Ştiri
Maternitatea sărăciei din judeţul campion la naşteri premature: Ce facem cu aceşti copii? Noi nu avem voie să-i ţinem

Deşi poate părea absurd, din punct de vedere legal, bebeluşii nu pot fi ajutaţi să supravieţuiască la Botoşani.

Practic, neonatologii botoşăneni nu au voie să-i îngrijească mai mult de trei zile din cauza gradului scăzut în care este încadrată, de Ministerul Sănătăţii, Maternitatea Botoşani.

 

În aceste condiţii, fără finanţare şi fără cadru legal, medicii luptă cum pot pentru viaţa copiilor. Sunt în contact permanent cu la alte maternităţi din ţară, rugându-se pentru eliberarea unui incubator pentru prematurii de la Botoşani care au nevoie urgentă de Terapie Intensivă.

 

 

Paradoxul din judeţul prematurilor

 

Carmen Zaboloteanu, şefa Secţiei de Neonatologie de la Botoşani, se confruntă zilnic cu acest fenomen. Luptă pentru a-i ţine în viaţă pe acei bebeluşi prematuri care se nasc sub 1,5 kilograme. Unii au chiar şi sub un kilogram. Din punct de vedere legal, medicul botoşănean nu are voie să-i ţină la Maternitatea Botoşani şi trebuie să-i transfere în altă parte, scrie Adevărul.

 

Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean „Mavromati” are doar nivelul 2. Pentru a îngriji copiii prematuri sub 1,5 kilograme sau orice bebeluş care are nevoie de ventilaţie mecanică secţia trebuie să aibă minim nivelul trei.

 

Iar cea mai apropiată Maternitate care poate primi aceşti copii este cea de la Suceava. Adică peste 45 de kilometri de drum, pe care un copil instabil, care de cele mai multe ori nu poate respira singur, trebuie să-l parcurgă într-o ambulanţă.

 

„La noi 1 din 10 copii se naşte prematur. Sunt copii care au nevoie de Terapie Intensivă. Cu toate acestea nu avem voie, conform legii să îngrijim copiii sub 1,5 kilograme. Noi suntem Maternitate de nivel 2 şi atunci orice copil sub greutatea menţionată sau orice copil are nevoie de terapie intensivă mai mult de trei zile, cu ventilaţie mecanică, automat, din punct de vedere legal, nu are ce căuta aici. Trebuie transferat la o Maternitate de nivel 3”, spune Carmen Zaboloteanu.

 

Practic, maternitatea care se confruntă cu o mulţime de cazuri de naştere prematură, nu este lăsată să-i trateze şi să-i salveze. Din cauza acestui cadru legal, nici măcar nu este bugetat tratamentul prematurilor mai mult de trei zile.

 

 

„Ce facem cum aceşti copii?”

 

Situaţia este complicată şi de faptul că mai toate secţiile de terapie intensivă de la maternităţile din judeţele învecinate sunt aglomerate. Iar pandemia încurcat şi mai multe lucrurile. De câteva luni, secţia de neonatologie de la Suceava nu mai primeşte prematuri. Cea de la Iaşi la fel.

 

„Problema principală este că secţiile de neonatologie sunt supraaglomerate de ani de zile, nu de azi, de ieri. Pandemia SARS-CoV-2 a impus să facem circuite separate. Adică a trebuit să fie înfiinţată încă o secţie, identică cu cea de până acum, pentru copiii din mame pozitive şi care trebuie izolaţi. Aşa că cei de la Suceava sunt supraaglomeraţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Iaşi, dar şi pentru majoritatea secţiilor de terapie intensivă. Oriunde am suna ne spun că nu au ventilator şi incubator liber”, precizează medicul.

 

Medicii trec des prin aceste situaţii disperate. Au copii prematuri pe care nu au voie să-i ţină şi nici fonduri să-i trateze. În tot acest timp micuţii luptă pentru viaţa lor. Medicii sună efectiv la toate maternităţile rugându-se pentru un loc liber. Când nu se poate şi sunt amânaţi, iar copilul riscă să moară, fac tot ce pot pentru a-i salva viaţa.

 

„Ce facem cu aceşti copii? Este o întrebare care mă frământă. Noi nu avem voie să-i ţinem, nu avem finanţarea necesară să-i îngrijim. Şi noi atunci ce facem? Sunăm la toate Maternităţile şi ne spun să mai aşteptăm, „reveniţi mâine, reveniţi mâine”. Şi în timpul acesta copiii suferă”, mărturiseşte Carmen Zaboloteanu.

 

 

„Putem ajunge să facem greşeli”

 

Medicii de la Maternitatea Botoşani dar şi o serie de ONG-uri, au făcut repetate memorii la adresa autorităţilor pentru a rezolva această situaţie. Au fost făcute reabilitări, modernizări şi achiziţii de echipamente. Singura problemă rămâne personalul medical. Sunt prea puţini neonatologi pentru a reuşi să obţină nivelul 3 pentru Maternitatea. Birocraţia, în general, îngreunează angajările. Şi în orice caz specialişti bun se găsesc greu.

 

„Anul trecut am făcut un demers la comisia de experţi de la Ministerul Sănătăţii tocmai pentru a găsi soluţii să creştem gradul Maternităţii. A trebuit să facem o fişă de autoevaluare şi totul s-a blocat fiindcă personalul de la neonatologie este foarte puţin. Noi suntem trei medici iar necesarul este de 7-8. Asigurăm asistenţă medicală 24 din 24 de ore. Asta înseamnă că 10-11 zile pe lună noi intrăm dimineaţa şi ieşim a doua zi la amiază. Este un efort supraomenesc. În momentul de faţă am luat legătura cu centrele universitare. Să îngrijeşti cinci etaje sub responsabilitate totală este foarte obositor. Putem ajunge să facem greşeli tocmai din cauza stresului şi a oboselii”, conchide medicul.

 

 

Sărăcia, principala cauză a problemelor

 

Sunt sute de cauze pentru naşterile premature spun medicii neonatologi, scrie sursa citată. În judeţul Botoşani, un soi de ţinut al prematurilor, principala cauză este însă sărăcia şi condiţiile de viaţă. Specialiştii spun că femeile din mediul rural în special, nu ajung la medic pentru a-şi monitoriza sarcina, fie din neştiinţă, fie din cauza lipsei banilor. Altele nu se menajează şi muncesc din greu în gospodărie până nasc. Nu în ultimul rând sunt supuse abuzurilor psihice şi fizice din partea concubinilor, o parte consumatori de alcool.

 

 

loading...
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ULTIMELE pregătiri pentru amenajarea centrelor de vaccinare din municipiu - GALERIE FOTO cum arată
În după-amiaza zilei de vineri, 15 ianuarie 2021, primarul Cosmin Andrei și administratorul public Mircea Magdalena au mers la centrele de vaccinare din municipiul reședință de județ.
Președintele PNL Botoșani supărat că pesediștii „fură” realizările liberale
La prima ieșire publică în mass media locală din acest an, președintele PNL Botoșani a abordat atât teme de ordin administrativ cât și politice.
Infuzie de tineri la PNL! DEMISIE în plenul județean, se pregătește să depună jurământul liderul de la tineret
O nouă demisie este înregistrată din rândul consilierilor județeni.
PNL Botoșani pe cale să piardă funcția de prefect: Am făcut tot ceea ce se putea face
Noua configurație politică la nivel național în urma alegerilor generale va avea efecte în teritoriu prin schimbarea unor persoane care ocupă funcții importante la Botoșani.
Sfaturi pentru nopțile geroase de la pompierii botoșăneni
Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru următoarea perioadă, mai ales pe timpul nopții, vă recomandăm să acordați o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, dar şi la locul de muncă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti, dar şi de bunuri materiale.
Un tânăr afacerist a devenit „omul numărul 2” în PNL Botoșani
Anunțul a fost făcut de liderul liberalilor în prima conferință de presă organizată în 2021 la sediul partidului din strada Teatrului.
Peste 3.350 de cazuri noi în țară și zeci de oameni morți – SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația cazurilor noi de la nivel național.
Patru zile de ger năprasnic: TEMPERATURILE anunțate de meteorologi
Meteorologii au emis o avertizare meteo de ger.
Se fac noi angajări la spital – CE se caută
Noi posturi disponibile la spitalul din cel de-al doilea municipiu al județului.
Loading...
Zeci de cazuri noi și un deces la Botoșani în ultimele ore
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
DISPARE scenariul hibrid: Elevii care vor veni la școală din februarie
Există trei scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local.
Preotul Alupoaiei a fost externat: Părintele mulțumește tuturor celor care s-au rugat pentru el
Preotul Ioan Alupoaiei a fost externat, iar starea sa este bună.
Omagiul scriitorilor botoșăneni la bustul poetului Mihai Eminescu, s-au alăturat și liberalii – GALERIE FOTO&VIDEO
Scriitorii botoșăneni, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, au depus o coroană de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din centrul orașului.
GALA ANGELICA GHERMAN: Școala online văzută prin ochii copiilor – COMPUNEREA fetei Ilinca Cepoi: Îmi lipsește chiar și sala de sport
Copiii au fost actorii principali la cea de-a VIII-a ediție a Galei Angelica Gherman. Organizatorii au premiat compuneri despre „școala online în pandemie” scrise de elevi din ciclul primar.
Loading...
Acord de principiu pentru deblocarea situației de la Nova Apaserv, șefa CJ: Facem toate eforturile pentru a normaliza situația
Consiliul Județean Botoșani va lua măsurile ce se vor impune pentru a încerca deblocarea situației de la Nova Apaserv.
Raluca Turcan, un nou mesaj pentru bugetari: NU se taie salariile, dar se umblă la SPORURI
Ziua Culturii Naționale la Botoșani, cine sunt MARII absenți ai zilei – GALERIE FOTO&VIDEO
O candelă aprinsă, flori de toamnă și un trandafir stingher sub fulgii de ianuarie la bustul poetului Mihai Eminescu din parcul ce îi poartă numele.
FLORI pentru Mihai Eminescu, oficialitățile botoșănene au dat startul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale – GALERIE FOTO&VIDEO
La Botoșani au debutat, în această dimineață, manifestările prilejuite de Ziua Culturii Naționale și, totodată, de omagiere a poetului Mihai Eminescu, la 171 de ani de la naștere.
Botoșănean UCIS pentru banii de pensie: Un tânăr de 23 de ani a ajuns după gratii
Un bărbat a fost arestat în cazul crimei.
Sindicalist din Educație: Părinții propagă cel mai rapid virusul / Profesorii s-ar simți mai în siguranță dacă toți părinții s-ar vaccina
Potrivit datelor oficiale, doi din trei angajați din preuniversitar sunt dispuși să se vaccineze.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.6 o C
Dorohoi
-6.4 o C
Bucecea
-7.0 o C
Darabani
-5.6 o C
Saveni
-6.6 o C
Ştefăneşti
-3.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.