femeia de care se desparte prin divorț, Anamaria Prodan, și antrenorul Dan Alexa.
De la 600.000 de euro în sus! Administratorul judiciar a scos la vânzare o mașină de reciclat asfalt a unei companii botoșănene
Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de administrator judiciar al SC Tehnic Asist SRL, aduce la cunoştiinţa tuturor celor interesaţi că a aprobat valorificarea unui utilaj de reciclare a asfaltului.
ALERTĂ METEO: Ploi torențiale, vijelii și grindină ASTĂZI la Botoșani – parcați mașinile la distanță de copaci și stâlpii de electricitate
Astăzi, între orele 15.00 - 22.00, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică. Se anunță ploi, care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină.
Valeriu Iftime se gândește să aducă muncitori din Asia: Ne străduim să atragem oameni buni din România, dar...
O nouă companie de calibru din Botoșani ia în calcul aducerea unor muncitori din Asia. După GT Company, care activează în domeniul confecțiilor și Tehnic Asist, firmă axată pe lucrări de infrastructură, Elsaco Electronic ar putea apela la lucrători din cel mai mare continent.
Elevă de școală generală ruptă de beată, a fost internată în spital
O fată de 13 ani a fost internată la secția de neuropsihiatrie din Botoșani după ce a băut la Zilele Orașului. Minora a consumat foarte mult alcool, spun medicii.
A apărut un nou număr al revistei de cultură Hyperion
Hyperion, revista care rezistă la Botoșani, aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, capătă de la un an la altul un aer manifest.
Loading...
Mihai Țurcanu rămâne sub control judiciar, bursă a locurilor de muncă și bani mai mulți pentru drumul strategic
Fostul șef al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a avut azi proces, AJOFM a organizat bursa locurilor de muncă, iar consilierii județeni s-au întâlnit în ședință. Iată principalele știri ale zilei de 20 mai 2022.
Începe „Litoralul pentru toți”, 34 de lei pentru o noapte de cazare
Programul social „Litoralul pentru toți”, ajuns la ediția cu numărul 40, începe pe 22 mai, dată de la care turiștii se pot caza în hotelurile din stațiunile autohtone de la Marea Neagră cu tarife ce pornesc de la 34 de lei pe noapte de persoană.
Șefii de la Mavromati, măsuri luate pentru reducerea listelor de așteptare din Policlinică: Am încercat să ne adaptăm la...
Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” vrea să reducă listele de așteptare în ambulatoriul de specialitate.
Șeful ANAF, despre salariile angajaților de la Fisc: Cei care aduc şi încasează sume spectaculoase să poată fi recompensaţi
Președintele Fiscului spune că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net.
S-A JUDECAT: Mihai Țurcanu a atacat măsura preventivă a DNA-ului, judecătorii au decis
Fostul șef al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a avut azi proces.
Loading...
CÂȚI botoșăneni s-au angajat pe loc la Bursa Locurilor de Muncă
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat astăzi 20 mai 2022 „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”,  una dintre cele mai importante acțiuni implementate la nivel județean  pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și agenţi economici.
Important pentru salariaţi sau foştii angajaţi: Preşedintele Iohannis a promulgat legea
Proiectul de lege a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.
Valeriu Iftime pune la bătaie 100.000 de euro, primă pentru Conference League
FC Botoșani va înfrunta Universitatea Craiova în meciul de baraj pentru accederea în preliminariile UEFA Conference League. Sepsi OSK a câștigat Cupa României, astfel că moldovenii nu vor mai disputa și semifinala barajului.
Preşedintele ANAF vrea angajați (mai) tineri: Avem o structură de personal îmbătrânită / De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală spune că ANAF are o structură de personal îmbătrânită, precizând că 40 la sută dintre angajaţi au peste 50 de ani, iar 45 la sută au vârsta între 41 şi 50 de ani.
AMENZI de peste 2.000 de lei pentru ape uzate deversate pe domeniul public - GALERIE FOTO
Acţiunile polițiștilor locali vor continua în perioada următoare.
Bursa locurilor de muncă la Botoșani cu provocare de la ministru și vești către angajatori – FOTO&VIDEO
La Sala Polivalentă din municipiul reședință de județ, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a organizat astăzi Bursa Generală a Locurilor de Muncă.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.2 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
20.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.