Ştiri
INVITAȚIE de vacanță: Un traseu religios prin Botoșani - FOTOGALERIE

Botoșaniul este încărcat de istorie, iar locașurile de cult sunt parte din povestea orașului de ieri și de azi.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani face o invitație pentru un traseu religios în municipiu.

 

 

Biserica „Sfânta Parascheva”

 

Biserica este zidită în anul 1815 pe locul unei vechi bisericuțe de lemn, de către credincioșii acestui cartier, care formau breasla Tălpălarilor. Biserica, în forma ei actuală are stilul neobizantin, din secolul al XIX-lea, format mare, cu un turn dreptunghiular deasupra pridvorului ce servește și de clopotniță. Este formată din 4 încăperi: pridvor, naos, altar și un veșmântar în partea de sud-est a altarului. Construcția este din cărămidă, acoperită cu tablă albă.

 

 

Biserica Militară

 

Biserica militară din Botoşani a fost construită în perioada 2003-2008, în incinta Cercului Militar, prin contribuţia militarilor Ministerului Apărării Naţionale, precum şi a militarilor altor structuri din garnizoana Botoşani.

 

Biserica este construită în stil ştefanian, din zid de cărămidă, piatra de temelie fiindu-i pusă la 31 martie 2003, de către generalul Theodor Frunzeti.

 

Este finisată la exterior în praf de marmură, tencuită şi pictată în interior în tehnica frescă.

 

 

Biserica „Sfântul Ilie”

 

Pe locul unde este astăzi biserica „Sfântul Ilie", pe la 1778 exista o biserică de lemn. Ctitorii sunt blănarii din oraşul Botoşani. Ei dărâmă biserica din lemn şi, în anul 1809, zidesc mai întâi clopotniţa.

 

Deasupra uşii de la intrare citim următoarea inscripţie: „Această clopotniţă s-a făcut prin silinţa epitropilor Chiriac Staroste, Ştefan Patatu, Gheorghe Paiu, Erei Constantin cu cheltuiala domniilor sale, şi toată breasla blănarilor şi altor ctitori, care au făcut ajutor, 1809 iulie 20".

 

Biserica este construită din piatră şi cărămidă, cu zidurile în grosime de 2-4 m. Este monument istoric, monumentală ca mărime şi construcţie.

 

Între 1992-1997 se construieşte complexul parohial cuprinzând o cantină de ajutor social la demisol, birou parohial, depozit de obiecte bisericeşti şi casă parohială.

 

Cantina de ajutor social şi-a început misiunea prin a oferi, zilnic, începând din decembrie 1998, un prânz cald  persoanelor  cu grave dificultăţi materiale.

 

 

Biserica “Uspenia”

 

Biserica este cea de-a doua ctitorie a Elenei Rareş. A fost ridicată în 1552 şi a urmărit modelul Bisericii “Sf. Nicolae” de la Popăuți, a lui Ştefan cel Mare, într-o măsură mai accentuată decât Biserica “Sf. Gheorghe”.

 

Biserica Uspenia este deţinătoare de valori de autentic tezaur - valori de pictură, sculptură, carte veche. Este locul unde a fost botezat Mihai Eminescu, devenind astfel loc de permanent omagiu adus marelui poet.

 

În anul 1810 a fost afectată grav de un incendiu mistuitor. Au urmat mai multe restaurări, ultima în anul 1995.

 

 

Biserica “Sfântul Gheorghe”

 

Biserica  a fost ctitorită de Doamna Elena Rareș în anul 1551.

 

A fost clădită după modelul Bisericii lui Ştefan cel Mare - „Popăuţi", în formă de cruce, cu turnuleţ la mijloc şi cu intrare pe latura de nord.

 

Este o construcţie de proporţii reduse, împodobită, cu predominarea culorilor de verde şi galben, aşezate în formă de brâie împrejurul bisericii aproape de acoperiş. Sfântul Mucenic Gheoghe este patronul acestei Biserici și ocrotitorul Botoșaniului.

 

Momentan, Biserica este într-un program de restaurare.

 

 

Biserica „Sfinții Voievozi”

 

Biserica “Sfinții Voievozi”, situată pe str. Victoriei, în apropierea Teatrului pentru Copii și Tineret “Vasilache”, a fost construită între anii 1850 – 1862, lângă o biserică de lemn existentă în 1777, care era metoh al Mitropoliei Iașilor.

 

Biserica de zid este ctitorie mixtă de boieri, negustori și meșteșugări din mahalaua Humariei (salahori, dulgheri, pietrari), cu arhitectura simplă, predominând stilul bizantin.

 

 

Biserica Armeană „Sfânta Treime”

 

Biserica armenească “Sfânta Treime” Botoşani, str. Armeană nr. 15 are datare din anii 1795-1797, și a fost refăcută la 1832. Biserica a fost construită pe locul unei foste mănăstiri armene cu hramul "Sfantul Axente", datată 1560.

 

Era cunoscută drept cea mai frumoasă Biserică din Botoșani și una dintre cele mai frumoase Biserici Creștin-Ortodoxe din Moldova.

 

Temelia este din piatră, zidurile sunt din cărămidă şi piatră, pardoseala din dale din piatră, acoperişul din tablă.

 

Astăzi, Biserica "Sfânta Treime" se afla în conservare, datorită prăbușirii cupolei în anul 1991.

 

 

Biserica Armeană „Sfânta Maria”

 

 Este prima Biserică din piatră, din județul Botoșani și cea mai veche Biserică Armeană din Europa, ridicată în anul 1350, și în care slujbele religioase s-au ținut în mod constant de 663 de ani.

 

În timp, aceasta a suferit numeroase modificări.

 

Biserica adăpostește și un mic muzeu cu obiecte bisericești vechi de mare valoare: icoane în ulei pe pânză vechi de două secole, obiecte din argint, aur și pietre prețioase, veșminte și acoperăminte cusute cu fir de aur și argint, unicate.

 

 

Biserica Romano – Catolică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

 

Biserica a fost construită la mijlocul secolului XIX în manieră neogotică, și înnobilează în chip fericit peisajul citadin botoșănean. Este cea mai importantă Biserică Catolică din județ.

 

Hramul comunităţii este anual la 24 iunie, de “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

 

 

Biserica “Vovidenia”

 

Este ctitorită în timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericuţe din lemn, ridicată de Manole Varlaam.

 

Una din Bisericile mari ale Botoşanilor, aceasta a fost construită din piatră şi cărămidă, între anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Cârstea şi Varlaam (Baronul Ioan Cârstea, Spătarul Gheorghe Varlaam, Grigore Varlaam şi fraţii săi), aşa cum reiese din pisania de deasupra uşii de la intrarea în Biserică.

 

 

Mănăstirea Popăuți

 

Mănăstirea “Sfântul Nicolae” - Popăuți a fost ctitorită de Ștefan cel Mare în 1497. Monumentul este reprezentativ pentru “stilul moldovenesc” (o îmbinare de elemente bizantice şi gotice) ce s-a cristalizat sub patronajul marelui Domn.

 

 

Biserica Lipovenească “Nașterea Maicii Domnului”

 

Actuala clădire a bisericii s-a înălţat pe locul unei vechi capele de lemn, în 1853. Biserica Creştin - Ortodoxă de rit vechi are unele elemente comune celorlalte biserici ortodoxe, dar şi o serie de particularităţi.

 

În linii mari, forma Bisericii Lipoveneşti se apropie de formele Bisericilor Ortodoxe, cu altarul în formă semicirculară.

 

Este un important Centru cultural, istoric și religios în zonă.

 

”Vă invităm să descoperiți aceste lăcașuri de cult reprezentative pentru orașul nostru, un oraș încărcat de istorie, cultură, dar și de credință și dăruire pentru cele sfinte!”,

CNIPT Botoșani

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
TURISM de sezon la Botoșani: Ieșenii au descoperit plaja de la Stânca-Costeşti – VIDEO

 

Drumarii au răspândit opt tone de material antiderapant la Botoșani: Circulați cu atenție!
DRDP Iași a transmis cum se circulă pe drumurile naționale din Botoșani.
FC Botoșani bate echipa lui Croitoru pe un teren infernal - VIDEO
Echipa fanion a județului a câștigat în deplasare cu FC Argeș într-un meci ce a contat pentru etapa 23 din Superligă.
Nova ApaServ, mesaj pentru botoșănenii care au rămas azi dimineață FĂRĂ apă
Nova ApaServ a transmis un anunț către botoșăneni pe care îl redăm mai jos:
Un șofer care mergea în Rusia oprit de polițiștii botoșăneni – CE s-a găsit în microbuz
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Un tânăr care a furat haine de 35.000 de euro a fost prins la Botoșani – FOTO
S-a întâmplat la finalul acestei săptămâni.
Atenție, șoferi! Val de drumuri din zona Moldovei închise din cauza ninsorii – LISTA
În ultimele 12 ore, drumarii de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) au acționat în permanență pentru a menține circulația în condiții de siguranță pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi din administrare.
RAZII de amploare: Sute de mașini oprite, șoferi și pietoni amendați – CE au descoperit polițiștii
Amplă acțiune a polițiștilor botoșăneni. 
Tânăr director de la Botoșani chemat la raport în ședință – VIDEO
A prezentat activitatea instituției pe care o coordonează în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.
PRĂPĂD din cauza ninsorii în mai multe zone, drumarii de la Botoșani au plecat în ajutor – FOTOGALERIE
 Prima ninsoare din anul 2023 a create numeroase probleme în mai multe zone din țară.
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Se oprește apa astăzi pe mai multe străzi
Compania de apă a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
De la vinul lui Cuza la fostul conac boieresc: STADIUL lucrărilor la centrul de cercetare din Ștefănești – GALERIE FOTO
Universitatea „Alexandru Ioan Cauza” din Iași construiește la Ștefănești, unul dintre cele mai mari moderne centre de cercetare științifică din Estul Europei.
Colegiul „Eminescu” caută să angajeze secretar
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a postului de secretar.
Publicitate nativă vs advertoriale. Există vreo diferență între cele două?
(P) În zilele noastre, există atât de multe cuvinte la modă în marketing și așa numite jargonuri tehnice aruncate la întâmplare de profesioniștii din industrie, încât uneori este și normal dacă te simți confuz. Ca specialist în marketing sau proprietar de afacere ți se spune în mod constant că trebuie să alegi o direcție sau alta când vine vorba de publicitate, dar ce înseamnă mai exact toate acestea?
Un șofer grăbit s-a izbit în radarul Poliției care se afla în urmărirea unei alte mașini
Evenimentul rutier s-a produs astăzi la intrarea în municipiu, dinspre Suceava.
APEL de la Poliție: Sunați la 112 dacă ați văzut acest bărbat
Botoșăneanul este căutat de polițiști.
Tânăra doctoriță pentru care s-au făcut campanii și la Botoșani a fost repatriată
Asociația „Salvează o Inimă” fondată de botoșăneanul Vlad Plăcintă a deschis o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea tinerei doctorițe.
ACȚIUNE de amploare în gări și trenuri, controale și la Botoșani
Timp de două zile polițiștii de la transporturi au desfășurat, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în domeniul transporturilor feroviare de călători, în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.
VIZITĂ la Teatrul Mihai Eminescu – GALERIE FOTO cu stadiul lucrărilor executate
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a inspectat în cursul zilei de astăzi, șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul Mihai Eminescu pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora.
Zeci de vitezomani la Botoșani, polițiștii au reținut patru permise de conducere
Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiștii Serviciului Rutier.   
Doi indivizi scoși din trafic, ambii fără permis, unul beat bine
Polițiștii botoșăneni, prin acțiunile întreprinse în timpul patrulării au mai identificat doi botoșăneni care ar fi putut pune în pericol viața altor participanți la trafic.
Bravo cât mai multe astfel de inițiative.. și rugam ziariștii sa adauge într o rubrica speciala vineri in chenar rosu...ce facem în weekend adică toate evenimentele la care se poate participa în botosani și împrejurimile botosaniului
28 iulie 2022, 10:14
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.2 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.3 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.3 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.