Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Sofia Nădejde și începuturile feminismului în România

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Sofia Nădejde. 

Prima femeie din România care a putut da bacalaureatul într-un liceu de băieți, prima președintă a unui congres politic, una dintre primele militante pentru emanciparea femeilor, prima autoare a unui roman feminist scris în limba română (Patimi, 1903), Sofia Nădejde s-a născut la Botoșani (pe 14 septembrie 1856) în familia răzeșilor Vasile și Profira Băncilă. Și-a făcut studiile la Pensionul Glowaska din Botoșani, unde l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Ioan Nădejde.

 

În 1876, s-a stabilit la Iași, începând o activitate febrilă în mișcarea socialistă. Din 1884, a locuit la București, unde a ținut numeroase conferințe la Clubul muncitorilor.

 

A debutat publicistic în 1879, cu articolul Chestiunea femeilor, în revista „Femeia română”, pledând cu multă ardoare pentru egalitatea de gen: „Nu-i oare ruşine pentru secolul nostru ca jumătate din omenirea aşa numit civilizată să stea în sclavie? S-au eliberat robii, domnilor, însă noi am rămas. Suntem acuzate că nu învăţăm, dar avem şcoli? Pentru ca femeia să aibă bacalaureatul, trebuie să aibă şi mii de galbeni. /…/ Într-un cuvânt, ne-am săturat de a fi tratate ca femei, şi voim să ne trataţi ca pe nişte oameni egali”. De-a lungul întregii vieți, Sofia Nădejde a fost o susținătoare a cauzei feministe, expunându-și pe larg argumentele în publicații precum: „Contemporanul”; „Femeia română”; „Basarabia”; „Drepturile omului”; „Muncitorul”; „Literatură și știință”; „Munca”; „Albina”; „Evenimentul literar” ș.a.

 

 

Una dintre polemicile răsunătoare în care s-a implicat a fost cea provocată de o conferință pe care Titu Miorescua ținut-o, în 1882, la Ateneul Român. În această conferință, academicianul declara că femeia trebuie să stea acasă și să-și îngrijească soțul și copiii, deoarece... are creierul mai mic decât cel al bărbatului. T. Maiorescu afirma: „Cum am putea într-adevăr să încredințăm soarta popoarelor pe mâna unor ființe a căror capacitate craniană este cu zece la sută mai mică? Abia ajung astăzi creierii cei mai dezvoltați pentru a putea conduce o națiune pe calea progresului și prosperității materiale... Din 1 000 de căpățâni măsurate a rezultat 1 410 grame greutate mijlocie la bărbat și numai 1 250 la femei /.../ Cu cât înaintăm însă în civilizațiune, cu atât rolul bărbatului devine mai greu, cu atât el trebuie să-și muncească mai mult creierul ca să poată cuceri un loc în economia socială și să fie în stare a-și asigura existența și viitorul familiei sale. El trebuie să miște cultura, el să conducă sau să susțină statul, el să facă a înflori artele, el trebuie să lărgească câmpul ideilor, să înlesnească bunul trai al omenirii prin descoperiri și perfecționări zilnice, aduse în sfera practică a vieții, pe când femeia e redusă la un rol cu mult mai mărginit în mișcarea societăților culte”.

 

 

În nr. 24/1882 al ziarului „Contemporanul”, Sofia Nădejde i-a replicat răspicat, contribuind astfel la edificarea mișcării feministe în România: „Dacă privim comparativ cavitatea creierului oamenilor primitivi şi pe cea a creierului omului modern, constatăm o scădere de capacitate şi volum, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Ceea ce înseamnă fie că şi bărbatul regresează odată cu femeia, fie că un volum mai mic indică o evoluţie. Dacă e să judecăm inteligenţa după greutatea creierului, atunci ar trebui să spunem că unele păsări care au un creier mai greu raportat cu trupul, sunt mai inteligente ca omul. /.../ De câtă iscusinţă n-are nevoie femeia pentru a creşte un copil, aşa bine, rău cum îl creşte! În gospodărie ea are o muncă mult mai variată decât a bărbatului şi noi ştim că creierul creşte nu numai cu cantitatea de mişcare, ci şi cu varietatea acestei mişcări, de exemplu un cal produce o forţă mecanică mult mai mare decât omul, cu toate acestea are un creier mai mic relativ cu corpul, decât acesta. Femeia din popor pe lângă că de obicei munceşteavalma cu bărbatul, se mai pricepe încă la o mulţime de lucruri pe care bărbatul nu obişnuieşte a le face, aşa: ţese, coase, împleteşte, pregăteşte de obicei fruptul, scoate păsări şi face mâncare. Pe lângă acestea în decursul veacurilor, ca mai slabă, a trebuit să capete şi să aibă o doză oarecare de şiretlic pentru a putea prin acesta de multe ori să se apere de forţa brutală a bărbatului“.

 

 

 

Sofia Nădejde este și autoare de opere de ficțiune. Și-a făcut debutul literar în 1885, cu nuvela Două mame, publicată în „Contemporanul” (revistă al cărei redactor a fost). S-a afirmat apoi ca scriitoare cu romane (Patimi, 1903; Robia banului, 1906; Părinți și copii, 1907), nuvele (Din chinurile vieții, 1895) și drame (O iubire la țară, 1881), în care urmărește, în general, probleme sociale. În Istoria literaturii române de la origini până în prezent, G. Călinescu remarcă talentul de scriitoare al Sofiei Nădejde: „Ca prozatoare, /.../ este dotată cu un umor și cu o expresie caragialiană de dialect moldovan, cu care stenografiază, pitoresc, conflictele de mahala”. Iată un fragment în care ni se relevă aceste calități stilistice:

„Iese madam Ilinca în prag și-ncepe:

– Arză-l para focului și mânca-l-ar umplut gata cine-l are! Dar bine, madam Marghioală, nu destul mă mănânci cu găinile și cu porcii dumitale? Cu dânșii mă scol, cu dânșii mă culc, mânca-i-ar brânca și n-ai mai avea parte de dânșii să n-ai. Acu ți-a mai trebuit și coteiu, coadă ca nemțoaicelor, că-mi crepegăinuța grijită gata?

– Dă, soro, cine are găini să le acopere. Dobitocul ce știe? De când lumea, cine nu strânge n-are!

– Cum vorbești, mangosito, nu ți-i rușine? Fii mai modistă, că nu-s de sama ta! Cum, adicătelea, nu știu a strânge, cum se cheamă nu-s gospodină? Poate tu nu știi, că nici n-ai ce strânge. Ian te uită moțpanca! Îmi insultează onorul.

– Ascultă, nu te-ntrece, nu te rățoi! Ce ți-s de vină dacă ți-a mâncat câinele găina? Mănâncă-l și tu, la urma urmei!

– Să-l mănânci tu umplut, calico; tot îi lăsatul secului; niște frige-linte ca voi nici n-aveți alta! Dar pe șarla ta am să ți-l curăț eu, las′ pe mine! nu mai mănâncă el găini!

– Ai să-l mănânci pe ceea lume! Da, atâta să mai trăiești tu cât ai avut găină tăiată!

– Taci, sfrijito, atâta s-ajungi sfintele paști cât n-am avut!

– Mai degrabă îi c-ai schimbat-o cu Herșcu pe vin.

– Las′ c-a veni el dumnealui!

– Ei, ș-apoi, mă tem eu de chelbosul tău?

– Hai, hai, Marghioală, nu scăpi tu nepieptănată ca de moarte, zice madam Ilinca, trântind ușa”.

Sofia Nădejde se stinge din viață la vârsta de 90 de ani, pe 11 iunie 1946, la București.În 2019, la Editura Paralela 45, a apărut volumul: Sofia Nădejde, Despre creierul femeii și alți demoni. Antologia textelor publicistice, ediție îngrijită de Maria Cernat și Adina Mocanu.

 

Lucia Țurcanu,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. 

 

loading...
GALERIA CU POEȚI - Anastasia Gavrilovici: poezia despre „fericirea-paliativ”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
CRIZĂ de medici la Botoșani! 14 posturi scoase la concurs, doritorii așteptați cu brațele deschise și locuințe bonus – LISTA
Spitalul Județean Mavromati este fără doar și poate una dintre unitățile medicale care nu stârnesc interes din partea rezidenților dar nici a carieriștilor care optează pentru spitale din orașe mari.
Proiect îndrăzneț! Doina Federovici vrea să construiască un ambulatoriu de 8 milioane de euro – GALERIE FOTO
Investiția se află pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții (CNI). Ar fi primul proiect important inițiat în actualul mandat de președinte al Doinei Federovici.
Mii de euro pentru cultivatorii de usturoi, cererile se depun la Direcția Agricolă - DETALII
Cererile se depun până pe 15 mai 2021.
TREI medici noi angajați la Spitalul Județean – CINE sunt ei
Spitalul Județean Mavromati Botoșani a finalizat procedura de concurs pentru trei posturi de medici specialiști, pentru ATI, cardiologie și oncologie.
Botoșăneanul care fabrica rachiu în Penitenciar susține că îl folosea doar ca dezinfectant: CE a decis instanța
Botoșăneanul a fost dat de gol de un deținut care s-a amețit tocmai cu rachiul fabricat în închisoare.
Botoșaniul, din nou județ „verde” – Grafic cu ratele de incidențe din fiecare județ
În ultimele zile, au fost înregistrate puține cazuri la Botoșani , motiv pentru care rata de infectare a scăzut sub 1,5 îmbolnăviri la mie.
FABULOS: Câți bani a câștigat un bărbat în urma meciului dintre FC Botoșani și FCSB
Un parior a fost lovit de inspirație în cel mai bun moment.
17 îmbolnăviri noi la Botoșani: Rata de infectare în municipiu, tot în scădere – SITUAȚIA
Direcția de Sănătate Publică (DSP)  a transmis situația cazurilor noi.
Peste 18.500 de cereri depuse la APIA Botoșani – ANUNȚ pentru fermieri
Anunțul a fost făcut de APIA Botoșani printr-un comunicat de presă.
Loading...
Împreună pentru Cosmina: Concert CARITABIL pentru verișoara lui Vlad Plăcintă
Botoșănenii, și nu numai ei, sunt invitați să doneze pentru salvarea Cosminei, o fată de doar 14 ani, care are nevoie urgent de ajutor.
Mii de botoșăneni verificați dacă respectă carantina și izolarea la domiciliu
Continuă acțiunile forțelor de ordine pentru limitarea răspândirii virusului.
Un șofer năuc de băutură a făcut „circ” în fața polițiștilor
Polițiștii au întocmit dosar penal.
Tânără dată jos din mașină, polițiștii au întocmit pe loc dosar penal
Are doar 22 de ani și mult tupeu. Polițiștii au oprit mașina pe un drum comunal.
RAZII în trafic: Zeci de mașini trase pe dreapta, șoferi rămași fără permis - FOTO
Acțiune a polițiștilor rutieri soldată cu mai multe amenzi, dar și cu permise reținute.
Loading...
FOCURI de armă la Păltiniș: BMW X5 abandonat în pădure cu tot cu marfa de contrabandă
Polițiștii de frontieră au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare.
Un botoșănean a chemat jandarmii în miez de noapte: Amenzi de aproape 3.000 de lei
Cinci tineri, care sâmbătă noapte au ”spart" liniștea locuitorilor dintr-un cartier al municipiului Botoșani, vor avea de achitat amenzi în valoare totală de 2.900 de lei.
Concert Pascal cu spectatorii în sala de concert la Filarmonica Botoșani
Este vorba, însă, de doar 30 la sută din capacitatea sălii de spectacol.
Marius Croitoru, deranjat de o ieșire a lui Valeriu Iftime: Totul până la familie!
Și Valeriu Iftime a vorbit despre tehnicianul echipei FC Botoșani.
TEXTE ȘI CONTEXTE - Gellu Dorian: Degradarea continuă
În cele mai multe instituţii, primând criteriile politice (şi mai nou de corectitudine politică!), sunt promovate, ca în perioada dejist-stalinistă, nonvalori, inşi cu o pregătire improvizată, cu diplome cumpărate la casieriile unor universităţi apărute peste tot în spaţiul democraţiei originale de la noi, analfabeţi funcţionali, fără minimă experienţă managerială de profil.
Tinerii ”au sădit viitorul” la Cornișa și pe Dealul Polonic – GALERIE FOTO
Vineri și sâmbătă s-a derulat proiectul de împădurire „Tinerii sădesc viitorul”.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„E tot o problemă pe care au făcut-o colegii noștri social-democrați care spuneau că trebuie numaidecât cu HCL și în formă autentică. Noi pe lege știam că se vând și altfel, dar dacă ei ne-au blocat, asta-i treaba, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9261 lei
USD
Dolarul SUA
4.0937 lei
CHF
Francul elveţian
4.4797 lei
GBP
Lira sterlină
5.6851 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7879 lei
XAU
Gramul de aur
235.3486 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2296 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3668 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1848 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2805 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1900 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.7 o C
Dorohoi
8.7 o C
Bucecea
8.6 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.