Ştiri
”Oameni de treabă”, un film pe care Botoșaniul nu-l uită – GALERIE FOTO

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Paul Negoescu nu este doar un film despre corupția din România și, particularizând, despre cea din Moldova/Botoșani. ”Oameni de treabă” ne așază în oglindă o societate culpabilă din care fiecare dintre noi facem parte și în care ne complacem la modul cel mai pasiv cu putință.

Se spune despre ”Oameni de treabă”, filmat în Botoșani, că este o comedie neagră. Ar fi putut fi și un documentar sau un thriller social, dacă scenariul ar fi alunecat către prejudecăți sau alte isme românești/moldovenești. Dar viziunea scenariștilor și intuiția regizorului au făcut ca, în final, ”Oameni de treabă” să devină un excelent studiu de personaj, un portret cinematografic în jurul căruia se construiesc situații, caractere, se nasc ironii rurale, apar drame sociale sau paradoxuri umane de tot soiul.

 

Cei doi scenariști (Oana Tudor și Radu Romaniuc) au ținut dintru început ca acțiunea să se fixeze în spațiul Botoșaniului, parte ca asumare a apartenenței unuia dintre ei (Radu Romaniuc este născut la Flămânzi, județul Botoșani), dar și pentru a oferi un plus de autenticitate, filmul excelând, de altfel, prin folosirea unui neaoș și curat grai moldovenesc, fără ca limbajul să cadă vreun moment în clișee lingvistice sau ironii de stand-up social.

 

Polițistul Ilie (interpretat magistral de Iulian Postelnicu) are șanse să devină un personaj-etalon în cinematografia românească. Construit într-un crescendo care îmbină deopotrivă elemente de limbaj, de caracter sau de situații, personajul Ilie este de o complexitate neașteptată, având în vedere eticheta de ”comedie neagră” de care aminteam anterior. Poate fi bănuit de lașitate (pe bună dreptate!), poate fi încadrat la corupție (și se lipește binișor de marginile ei), la fel cum uimește prin accese neașteptate de furie sau răutate atunci când încearcă să își acopere incompetența și lipsa de acțiune. Dar la Ilie atitudinea devine pe parcurs și un artificiu, o falsă justificare a propriei neputințe, o neputință care în final se transformă în acțiune și salvează astfel, prin însăși argumentația personajului, întregul film.

 

De fapt aici este și cheia lungmetrajului, este punctul culminant care face trecerea de la comedie la dramă.

 

 Ilie se eliberează de povară folosindu-se de forța situației și a personajului în fața unei realități crude, chiar dacă nu de puține ori ea, realitatea, pare a fi blestemată să imite absurdul.

 

Paul Negoescu dispune nu doar de talentul regizoral de a reda prin imagine această realitate, dar reușește să surprindă prin obiectivul camerei de filmat elemente de caracter fără de care povestea nu ar fi fost la fel de sugestivă. Spectatorul vede mai întâi la Ilie acea ”blândă alinare a ațipirii” (de la Tudor Caranfil citire) care duce privitorul dincolo de imagine, până la ”vizualizarea gândului”. Ilie este apatic, plictisit, supărat uneori, dar supărările lui Ilie sunt redate cinematografic cu valori emoționale diferite. Cadrele prelungi care fixează chipul polițistului au puterea de a ”povesti” mai mult decât ar fi făcut-o zeci de replici, iar acolo unde scenaristul intervine, cuvintele sunt un adaos la imagine, fără să știrbească în vreun fel viziunea regizorală.

 

Aproape rupt de realitate - o realitate rurală din care nu de puține ori se extrage voit cu gândul la livada de la marginea satului - polițistul Ilie ajunge să protejeze corupția din sat, acceptând astfel noua lege valabilă: cea a primarului dominator (Vasile Muraru) și a preotului pios-agresiv (Daniel Busuioc).

 

Fără să fie neapărat un om rău, Ilie devine scut și apărător al răului. Structural, însă, Ilie este un om bun. Care visează la o livadă, la o viață liniștită. ”Livada e baza”, spune Ilie, de acolo încep toate ale vieții, de la armonie la familie. Discuția dintre Ilie și fratele său devine, astfel, unul dintre cele mai înduioșătoare momente din filmul lui Paul Negoescu. Iar metafora la care apelează cei doi scenariști (livada este asemenea ”temei pe curat” din școala primară) schimbă total paradigma în care se situează acțiunea filmului.

 

Spectatorul din Botoșani are motive în plus să meargă în sala de cinema. Oricâtă sărăcie am contabiliza în imaginile care se derulează cu cinism pe marele ecran, oricât de previzibile ar fi faptele, filmul lui Paul Negoescu ne redă speranța că, acolo unde domnește corupția, va exista de fiecare dată și un om în care, în al 12-lea ceas, va exploda mămăliga moldovenească. Polițistul Ilie salvează onoarea botoșănenilor, într-un final în care el însuși se prăbușește. Cu prețul vieții, Ilie ”trece pe curat” cea mai importantă temă a vieții sale: lecția despre demnitate.

 

Încă un plus demn de remarcat se cuvine așezat în dreptul distribuției filmului. Alături de Iulian Postelnicu, nu putem să nu îi remarcăm pe Vasile Muraru (excelent în rolul primarului), pe Crina Semciuc (rolul Cristinei), pe Anghel Damian (tânărul agent de poliție), dar și pe Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Cătălin Mîndru și Delia Lupașcu, alături de botoșănenii Cezar Amitroaei, Lenuș Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Crețescu, Petruț Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Irina Mititelu.

 

Și nu este deloc exagerat să spunem că filmul regizat de Paul Negoescu și ”scris” de Oana Tudor și botoșăneanul Radu Romaniuc mai reușește ceva: ne aduce pe marele ecran un ”personaj colectiv”, dacă am putea să îl numim astfel. Este vorba despre actorii din Botoșani. Fără să acopere roluri de întindere, având apariții secvențiale de-a lungul acțiunii, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” concentrează în câteva minute, uneori secunde, elemente de actorie de înaltă clasă.

 

”Oameni de treabă” este Produs de Papillon Film și Tangaj Production (România) în co-producție cu Screening Emotions (Bulgaria) și Avanpost Production (România). Imaginea filmului este semnată de Ana Drăghici, scenografia de Vanina Geleva, de costume s-a ocupat Mălina Ionescu, de machiaj Bistra Kechedjieva, iar de coafură Andreea Lupu. Eugen Kelemen este editorul filmului, iar coloana sonoră a fost realizată de Marius Leftărache. 

 

Anamaria Antoci (fostă elevă a Colegiului Laurian din Botoșani) este producătorul filmului, Poli Angelova este co-producător, iar Ana Voicu producător delegat.

 

Filmul a avut parte și de o premieră de gală la Happy Cinema Botoșani, în prezența echipei (foto jos de la premiera botoșăneană), moment care s-a bucurat de un public numeros, fiind nevoie ca producția să ruleze în două săli simultan, pentru a face față cererilor.

 

Citește și Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Ziua Națională marcată la Dorohoi cu horă, defilare și discursuri – GALERIE FOTO
Ziua Națională a României a fost marcată astăzi și la Dorohoi.
TIR imobilizat de polițiști, șoferul trimis la culcare – FOTO
S-a întâmplat astăzi, 1 decembrie 2023, pe un drum județean.
”Îngerul păzitor” al Alexiei a fost decorat de președintele României - FOTOGALERIE
Sidonia Susanu, medicul care i-a salvat viața Alexiei, a fost premiată în urmă cu o zi.
Coadă la fasole cu cârnați în Centrul Istoric, sponsorii „au potolit” foamea botoșănenilor – FOTO & VIDEO
Imediat după încheierea manifestărilor din Centrul Istoric, botoșănenii s-au mutat înspre Pietonalul Transilvaniei.
De ce să ne iubim țara? Primarul, discurs motivațional despre România și frumusețile ei – VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ le-a vorbit botoșănenilor despre motivele pentru care ar trebui să ne prețuim țara.
Comandantul Garnizoanei Botoşani, în centrul municipiului: Să fim mândri că suntem româniFOTO&VIDEO
Locotent - colonelul Ovidiu Damian, comandantul Garnizoanei Botoșani a fost cel care a încheiat prima parte a manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Prefectul Cornilă a venit la Ziua Națională cu mesajul unui PSD-ist: Când ceva tinde să ne dezbine... VIDEO
Prefectul Sorin Cornilă a luat primul cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României.
Uniți doar în discursuri, liderii politici au venit separat în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Ora de adunare pentru începerea oficială a manifestației din Centrul Istoric a fost stabilită anul acesta ca fiind 9:30.
Paradă impresionantă pe Cuza Vodă cu militari, tot felul de autospeciale și câinii Jandarmeriei – FOTO & VIDEO
După manifestările din Centrul Istoric, oficialitățile s-au deplasat pe strada Cuza Vodă pentru a urmări defilarea militară cu tehnica de intervenție.
Șefa de la Județ, de Ziua Naţională a României: Să credem cu adevărat că împreună putem schimba viitorulFOTO&VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a luat cuvântul la manifestările din Centrul Istoric organizate cu prilejul Zilei Naționale a României. 
Cătălin Silegeanu de Ziua Națională a României: Sărbătorim nu doar o țară, ci spiritul inconfundabil al românilor
Pe 1 Decembrie, omul de afaceri Cătălin Silegeanu, director general al SC Hidroplasto SRL, a transmis un mesaj botoșănenilor pe care îl prezentăm integral mai jos.
Iftime gândește din nou o ”schemă” pentru antrenor principal la FC Botoșani: Este în club
Echipa botoșăneană de pe ultimul loc din SuperLigă este obligată să aducă în staff un antrenor cu Licență Pro.
ACUM: Defilarea s-a mutat în centrul orașului, sute de oameni admiră tehnica militată – VIDEO & GALERIE FOTO
La aproximativ un sfert de oră după 10:00, manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au mutat din Centrul Vechi în zona ultracentrală a municipiului Botoșani.
ACUM: Botoșănenii, mai puțini decât anul trecut, sărbătoresc România în Centrul Istoric – VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă în unele spitale se protestează, în Centrul Vechi manifestările dedicate Zilei Naționale a României sunt în plină desfășurare. Forfota a început cu mult înainte de 9:35, ora oficială de debut a ceremoniei.
Proteste la spitale și de ziua țării: Ne iubim țara și atragem atenția guvernanțilorVIDEO & GALERIE FOTO
Acțiunile revendicative de la un unitățile medicale din Botoșani au continuat și de Ziua Națională a României. Vineri, în jurul orei 8:00, au avut loc manifestații la unitatea centrală a Spitalului Județean din strada Marchian, la Secția de Pediatrie și la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe”.
Prefectul Sorin Cornilă, de ziua românilor: Împreună suntem mai puternici
 Prefectul județului Botoșani a transmis un mesaj pentru toți cetățenii și nu numai.
”Women, Wine & Wealth - Viața în armonie!” dezvăluie premii excepționale, locuri limitate și oportunități exclusive – VIDEO & FOTOGALERIE
(P) Evenimentul mult așteptat ”Women, Wine & Wealth - Viața în armonie!” este gata să fascineze participanții cu o experiență plină de surprize și rafinament. Planificat pentru 9 decembrie la Casa Lux Botoșani, organizatorii dezvăluie o serie de premii atractive în cadrul tombolei, precum și informații importante privind locurile limitate și modificări de prețuri la bilete.
Senatorul Dorinel Cosma, de la tribuna Senatului: Unirea încă plânge pe malurile Prutului
Printr-o declarație politică prezentată miercuri în Senat, Dorinel Cosma, senator AUR, a cerut tuturor politicienilor ca măcar de Ziua Națională a României să lase demagogia și să facă ceva concret pentru Unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Dispărută de o săptămână de acasă, o vacă a fost găsită în... beciul vecinului – GALERIE FOTO
Dispărută de o aproape o săptămână, o bovină a fost găsită, în această după-amiază, într-un beci din curtea vecinului. Proprietarul își pierduse orice speranță că o va mai găsi în viață.
Doi adolescenți au trecut prin spaima vieții lor după ce casa le-a luat foc – FOTO
Au fost chemați în ajutor pompierii botoșăneni care au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.