Ştiri
Şcoala din Botoșani unde cursanți din toată țara vin să învețe un meșteșug aproape dispărut

Pentru că nu vor să se piardă acest meşteşug, fiind ultimii din breasla lor, în nordul extrem al Moldovei, cei doi săteni organizează gratuit cursurile.

O familie de săteni din judeţul Botoşani, renumiţi pentru covoarele lor tradiţionale, lucrate manual, au organizat o şcoală de ucenici într-ale ţesutului. La cursurile gratuite ale soţilor Ivănuşcă vin ieşeni, suceveni şi chiar constănţeni.

 

Vasile şi Maria Ivănuşcă, doi săteni din comuna Todireni, judeţul Botoşani, sunt renumiţi deja la marile târguri din România pentru covoarele lor tradiţionale. Acestea sunt lucrate manual sau cu ustensile folosite de sute de ani pentru acest meşteşug. Inclusiv modelele covoarelor sunt documentate etnografic şi multe dintre acestea au o vechime considerabilă.

 

Fiind ultimii din breasla lor, cel puţin în judeţul Botoşani, familia de meşteri ţesători din Todireni a găsit o metodă de a transmite meşteşugul mai departe.

 

Au înfiinţat, cu ajutorul Şcolii Populare de Artă din Botoşani, o adevărată şcoală de făcut covoare tradiţionale româneşti, scrie Adevărul.

 

 

Şcoală gratuită de făcut covoare la meşteri acasă

 

Soţii Ivănuşcă ţes covoare de când se ştiu. Vasile Ivănuşcă a fost pădurar şi a avut o adolescenţă marcată inclusiv de lipsuri financiare. A fost nevoit să ţeasă covoare pentru a-şi plăti internatul la liceu.

 

A muncit şi în străinătate. Dorul de comuna natală l-a adus înapoi în satul Cerneşti, comuna Todireni. Aici, împreună cu soţia, au riscat totul şi s-au apucat de făcut covoare tradiţionale.

 

”Covoare făcute ca babele de odinioară dar ridicate la rang de artă populară”, după cum mărturiseşte Petru Toma, viceprimar în comună.

 

Covoarele făcute din lână naturală au devenit în scurt timp vedete la multe târguri din ţară, iar fostul pădurar şi soţia acestuia, cunoscuţi.

 

Covoarele soţilor Ivănuşcă au fost cumpărate în toată ţara, dar şi de străini. De exemplu, covoarele de la Todireni au ajuns şi în Belgia.

 

Fiind ultimii din breasla lor, în judeţ, mai ales prin ştiinţa folosirii uneltelor tradiţionale, soţii Ivănuşcă s-au gândit să facă o şcoală gratuită pentru toţi cei care vor să înveţe ţesutul covoarelor.

 

Oportunitatea a venit prin intermediul Şcolii Populare de Artă. S-a eliberat o clasă de ţesătorie, iar meşterii au fost chemaţi să suplinească acest loc. Au amenajat şcoala în interiorul atelierului lor, de acasă. Cursurile sunt gratuite şi sunt ţinute o dată pe săptămână.

 

”Era păcat ca acest meşteşug să se piardă. A fost această oportunitate extraordinară prin Şcoala Populară de Artă şi am transformat atelierul odată pe săptămână în clasă pentru ţesut, urzit, făcut pânză şi preşuri. Cursurile durează doi ani şi primesc un atestat. Şcoala a început pe 14 septembrie, fiind secţia a Şcolii Populare de Artă. Nu am cerut niciun ban pentru aceste cursuri. Contează să fie dat mai departe aceste meşteşug”, spune Maria Ivănuşcă.

 

 

Cursanţi de toate vârstele, din toată ţara

 

Având în vedere renumele familiei Ivănuşcă la târguri, dar şi frumuseţea covoarelor, cele 25 de locuri pentru formarea clasei s-au ocupat rapid. Sunt cursanţi de aproape toate vârstele şi din diferite colţuri ale ţării.

 

”Avem cursanţi de la 6 ani până la pensionari. Sunt şi din Iaşi, din Suceava, chiar şi din Constanţa. Sunt fascinaţi de ce minuni pot să facă cu mâinile lor”, precizează Maria Ivănuşcă.

 

La şcoala de făcut covoare, cursanţii învaţă cum să ţeasă la războiul vechi de ţesut, cum să urzească, cum să facă pânză, preşuri, toate operaţiunile necesare. Mulţi au alte meserii şi fac covoare din pasiune.

 

”Avem inclusiv ingineri, oameni care fac asta din pasiune, din plăcerea de a lucra. Din păcate din comuna noastră, nu avem adulţi, doar copii”, adaugă artizana.

 

 

Covoare făcute ca acum câteva secole

 

Cei doi botoşăneni lucrează covoarele la utilaje tradiţionale. Aşa îi învaţă şi pe cursanţi. Mai precis lucrează cu vârtelniţa din lemn, cu războaie de ţesut verticale, cu perii de dărăcit lâna şi alte ustensile. De asemenea, ca material folosit este lâna naturală.

 

Din cauza pandemiei, cursanţii sunt planificaţi în grupe mici pentru a-şi face cursurile săptămânale.

 

(Foto: Adevarul)

 

loading...
MINUNEA de pe malul Prutului: Femeia-fermier care s-a întors să cultive pământul bunicii – GALERIE FOTO
Concursul #ÎsRomân are 20 de câștigători după o tragere la sorți... populară – VIDEO & GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bogdan Dăscălescu și-a propus să „revoluționeze” una dintre unitățile pe care le are în subordine: Că dacă ne închid iar în case...
Atribuții a primit în special pe zona culturală, educațională și puțin din cea medicală.
Încă o femeie a plecat de acasă și nu a mai văzut-o nimeni
Județul Botoșani pare să fi intrat în „era disparițiilor” Aproape că nu trece zi fără ca polițiștii să nu aibă în atenție o persoană dispărută, fie adolescentă fie persoană adultă.
Cătălin Silegeanu: Minciunile pesediste electorale ne-au lămurit de-a lungul timpului, că tot ceea ce ne promit înaintea alegerilor sunt doar iluzii
Candidatul Pro România la alegerile parlamentare din decembrie a transmis un comunicat de presă la adresa social democraților botoșăneni.
Mii de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă chiar și pe pandemie
În perioada ianuarie-octombrie  2020, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 4.534 persoaneau fost încadrate în muncă, dintre care 1.748 femei.
PMP Botoșani: Angajamentul Partidului Mișcarea Populară este că niciun copil nu va fi lăsat în urmă
Criza Coronavirus a arătat rapid slăbiciunile sistemului de educație din România. În acest an, 40% dintre elevii din mediul rural nu au avut acces la educație, pentru că nu au avut un computer sau o tabletă sau nu au avut acces la Internet. 1 din 2 elevi face cursuri online de pe telefon.
PMP cere adoptarea în regim de urgenţă a legilor privind  eliminarea pensiilor speciale şi reducerea numărului de parlamentari la 300
PMP a cerut astăzi convocarea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru eliminarea din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a articolelor 49 și 50 care reglementează pensiile speciale ale parlamentarilor.
Peste 100 de cazuri noi la Botoșani în ultimele 24 de ore – SITUAȚIA pe județe
Până astăzi, 24 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 430.605 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 304.188 de pacienți au fost declarați vindecați.
PSD: Cea mai mare performanță a guvernării PNL este îndatorarea românilor în 12 luni cu 100 de miliarde de euro. În rest, programe de sprijin pe hârtie!
Marius Budăi, fost ministru al Muncii și candidat PSD Botoșani pentru un nou mandat de parlamentar a anunțat astăzi că guvernarea liberală a îndatorat românii pe mai multe generați cu 100 de miliarde de euro.
Parlamentarii USR își dau demisia ca să nu primească pensii speciale
Ne ținem de cuvânt: Fără pensii speciale! Parlamentarii USR își dau demisia ca să nu primească pensii speciale
Loading...
Zeci de botoșăneni prinși fără mască amendați de polițiști
Noi controale în locurile aglomerate de la Botoșani.
Consiliul Județean cumpără tablete pentru elevii din învățământul special
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a suplimentat ordinea de zi a ședinței extraordinare de joi, 26 noiembrie, cu proiectul de hotărâre „Digitalizarea activității didactice pentru educație în siguranță în școlile speciale «Sfântul Stelian» Botoșani și «Ion Pillat» Dorohoi”. Prin acest proiect, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, se vor achiziționa tablete pentru uz școlar cu abonament lunar la Internet pentru o perioadă de doi ani pentru toți cei 383 de elevi din învățământul special botoșănean.
RAZII cu polițiști în trafic: Permise reținute, amenzi pentru opriri neregulamentare
Acțiune în trafic a polițiștilor rutieri.
Botoșănean lovit cu un ciocan în cap în propria casă, agresorul s-a ascuns de polițiști
Bărbatul a fost reținut de oamenii legii.
Marius Budăi, deputat PSD: Refuz pensia specială de parlamentar; Îmi voi da demisia în ultima zi de mandat, ca să nu întrunesc condiția legală pentru acordarea acesteia
Deputatul social-democrat botoșănean, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi a anunțat astăzi că își va da demisia înainte de finalizarea actualei legislaturi pentru a nu beneficia de pensia specială acordată în prezent pentru deputații și senatorii, care au un mandat întreg.
Loading...
Mihaela Huncă: Pro România susține testarea națională ca principalul mod de luptă împotriva pandemiei. Pro România propune testare COVID-19 gratuită pentru toți românii!
Guvernul PNL insistă pe organizarea alegerilor parlamentare la termen.
ASTĂZI ar fi împlinit 85 de ani: Botoșăneanul cu voce de aur care a murit pe scenă, la doar 45 de ani – FOTO & VIDEO
A cântat până în ultima clipă a vieții sale. A murit la 45 de ani, în urma unui infarct petrecut chiar pe scenă.
Botoșăneanul care a fugit aseară din spital a fost găsit, CE le-a spus polițiștilor
Luni seara plecase din spitalul în care era internat.
Un nou act de cruzime la Botoșani: Parcă se înființase Poliția Animalelor, nu??
De la vorbă la faptă e drum lung, iar în acest timp animalele sunt maltratate, fără ca cineva să fie tras la răspundere.
De la capăt: A fost desemnat constructorul pentru modernizarea drumului Prăjeni – Plugari
Constructorul s-a angajat că va termina lucrarea în opt luni de la semnarea contractului, care este preconizată a avea loc pe 2 decembrie, după expirarea perioadei de contestații.
Și cățeii au îngeri păzitori: Medicii din Cluj au salvat cățelușa din Botoșani, care a fost bătută cu cruzime – GALERIE FOTO
Prinsă în laț și bătută cu atâta cruzime încât i-au rupt picioarele, cățelușa a fost adusă de niște oameni miloși în cabinetul medicilor veterinari.
astratex.ro
Sondaj
Mergeți la vot pe 6 decembrie?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
”Iată suntem la Primăria Botoșani în echipă completă, după ce au fost aleși cei doi viceprimari pe care îi cunoașteți, nu este cazul să-i mai prezint. Am venit cu echipa de viceprimari cărora le-am delegat atribuțiile și ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8703 lei
USD
Dolarul SUA
4.0980 lei
CHF
Francul elveţian
4.4902 lei
GBP
Lira sterlină
5.4738 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9296 lei
XAU
Gramul de aur
239.0541 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3487 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0107 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1440 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1855 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6542 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.4 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
1.1 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.