Ştiri
Peste 120 de participanți la conferința națională ”Reactivarea economică a României: soluții și direcții pentru următorii 7 ani” – GALERIE FOTO

Evenimentul, care a reunit peste 120 de participanți din regiunea Nord-Est, dar și din alte zone ale țării, s-a axat pe două teme de interes major pentru mediul privat: criza energetică și, respectiv, soluțiile de finanțare pentru investițiile viitoare ale companiilor.

Pe 22 septembrie, Organizația Femeilor Antreprenor din România a organizat la Iași conferința națională ”Reactivarea economică a României: soluții și direcții pentru următorii 7 ani”.

 

În cadrul primului panel - ”Criza energetică: impactul asupra mediului privat, soluții pe termen scurt și mediu”, moderat de către Cristina Cremenescu, coordonatoarea departamentului ”Energie” din cadrul OFA, Otilia Nuțu (expert în energie și politici publice recunoscut la nivel internațional) a detaliat discuțiile ce au loc în această perioadă în Uniunea Europeană cu privire la setul de măsuri propuse și, respectiv, aflate încă în discuție pentru a elimina cât mai rapid dependența statelor membre de gazul rusesc. De asemenea, ea a încurajat structurile asociative ale mediului privat sa participe activ la toate discuțiile ce au loc între guvern și antreprenori în așa fel încât măsurile luate de stat să fie unele cu adevărat eficiente, să se adreseze exact cui trebuie și, pe de altă parte, să nu ducă la blocaje și mai mari pe piața de energie din România.

 

În cadrul aceluiași panel, reprezentanții a două companii foarte importante la nivel regional și național – Antibiotice Iași și, respectiv, Zeelandia, au împărtășit participanților la conferință exemple de bune practici relevante în actuala criză energetică.

 

Astfel, Sebastian Costea, managerul pentru proiecte strategice al Antibiotice Iași, a detaliat abordarea pe care compania o are, de mai mulți ani, cu privire la îmbunătățirea eficienței și independenței energetice: pe de o parte, au instalat echipamente și software de monitorizare a tuturor consumurilor de utilități; pe de altă parte, pornind de la analizele realizate pe baza acestor măsurători, s-au aplecat cu foarte mare atenție asupra tuturor proceselor din cadrul firmei pentru a identifica cu mare acuratețe punctele unde trebuie intervenit în sensul optimizării. O altă direcție de acțiune a fost, bineînțeles, independența energetică pe parte de energie electrică, prin instalarea de panouri fotovoltaice. Toate aceste măsuri au fost luate pentru a consolida competitivitatea produselor pe piețele naționale și internaționale pe care compania activează.

 

Ovidiu Bocaniciu, managing director al Zeelandia, le-a împărtășit invitaților câteva din avantajele de a face parte dintr-o companie multinațională unde atât experiențele cât și bunele practici sunt puse în comun. Compania a demarat încă de acum câțiva ani investiții care sa ducă treptat la producerea integrală, din surse regenerabile, a energiei electrice necesare consumului propriu în cadrul activității, cu ajutorul panourilor fotovoltaice iar recent, întreprinderea a început să se concentreze din ce în ce mai mult pe retehnologizare.

 

Din perspectiva firmei de consultanță cu mare experiență în ceea ce privește elaborarea și implementarea de proiecte energetice pentru companiile private, Octavian Calamaz, directorul regional al Relians Corp, a prezentat exemple concrete de proiecte pe care compania le-a realizat în ultimii ani, precum și o serie de linii de finanțare ce sunt și vor fi la dispoziția mediului privat cu scopul de a face față cât mai ușor actualei crize energetice.

 

Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA, a încurajat toți antreprenorii, în special pe cei care au activități de producție agricolă sau neagricolă, să apeleze cât mai rapid la experți energetici care să le realizeze analizele de funcționare și de consum de utilități, pe baza cărora să structureze proiecte de investiții care să combine eficientizarea energetică a spațiilor de producție și retehnologizarea (înlocuirea echipamentelor vechi și energofage cu unele noi, mult mai eficienta) cu independența energetică în ceea ce privește energia electrică, prin panouri fotovoltaice care să acopere integral consumul propriu. Ana-Maria Icătoiu a recomandat analizarea tuturor soluțiilor de finanțare a acestor investiții, fie că sunt granturi nerambursabile sau instrumente financiare sub formă de credite în condiții avantajoase.

 

Al doilea panel - ”Cum finanțăm dezvoltarea viitoare a mediului privat? Oportunități pentru perioada 2023 - 2030”, moderat de Ana-Maria Icătoiu, vorbitorii au trecut în revistă tipologiile de finanțări ce vor sta la dispoziția antreprenorilor în următorii ani.

 

Lara Tassan Zanin, șefa Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții(BEI) în România, a detaliat modul în care a evoluat abordarea BEI cu privire la tipurile de proiecte pe care le va finanța în perioada următoare, subliniind că, pentru a căpăta o și mai mare agilitate și reziliență în fața unor eventuale alte crize ce ar putea lovi economiile statelor membre UE, antreprenorii ar trebui să își structureze proiectele de investiții pe trei direcții esențiale: tranziția energetică de la combustibili fosili la economia verde, transformarea digitală aprofundată a activităților economice și, respectiv, inovarea de produs sau de proces.

 

Ramona Ivan, director al CEC Bank pentru Relația cu Instituțiile Naționale și Internaționale, a prezentat participanților oportunități concrete de finanțare a proiectelor pe care și le propun și le-a recomandat ca, de fiecare dată când trebuie să decidă ce sursă de finanțare să aleagă pentru ele, să analizeze cu atenție fiecare oportunitate, să compare costurile totale ale finanțărilor în paralel cu rapiditatea obținerii acestora pentru că, uneori, un credit bancar obținut rapid cu garanție din partea statului poate fi recuperat mult mai repede decât un grant nerambursabil pentru a cărui contractare uneori se așteaptă peste un an și jumătate.

 

Cristina Bodron, expert în cadrul Biroului Regional de Informații al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a adus vești foarte bune și extrem de așteptate de către antreprenorii participanți la conferință: se estimează că Programul Operațional Regional Nord-Est va fi aprobat în formă finală de către Comisia Europeană până la sfârșitul acestui an, urmând ca primele apeluri dedicate mediului privat să fie lansate spre finalul primului trimestru al anului 2023. De asemenea, s-a menționat faptul că POR NE va finanța atât investiții productive și inovatoare cât și proiecte privind digitalizarea IMM-urilor, iar valorile granturilor se vor situa între câteva sute de mii de euro și câteva milioane de euro. Reprezentanta ADR NE le-a recomandat antreprenorilor să urmărească atent comunicările ce vor veni din partea agenției și să participe întotdeauna activ la dezbaterile publice care vor avea lor pe marginea ghidurilor solicitanților pentru aceste apeluri.

 

Dragoș Jaliu, CEO fonduri-structurale.ro și co-fondator consolid8, a trecut în revistă argumentele privind importanța antreprenoriatului social în orice comunitate locală, punctele de blocaj cu care se confruntă uneori entitățile ce activează în economia socială, precum și factorii  succes care pot duce la scalarea acestui tip de inițiative antreprenoriale, dând și câteva exemple concrete în acest sens. În plus, acesta a recomandat antreprenorilor să fie proactivi cu privire la evoluția propriilor afaceri și să încerce, pe cât posibil, să accelereze investițiile inovatoare în companii nu doar pentru a supraviețui acestei perioade cu mai multe crize suprapuse, ci pentru a deveni din ce în ce mai competitivi și în țară, dar și la export.

 

Sesiunile de întrebări și răspunsuri au fost extrem de dinamice și au reprezentat nu doar un schimb de informații utile și concrete între vorbitorii din cele două paneluri și participanții la conferință, ci și ocazia colectării unor propuneri valoroase pe care Organizația Femeilor Antreprenor le va prelua pentru a le transmite mai departe, cu argumente, instituțiilor statului cu care are un dialog constructiv, cu scopul de a utiliza la maxim responsabilitatea reprezentării propriilor membri vizavi de sistemul public.

 

Dorim să le mulțumim tuturor invitaților, partenerilor și colaboratorilor care ne-au fost alături în decursul zilei de 22 septembrie, în cadrul conferinței naționale OFA: ”Reactivarea economică a României - soluții pentru următorii 7 ani”. Întregul eveniment a reprezentat, pentru toți cei peste 120 de participanți, o oportunitate de a descoperi idei și solutii concrete de reducere a costurilor energiei, dar și de dezvoltare a propriului business, îmbinate perfect cu momente de networking și relaxare.

 

Principalele highlight-uri ale conferinței au fost conturate de:

 

- 2 paneluri cu dezbateri și soluții concrete pentru mediul privat;

-3 sesiuni de networking profesionist, lunch & coffee breaks;

-10 speakeri naționali și internaționali cu expertiză de peste 15 ani în domeniile lor de activitate;

-35 de parteneri și colaboratori;

-5 ore de conferință de afaceri.

 

(Comunicat de presă)

 

Urmărește-ne și pe Google News

5 decembrie 2022: Întreaga comunitate botoșăneană plânge după Daniela Șfaițer – VIDEO sumarul zilei
Plecarea prematură a Danielei Șfaițer în lumea celor drepți continuă să provoace unde de șoc în comunitate, chiar la o zi de la deces.
LOCUL din Botoșani unde trăiesc 15 specii de păsări rare  – FOTOGALERIE
 Sunt 15 specii de păsări de interes comunitar în această zonă.
„Chirurgul sufletelor” aduce medici de la București să consulte gratuit 400 de botoșăneni
Preotul arhimandrit Ciprian Grădinaru vine din nou în sprijinul comunității în care s-a născut.A convins mai mulți medici din capitală să vină în nordul țării pentru a oferi consultații gratuite oamenilor.
Bogdan Ota, artistul care a cântat pentru Celine Dion, Vanessa Williams și Rudy Giuliani, își lansează un album și la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Pianistul si compozitorul Bogdan Ota este artistul roman cu una din cele mai spectaculoase evolutii nationale si internationale. Un nume sonor in industria muzicala contemporana, Bogdan a vandut peste 30.000 de albume si a concertat in Europa, Australia si Statele Unite ale Americii.
De la cald la frig: PROGNOZA meteo pentru următoarele săptămâni
Meteorologii estimează că temperaturile se vor menţine peste mediile specifice acestei perioade în următoarele zile, însă vremea se va răci la mijlocul lunii decembrie.
Transport GRATUIT pentru acești pacienți, inclusiv în alt județ – LISTA persoanelor beneficiare
 Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani a încheiat contracte cu doi noi furnizori de servicii medicale.
ACCIDENT pe drumul Botoșani – Suceava, un pasager a ajuns la spital
Două mașini avariate și o persoană rănită după ce mașina unui botoșănean a fost izbită în trafic.
Un brand al Muzeului Botoșani în viziunea unui artist - VIDEO
Una dintre cele mai frumoase statuete din colecțiile Muzeului de Istorie Botoșani este Venus de la Drăgușeni.
Bărbat prăbușit pe o stradă din municipiu, ambulanța chemată urgent – FOTO
 S-a întâmplat duminică seară într-o zonă intens circulată.
Dosar penal pentru un angajat din cauza propriului patron – CE s-a descoperit la vamă
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Decizie importantă pentru șoferii din România: Se aplică în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023
Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă ia o decizie importantă pentru șoferii din România, într-o perioadă de criză.
Un botoșănean s-a răsturnat cu autoutilitara, CUM l-au găsit polițiștii din Pașcani
Bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de mers, moment în care autoutilitara pe care o conducea s-a răsturnat.
RAZIE nocturnă a polițiștilor rutieri: Permise reținute și amenzi date șoferilor
O nouă acțiune a Serviciului Rutier soldată cu amenzi și permise reținute.
Șofer lăsat fără marfă după nereguli grave depistate de polițiști
Peste 50 de persoane și zeci de autovehicule au fost verificate în cadrul unei acțiuni derulate de polițiști în orașul Săveni.
Botoșănean REȚINUT: Fura din încasările gestionarelor, unei fete de 14 ani i-a sustras telefonul
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis, sâmbătă, ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 29 de ani, din municipul Botoșani.
Eltrans angajează doi șoferi de autobuz – LISTA locurilor de muncă
Ca în fiecare început de săptămână, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă disponibile.
Mașini ”echipate” cu obiecte contondente din cauciuc și din lemn, polițiștii au confiscat și o sabie
Unul dintre cei doi tineri opriți de polițiști se afla sub măsura controlului judicar pentru săvârșirea de infracțiuni cu violență.
Mitropolitul Teofan la căpătâiul Danielei Șfaițer
Mesaj dureros al comunității din Vorona, acolo unde Daniela Șfaițer a trăit și a muncit cu dragoste față de cei din jur.
O botoșăneancă s-a aruncat de la etajul trei, după o ceartă cu soțul marinar pe care îl părăsise
Sâmbătă dimineață, înainte de ora 8.00, Poliția municipiului Fălticeni a fost sesizată prin 112 de către un bărbat din localitate, cu privire la faptul că soția sa a încercat să se sinucidă aruncându-se de la etajul trei al blocului unde locuiesc.
Șase pompieri din Botoșani au fost avansați în grad, de Ziua Națională a României – GALERIE FOTO
În orice domeniu, recunoașterea muncii depuse este foarte importantă. Acest lucru l-au simțit, astăzi, șase pompieri care au primit noile grade.
sezatori cu polifruci, parerologi de meserie, exact ce ne trebe cand tara arde.........tara arde in focul impotentei si neputintei si se fac conference in care se discuuuuuta, apoi se ia masa intr-o veselie si se mai bifeaza o activitate
26 septembrie 2022, 18:32
Zeelandia este cea mai mare fabrica de E-uri din Romania.”Prafurile cu E-uri, depozitate în saci și bidoane, ajung în brutării și se folosesc alături de alte ingrediente pentru producerea de pâine și prăjituri. Așadar, prin intermediul E-urilor, produsele primesc orice gust sau culoare. Astfel sunt înlocuite ingredientele naturale.”
26 septembrie 2022, 11:01
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am dat două goluri frumoase, am avut două ocazii bune. Sunt fericit, sunt mulțumit. Vreau să îl felicit pe Edjouma că nu s-a bucurat la gol. Eu spun că a fost un meci frumos, un meci spectaculos. Au fost oameni lângă mine care ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9207 lei
USD
Dolarul SUA
4.6726 lei
CHF
Francul elveţian
4.9903 lei
GBP
Lira sterlină
5.7178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4523 lei
XAU
Gramul de aur
269.7555 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1975 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1778 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4784 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2020 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6616 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.0 o C
Dorohoi
-1.6 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.5 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.