Ştiri
Astăzi îl cinstim pe primul sfânt român din secolul XX, născut în Botoșani: Călugărul care a compus ”Imnul românesc”

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând în considerare sfințenia vieții Cuviosului născut în Botoșani, sfințenie cunoscută și cinstită de evlavia poporului, l-a canonizat la data de 20 iunie 1992.

Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul (Ioan Iacob de la Neamț) este primul sfânt român al secolului XX. S-a născut la 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni, comuna Horodiștea, fostul județ Dorohoi, într-o familie de ţărani foarte credincioşi, anume Maxim şi Ecaterina. Acestora bunul Dumnezeu le-a dăruit un fiu pe care l-au pus sub ocrotirea sfântului Prooroc Ilie.

 

După şase luni de la naştere, pruncul Ilie rămâne orfan de mamă şi este crescut de bunica sa Maria. Începând primul război mondial tatăl său este chemat în armată şi în toamna anului 1916 îşi va da viaţa pe front, astfel că micuţul prunc Ilie va rămâne orfan şi de tată. Va fi crescut de rudele apropiate, mai ales de bunica sa Maria care era văduvă.

 

Primii ani de şcoală îi face în satul natal, apoi urmează gimnaziul la Lipcani – Hotin şi liceul la Cozmeni –Cernăuţi, fiind cel mai bun elev din şcoală.

 

 

"Nu, eu vreau să mă fac călugăr!"

 

În vara anului 1932, rudele voiau să-l dea la facultatea de Teologie din Cernăuţi ca să-l facă preot, dar el simţindu-se chemat de Dumnezeu la viaţa de mănăstire, le-a spus: "Nu, eu vreau să mă fac călugăr!".

 

După un an, în luna iunie tânărul Ilie, lucrând la câmp, se ruga cu lacrimi să-i descopere Dumnezeu ce cale să urmeze. Atunci deodată a auzit un glas de sus, zicând: "Mănăstirea!". Din acea clipă n-a mai avut odihnă în suflet până nu a plecat la mănăstire.

 

 

Cu binecuvântarea duhovnicului său, arhimandritul Eugen Laiu, şi-a luat cărţile sfinte, crucea şi icoana Maicii Domnului din casa natală, fiind în zi de duminică, şi călăuzit de Sfântul Duh, a intrat în obştea mănăstirii Neamţ. Aici, stareţul mănăstirii episcopul Nicodim Munteanu, l-a primit cu dragoste, l-a binecuvântat, l-a dus în faţa icoanei făcătoarei de minuni a Maicii Domnului şi i-a rânduit ascultare la infirmerie şi la biblioteca mănăstirii. Tânărul Ilie şi-a îndeplinit aceste ascultări cu tăcere, smerenie şi ascultare.

 

Între anii 1934 – 1935 face stagiul militar la Dorohoi, ca infirmier, îngrijind cu dragoste şi milă pe cei bolnavi. După terminarea armatei, se reîntoarce la mănăstirea Neamţ unde îşi reia ascultările primite la intrarea în mănăstire.

 

La 8 aprilie 1936, în Miercurea Mare din Săptămâna Sfintelor Patimi, rasoforul Ilie primeşte tunderea în monahism din mâinile episcopului Valerie  Mogan, noul stareţ al mănăstirii, primind numele de Ioan.

 

 

În Țara Sfântă

 

În noiembrie 1936 împreună cu alţi doi monahi, Claudie şi Damaschin, monahul Ioan pleacă în Ţara Sfântă pentru a se închina la Locurile Sfinte. După ce se închină la toate sfintele locuri cei trei călugări se retrag să ierneze în obştea mănăstirii Sfântului Sava din pustiul Iordanului. Întorcându-se însoţitorii săi în ţară, monahul Ioan se nevoieşte la mănăstirea Sfântul Sava de lângă Betleem, unde a primit ascultarea de paracliser. În această ascultare el se îngrijea de biserică, de prescuri sau suna clopotul de slujbă. Alături de aceasta mai era şi infirmierul mănăstirii, îngrijându-se de călugării bolnavi sau bătrâni, de numeroşii arabi şi beduini bolnavi sau răniţi în război.

 

Astfel, monahul Ioan era ziua în slujba obştii şi a bolnavilor, iar noaptea se nevoia singur în chilie cu multă rugăciune, cu metanii, cu lacrimi şi citiri din Sfânta Evanghelie şi a Sfinţilor Părinţi. Pe lângă aceste nevoinţe, traducea din limba greacă scrierile Sfinţilor Părinţi şi fiind înzestrat de Dumnezeu cu darul scrierii, compunea învăţături şi versuri duhovniceşti. Acestea le dădea celor care veneau la el sau pelerinilor români care veneau să se închine la Locurile Sfinte. În anii 1939 – 1940 se nevoieşte împreună cu un ucenic de-al său român în pustiul Qumran, într-o peşteră aproape de Marea Moartă. Aici îl cunoaşte pe monahul Ioanichie Pîrîială care îi va deveni ucenic şi va rămâne lângă el până la trecea la cele veşnice.

 

 

Păsările

 

În vara anului 1960, era tare bolnav și suferea cu multă răbdare și niciodată nu se tânguia, ci se ruga neîncetat.

 

Simțindu-și aproape sfârșitul vieții pământești, miercuri, 4 august, s-a împărtășit cu Sfintele Taine, iar joi dimineață, la ora 5, și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, fiind în vârstă de 47 de ani.

 

După trei zile, a fost înmormântat în aceeași peșteră de Amfilohie, egumenul mănăstirii Sfântul Gheorghe. Astfel începând slujba prohodului au venit din pustie multe păsări, cărora Cuviosul Ioan le dădea zilnic pesmeți să mănânce.

 

Acum însă nu veniseră să primească hrană ci erau trimise de Dumnezeu spre petrecerea cuviosului spre mormânt. Toți cei de față la înmormântare  au considerat această o minune pentru sfințenia Cuviosului Ioan. Timp de 20 de ani mormântul sau a fost îngrijit în peștera de ucenicul lui, monahul Ioanichie.

 

 

Descoperirea sfintelor moaște și canonizarea

 

Între timp, pustnicul Pavel, ce se nevoia aproape de dansul, plecând misionar în America, după mulți ani, dorea să-l vadă. Într-o noapte l-a visat pe Cuviosul Ioan care i-a spus: Dacă vrei să mă vezi, vino la Peștera Sf. Ana din puștiul Hozeva și mă vei vedea. Așa încât, ieromonahul Pavel, îndemnat de Duhul Sfnat, a venit în Israel cu un grup de pelerini, dorindu-și să-l vadă pe părintele Ioan. Dar auzind că este răposat de 20 de ani, s-a dus la peștera să se închine la mormântul lui. Și dorind să-i sărute osemintele, după îndelungă stăruință a primit îngăduință să deschidă mormântul. Și, ridicând capacul, a ieșit o mireasma bună, iar trupul Cuviosului Ioan împreună cu îmbrăcămintea se aflau cu totul întregi, ca semn că l-a preamărit Dumnezeu și l-a numărat în ceata sfinților pentru nevoință și sfințenia vieții sale pe pământ. Aceasta a fost o mare minune petrecută la 8 august 1980.

 

Apoi, la 15 august 1980, egumenul Amfilohie i-a pregătit o raclă sculptată în lemn de chiparos, l-a așezat în raclă cu mare cinste și l-a dus în procesiune, împreună cu câțiva arhierei de la Patriarhia Ortodoxă din Ierusalim și cu mii de pelerini care au venit la praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitu; și i-au depus sfintele moaște în biserica cu hramul Sfântul Ștefan, din incinta mănăstirii, unde se află și moaștele Sfântului Gheorghe Hozevitul.

 

Cuviosul Ioan este cinstit de toți ortodocșii că sfânt, mai ales în România, Grecia, Cipru și Țară Sfântă.

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând în considerare sfințenia vieții Cuviosului Ioan Iacob, cunoscută și cinstită de evlavia poporului, l-a canonizat că sfânt la data de 20 iunie 1992, sub numele de "Sfântul Cuvios Ioan de la Neamț - Hozevitul", hotărând pentru prăznuire ziua de 5 august, data mutării lui la cele veșnice.

 

 

IMNUL ROMÂNESC

(scris de Sf. Ioan Iacob, Din pragul anului 1956)

 

Acum, ori niciodată

Treziţi-vă, Români!

Având credinţă-n suflet

Şi arma sfântă-n mâini.

În rodul născocirii

Să nu nădăjduiţi,

Ci "arma mântuirii"

Mereu s-o mânuiţi!

Uniţi-vă în cuget

Prin simţuri creştineşti

La sânul "Maicii Voastre"

Cele duhovniceşti!

În pavăza credinţei

Fiind adăpostiţi,

La vremuri de războaie

Veţi fi nebiruiţi.

Tot neamul de pe lume

Şi "cel de sub pământ"

De s-ar scula-mpotrivă

Va fi de voi înfrânt.

Plecaţi-vă la Domnul

Grumazul umilit,

Să vă înalţe fruntea

În "plaiul cel dorit".

De somnul nesimţirii

Să nu mai dormitaţi

Că "zorii mântuirii"

S-arată la Carpaţi.

Cu dragoste curată,

Ca fraţii petrecând,

Să nu ştirbim onoarea

Şi graiul nostru sfânt!

Trezindu-ne simţirea

Din suflet creştinesc

Să punem Semnul Crucii

Pe steagul românesc!

Pe tronul cel din sufler

S-avem necontenit

Icoana prea cinstită

A Regelui mărit!

De vom păzi unirea

Şi "Crezul din Strămoşi",

Vom fi şi jos, în lume

Şi-n ceruri glorioşi!

În scumpa noastră ţară

Atunci vor creşte iar

Virtuţile străbune,

Cu nume secular.

Din groapa stricăciunii

Săpată de tiran

Se va scula cu slavă

"Răsadul lui Traian".

Deci, azi, ca niciodată,

Să ne vădim "Creştini"

Păstrând neprihănită

Credinţa, prin străini!

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Elevii botoșănenii primesc rechizite, peste 10.000 de pachete vor fi împărțite – FOTOGALERIE
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani continuă programul Guvernului de distribuire a rechizitelor școlare pentru copiii aflați în situații de risc, precum și a manualelor, pe baza comenzilor din școli.
S-a dat startul la programul care a aruncat în aer coaliția, Botoșaniul poate accesa cel puțin 140 de milioane de lei
Primarii botoșăneni au la dispoziție 45 de zile pentru a depune proiecte de investiții pentru comunitățile pe care le conduc.
Bani de la Guvern pentru repararea drumurilor afectate de inundații: ANUNȚUL prefectului  
Guvernul României a alocat fonduri totale de aproape 7,5 milioane de lei pentru 20 de unități administrative din județul Botoșani care au fost afectate de inundații și alte fenomene meteo extreme în luna iunie a acestui an.
Polițiștii și jandarmii au împânzit cele două localități carantinate, vor să ajute și NU să dea amenzi - FOTOGALERIE
Cele două localități sunt în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Hoață arestată la Stânca: Era căutată de autorităţile din Germania pentru furt din magazine
Femeia în vârstă de 27 de ani a fost depistată la controlul de frontieră.
Noi măsuri adoptate de Guvern: Persoanele vaccinate sunt scutite de carantină, iar unii copii de testare – LISTA
Guvernul a aprobat în ședința de joi, 23 septembrie 2021, noi măsuri pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor.
Contrabandă cu tutun ascuns în pufuleți, marfa era pregătită pentru Italia
Polițiștii de frontieră botoșăneni au aplicat o amendă de 5.000 de lei, cantitatea de țigări fiind confiscată.
LA MULȚI ANI: Sofia Vicoveanca, artista care are bulevard cu numele ei, împlinește astăzi 80 de ani
Pe 23 septembrie, artista care ani la rând a activat și la Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor” împlinește 80 de ani.
Botoșăneni într-o rețea cu angajări fictive pentru indemnizații de creștere a copilului, două femei REȚINUTE
Zeci de persoane, printre care și din Botoșani, sunt bănuite de fals și înșelăciune. Pagubele se ridică la 1,4 milioane de lei.
Loading...
Peste 100 de infectări noi la Botoșani în ultimele ore – LOCALITĂȚILE din scenariul roșu
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Frații dispăruți găsiți la zeci de km de casă, au fost internați într-un centru al statului
Polițiștii continuă verificările, pentru a stabili de ce minorii au părăsit domiciliul.
ACCIDENT la intrarea în Parcul Cornișa, un tânăr de 21 de ani a fugit de la fața locului
Polițiștii au identificat mașina pe o stradă din municipiul Botoșani.
Condamnat la Dorohoi, se ascundea în Germania: Tânărul a fost extrădat, CÂT timp va sta după gratii
Botoșăneanul a fost escortat până în România, fiind încarcerat în Penitenciarul de Tineri și Minori.
Circula cu 100 de km la oră prin sat: Urmărire finalizată cu amendă de peste 2.000 de lei și permisul reținut
Tupeu și în fața polițiștilor, care l-au surprins pe tânăr circulând pe contrasens.
Loading...
Teren de sport modern construit la o școală: Căutăm mereu soluțiiGALERIE FOTO
La finalul proiectului, infrastructura a două unități de învățământ va fi mult îmbunătățită, asigură oficialii Consiliului Județean Botoșani.
Toamnă îndoliată pentru învățământul botoșănean: Au plecat parcă ținându-se de mână!
Doi profesori care au educat mii de elevi, iubitori de oameni și de tradiții, au plecat la cele veșnice.
Ziua Icoanei la o cunoscută mănăstire din Botoșani: Se spune că aici s-a rugat mama lui George Enescu
Legendele spun că această icoană este vindecătoare, mărturiile credincioșilor fiind numeroase în acest sens.
Doina Federovici anunță fonduri europene pentru Botoșani - FOTO
Județul Botoșani are nevoie de un mecanism de atragere directă a fondurilor de la Comisia Europeană și de sume importante pe diferite axe de finanțare.
Poezia în lume: Gellu Dorian, prezent într-o valoroasă antologie, alături de cei mai importanți poeți români
Semnalăm apariția antologiei de poezie românească la Editura Circulo de poezia di Mexic.
ALDE Botoşani - Un nou episod din România absurdă: birocrația ne trimite copiii la secțiile de terapie intensivă
Valul 4 de Coronavirus lovește din plin în bebeluși, copii și tineri, iar statul român, prin instituțiile sale, are mâinile legate.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.1 o C
Ştefăneşti
9.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.