Ştiri
Prima femeie jurnalist din România s-a născut la Botoșani: Fetița care ”l-a botezat pe Eminescu cu fluturi și flori”

O poveste impresionantă despre o femeie care a făcut pionierat în istoria jurnalismului și a literaturii în România.

Constanța Dunca de Șieu este fiica lui Ștefan Dunca, mare spătar și avocat al Moldovei, căsătorit cu Sofia, dintr-o familie de boieri moldoveni, unioniști și apropiați ai lui Alexandru Ioan Cuza.

 

Constanța are doi frați celebri: Titus Dunca, căpitan și inginer militar, care este cunoscut în istoria literară pentru prima piesă de teatru scrisă despre războaiele dacilor cu romanii, și Nicolae Dunca, căpitanul erou care s-a stins în bătălia de la Cross-Keys din 1862.

 

Constanța Dunca s-a născut în 16 februarie 1843, la Botoșani. Tatăl ei este originar din Șieu și întreaga ei familie este una nobilă, care avea diploma de nobil încă din secolul al XIII-lea.

 

Primele studii le face la Botoșani, apoi tânăra se bucură de o educație aleasă. Urmează studii de muzică la Viena și devine absolventa Colegiului „De France” la Paris, în anul 1862, specialitatea pedagogie. 

 

Cu alte cuvinte, este și prima femeie pedagog din România, pentru că ea se întoarce în țară și va ocupa prin concurs catedra de morală și pedagogie la Școala centrală de fete din București, unde va preda până în anul 1872.  La scurtă vreme după întoarcerea în țară, devine și directoarea acestei instituții și va activa pe postul de consilier în noul Minister al Educației, înființat de legislația lui Alexandru Ioan Cuza.

 

Este momentul în care Constanța Dunca prezintă un memorand Adunării Naționale cu privire la educație, memorand care va prefața viitoarea Lege a educației din România. Studiul va fi publicat în 1904 și se va numi „Schițele poporului”.  Acest raport a fost prezentat mai întâi în ședințele Societății învățământului elementar din Franța, care s-a desfășurat în luna octombrie 1862 la Paris, și s-a bucurat de un vot favorabil primit de la președintele Societății, profesorul Amyot.

 

Tot în această perioadă, Constanța Dunca debutează cu articole de presă în ziarul Concordia, din Budapesta, condus de profesorul Alexandru Roman.

 

Un succes notabil, înainte de reîntoarcerea sa în țară, îl reprezintă debutul ca scriitoare în limba franceză, unde devine o persoană cunoscută când semnează cu pseudonimul Camille d'Alb. Publică  în anul 1862 romanul „Elena”, la Editura Dentu din Paris, care este premiat cu medalia de aur oferită de către președintele scriitorilor de atunci, Victor Hugo. Acest roman va fi republicat și în limba română sub formă de foileton în paginile revistei create de ea „Amicul familiei”, care va apărea la București timp de 5 ani, din anul 1862.

 

Romanul surprinde viața cântăreței Elena Mănescu îndrăgostită de medicul Manoil, un intelectual luminat care este pus pe strângerea de avere și pe negoț cu grecii. În operă sunt depistate crimele fanarioților, iar Manoil, iubitul cântăreței, este judecat de Principele Ghica și condamnat la moarte prin spânzurare. Romanul Constanței Dunca are o valoare atât literară, cât și una istorică. Este primul roman românesc care va atrage atenția unei teme majore legate de suferințele îndurate de țărani și de rolul boierilor patrioți care vor lupta pentru progresul țării.

 

Opera sa pedagogică zace uitată în arhivele Bibliotecii Naționale. A iubit atât de mult Maramureșul încât, în vara anului 1869, a venit la Șomcuta Mare, însoțită de poetul Mihai Eminescu, și a vorbit la serbările Astrei despre dreptul la educație al femeilor românce. În paginile Almanahului Societății „Petru Maior” din Budapesta, din 1902, semnează un strălucit articol despre poetul Mihai Eminescu.

 

Constanța Dunca avea 7 ani când a fost adus în legănuț viitorul poet Mihai Eminescu pe moșia boierului Constantin Balș de la Dumbrăveni. Ea a aruncat florile pe care le-a strâns în primăvara acelui an, iar copilul boierului Balș, care a strâns într-o cutie fluturi, i-a adus și i-a lăsat peste leagănul micuțului Mihai.

 

Constanța Dunca a rămas astfel în istoria literaturii române ca „fetița renumită care l-a botezat simbolic pe Eminescu cu fluturi și flori”.

 

A murit în anul 1924, la vârsta de 81 de ani.

 

Integral pe gazetademaramures.ro...

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Marcel Mănăstireanu ar fi împlinit astăzi 73 de ani: Artistul boem care a învățat ”arta fără profesor” – FOTO&VIDEO
”Omagiu pentru Eminescu”, micii actori din Botoșani aplaudați la scenă deschisă – GALERIE FOTO&VIDEO

 

 

INEDIT în Centrul Istoric, înainte de Ziua României: Litere volumetrice de 2 metri cu denumirea orașului – GALERIE FOTO 
Orașul se pregătește intens de 1 Decembrie când va fi marcată Ziua Națională a României. Primăria vine cu prima surpriză pentru botoșăneni, amplasată în Centrul Istoric al orașului. 
5 instrumente indispensabile pentru proiectele tale de bricolaj
(P) Unii oameni iubesc bricolajul, pe când pentru alții este doar o activitate necesară. Indiferent în care din cele două categorii te regăsești, bricolajul devine o sarcină inevitabilă la un moment dat. Aceasta poate necesita mult timp și energie, mai ales dacă ești la început. Există o serie de instrumente ce îți pot face viața mai ușoară, având în vedere faptul că progresul tehnologic din ultimii ani a crescut semnificativ.
Programul casieriilor Nova Apaserv în minivacanța de Ziua Națională a României
Nova Apaserv a transmis programul casieriilor în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2023.
5 probleme intime ale bărbaților care nu ar trebui să fie tabu
(P) Într-o lume plină de tabuuri și prejudecăți, sănătatea intimă a bărbaților rămâne adesea neglijată. Este timpul să discutăm liber și să conștientizezi că problemele intime nu ar trebui să fie subiecte de neabordat. În rândurile următoare, îți prezentăm cinci aspecte sensibile ale sănătății tale, pe care ar trebui să le cunoști și să le discuți deschis.
Ploaie de controale înaintea sărbătorilor: Prefectul, apel către directori - Să fim vigilenți
Directorii instituțiilor deconcentrate de la Botoșani au fost convocați astăzi, 28 noiembrie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii noiembrie.
Cum să limitezi pierderile de căldură în sezonul rece
(P) Odată cu venirea sezonului rece, este esențial să iei măsuri pentru a limita pierderile de căldură și a menține temperatura din interior la un nivel confortabil. Pe lângă starea de bine resimțită, vei contribui și la eficiența energetică a locuinței. Iată câteva modalități prin care poți reduce din pierderile de căldură.
Pompierii de la Botoșani au donat sânge pentru fetița arsă în explozie - GALERIE FOTO
Aceștia au lansat și un apel către botoșănenii dispuși să o ajute pe Ariana.
Cu bani în cont, directorii și profesorii stau cu mâna întinsă la părinți: În continuare, sunt școli și grădinițe care cer bani de la părinți
Cererile financiare adresate părinților de către unitățile de învățământ din municipiul Botoșani încă reprezintă un fenomen.
Întrebare la Primărie cu iluminatul din oraș care funcționează „alandala”: ziua aprins, noaptea stins
Seria interpelărilor din cadrul ședinței de Consiliu Local a început în mod tradițional cu intervenții din partea Ralucăi Curelariu, consilier local USR.
ACUM: Aleșii locali dezbat problemele orașului în formulă completă – VIDEO & FOTOGALERIE
Consilierii locali au luat loc la masa dezbaterilor din sala Mihai Eminescu a Primăriei pentru ședința ordinară aferentă lunii noiembrie.
Poliția Botoșani are o absolventă de excepție: Cea mai mare medie dintre toți noii polițiști ajunși la Inspectorat
 Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) a precizat ca botoșăneanca este pe locul 50 din 1.600 de elevi.
ACUM: Șefi noi la vămi, directorii convocați de prefect – FOTOGALERIE
Zeci de conducători ai unităților de stat se află la această oră la Palatul Administrativ, acolo unde s-a întrunit Colegiul Prefectural în ședința aferentă lunii noiembrie.
ANUNȚ Modern Calor: Probleme cu plățile on-line – Ce se întâmplă
S.C. MODERN CALOR S.A., anunță că în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, vor avea loc operațiuni de mentenanță asupra platformei informatice, motiv pentru care, serviciile on-line ale sistemului nu vor fi accesibile.
USR Botoșani: Salariile nesimțite ale șefilor Nova ApaServ puse la adăpost de PSD
PSD a demonstrat din nou, în ședința Consiliului Județean, că girează jaful de la Nova ApaServ. Prin votul majoritar de ieri, reprezentanții PSD au scos de sub incidența măsurilor de austeritate aprobate chiar de Guvernul lor, salariile de până la 20.000 de lei ale celor din conducere.
ASTĂZI: Casa unui botoșănean în flăcări, pompierii chemați de urgență
Pompierii au intervenit la timp și au reușit să stingă incendiul.
ACUM: O nouă zi de proteste în centrul orașului – FOTO&VIDEO
Seria protestelor organizate în municipiul reședință de județ continuă cu o nouă zi.
ACUM: Protest la Spitalul Mavromati cu zeci de angajați - Nu toți bugetarii au salarii nesimțite - FOTO & VIDEO
Peste 40 de angajați de la cea mai mare unitate medicală din județ protestează în aceste momente.
O botoșăneancă de 13 ani a câștigat trofeul pentru muzică ușoară la un prestigios concurs - FOTOGALERIE
Aceasta a participat la un festival național de interpretare muzicală din Suceava.
Contractul pentru noul pavilion de la Penitenciar a fost semnat - GALERIE FOTO cum va arăta
Anunțul a fost făcut de către angajații Penitenciarului din Botoșani.
ACCIDENT pe drumul Botoșani – Suceava, persoană încarcerată extrasă de pompieri – FOTOGALERIE
Autoturism ieșit în afara părții carosabile, pe drumul național Botoșani – Suceava.
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dvs. informațiile ce ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9725 lei
USD
Dolarul SUA
4.5419 lei
CHF
Francul elveţian
5.1534 lei
GBP
Lira sterlină
5.7376 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0556 lei
XAU
Gramul de aur
294.1024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2544 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3086 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0036 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3433 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2044 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.1 o C
Dorohoi
2.4 o C
Bucecea
2.3 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.4 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.