Ştiri
Patronii le-ar cere daune: CE pățesc, de fapt, angajații care demisionează prea devreme

Angajații pot deveni victime la locul de muncă, dacă nu își cunosc drepturile garantate de lege.

Criza de personal

 

Nevoia acută de forță de muncă, în special în perioadele de vârf de activitate, îi împinge pe antreprenori să recurgă la soluții nelegale prin care le forțează mâna angajaților, neștiutori ai drepturilor garantate de lege, să rămână să lucreze o perioadă de timp.

 

Angajații nu pot fi forțați să lucreze dacă nu vor și au doar obligația de a respecta preavizul, care e valabil, oricum, doar dacă angajatorul a plătit salariul, orele suplimentare și și-a îndeplinit celelalte drepturi asumate prin contract, scrie Newsweek.

 

Libertatea muncii este garantată de Constituție și nimeni nu poate fi obligat să muncească într-un anumit loc de muncă, potrivit Codului muncii.

 

De aici, și dreptul lucrătorilor de a pleca de la un loc de muncă, fără să dea nicio explicație, adică fără să-și motiveze decizia; înseamnă inclusiv dreptul de a pleca fără să respecte preavizul, de azi pe mâine, atunci când nu este plătit sau când angajatorul nu-și îndeplinește alte obligații asumate prin contractul individual de muncă - chestiune de asemenea prevăzută de Codul muncii.

 

În contextul unei acute crize de personal, în special în anumite perioade din an când activitatea firmei este una intensă, angajatorii trebuie să știe că nu au voie să le restricționeze angajaților dreptul de a demisiona, iar asta înseamnă inclusiv prin impunerea acoperirii unor prejudicii în caz de demisie.

 

Concret, clauzele prin care angajații sunt puși să plătească diverse sume de bani (costurile cazării, procent din încasările pretins pierdute etc.) dacă pleacă mai devreme de o anumită dată ori înainte de terminarea contractului pe periodă determinată nu sunt permise de lege.

 

Dacă în contract a fost stipulată o perioadă de probă, desigur, angajații pot pleca oricând înăuntrul acelei perioade, printr-o simplă notificare și fără perioadă de preaviz.

 

Când nu există perioadă de probă stipulată, angajații care demisionează trebuie să respecte preavizul. Cu toate acestea, sunt numeroși angajați care pleacă fără să respecte acest preaviz, depunându-și demisia și considerând că nu mai au nicio obligație față de angajator.

 

Cercetare disciplinară

 

În mod normal, angajatorul are posibilitatea să-l cerceteze disciplinar pentru absența nemotivată de la serviciu, iar acesta va ajunge să fie, de fapt, concediat disciplinar.

 

Tocmai acest risc al angajaților ce pleacă fără să respecte preavizul vor să-l diminueze angajatorii care le pun pe masă lucrătorilor, pe lângă contractul de muncă, un angajament de semnat care să-i facă buni de plată în cazul în care pleacă mai devreme decât se încheie nevoia antreprenorului pentru mâna lor de lucru.

 

Asta însă echivalează cu ideea de îngrădire a dreptului la muncă, întrucât angajatul care pleacă mai devreme, chiar și dacă ar avea motive întemeiate să o facă, se crede obligat la plata unor sume de bani cu titlu de daună.

 

Răspunderea patrimonială a angajaților este și ea stipulată în Codul muncii, unde scrie că aceștia răspund pentru „pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor”.

 

Cum sunt plătite pagubele materiale?

 

„În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării”,

prevede Codul Muncii.

 

Nici prevederea ce stabilește că salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie nu îl poate îndreptăți pe angajator să îi pună pe angajați să semneze pentru repararea pagubei dacă-și dau demisia mai devreme de X moment.

 

„Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii”,

prevede Codul Muncii.

 

Poate angajatorul să ceară banii pe cazarea asigurată angajaților în perioada în care aceștia au lucrat pentru acesta? Desigur că nu.

 

Angajatorii se asigură că își acoperă așa-zisele daune prin operarea unor rețineri salariale - angajatul care pleacă fie își primește doar o parte din salariu, fie deloc.

 

Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

 

Iar reținerile cu titlu de daune „nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă”.

 

(Sursa foto - TrMd)

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Elevii primesc burse mai mari, însă se va tăia MASIV din banii pe care aceștia îi încasează
Șef AJOFM: Muncitorii români sunt discriminați de angajatori pe baza diferențelor salariale

 

Locuri de muncă în străinătate pentru botoșăneni, de la tehnician dentar la șofer – LISTA posturilor transmisă de AJOFM
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă disponibilă în Uniunea Europeană.
Ce beneficii are montajul unor camere de supraveghere într-un cabinet veterinar?
(P) In era moderna a afacerilor, increderea si siguranta sunt elemente cheie in dezvoltarea si mentinerea unei clientele stabile. Acest aspect este valabil pentru orice business privat, indiferent de domeniul sau de activitate. Un cabinet veterinar nu face exceptie, iar montajul unor camere de supraveghere poate aduce multiple beneficii pentru cabinet si pentru toti cei implicati.
Botoșănean arestat alături de alte șase persoane după descinderile DIICOT la traficanții de droguri
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a botoșăneanului implicat în rețeaua de droguri.
Performanță greu de egalat: Elev din Botoșani, din nou campion național la un sport al minții – FOTOGALERIE
Băiatul din Botoșani atinge o performanță greu de egalat și devine pentru a șaptea oară campion național al României.
Descoperă distracțiile preferate ale românilor din ultimul an
Anul 2024 aduce noi tendințe în ceea ce privește distracțiile, reflectând atât influența digitalizării, cât și nevoia de conexiune umană și de activități în aer liber. Mai jos vom enumera 10 dintre cele mai populare forme de distracție pentru ale românilor din ultimul an.
Moș Nicolae ajutat de polițiștii botoșăneni să împartă cadouri - GALERIE FOTO
Moșul a ajuns și la copiii care locuiesc în zone mai greu accesibile.
Zboruri de pe Aeroportul Suceava afectate de ceață
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, zborurile au fost suspendate ori redirecționate către alte aeroporturi din țară.
ALERTĂ meteo: COD GALBEN în mai multe localități din Botoșani
Meteorologii au emis o avertizare meteo de tip Cod Galben valabilă pentru mai multe localități din Botoșani.
Tinerii frumoși și altruiști ai orașului premiați de primar într-o gală cu dress-code festiv – VIDEO&GALERIE FOTO
A fost prima Gală a Voluntarului organizată la Botoșani de către Primăria municipiului, un moment de încununare și premiere a eforturilor depuse benevol de zeci de tineri din unitățile de învățământ botoșănene.
PNL Botoșani: 33,9 milioane de euro compensații pentru incendii și secetă
România primește sprijin european pentru daunele produse de incendiile și seceta din 2022. Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind accesarea de resurse financiare din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), valoarea grantului acordat fiind de circa 33,9 milioane euro.
Cadou de Moș Nicolae: Tinerel oprit la miezul nopții și „recompensat” cu un dosar penal - FOTOGALERIE
Tânărul a fost tras pe dreapta de polițiștii de frontieră de la Vama Stânca.
Senatorul Cosma, clarificări cerute cu lipsa apei din mai multe sate
Senatorul de la AUR, Dorinel Cosma, a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să explice care este situația satelor din județul Botoșani și din România, uscate de lipsa apei potabile și ce măsuri are Guvernul în vedere.
Memorialul Ipotești lansează o nouă agendă în memoria poetului nepereche
Agenda conține mai multe fragmente din scrisorile poetului și ale iubitei sale, Veronica Micle.
Bețiv „cazat” 10 luni în Penitenciarul Botoșani, polițiștii l-au ridicat de acasă
A fost găsit de polițiști acasă și a fost dus în Penitenciarul Botoșani.
Țigări CONFISCATE din două mașini, botoșăneni duși la sediul Poliției
Polițiștii au dat amenzi de 8.000 de lei și au legitimat peste 70 de persoane.
Botoșănean pericol în trafic luat în cătușe și băgat după gratii
Botoșăneanul va sta după gratii un an după ce a fost condamnat de către magistrații de la Judecătoria Săveni. 
AVERTIZARE meteo: Ninsori anunțate în zona Moldovei
Meteorologii au emis o avertizare meteo valabilă pentru întreaga țară.
A 13-a zi de proteste la Spitalul Județean, „minune” așteptată de Sfântul Nicolae – GALERIE FOTO
Angajații celei mai mari unități medicale din județ au ieșit din nou să protesteze.
ACUM: Mănăstirea Popăuți plină ochi de credincioși, slujbă oficiată de Mitropolitul Teofan – FOTO & VIDEO
Zeci de credincioși se află în aceste momente la Mănăstirea Popăuți, care își serbează hramul de Sfântul Nicolae.
Epidemie de rujeolă: Cazuri înregistrate și la Botoșani
Mai multe persoane au fost infectate și au avut nevoie de spitalizare.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.3 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.