Ştiri
Maternitatea sărăciei din judeţul campion la naşteri premature: Ce facem cu aceşti copii? Noi nu avem voie să-i ţinem

Deşi poate părea absurd, din punct de vedere legal, bebeluşii nu pot fi ajutaţi să supravieţuiască la Botoşani.

Practic, neonatologii botoşăneni nu au voie să-i îngrijească mai mult de trei zile din cauza gradului scăzut în care este încadrată, de Ministerul Sănătăţii, Maternitatea Botoşani.

 

În aceste condiţii, fără finanţare şi fără cadru legal, medicii luptă cum pot pentru viaţa copiilor. Sunt în contact permanent cu la alte maternităţi din ţară, rugându-se pentru eliberarea unui incubator pentru prematurii de la Botoşani care au nevoie urgentă de Terapie Intensivă.

 

 

Paradoxul din judeţul prematurilor

 

Carmen Zaboloteanu, şefa Secţiei de Neonatologie de la Botoşani, se confruntă zilnic cu acest fenomen. Luptă pentru a-i ţine în viaţă pe acei bebeluşi prematuri care se nasc sub 1,5 kilograme. Unii au chiar şi sub un kilogram. Din punct de vedere legal, medicul botoşănean nu are voie să-i ţină la Maternitatea Botoşani şi trebuie să-i transfere în altă parte, scrie Adevărul.

 

Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean „Mavromati” are doar nivelul 2. Pentru a îngriji copiii prematuri sub 1,5 kilograme sau orice bebeluş care are nevoie de ventilaţie mecanică secţia trebuie să aibă minim nivelul trei.

 

Iar cea mai apropiată Maternitate care poate primi aceşti copii este cea de la Suceava. Adică peste 45 de kilometri de drum, pe care un copil instabil, care de cele mai multe ori nu poate respira singur, trebuie să-l parcurgă într-o ambulanţă.

 

„La noi 1 din 10 copii se naşte prematur. Sunt copii care au nevoie de Terapie Intensivă. Cu toate acestea nu avem voie, conform legii să îngrijim copiii sub 1,5 kilograme. Noi suntem Maternitate de nivel 2 şi atunci orice copil sub greutatea menţionată sau orice copil are nevoie de terapie intensivă mai mult de trei zile, cu ventilaţie mecanică, automat, din punct de vedere legal, nu are ce căuta aici. Trebuie transferat la o Maternitate de nivel 3”, spune Carmen Zaboloteanu.

 

Practic, maternitatea care se confruntă cu o mulţime de cazuri de naştere prematură, nu este lăsată să-i trateze şi să-i salveze. Din cauza acestui cadru legal, nici măcar nu este bugetat tratamentul prematurilor mai mult de trei zile.

 

 

„Ce facem cum aceşti copii?”

 

Situaţia este complicată şi de faptul că mai toate secţiile de terapie intensivă de la maternităţile din judeţele învecinate sunt aglomerate. Iar pandemia încurcat şi mai multe lucrurile. De câteva luni, secţia de neonatologie de la Suceava nu mai primeşte prematuri. Cea de la Iaşi la fel.

 

„Problema principală este că secţiile de neonatologie sunt supraaglomerate de ani de zile, nu de azi, de ieri. Pandemia SARS-CoV-2 a impus să facem circuite separate. Adică a trebuit să fie înfiinţată încă o secţie, identică cu cea de până acum, pentru copiii din mame pozitive şi care trebuie izolaţi. Aşa că cei de la Suceava sunt supraaglomeraţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Iaşi, dar şi pentru majoritatea secţiilor de terapie intensivă. Oriunde am suna ne spun că nu au ventilator şi incubator liber”, precizează medicul.

 

Medicii trec des prin aceste situaţii disperate. Au copii prematuri pe care nu au voie să-i ţină şi nici fonduri să-i trateze. În tot acest timp micuţii luptă pentru viaţa lor. Medicii sună efectiv la toate maternităţile rugându-se pentru un loc liber. Când nu se poate şi sunt amânaţi, iar copilul riscă să moară, fac tot ce pot pentru a-i salva viaţa.

 

„Ce facem cu aceşti copii? Este o întrebare care mă frământă. Noi nu avem voie să-i ţinem, nu avem finanţarea necesară să-i îngrijim. Şi noi atunci ce facem? Sunăm la toate Maternităţile şi ne spun să mai aşteptăm, „reveniţi mâine, reveniţi mâine”. Şi în timpul acesta copiii suferă”, mărturiseşte Carmen Zaboloteanu.

 

 

„Putem ajunge să facem greşeli”

 

Medicii de la Maternitatea Botoşani dar şi o serie de ONG-uri, au făcut repetate memorii la adresa autorităţilor pentru a rezolva această situaţie. Au fost făcute reabilitări, modernizări şi achiziţii de echipamente. Singura problemă rămâne personalul medical. Sunt prea puţini neonatologi pentru a reuşi să obţină nivelul 3 pentru Maternitatea. Birocraţia, în general, îngreunează angajările. Şi în orice caz specialişti bun se găsesc greu.

 

„Anul trecut am făcut un demers la comisia de experţi de la Ministerul Sănătăţii tocmai pentru a găsi soluţii să creştem gradul Maternităţii. A trebuit să facem o fişă de autoevaluare şi totul s-a blocat fiindcă personalul de la neonatologie este foarte puţin. Noi suntem trei medici iar necesarul este de 7-8. Asigurăm asistenţă medicală 24 din 24 de ore. Asta înseamnă că 10-11 zile pe lună noi intrăm dimineaţa şi ieşim a doua zi la amiază. Este un efort supraomenesc. În momentul de faţă am luat legătura cu centrele universitare. Să îngrijeşti cinci etaje sub responsabilitate totală este foarte obositor. Putem ajunge să facem greşeli tocmai din cauza stresului şi a oboselii”, conchide medicul.

 

 

Sărăcia, principala cauză a problemelor

 

Sunt sute de cauze pentru naşterile premature spun medicii neonatologi, scrie sursa citată. În judeţul Botoşani, un soi de ţinut al prematurilor, principala cauză este însă sărăcia şi condiţiile de viaţă. Specialiştii spun că femeile din mediul rural în special, nu ajung la medic pentru a-şi monitoriza sarcina, fie din neştiinţă, fie din cauza lipsei banilor. Altele nu se menajează şi muncesc din greu în gospodărie până nasc. Nu în ultimul rând sunt supuse abuzurilor psihice şi fizice din partea concubinilor, o parte consumatori de alcool.

 

 

loading...
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Maria Obretin, Liviu Chițu și Adi Bulboacă ajung la Botoșani
Ediția a 16-a propune adolescenților o temă sensibilă, dar foarte importantă pentru viitorul lor: Identitatea. Organizatorii cred în puterea cu care un adolescent se poate exprima, crea și crește în comunitatea din care face parte, fiind ei înșiși foarte tineri atunci când au început drumul către ceea ce Ideo Ideis a devenit astăzi.
Tinere din Botoșani învață croitorie în tabără
Proiectul „Croiește-ți viitorul” își propune să ofere abilitățile necesare pentru a se întreține unui număr de 64 de tinere din centre de plasament sau din familii dezavantajate.
Incendii devastatoare în Turcia, botoșănenii nu își anulează vacanțele: Avioanele sunt pline  
În plină perioadă de concedii, Turcia se confruntă cu incendii puternice. Probleme sunt însă și în alte țări.
ACCIDENT pe Primăverii: Cum s-a dat de gol un șofer că a urcat beat la volan
A lovit mașina din față, după ce nu a păstrat distanța regulamentară, însă oamenii legii au scos altceva la iveală.
REȚINUT după ce a incendiat casa fostei concubine de care nu avea voie să se apropie
Femeia a fost consiliată de către specialiștii DGASPC, însă a refuzat să beneficieze de o locuință protejată.
RAZII de amploare printre taximetriști, amenzi de 60.000 de lei și bani CONFISCAȚI FOTO & VIDEO
Controale efectuate printre taximetriști.
Șofer beat BLOCAT în trafic de un alt conducător auto
S-a întâmplat pe o stradă din municipiul Botoșani.
Profesor cu 10 la titularizare NU are loc în școlile din Botoșani: E ciudat că ești definitiv pe un post pe care nu-l ai încă
A susținut titularizarea de cinci ori și este a doua oară când este prima pe județ, însă tot degeaba.
Un singur caz înregistrat la Botoșani, SITUAȚIA din ultimele 24 de ore
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a transmis cel mai recent raport privind situația îmbolnăvirilor din județ.
Loading...
Vijelii și grindină până sâmbătă, o nouă ALERTĂ de la meteorologi
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.
Ministrul Sănătății spune în ce condiţii vor începe şcolile: Recomandarea noastră fermă este să…
Ioana Mihăilă spune că doreşte ca procesul testării copiilor şi personalului din şcoli care devine simptomatic să fie reluat. 
Cum se vând pe ”dark web” documentele pentru fentat carantina, ce riscă botoșănenii prinși cu acte medicale false
Tot mai mulți români care vor să scape de carantină la întoarcerea în țară aleg să riște și să arate autorităților documente false ce atestă fie că s-au vaccinat, fie că au trecut prin boală.
Retrospectivă Viorica Bălan la Ipotești: Dinamism și mare rafinament cromatic, dublat de sensibilitate
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, în colaborare cu Muzeul de Istorie ”Vasile Pârvan” din Bârlad, va găzdui, în sala de expoziții „Horia Bernea”, lucrările de artă ale pictoriței ieșene Viorica Rodica Bălan.
Lanţul de magazine Penny: Observăm o creştere semnificativă a frecvenţei în magazine şi o reducere relativă a coşului de cumpărături
Penny a deschis în acest an opt noi magazine, printre acestea și unul la Flămânzi, județul Botoșani.
Loading...
Polițiștii au luat foc și cer demisia Guvernului: Constatăm cu stupoare că este pe altă lume
Sindicaliștii din Poliția Română cer demisia Guvernului, după o serie de declarații făcute de vicepremierul Dan Barna.
Adolescentul înecat în Siret visa să aibă propria formație: Toți ne adunam la poartă și te ascultam cu drag! - FOTO
Vlad Poteraș în competițiile artistice, Duțu pentru prieteni și familie. Doar 16 ani și planuri pentru un viitor strălucit. Vlad visa la propria formație și era dispus să lupte pentru visul său.
Oraşul din județ în care mizeria din canalizare ajunge într-un iaz: Pute de-ţi cad urechile
Situaţia este gravă, având în vedere că apa cu dejecţii trece printr-o staţie de epurare veche, cu instalaţii rudimentare şi total ineficiente. Din această cauză, mirosul este îngrozitor, iar oamenii spun că nici măcar nu mai pot adăpa vitele.
REZULTATE finale Titularizare 2021: Zeci de profesori din Botoșani cu notele MĂRITE după contestații
În urma reevaluării lucrărilor contestate la proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, rata de promovare la nivelul județului Botoșani a crescut la 44,56 %, cu 2,65 %  față de cea inițială (41,91%).
„Opriți moartea pe șosele”: PETIȚIE inițiată de un polițist, vrea sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă legea
Petiția a fost semnată deja de peste 10.500 de oameni.
AUR are președinte ”fără chip” la Botoșani: O să-l cunoașteți, e un tânăr antreprenor
În cadrul primei conferințe de presă care a fost susținută la Botoșani de reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), s-a făcut publică și modificarea de conducere a Filialei Județene.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
18.2 o C
Darabani
17.5 o C
Saveni
18.9 o C
Ştefăneşti
19.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.