Ştiri
”Oameni de treabă”, un film pe care Botoșaniul nu-l uită – GALERIE FOTO

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Paul Negoescu nu este doar un film despre corupția din România și, particularizând, despre cea din Moldova/Botoșani. ”Oameni de treabă” ne așază în oglindă o societate culpabilă din care fiecare dintre noi facem parte și în care ne complacem la modul cel mai pasiv cu putință.

Se spune despre ”Oameni de treabă”, filmat în Botoșani, că este o comedie neagră. Ar fi putut fi și un documentar sau un thriller social, dacă scenariul ar fi alunecat către prejudecăți sau alte isme românești/moldovenești. Dar viziunea scenariștilor și intuiția regizorului au făcut ca, în final, ”Oameni de treabă” să devină un excelent studiu de personaj, un portret cinematografic în jurul căruia se construiesc situații, caractere, se nasc ironii rurale, apar drame sociale sau paradoxuri umane de tot soiul.

 

Cei doi scenariști (Oana Tudor și Radu Romaniuc) au ținut dintru început ca acțiunea să se fixeze în spațiul Botoșaniului, parte ca asumare a apartenenței unuia dintre ei (Radu Romaniuc este născut la Flămânzi, județul Botoșani), dar și pentru a oferi un plus de autenticitate, filmul excelând, de altfel, prin folosirea unui neaoș și curat grai moldovenesc, fără ca limbajul să cadă vreun moment în clișee lingvistice sau ironii de stand-up social.

 

Polițistul Ilie (interpretat magistral de Iulian Postelnicu) are șanse să devină un personaj-etalon în cinematografia românească. Construit într-un crescendo care îmbină deopotrivă elemente de limbaj, de caracter sau de situații, personajul Ilie este de o complexitate neașteptată, având în vedere eticheta de ”comedie neagră” de care aminteam anterior. Poate fi bănuit de lașitate (pe bună dreptate!), poate fi încadrat la corupție (și se lipește binișor de marginile ei), la fel cum uimește prin accese neașteptate de furie sau răutate atunci când încearcă să își acopere incompetența și lipsa de acțiune. Dar la Ilie atitudinea devine pe parcurs și un artificiu, o falsă justificare a propriei neputințe, o neputință care în final se transformă în acțiune și salvează astfel, prin însăși argumentația personajului, întregul film.

 

De fapt aici este și cheia lungmetrajului, este punctul culminant care face trecerea de la comedie la dramă.

 

 Ilie se eliberează de povară folosindu-se de forța situației și a personajului în fața unei realități crude, chiar dacă nu de puține ori ea, realitatea, pare a fi blestemată să imite absurdul.

 

Paul Negoescu dispune nu doar de talentul regizoral de a reda prin imagine această realitate, dar reușește să surprindă prin obiectivul camerei de filmat elemente de caracter fără de care povestea nu ar fi fost la fel de sugestivă. Spectatorul vede mai întâi la Ilie acea ”blândă alinare a ațipirii” (de la Tudor Caranfil citire) care duce privitorul dincolo de imagine, până la ”vizualizarea gândului”. Ilie este apatic, plictisit, supărat uneori, dar supărările lui Ilie sunt redate cinematografic cu valori emoționale diferite. Cadrele prelungi care fixează chipul polițistului au puterea de a ”povesti” mai mult decât ar fi făcut-o zeci de replici, iar acolo unde scenaristul intervine, cuvintele sunt un adaos la imagine, fără să știrbească în vreun fel viziunea regizorală.

 

Aproape rupt de realitate - o realitate rurală din care nu de puține ori se extrage voit cu gândul la livada de la marginea satului - polițistul Ilie ajunge să protejeze corupția din sat, acceptând astfel noua lege valabilă: cea a primarului dominator (Vasile Muraru) și a preotului pios-agresiv (Daniel Busuioc).

 

Fără să fie neapărat un om rău, Ilie devine scut și apărător al răului. Structural, însă, Ilie este un om bun. Care visează la o livadă, la o viață liniștită. ”Livada e baza”, spune Ilie, de acolo încep toate ale vieții, de la armonie la familie. Discuția dintre Ilie și fratele său devine, astfel, unul dintre cele mai înduioșătoare momente din filmul lui Paul Negoescu. Iar metafora la care apelează cei doi scenariști (livada este asemenea ”temei pe curat” din școala primară) schimbă total paradigma în care se situează acțiunea filmului.

 

Spectatorul din Botoșani are motive în plus să meargă în sala de cinema. Oricâtă sărăcie am contabiliza în imaginile care se derulează cu cinism pe marele ecran, oricât de previzibile ar fi faptele, filmul lui Paul Negoescu ne redă speranța că, acolo unde domnește corupția, va exista de fiecare dată și un om în care, în al 12-lea ceas, va exploda mămăliga moldovenească. Polițistul Ilie salvează onoarea botoșănenilor, într-un final în care el însuși se prăbușește. Cu prețul vieții, Ilie ”trece pe curat” cea mai importantă temă a vieții sale: lecția despre demnitate.

 

Încă un plus demn de remarcat se cuvine așezat în dreptul distribuției filmului. Alături de Iulian Postelnicu, nu putem să nu îi remarcăm pe Vasile Muraru (excelent în rolul primarului), pe Crina Semciuc (rolul Cristinei), pe Anghel Damian (tânărul agent de poliție), dar și pe Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Cătălin Mîndru și Delia Lupașcu, alături de botoșănenii Cezar Amitroaei, Lenuș Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Crețescu, Petruț Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Irina Mititelu.

 

Și nu este deloc exagerat să spunem că filmul regizat de Paul Negoescu și ”scris” de Oana Tudor și botoșăneanul Radu Romaniuc mai reușește ceva: ne aduce pe marele ecran un ”personaj colectiv”, dacă am putea să îl numim astfel. Este vorba despre actorii din Botoșani. Fără să acopere roluri de întindere, având apariții secvențiale de-a lungul acțiunii, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” concentrează în câteva minute, uneori secunde, elemente de actorie de înaltă clasă.

 

”Oameni de treabă” este Produs de Papillon Film și Tangaj Production (România) în co-producție cu Screening Emotions (Bulgaria) și Avanpost Production (România). Imaginea filmului este semnată de Ana Drăghici, scenografia de Vanina Geleva, de costume s-a ocupat Mălina Ionescu, de machiaj Bistra Kechedjieva, iar de coafură Andreea Lupu. Eugen Kelemen este editorul filmului, iar coloana sonoră a fost realizată de Marius Leftărache. 

 

Anamaria Antoci (fostă elevă a Colegiului Laurian din Botoșani) este producătorul filmului, Poli Angelova este co-producător, iar Ana Voicu producător delegat.

 

Filmul a avut parte și de o premieră de gală la Happy Cinema Botoșani, în prezența echipei (foto jos de la premiera botoșăneană), moment care s-a bucurat de un public numeros, fiind nevoie ca producția să ruleze în două săli simultan, pentru a face față cererilor.

 

Citește și Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

”Polițistul” din Botoșani care se pensionează la 8 ani: Noi suntem parteneri pe viață, nu mă pot despărți de el
Sunt specializați în căutare, în identificarea stupefiantelor, în prinderea evadaților sau efectiv de asalt, la percheziții și intervenții ale mascaților.
Tânăr de 20 de ani la spital după un accident pe drumul Botoșani – Suceava
Șoferul a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de cea a unui botoșănean.
Șoferiță izbită în trafic de un botoșănean: Femeia a semnat că doar mașina a suferit avarii, apoi a plecat la spital
Șoferul de 24 de ani, din Botoșani, este acum cercetat pentru vătămare corporală din culpă.
Preot botoșănean la moartea unui instructor auto: Linia continuă e un zid, te-ai atins de el, te afli în pericol de moarte!
Există oameni de lângă noi care dispar discret, dar care continuă să trăiască prin ceea ce au semănat în semenii lor.
Mijlocașul din Argentina, plecat de la FC Botoșani: La Botoșani, dacă aveam 2-3 zile libere, nu aveam unde să ne ducem
La vară va împlini patru ani de când a venit în țara noastră, în tot acest interval fiind plecat câteva luni, în primăvara 2022, în Bolivia, acolo unde a activat pentru The Strongest în Copa Libertadores.
ANM: Urmează o săptămână cu temperaturi negative și vânt
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare valabilă pentru toată țara, care vizează perioada 5 - 10 februarie.
Jandarmii i-au golit mașina de lemne, șofer amendat și cu 1.000 de lei
Autoutilitara era încărcată cu lemne de foc, însă șoferul nu a putut prezenta niciun document privind legalitatea transportului.
50 de ani de cinema la Botoșani: Cine își mai aduce aminte? - FOTO
La deschiderea oficială a cinematografului botoșănean, la Botoșani ajungea actorul Colea Răutu, dar și regizorul filmului ales pentru inaugurarea edificiului cultural.
Scrisoare din Paris pentru copilul Rareș din Botoșani: Tot ce este bine pentru Țara noastră mă interesează! - FOTO
Aplaudat sau nu, adulat sau criticat, ”fenomenul Rareș” stârnește în continuare reacții de tot soiul, reacții care vin din partea oamenilor de vârste diferite, de profesii diverse.
SITUAȚIA drumurilor din zona Moldovei, unde poți obține informații dacă pleci la drum
A nins abundent în Moldova, iar echipele de deszăpezire au fost solicitate la maximum.
Nu scăpăm de ger nici zilele următoare: Aer polar și ninsori până marți
Până pe 7 februarie, la nivelul regiunii de Nord a Moldovei, vremea se află într-un proces de răcire, cu ninsori și viscol.
Pentru tânăra care suferă de Boala cu o mie de fețe, FC Botoșani vinde la licitație semnătura lui Mailat: Să o ajutăm pe Sara să mai facă un pas! - FOTO
FC Botoșani scoate la licitație afișul meciului cu FC Argeș, purtând semnătura lui Sebastian Mailat.
REVOLTA medicului care a replantat braţele Alexiei: Nu aveți dreptul să îmi adresați peiorative de genul ”un fel de eroină în branșă”
Medicul Sidonia Susanu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, care a coordonat intervențiile chirurgicale realizate în cazul Alexiei, a răbufnit față de unele reacții din spațiul public.
În loc de 57 de ani, două luni de când a plecat ”doamna Daniela”, mama care ”l-a împrumutat pe Dumnezeu”
Acum două zile ar fi trebuit să sărbătorească 57 de ani, însă astăzi se împlinesc deja două luni de când a plecat dintre noi. Doar 60 de zile pentru unii, o eternitate pentru cei care, nu puțini, îi duc dorul.
Femeie rămasă fără casă în mijlocul iernii după ce a făcut focul și a plecat să-și vadă fiul – FOTOGALERIE
O botoșăneancă de 80 de ani, din orașul Flămânzi, a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă, în urma unui incendiu. S-a întâmplat în această seară.
Polițiștii botoșăneni, recomandări pentru șoferi și pietoni după prima ninsoare din 2023: Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie
Având în vedere condițiile meteorologice, polițiștii botoșăneni reamintesc conducătorilor auto necesitatea de a respecta regulile de circulație și de a adapta permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.
Licean arestat după ce lua telefoanele colegilor și le dădea la amanet
Un elev de la Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni a fost arestat preventiv după ce i-a agresat şi şantajat pe mai mulţi colegi, anunță HotNews.ro.
FAZA ZILEI: FC Botoșani, ”batalion disciplinar” pentru un fost jucător al lui Dinamo - Nu a vrut să-și lase nevasta ”singură pe pietonală la Botoșani” – VIDEO
În prezent la CS Păulești, Valentin Lazăr a povestit un episod în care un antrenor de la Dinamo a vrut să scape de serviciile sale. Este vorba despre Mircea Rednic, care ar fi încercat, mai întâi, să-l cedeze la FC Botoșani, însă fotbalistul nu a dorit nici în ruptul capului să accepte.
Probleme cu memoria la numai 24 de ani – Ce ”a uitat” un șofer la miezul nopții
Un tânăr de 24 de ani, din comuna Havârna, a plecat într-o plimbare la ora la care ceilalți săteni obișnuiesc să se întoarcă pe cealaltă parte.
Polițiștii i-au golit mașina unui sucevean venit la Răchiți
Un conducător auto de 21 de ani, din județul Suceava, a fost oprit pentru un control de cadrele Postului de Poliție Răchiți.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.2 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-1.8 o C
Ştefăneşti
-5.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.