Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Shaul Carmel, psalmistul de la sfârșitul unui secol ateu

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Shaul Carmel.

Născut într-o familie de evrei din Ștefănești, Shaul Carmel a ajuns, după 1965, când a părăsit România, unul dintre cei mai importanți poeți și promotori ai literaturii de limba română din Israel. Absolvent al Liceului „A.T. Laurian” din Botoșani, a studiat la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” din București. Și-a publicat primele texte (foiletoane, semnate cu pseudonimul S. Vântu) în ziarul „Clopotul”, după care a urmat grupajul de versuri Raze de soare, în revista „Iașul literar” (1956). În Israel, a fost vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor Scriitorilor și unul dintre fondatorii, apoi președinte al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română. În timpul vieții, a publicat circa treizeci de volume de poezie: Întâia făclie (1958; retrasă la apariție); Florile nisipului (1968); Răspântii (1970); Cu mâna pe inimă (1977); Târziu (1984); Poezii de nerostit (1989); Fuga din rai (1993); Dor de dor (1996); Ești (1996); Între el și mine (1998); Vânzătorul de zăpadă (2000); Hoțul de frumos (2001); După ultima mea moarte (2002); Eu Abel, Eu Cain (2004); Sânul drept al amazoanei (2005); Cerul de sub pământ (2006); Peretele lui Dumnezeu (2008); Fabuloasa licornă (2009) ș.a.

 

 

Criticii care au scris despre cărțile lui Shaul Carmel au remarcat trei direcții tematice ale poeziei sale – divinitatea, moartea, iubirea –, autorul practicând „un lirism nevrotic, orgolios – sau așa cum bine îi șade unui romantic cu tentă aulică. De aici și accentele de trubadur revoltat ori baladesc-orgiastice cu care își încarcă adeseori versurile, într-o viziune divinator-profetică. Sau într-un melodic pamflet al nevoii totale de puritate – un avertisment disperat, seducător în expresie, în a ști să ne conservăm ființa în ipostaza sa de înger” (Gheorghe Istrate, în „Curierul Românesc”, octombrie 1996).

 

 

În poezia lui Shaul Carmel se poate observa alternanța continuă între cotidianul tot mai invaziv și dumnezeiescul spre care se aspiră. Poet al contrastelor, subliniază Roxana Sorescu în revista „Luceafărul” din noiembrie 1996, „Shaul Carmel excelează în trăirea a două direcții divergente: una este evadarea din cotidian în universul etern al sensului divin; alta este ancorarea într-un cotidian pus sub semnul tutelar al neființei, care îl veghează și îi întărește forma de manifestare. Prima este o temă a ardenței, dea de a doua – a deznădejdii, cu cât mai reprimate cu atât mai puternice”. Psalmi, rugăciuni sau meditații, poemele relevă regretele, neliniștile, angoasele omului aflat sub semnul perisabilității. În prefața la culegerea între El și mine – cu un titlu foarte elocvent: Psalmii unui poet citadin la sfârșitul unui secol ateu – Eugen Simion se referă la relația agitată dintre om și propriul eu, pe de o parte, și cea dintre om și Dumnezeu, pe de altă parte, relație transpusă poetic în aproape toate cărțile poetului cu origini botoșănene: „Mitul esențial al lui Shaul Carmel este Dumnezeu și lui se adresează, într-un stil colocvial, la o vârstă când neliniștile îl asaltează și omul care scrie are nevoie de puncte de sprijin. /…/ Este stilul și este tonalitatea generală a acestor psalmi în care temele religiosului se amestecă în chip frecvent cu temele obișnuite ale existențialului. Este vorba în ele nu numai de căutarea sau contestarea (puțină și mai mult strategică) a divinității, dar și de pierderea femeii iubite, de sentimentul trecerii fatale, de singurătate și de speranța regăsirii și a mântuirii în țara făgăduinței”.

 

 

De cele mai multe ori laconic, minimalist la nivelul imaginilor poetice, liric, dar nu și sentimental, Shaul Carmel prezintă la fel de profund și tulburător atât raportul omului cu divinitatea, cât și tribulațiile interioare provocate de marea trecere. Dragostea este abordată-reflectată în aceeași cheie, poetul cântând „fericirea și nefericirea în aceeași trăire, dramatismul trecerii neiertătoare, sublimul înălțării și tragedia căderii. /…/ Da, poezia de dragoste a lui Shaul Carmel este o poezie a căutărilor de ascunse sensuri, a apropierii de abisul înțelegerii, o poezie a esențelor” (Radu Cârneci, în „Cronica”, februarie 1998).

 

 

Numele lui Shaul Carmel a fost deosebit de mediatizat în România în toamna lui 2008, când scriitorul i-a trimis înapoi lui Traian Băsescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria A „Literatură” (pe care l-a primit în martie 2008), după ce președintele, revenind dintr-o vizită în Siria, a făcut o gafă de proporții spunând că Palestina este vecină cu Siria și ignorând, astfel, Israelul. Acest gest, dar și scrisoarea de protest făcută publică la televiziune au fost comentate activ în presă. Cărțile lui Shaul Carmel însă au rămas oarecum în umbră până astăzi. Tocmai de aceea, apreciere elogioasă pe care i-o face Alexandru Mirodan în Dicționarul neconvențional al scriitorilor evrei de limbă română ar trebui să fie interpretată, întâi de toate, ca un îndemn la lectură: „Pe ulița scriitoricească el aduce culoarea (fără de care peisajul ar fi cenușiu), zgomotul și furia (fără de care viața ar fi prea tăcută), precum și un iz de mititei la alegeri pe vremuri sau Moși (fără de care întâmplările ar părea insipide la gust). Shaul Carmel este Pitorescul, de arătat obligatoriu turiștilor, ca Piața (Șukul) cu același nume sau ceasul din Yaffo. /…/ Poezia lui Carmel este mușchiuloasă, reavănă, cu pumnii în hârtie și aer de răscoală 1907, pe Dozengoff. Ea are scrâșnete din Cotruș, dar și miresme din violența amăruie a lui Zaharia Stancu”.

 

Lucia Țurcanu,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

 

 

DAC-AI ȘTI

(Psalm 23)

 

O, Doamne, dac-ai ști

Din ce Te-am încropit,

Din ce Te-am durat,

Din ce Te-am făcut!

 

Din imensa goliciune

A copilăriei

Te-am făcut.

Din nimicurile boccelei pregătite

Pentru drumul morții

Te-am făcut.

Din alămurile tinereții mincinoase

În care am învățat arta ticăloșiei

Te-am făcut.

Din cioburile cărnii mele

Care au pavat

Pământul iubit i blestemat

Pentru care am luptat

Și pe care calc

Te-am făcut.

 

Și-acum, când știi adevărul,

Doamne,

Încropește-mă Tu,

Durează-mă Tu,

Fă-mă Tu

Din bunătatea Ta.

Pentru bătrânețea mea,

Pentru bătrânețile noastre.

 

 

NOAPTEA IERUSALMITEANĂ

 

La plecare, iubito,

Îmbrățișează cu ochii zilei

Orașul de piatră.

Îndreaptă-ți spatele

Și spune-mi dacă simți

Pe umeri

Brațul nopții

Mângâindu-te?

 

Așa vine ea,

Noaptea,

În cetatea lui David.

Dintr-odată!

Ca un amant neașteptat,

Ca el,

Și mângâie

Umerii femeilor.

 

 

CĂMAȘA

 

Dezbracă-te!

Să știu că rămâi.

Îți voi arunca hainele

În cele patru vânturi.

Acoperă-ți goliciunea

Cu dragostea mea!

E multicoloră,

Așa cum a fost

Cămașa lui Iosif.

 

 

ÎNCĂ PUȚIN, TATĂ

 

Încă puțin, tată,

Și ne asemuim vârstele.

Trunchiul meu

Și-a înmulțit cercurile,

Scoarța a făcut rășină

Hrănind împrejurul.

M-am uscat,

Ca tine,

Când ți-a secat seva.

           

Încă puțin, tată,

Și ne asemuim vârstele.

 

 

SANCTA SIMPLICITAS

 

În dreapta mea stă moartea,

De-o vreme.

În stânga, bătrâna mătușă,

Nașa care mă iubește oricum,

Venită de departe să ne despărțim:

„Ce bine arăți, nepoate” îmi zice.

„Nici tat-tu n-a arătat așa bine

Când s-a dus”

Și pleacă îmbrobodită

În zâmbetul ei bun.

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Val Gheorghiu, „orfevru al verbului”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
GALERIE FOTO Întâlnire româno-ucraineană pentru redeschiderea Vămii Racovăț, Doina Federovici: S-au făcut pași importanți
Autoritățile județene și locale din Botoşani și Suceava, autorități locale din regiunea ucraineană Cernăuți, reprezentanți ai guvernelor de la București și Kiev, ai diplomației și ai structurilor vamale din cele două state au participat, în această după amiază, la Siret, la o întâlnire menită să identifice soluțiile cele mai rapide pentru a  se redeschide birourile vamale de la Racovăț/Diakivți și Vicovu de Sus/Krasnoilsk.
Prefectul are nevoie de oameni – PATRU posturi din instituție scoase la concurs
Instituția Prefectului se află în plin proces de angajări, iar pentru două dintre posturile scoase la concurs încă nu există doritori.
Primul cartier autonom din Botoșani: 46 de noi case integrate în trei din cele zece zone rezidențiale ale noului complex - GALERIE FOTO case
(P) ALFA PARK Residence pune la dispoziție locuințe moderne de tip duplex, individuale și înșiruite, realizate conform celor mai noi standarde, într-un complex rezidențial în care calitatea vieții primează în fața densității urbanistice
INVESTIȚII anunțate la Maternitatea Botoșani și Psihiatrie: Sunt lucruri care nu se fac peste noapte  
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre câteva proiecte importante din domeniul sanitar.
Doi botoșăneni au mers la furat cablu telefonic cu un șofer fără permis, care i-a abandonat
Au fost prinși în noaptea de miercuri spre joi, în baza unor informații pe care le-au obținut polițiștii.
Jandarmii, întâlnire cu elevii la Prefectură: Va fi cea mai scumpă bere pe care o să o beți vreodatăGALERIE FOTO
Zeci de elevi au participat astăzi la o acțiune organizată de Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ.
Inspectorii DSP verifică condițiile de igienă de la Filarmonica Botoșani, după imaginile prezentate de Botoșăneanul
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor avea o acțiune de control la sediul Filarmonicii de Stat care funcționează în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor.
Lucrări pe sectorul Copălău – Zăicești, DRDP face apel la înțelegere din partea șoferilor
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași anunță pentru astăzi lucrări pe sectorul Copălău – Zăicești, județul Botoșani.
Pregătiri pentru 10 puncte de rachete antigrindină la Botoșani – GALERIE FOTO
Înființarea unor puncte de lansare a rachetelor antigrindină în județul Botoșani, tot mai aproape de a deveni realitate.
Loading...
RECORD de medici angajați la Spitalul Județean – VESTEA dată de managerul Doina Caba
Mai mulți tineri au ales să profeseze la Spitalul Județean Mavromati.
Botoșăneni opriți noaptea trecută în trafic: Amândoi s-au ales cu dosar penal
La volanul mașinii se afla un tânăr de 22 de ani. Nu a scăpat de probleme nici pasagerul din autoturism, un alt botoșănean în vârstă de 27 de ani.
MĂRTURISIREA unui medic tânăr venit la Spitalul Mavromati - Surprinzător pentru mine...
Mai mulți medici tineri au fost angajați în ultimele luni la Spitalul Județean Mavromati.
Botoșănean implicat într-un accident rutier, două persoane transportate la spital
Șoferul și un pasager din autoturism au fost preluați de ambulanță.
Copil de un anișor diagnosticat cu diabet, boala ia amploare la Botoșani
La nivelul județului nostru, sunt în evidențele medicilor 16.300 de pacienți cu diabet. Dintre aceștia, în jur de 11.000 sunt din municipiul Botoșani.
Loading...
Dorinel Cosma, interpelare în Senat despre situația recuperării datoriilor externe ale României
”Multe dintre aceste state nu mai recunosc că ar mai avea creanțe față de România, iar în alte țări peste 50% din datorii au fost șterse ori uitate”.
Secretarul unei primării din Botoșani cercetat de ANI, s-a făcut deja sesizare la Parchet
ANI a sesizat Parchetul în cazul unui botoșănean.
Dr. Dragoș Median, medic oncolog: Chirurgia cancerelor ovariene este una dintre cele mai complexe / Un chirurg se formează în timp
Născut în Botoșani, Dragoș Median este medic oncolog, cu experiență de mulți ani în tratamentul cancerului mamar și al cancerelor ginecologice.
ACUM: Salvatorul inimilor în studioul Botoșăneanul TV, față în față cu Sergiu Bălășcău – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșăneanul TV a ajuns la un nou episod, în studio fiind prezent președintele Asociației ”Salvează o Inimă”.
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Vlad Sibechi și Vlad Mușat
Vineri, 20 mai 2022, la ora 11.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Liceul „Regina Maria” Dorohoi, organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog.
25 de refugiați în centrele din Botoșani – SITUAȚIA la frontieră
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 95 persoane și 12 vehicule.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9474 lei
USD
Dolarul SUA
4.7141 lei
CHF
Francul elveţian
4.8270 lei
GBP
Lira sterlină
5.8404 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6881 lei
XAU
Gramul de aur
276.8333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2466 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2792 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2954 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6722 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
21.1 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.