Ştiri
Iustina Irimia, artist și ”cetățean” devotat, își cântă Flămânziul natal – GALERIE FOTO&VIDEO

2020 este un an care a afectat puternic domeniul cultural-artistic și industria de spectacole. Cu toate acestea, unii artiști se încăpățânează să creeze și să aducă în fața publicului materiale noi și proiecte de anvergură.

Iustina Irimia, una dintre Fetele din Botoșani, și-a mutat activitatea în mediul online, acolo unde a postat în acest an, pentru urmăritorii canalului ei de Youtube, pe lângă vloguri și proiecte „altfel”, șapte cântece populare, două individuale: Viața omului (Am un gând ce nu-mi dă pace) și Bine-i neamul să-l sporești!, dar și un colaj intitulat Din Flămânzi mi-e cântecul, alcătuit din cinci cântece autentice, scoase din lada de zestre a folclorului muzical din Flămânzi, localitatea ei natală. Putem spune, așadar, că este cel mai fructuos an al carierei Iustinei, care numără deja peste 20 de ani.

 

Ideea colajului, izvorâtă din dragostea și recunoștința față de locul copilăriei, a apărut cu mult timp în urmă, însă datorită faptului că Orașul Flămânzi i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare în 2020, Iustina a decis să accelereze demersurile pentru ca proiectul despre Flămânziul ei drag să prindă contur cât mai repede, astfel încât a mers acasă la Flămânzi, s-a pregătit temeinic și și-a făcut lecțiile pentru cel mai important proiect muzical din cariera sa artistică.

 

Fostă membră a Ansamblului Folcloric „Trei generații” din Flămânzi, unul dintre cele mai longevive din județ (72 de ani) s-a consultat cu fostul coordonator al ansamblului, Mihai Atodiresei, care i-a povestit mai multe despre acest ansamblu, ale cărui melodii de dans au fost inspirația Iustinei pentru materialul lansat pe Youtube în luna septembrie a.c. Bunăoară, putem menționa că Ansamblul „Trei generații” din Flămânzi s-a înființat în anul 1948 la inițiativa lui Dumitru Crețu (Moș Toader), fiind acompaniat de câțiva lăutari locali și cuprinde trei grupe de dansatori – bătrâni, tineri și copii – care își dau mâna în dans, într-un mod emoționant și unic în toată lumea.

 

Suita jocurilor din Flămânzi, cuprinde opt dansuri: sârba cu năframă (celebra Sârbă din Flămânzi, scoasă la lumină de îndrăgita Laura Lavric), sârba bătrânilor (a cărei linie melodică a fost fructificată de Elena Mândrescu), sârba tinerilor, sârba copiilor, corăgheasca, hora în doi, mărgineanca, bătuta într-o parte și în două părți. Corăgheasca și mărgineanca sunt jocuri bărbătești, hora și bătuta sunt jocuri de perechi, iar sârbele realizează o trecere în prim-plan a fiecărei generații de dansatori, însă uniți mereu de chemarea năfrămii care-i adună. Dansurile și liniile melodice sunt specifice zonei folclorice a Flămânziului, însă au devenit cunoscute și sunt preluate de ansambluri din toată țara. În perioada 2008-2012, ansamblul a fost premiat cu cele mai importante distincții la manifestările culturale la care a participat.

 

Cântecele din calupul prezentat de Iustina sunt:

 

1. Mărgineanca din Flămânzi (linia melodică a jocului mărgineanca)

2. Dumitraș și Ilenuța (linia melodică a horei în doi)

3. Corăgheasca din Flămânzi (linia melodică a jocului corăgheasca)

4. Mândru-i jocul din Flămânzi (linia melodică a bătutei)

5. Sârba copiilor (liniile melodice ale sârbei tinerilor și copiilor)

 

Materialul muzical și videografic a putut fi realizat cu sprijinul prietenilor și colaboratorilor Iustinei Irimia, cărora le mulțumește: Răzvan Mitoceanu (orchestrator), Mariana Honceru și Mihai Pascar (texteri), Didi Iachim (inginer de sunet), Alin Ursulean (videograf), Ghenadie Prisacaru (fotograf), Cristian-Ilie Tofan (grafician), Roxana Anițoiu (machiaj), Anca Borhan (coafură), costum (Petronela Axintioaiei), Ansamblul folcloric „Trei generații” din Flămânzi, grupurile vocale „Codreanca” și „Stejarii din Flămânzi” (coordonator Dumitru Cluci), Ansamblul „Doina Costeștilor” (coordonator pr. Ioan Cașcaval), taraf autentic (Niculai Amarandei, Niculai Florea, Valentin Bălășanu, Ionică Alupii, Cristian Bosâncianu, Eduard Sandu). Filmările au avut loc în cel mai înalt punct geografic al localității Flămâzni - Dealul Holmului, iar concepul și regia îi aparțin în totalitate protagonistei, care a purtat un costum vechi, inedit și deosebit de valoros pentru patrimoniul tradițional zonal.

 

„Din Flămânzi mi-e cântecul întrucât aici m-am născut, aici am crescut, aici îmi sunt rădăcinile și familia, aici au fost puse bazele educației, ale credinței și ale pasiunii mele. Am învățat de mică să mă exprim prin cântec, iar prin acest colaj doresc să-mi arăt recunoștința față de toți oamenii minunați ai acestui meleag binecuvântat din sudul județului Botoșani, care la 1907 și-au arătat dârzenia și demnitatea în fața țării, care au valorificat de-a lungul generațiilor folclorul în toate valențele lui și care, de 30 de ani încoace, m-au învestit cu încredere și mi-au dat aripi să zor în lumea largă ca să povestesc tuturor despre frumusețea Flămânziului meu drag!”,

Iustina Irimia, artistă de muzică populară

 

Poftiți, așadar, prin intermediul cântecului popular moldovenesc autentic, acasă la IUSTINA IRIMIA, în Flămânzi – VIDEO jos

 

loading...
Artista de la Prisacani iubită de botoșăneni a ajuns pe acoperișul României cu ia cusută de bunica Anica – GALERIE FOTO & VIDEO
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un botoșănean la cel mai dificil reality show din România: Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu
Nouă perechi de vedete sunt gata să pornească în aventura vieții lor, în cel mai greu reality show din România. America Express îi va duce pe Drumul Aurului, pe o rută de peste 7.000 de kilometri, ce trece prin Mexic, Guatemala și Columbia.
Spectatorii au amuțit: Recitare de excepție a ”Doinei” lui Eminescu la un festival româno-moldovean – Ştefane, Măria ta, / Tu la Putna nu mai sta - VIDEO
Pe lângă un concert de muzică populară susținut de artiști ai Școlii Populare de Arte ”George Enescu”, Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat la Edineț în cadrul unui proiect european conceput de Asociația B-Right Media din Botoșani, a inclus și un moment poetic.
FAZA ZILEI ”Reghe” și supărarea care l-a împins spre divorțul de ”Prodanca”: Pumnul aplicat după remiza cu Botoșaniul a umplut paharul
Laurențiu Reghecampf a vorbit recent, la podcastul realizat de Cătălin Măruță, despre scandalul care i-a avut ca protagoniști pe femeia de care se desparte prin divorț, Anamaria Prodan, și antrenorul Dan Alexa.
De la 600.000 de euro în sus! Administratorul judiciar a scos la vânzare o mașină de reciclat asfalt a unei companii botoșănene
Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de administrator judiciar al SC Tehnic Asist SRL, aduce la cunoştiinţa tuturor celor interesaţi că a aprobat valorificarea unui utilaj de reciclare a asfaltului.
ALERTĂ METEO: Ploi torențiale, vijelii și grindină ASTĂZI la Botoșani – parcați mașinile la distanță de copaci și stâlpii de electricitate
Astăzi, între orele 15.00 - 22.00, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică. Se anunță ploi, care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină.
Valeriu Iftime se gândește să aducă muncitori din Asia: Ne străduim să atragem oameni buni din România, dar...
O nouă companie de calibru din Botoșani ia în calcul aducerea unor muncitori din Asia. După GT Company, care activează în domeniul confecțiilor și Tehnic Asist, firmă axată pe lucrări de infrastructură, Elsaco Electronic ar putea apela la lucrători din cel mai mare continent.
Elevă de școală generală ruptă de beată, a fost internată în spital
O fată de 13 ani a fost internată la secția de neuropsihiatrie din Botoșani după ce a băut la Zilele Orașului. Minora a consumat foarte mult alcool, spun medicii.
A apărut un nou număr al revistei de cultură Hyperion
Hyperion, revista care rezistă la Botoșani, aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, capătă de la un an la altul un aer manifest.
Mihai Țurcanu rămâne sub control judiciar, bursă a locurilor de muncă și bani mai mulți pentru drumul strategic
Fostul șef al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a avut azi proces, AJOFM a organizat bursa locurilor de muncă, iar consilierii județeni s-au întâlnit în ședință. Iată principalele știri ale zilei de 20 mai 2022.
Loading...
Începe „Litoralul pentru toți”, 34 de lei pentru o noapte de cazare
Programul social „Litoralul pentru toți”, ajuns la ediția cu numărul 40, începe pe 22 mai, dată de la care turiștii se pot caza în hotelurile din stațiunile autohtone de la Marea Neagră cu tarife ce pornesc de la 34 de lei pe noapte de persoană.
Șefii de la Mavromati, măsuri luate pentru reducerea listelor de așteptare din Policlinică: Am încercat să ne adaptăm la...
Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” vrea să reducă listele de așteptare în ambulatoriul de specialitate.
Șeful ANAF, despre salariile angajaților de la Fisc: Cei care aduc şi încasează sume spectaculoase să poată fi recompensaţi
Președintele Fiscului spune că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net.
S-A JUDECAT: Mihai Țurcanu a atacat măsura preventivă a DNA-ului, judecătorii au decis
Fostul șef al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a avut azi proces.
CÂȚI botoșăneni s-au angajat pe loc la Bursa Locurilor de Muncă
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat astăzi 20 mai 2022 „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”,  una dintre cele mai importante acțiuni implementate la nivel județean  pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și agenţi economici.
Loading...
Important pentru salariaţi sau foştii angajaţi: Preşedintele Iohannis a promulgat legea
Proiectul de lege a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.
Valeriu Iftime pune la bătaie 100.000 de euro, primă pentru Conference League
FC Botoșani va înfrunta Universitatea Craiova în meciul de baraj pentru accederea în preliminariile UEFA Conference League. Sepsi OSK a câștigat Cupa României, astfel că moldovenii nu vor mai disputa și semifinala barajului.
Preşedintele ANAF vrea angajați (mai) tineri: Avem o structură de personal îmbătrânită / De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală spune că ANAF are o structură de personal îmbătrânită, precizând că 40 la sută dintre angajaţi au peste 50 de ani, iar 45 la sută au vârsta între 41 şi 50 de ani.
AMENZI de peste 2.000 de lei pentru ape uzate deversate pe domeniul public - GALERIE FOTO
Acţiunile polițiștilor locali vor continua în perioada următoare.
Bursa locurilor de muncă la Botoșani cu provocare de la ministru și vești către angajatori – FOTO&VIDEO
La Sala Polivalentă din municipiul reședință de județ, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a organizat astăzi Bursa Generală a Locurilor de Muncă.
”Afacere” cu limbi străine, cu centre în Botoșani și Iași: Punem accent pe dezvoltare / Suntem dornici să avem activităţi în aer liber
Acum aproape 14 ani, pornea la drum cu 14 copii. Astăzi, are de aproximativ 400 de ori mai mulți cursanți.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.5 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
18.0 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.